Associated Press |
Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από την αμερικανική βάση |
Σε αναβρασμό κινητοποιήσεων βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, εξαιτίας της δοκιμής πυρών και βομβών που λαμβάνουν χώρα και πάλι στο πεδίο βολής της αμερικανικής βάσης, στη νησίδα Βιέκες, ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο.
Από το ξημέρωμα της Παρασκευής διαδηλωτές προσπάθησαν για άλλη μία φορά να εισέλθουν στο στρατόπεδο ενώ τουλάχιστον 8 με 10 διαδηλωτές - ανάμεσά τους ο δήμαρχος του Βιέκες, Νταμάσο Σεράνο, και ένας Αμερικανός γερουσιαστής - είχαν επιδοθεί σε ένα απίστευτο «κρυφτό» εντός του στρατοπέδου με τους Αμερικανούς πεζοναύτες, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τη δοκιμή, αφού μένοντας εντός του πεδίου βολής και της βάσης έθεταν εαυτούς σε θέση «ανθρώπινης ασπίδας». Εκτός της περιμετρικής της αμερικανικής βάσης η επιχειρούμενη «απόβαση» των διαδηλωτών με τις ψαρόβαρκες δεν έγινε κατορθωτή εξαιτίας των συλλήψεων. Οσο αυτά λάμβαναν χώρα στη νησίδα Βιέκες, στην ίδια την πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, το Σαν Χουάν, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας τον άμεσο και οριστικό τερματισμό των δοκιμών βολών και βομβών στην αμερικανική βάση καθώς και τη μόνιμη απομάκρυνσή της.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βάσης, η άσκηση και δοκιμή και οβίδων βάρους 250 κιλών θα πραγματοποιηθεί, αφού ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα των κατοίκων που είχαν προσφύγει ζητώντας την ακύρωσή της. Ο δικαστής έκρινε ότι η άσκηση έπρεπε να ξεκινήσει αφού η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν κατόρθωσε με την επιχειρηματολογία της να πείσει την έδρα πως οι δοκιμές προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία των 9.400 κατοίκων του Βιέκες. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της βάσης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης θα παταχτεί και οι τυχόν εισβολείς θα συλληφθούν αμέσως. Η παράνομη είσοδος σε στρατιωτική βάση, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, τιμωρείται τουλάχιστον με 10 χρόνια φυλάκισης.
Δεν είναι πρώτη φορά που οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, ενός νησιού της Καραϊβικής με το ιδιότυπο καθεστώς της ημιαυτονομίας και ως πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και ξεσηκώνονται για την ύπαρξη και τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης. Η πιο πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων, που είχε λάβει τη μορφή της χιονοστιβάδας, όχι μόνο στο Πουέρτο Ρίκο αλλά και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, ήταν τον Απρίλη του 1999, όταν ο φρουρός Ντέιβιντ Σάνες έχασε τη ζωή του, εξαιτίας πυρών κατά τη διάρκεια άσκησης.
Η έκρηξη που προκλήθηκε ήταν τεράστια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταλάβουν το πεδίο βολής της βάσης για ένα περίπου χρόνο, εξαναγκάζοντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους να σταματήσουν τις δοκιμές. Το Μάη όμως του 2000 μία συντονισμένη επιχείρηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με την ταυτόχρονη άφιξη του αεροπλανοφόρου «Νόρφολκ», που μετέφερε 15.000 πεζοναύτες και ναύτες, είχε αποτέλεσμα να ανακαταληφθεί το πεδίο βολής, γεγονός που είχε προκαλέσει συγκρούσεις πολλών ημερών αλλά και δεκάδες συλλήψεις ακόμη και βουλευτών και γερουσιαστών των ΗΠΑ. Εκτοτε το θέμα παραμένει μονίμως στην επικαιρότητα και ειδικότερα μετά τις αποκαλύψεις για χρήση στις δοκιμές βλημάτων και οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, γεγονός που έχει διευρύνει ακόμη περισσότερο το μέτωπο για την οριστική απομάκρυνση της βάσης.
Η διπλωματία δεν έχει καταφέρει να υποκαταστήσει τα όπλα στη Μέση Ανατολή. Η σχετική αποκλιμάκωση που επικράτησε την εβδομάδα που φεύγει, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μόνο εκρηκτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε τις εντυπωσιακές κινήσεις, όπως η εισβολή τεθωρακισμένων στα αυτόνομα εδάφη ή ο πολύωρος βομβαρδισμός παλαιστινιακών στόχων. Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται ότι έπαψε να σηκώνει τα όπλα ενάντια στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Ούτε χαλάρωσε τις απαγορεύσεις μετακίνησης και τον αποκλεισμό, παρά τις, περί του αντιθέτου, δηλώσεις καλών προθέσεων. Αντίθετα, με αφορμή και το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που σηματοδότησε την έναρξη της εβδομάδας, παρέμεινε σε συναγερμό και έθεσε σε εφαρμογή μέτρα απόλυτου αποκλεισμού, για τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα, για την προστασία των εκδηλώσεων της επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.
Παράλληλα, η διπλωματική εγρήγορση που φαίνεται να αναπτύσσεται γύρω από το θέμα, για πολλούς δεν είναι παρά μια προσπάθεια βελτίωσης του προσώπου του Ισραήλ, απέναντι στη διεθνή κοινή γνώμη, και κυρίως απέναντι στην Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εισβολή στα αυτόνομα εδάφη. Σαφώς, όχι για τις πραγματικές συνέπειες της τακτικής που, εδώ και μήνες, ακολουθεί ο ισραηλινός στρατός, αλλά γιατί η συγκεκριμένη κίνηση ήταν ιδιαίτερα ακραία και έθετε σε δύσκολη θέση την αμερικανική διπλωματία απέναντι στις αραβικές ηγεσίες, που, επίσης, πιέζονται από την οργή των λαών τους. Η άμεση ισραηλινή υποχώρηση αποκατέστησε τη διαπραγματευτική αξιοπιστία της Ουάσιγκτον και έδωσε το άλλοθι εκείνο που χρειαζόταν η πλειοψηφία των αραβικών ηγεσιών για να αποφύγουν τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων στήριξης του παλαιστινιακού λαού.
Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας «αναμόρφωσης» της διεθνούς εικόνας, μπορεί κανείς να εντάξει τόσο την, κατ' αρχάς, «θετική» υποδοχή του ιορδανο-αιγυπτιακού σχεδίου από την ισραηλινή ηγεσία, όσο και το ταξίδι του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Σιμόν Πέρες, πρώτα στο Κάιρο, για να το συζητήσει, και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, για να εκθέσει τις ισραηλινές απόψεις. Η δημοσιοποίηση, βέβαια, των ισραηλινών «επιφυλάξεων», αλλά και των «προτάσεων για ορισμένες αναγκαίες τροποποιήσεις» δεν αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων, αφού καθίσταται σαφές ότι η ισραηλινή ηγεσία επιθυμεί να αλλάξουν όλα εκείνα τα κομβικά σημεία που ζητούν οι Παλαιστίνιοι.
Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν υποχωρεί βήμα από τις αρχικές της θέσεις. Απλώς, χαμηλώνει κάπως τους τόνους. Κίνηση που δεν μπορεί παρά να ετοιμάζει τους πάντες για την επόμενη επικίνδυνη κλιμάκωση για ολόκληρη την περιοχή. Σκηνικό που θα επαναλαμβάνεται, μοιραία, όσο η ουσία των ζητημάτων, τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, το διεθνές δίκαιο και οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ παραμένουν στο περιθώριο.
Οι διαμαρτυρίες για τη δήλωση της προέδρου του ΚΟΔΗΣΟ, Γκάμπι Τσίμερ, και της αντιπροέδρου Πέτρα Πάου - δήλωση, βαθιά υπόκλιση στο SPD και στην ουσία εξαγγελία και νέου δεξιότερου βήματος της ηγεσίας του ΚΟΔΗΣΟ - έχουν προκαλέσει αναταραχή στο κόμμα. Καθημερινά δημοσιεύονται ενάντιες δηλώσεις στελεχών και μελών της βάσης.
Στην προχτεσινή «Νόιες Ντόιτσλαντ» (27 Απρίλη) δημοσιεύονται σχετικά δυο ρεπορτάζ. Στο πρωτοσέλιδο, με τον τίτλο «Αλλαγή πορείας συναντά κριτική στο ΚΟΔΗΣΟ» δημοσιεύονται δηλώσεις γνωστών στελεχών του κόμματος, π.χ. του Ούβε - Γενς Χόιερ, προέδρου του Μαρξιστικού Φόρουμ στο ΚΟΔΗΣΟ, ο οποίος στην εφημερίδα «Ντι Βελτ» υπογράμμισε για το νέο σχέδιο προγράμματος της ηγεσίας του ΚΟΔΗΣΟ: «Αυτή η αλλαγή πορείας είναι το τίμημα για την επιδιωκόμενη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Αυτό το τίμημα όμως είναι πολύ υψηλό». Η Τσίμερ παρουσίασε το νέο σχέδιο προγράμματος την Παρασκευή (27/4) στο Βερολίνο. Ο Βίνφριντ Βολφ, βουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα σαν «δεύτερος Μπαντ Γκόντεσμπεργκ» (το πρώτο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ ήταν του SPD το 1959, όταν το κόμμα αυτό έκανε ολοκληρωτική στροφή προς το καπιταλιστικό καθεστώς). Ο Βολφ πρόσθεσε: «Αν η ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ επικρατήσει με αυτό το σχέδιο, τότε το κόμμα θα είναι "ένα κάπως κοινωνικότερο SPD". Το πρόγραμμα είναι τόσο όμοιο με αυτό των σοσιαλδημοκρατών, ώστε μπορούν να μπερδευτούν μεταξύ τους».
Στο άλλο ρεπορτάζ της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (εσωτερική σελίδα) αναφέρεται ότι μετά τη δήλωση των Τσίμερ - Πάου πέφτουν «χαλάζι οι διαμαρτυρίες μέσα στο ΚΟΔΗΣΟ». Η Πάου, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι «στο κόμμα της υπάρχουν πολλοί συλλογισμοί, έλλειψη κατανόησης μέχρι απειλή εγκατάλειψης του κόμματος».
Επίσης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Μπούντεσταγκ, Ρόλαντ Κλάους, δήλωσε ότι υπάρχουν «εσωτερικές διαμάχες».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χέρμπερτ Μις επί δεκαετίες πρώην πρόεδρος του Γερμανικού ΚΚ (DKP), διαμαρτυρόμενος αρνήθηκε να παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΚΟΔΗΣΟ (στις 26/4) στο Βερολίνο. Ο γηραιός κομμουνιστής ηγέτης χαρακτήρισε τη δήλωση Τσίμερ - Πάου σαν «ιστορική γονυκλισία» του ΚΟΔΗΣΟ στο SPD και όσα αυτές δήλωσαν για την ένωση των δυο κομμάτων το 1946 σαν «λέρωμα της χειραψίας μεταξύ κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών».