Με τον 50ετή «πόλεμο κατά του κομμουνισμού» παραλλήλισε την κατάσταση ο Αρχηγός του Βρετανικού ΓΕΣ, ενώ η Καμπούλ δεχόταν τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη των επιχειρήσεων
Associated Press |
Προετοιμάζοντας τα «εργαλεία» του εγκλήματος |
Οι σκληρότεροι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, βομβαρδισμοί από την έναρξη των επιχειρήσεων έπληξαν την αφγανική πρωτεύουσα, κατά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν τα πλήγματα και σε άλλες αφγανικές πόλεις, όπως η Χεράτ, η Κανταχάρ και το Τζαλαλαμπάντ, αλλά και στην πρώτη γραμμή των Ταλιμπάν, στο βορρά, απέναντι στα στρατεύματα της αντιπολίτευσης. Χτες το πρωί, ουδείς ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των θυμάτων.
Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, επιβεβαίωνε ότι έπληξε αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού στην Καμπούλ, την Παρασκευή, «εξαιτίας ανθρώπινου λάθους». Εκπρόσωποι της οργάνωσης δεν έκρυβαν την οργή τους, τονίζοντας ότι πλέον δε διαθέτουν παρά μόνο μία αποθήκη στην πρωτεύουσα και ότι, τουλάχιστον χτες, δε θα γινόταν καμία διανομή τροφίμων και ανθρωπιστικού υλικού, από το οποίο εξαρτούν άμεσα την επιβίωσή τους, περισσότεροι από 70.000 ανήμποροι άνθρωποι στην Καμπούλ.
Την ίδια στιγμή, διαλύονταν και οι τελευταίες αμφιβολίες για την τύχη του Αφγανού πολέμαρχου Αμπντούλ Χακ, μετά και από την επιβεβαίωση της εκτέλεσής του από την οικογένειά του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Ταγιάμπ Αγκχά, μαζί με τον Χακ απαγχονίστηκαν και δύο από τους συνοδούς του ενώ καταζητείται ο Αμερικανός της ομάδας. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν, επίσης, ότι, κατά την αντεπίθεσή τους στο μέτωπο με τη Βόρεια Συμμαχία, συνέλαβαν και εκτέλεσαν άλλους 5 διοικητές της αντιπολίτευσης.
Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από τη Βόρεια Συμμαχία, που παραδέχτηκε, όμως, ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες, βόρεια της Καμπούλ, και ότι έχει υποχρεωθεί σε μικρή υποχώρηση. «Μεγάλη απώλεια για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν» χαρακτήρισε την εκτέλεση του Χακ, ο εξόριστος Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Μπουρχανουντίν Ραμπανί.
«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από μισό αιώνα» προειδοποιούσε, την ίδια στιγμή, ο Αρχηγός του Βρετανικού ΓΕΣ, Μίκαελ Μπόις. Αναγνωρίζοντας ως «ιδιαίτερα δύσκολες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» ο Μπόις παραλλήλισε την κατάσταση «με τον πόλεμο κατά του κομμουνισμού, που χρειάστηκε περισσότερα από 50 χρόνια διαρκών πιέσεων για να αποφέρει καρπούς».
Εντός αυτού του μακροχρόνιου πλαισίου, προφανώς, εντάσσεται και το επιχειρησιακό σχέδιο της αμερικανικής εταιρίας «Λόκχιντ Μάρτιν», που ανακοίνωσε, χτες, ότι εξασφάλισε, έναντι της Μπόινγκ, συμφωνία μεγαλύτερη των 200 δισ. δολαρίων, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για την κατασκευή μιας νέας γενιάς μαχητικών, των F35 «Joint Strike». Η κατασκευή θα αρχίσει το 2008 και θα ολοκληρωθεί το 2040, αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμφωνία που έγινε ποτέ και έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση στη Βρετανία, καθώς μέρος της αναμένεται να υλοποιηθεί στο έδαφός της «εξασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας», όπως τόνιζαν εκπρόσωποι της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.
Συνάντηση του Γ. Ζιουγκάνοφ με τον πρέσβη της Κούβας
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Η πολιτική της ηγεσίας της Ρωσίας αντιβαίνει στα κρατικά συμφέροντα της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη, 24 Οκτώβρη, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στη διάρκεια συνάντησης με τον πρέσβη της Κούβας στη Μόσχα Κάρλος Παλμαρόλα. «Ολα τα στρώματα της ρωσικής κοινωνίας δέχτηκαν πολύ οδυνηρά, με μεγάλη ανησυχία την απόφαση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το κλείσιμο των τελευταίων ρωσικών βάσεων στο εξωτερικό - στο Λούρντες της Κούβας και στο Καμ Ραν του Βιετνάμ», δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ και σημείωσε: «Η σημερινή ηγεσία της χώρας συνεχίζει, στην ουσία, την αντεθνική πολιτική των Γκορμπατσόφ - Γιέλτσιν. Ο Πρόεδρος Πούτιν επιθυμεί σήμερα να συνταχθεί στην ουρά της αμερικανικής επιθετικής πολιτικής».
Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ υπογράμμισε ότι «οι κομμουνιστές, οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν δηλώσει και προειδοποιήσει επανειλημμένα το λαό: η σημερινή πολιτική της ηγεσίας της χώρας αντιβαίνει στα θεμελιακά εθνικά συμφέροντα. Στα αυτά αντιβαίνει η κατηγορηματική υποστήριξη του αμερικανικού πολέμου στο Αφγανιστάν, η απόφαση για τη διέλευση αεροπλάνων των ΗΠΑ πάνω από τον εναέριο χώρο μας, η συγκατάθεση να εγκατασταθούν στρατιωτικές βάσεις σε χώρες της ΚΑΚ και η αποχώρηση της Ρωσίας από τα στρατηγικά προγεφυρώματα στην Κούβα και το Βιετνάμ». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν «βιάστηκε τόσο πολύ να προσφέρει το "δώρο" στον Πρόεδρο Μπους ενόψει της συνάντησής τους στη Σαγκάη», χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους και να λάβει υπόψη τις προτάσεις και τη γνώμη τους, αν και είχε υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει τις εν λόγω βάσεις και επισήμανε ότι είναι αστεία η αναφορά στους οικονομικούς λόγους για το κλείσιμό τους.
«Το ΚΚΡΟ και λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις θα εντείνουν την κοινωνική πίεση στην ηγεσία της χώρας, ώστε να διατηρηθεί τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο των ρωσοκουβανικών σχέσεων και θα αντιταχθούν στην προδοτική απόφαση για το κλείσιμο του στρατηγικού κέντρου στην Κούβα», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ.
Από τη μεριά του, ο πρέσβης της Κούβας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΚΚΡΟ για την πορεία των ρωσοκουβανικών συνομιλιών για την παράταση της συμφωνίας για τη χρήση από τη Ρωσία της βάσης στο Λούρντες και για την αναπάντεχη απόφαση του Προέδρου Πούτιν να κλείσει το Κέντρο ραντάρ. «Η Κούβα ήδη 40 χρόνια αντιστέκεται στην κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ, θα αντέξει και στις σημερινές συνθήκες, αν και ο χρόνος της ανακοίνωσης της απόφασης της ρωσικής ηγεσίας για τη βάση είναι ατυχής, διότι λύνει ολότελα τα χέρια των ΗΠΑ στις επιθετικές ενέργειες κατά της Κούβας», δήλωσε ο Παλμαρόλα. Ο πρέσβης μεταβίβασε μέσω του προέδρου του ΚΚΡΟ την ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τις χιλιάδες Ρώσων πολιτών που στέλνουν γράμματα και τηλεφωνούν στην πρεσβεία της Κούβας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον λαό της χώρας του. Μετέφερε στον Ζιουγκάνοφ το χαιρετισμό του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο και επιβεβαίωσε την πρόσκληση του Ζιουγκάνοφ να επισκεφτεί την Κούβα.