ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Η επιδημία εξελίσσεται...

Καταγράφτηκαν 4.500 οροθετικά άτομα με το νέο σύστημα ελέγχου και αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη ότι η επιδημία δεν υποχωρεί στη χώρα μας

Ανησυχητικά για την εξάπλωση της επιδημίας του Εϊτζ στη χώρα μας, είναι τα στοιχεία που αφορούν τη συχνότητα εμφάνισης του ιού, καθώς η εφαρμογή του νέου επιδημιολογικού συστήματος παρακολούθησης της επιδημίας, έδειξε μεγάλη αύξηση των νέων μολύνσεων.

Τις διαστάσεις του συνεχώς αυξανόμενου προβλήματος στη χώρα μας, τις έδωσεο ίδιος ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης μιλώντας χτες στο 2ο Εθνικό Συνέδριο για το Εϊτζ και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Τα στοιχεία "δεν είναι και ευχάριστα" είπε ο Θ. Κοτσώνης, ενώ πρόσθεσε ότι "αυτά δε μας τρομάζουν", προφανώς για να μετριάσει την ανησυχία. "Οι αμφιβολίες που υπήρχαν για το κατά πόσον τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, απέδιδαν αντίστοιχα και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, δυστυχώς επιβεβαιώνονται", είπε σε άλλο σημείο ο Θ. Κοτσώνης.

Ετσι, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 1998, ανερχόταν σε 1.882 άτομα, με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δήλωσης και των οροθετικών ατόμων, από τη στιγμή της διάγνωσης ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδηλώσει Εϊτζ, καταγράφτηκαν μόνο το πρώτο τρίμηνο - από τις αρχές Γενάρη του 1999 - 4.500 φορείς, που "αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη ότι η επιδημία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα εξελίσσεται", είπε ο Θ. Κοτσώνης.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την επέκταση της επιδημίας του Εϊτζ στην Ελλάδα, εγκυμονεί και η μειωμένη χρήση προφυλακτικού, ακόμα και από τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ερευνα του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε στο διάστημα από τον Φεβρουάριο του 1995 μέχρι τον Αύγουστο του 1997, σε 83 ασθενείς του Εϊτζ και σε 83 υγιείς άνδρες, ηλικίας 25 - 45 χρόνων, στο "Λαϊκό Νοσοκομείο", έδειξε ότι το 60% αυτών δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή τους προφυλακτικό κατά την πρωκτική επαφή. Ποσοστό που παρατηρείται περισσότερο αυξημένο στις ομάδες ανθρώπων με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως π. χ. οι ομοφυλόφιλοι ή οι αμφιφυλόφιλοι.

Οπως υπογράμμισε χτες, η Α. Πολυχρονοπούλου, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα, μπορούν να δώσουν μια γενικότερη εικόνα για τη συμπεριφορά ολόκληρου του πληθυσμού σε σχέση με τη χρήση του προφυλακτικού και την εξάπλωση της επιδημίας.

"Το Εϊτζ στην Ελλάδα συνδέεται κυρίως με την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, αλλά ο πολλαπλασιασμός της αμφιφυλοφιλίας, η περιορισμένη χρήση προφυλακτικών και η αυξανόμενη ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενισχύουν την πιθανότητα επέκτασης της επιδημίας μελλοντικά", τόνισε η Α. Πολυχρονοπούλου, για να καταλήξειπως η μέχρι τώρα εμφανιζόμενη χαμηλότερη επίπτωση του Εϊτζ στην Ελλάδα, μπορεί να οφείλεται σε διαφορά φάσεως της επιδημίας στη χώρα μας.

Πέρα όμως από τις επιμέρους επισημάνσεις, εκείνο το οποίο δεν έχει προχωρήσει ως μια σχεδιασμένη και συγκροτημένη προσπάθεια με επικεφαλής την πολιτεία, είναι η ενημέρωση και πρόληψη.

Η ενημέρωση και η πρόληψη στην Ελλάδα έμειναν σε κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις και δεν προχώρησαν στην ουσία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ