Την καταδίκη όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, ζητούν με αναφορά - καταγγελία, την οποία κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ΟΗΕ, το ΤΕΕ και η Ενωση Χημικών
Την καταδίκη όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι πιθανολογείται ότι μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον στην Ελλάδα και γενικότερα το περιβάλλον στην Ευρώπη, ζητούν με αναφορά - καταγγελία που κατέθεσαν χτες στην Επιτροπή της Κοινότητας και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ενωση Ελλήνων Χημικών.
Οι δύο επιστημονικές οργανώσεις στην καταγγελία τους επικαλούνται ότι δεν τηρήθηκε το Κοινοτικό Δίκαιο, ενώ παραβιάστηκαν μια σειρά από βασικές Κοινοτικές Οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις, που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, ζητούν την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, την άρση των δυσμενών επιπτώσεων σε ανθρώπους και περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος αποζημίωσης σε όσους υπέστησαν ζημιές.
Σύμφωνα με την αναφορά - καταγγελία, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, είτε εγκρίνοντας τους βομβαρδισμούς, είτε συμμετέχοντας σ' αυτούς, και μάλιστα βομβαρδισμούς κατά χημικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, διυλιστηρίων, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, πετροχημικών, λιπασμάτων και αποθηκών καυσίμων στη Νέα Γιουγκοσλαβία, καθώς επίσης και βομβαρδισμούς κατά μνημείων μεγάλης ιστορικής αξίας, πολλά από τα οποία ανήκουν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή.
Από τις ζημιές που προκαλούνται, αναφέρεται στην καταγγελία, πιθανολογείται δυνητική βλάβη στην υγεία των Ελλήνων πολιτών και των λαών των υπολοίπων κρατών της Ευρώπης, αφού πολλές από τις ουσίες που εκλύονται είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές στην αναπαραγωγή. Προβλήματα υγείας επέφεραν σε μεγάλο αριθμό πολιτών και στρατιωτών ανάλογα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στους πολέμους του Βιετνάμ και του Περσικού Κόλπου, καθώς επίσης και από το βιομηχανικό ατύχημα του Σεβέζο. Από τις ουσίες αυτές - υπογραμμίζεται - είναι δυνατόν να μολυνθεί ολόκληρη η διατροφική αλυσίδα του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.
Στην καταγγελία επισημαίνεται, τέλος, ότι όλοι αυτοί οι κίνδυνοι ήταν γνωστοί εκ των προτέρων σε αυτούς που αποφάσισαν τους βομβαρδισμούς, ωστόσο δεν ενημέρωσαν τους πολίτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραβιάζοντας έτσι βασικές διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αμέσως μετά την επίδοση της καταγγελίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κ. Λιάσκας,δήλωσε ότι οι Ελληνες επιστήμονες ούτε εφησυχάζουν, ούτε όμως επιχειρούν να προκαλέσουν ανησυχία στον πληθυσμό. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι γνωστό - και περίπου δεδομένο - ότι κάποιες από τις επιπτώσεις από την τεράστια οικολογική καταστροφή, που συντελείται στα Βαλκάνια, θα διατηρηθούν για πολλά χρόνια, με απρόβλεπτες, έστω και έμμεσες, επιπτώσεις και στη χώρα μας.
Βλέπουμε πώς διεξάγεται αυτός ο πόλεμος. Από τη μια μεριά ο επιτιθέμενος, δειλός, κρυμμένος μέσα στις μηχανές του, σκοτώνει. Δεν παλεύει με τον αντίπαλό του Σέρβο. Δολοφονεί. Ο Σέρβος τού προτάσσει τα στήθη του. Στο μέρος της καρδιάς του βάζει το σημείο του στόχου. Και του λέει, περήφανα και ωραία: "Χτύπα, άνανδρε! Χτύπα, βδελυρέ, δολοφόνε!". Αυτό είναι το μεγαλείο του ανθρώπου.
Οι λαοί της οικουμένης ατενίζουν με συναισθηματική φόρτιση την ηρωική πάλη των Σέρβων. Και τους συμπαρίστανται, είτε με δημόσιες κινητοποιήσεις, είτε ενδομύχως, προς το παρόν. Θα μπορούσαν ν' απαγγείλουν, με κατάνυξη και θαυμασμό, γι' αυτούς τους γενναίους μαχητές της βαλκανικής χώρας, τους στίχους του ποιητή μας: "Τιμή σ' εκείνους, όπου στη ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες, ποτέ από το χρέος μη κινούντες". Οι Σέρβοι, ύστερα από τόσες θυσίες, τόσους νεκρούς, τόσες καταστροφές, δεν κινούν από το χρέος. Εδώ είναι το μεγαλείο του ανθρώπου.
Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ
Πάντσεβο 18 Απρίλη: Η οικολογική καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο
Πάντσεβο 18 Μάη: Ενα μήνα μετά οι επιθεωρητές του ΟΗΕ βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια το αποτέλεσμα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών