Οι Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κάνουν λόγο για μεγάλη βύθιση του ΑΕΠ για το 2020 και μεγάλες δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη στη συνέχεια, απειλώντας και τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα βρεθούν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο της σημερινής τηλε-συνεδρίασης.
Η συζήτηση περιλαμβάνει και το επίδικο της χρηματοδότησης των κρατών - μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αποκλειστικά και μόνο για την «εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης» λόγω του κορονοϊού. Στόχος, όπως λένε, είναι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός μέχρι την 1η Ιούνη, ενώ τυχόν καταφυγή στη συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή συνεπάγεται την επιβολή των όρων της ενισχυμένης εποπτείας, δηλαδή επί της ουσίας νέες δεσμεύσεις μνημονιακού χαρακτήρα με το λογαριασμό να πληρώνουν οι λαοί.
Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, η καταφυγή στο συγκεκριμένο μηχανισμό θα είναι η τελευταία επιλογή όλων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής, ενώ καλοβλέπουν προς τους άλλους διαθέσιμους μηχανισμούς για την τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, με τους όρους τους όμως να αποτελούν αντικείμενο διαπάλης και διαφορετικών «ερμηνειών».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η Ελλάδα θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνη και μετά από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαλλαγή της εργοδοσίας από το μισθολογικό «κόστος», αλλά και τη διατήρηση της κατανάλωσης σε ένα ορισμένο επίπεδο για να διασφαλιστεί ο τζίρος των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό θα είναι παράλληλο με το πρόγραμμα της αναστολής συμβάσεων, εκτιμώντας πως «μέχρι τις αρχές Ιουλίου μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα, με τις δικές μας δυνάμεις ταμειακά», ωσότου αρχίσουν να έρχονται οι πόροι από το ΕΣΠΑ και το SURE.
Στο μεταξύ, χτες, με αντικείμενο την «επανεκκίνηση της οικονομίας», ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών (Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη και Αυστραλία), οι οποίοι αντιμετώπισαν «με επιτυχία», όπως οι ίδιοι λένε, το πρώτο κύμα της πανδημίας, συζητώντας ανάμεσα σε άλλα για «συγκεκριμένα πρωτόκολλα» ώστε να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για τη μεταξύ τους τουριστική κίνηση.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της», δήλωσε χτες η Κρ. Λαγκάρντ αναφορικά με την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της με τις αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισ. ευρώ από το 2015 και της έδωσε προθεσμία τριών μηνών για να αποδείξει ότι οι κινήσεις της ήταν «αναγκαίες» και «αναλογικές».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λ. ντε Γκίντος, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι «παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στα μέτρα της νομισματικής πολιτικής μας, εφόσον δούμε ότι η έκταση της στήριξης είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται». Αναφερόμενος στις γερμανικές αιτιάσεις σχετικά με την έλλειψη αναλογικότητας στις αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε ότι η ΕΚΤ αξιολογεί τις παρενέργειές τους και αποδεικνύει την αναλογικότητα πριν από τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» προειδοποίησε χτες ότι η δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.
Τα ΜΑΤ επιστρατεύει η κυβέρνηση για να απομακρύνει κόσμο που μετά από δύο σχεδόν μήνες εγκλεισμού βγαίνει από το σπίτι αναζητώντας δημόσιους χώρους, όπως πλατείες και πάρκα. Στο επίκεντρο των αστυνομικών επιχειρήσεων βρέθηκε τις τελευταίες μέρες η πλατεία Αγ. Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, όπου για δύο βράδια συγκεντρώθηκαν νεαροί και παρατηρήθηκαν αντεγκλήσεις με την αστυνομία που έσπευσε στο σημείο.
Η κυβερνητική προπαγάνδα χαρακτηρίζει «ανεύθυνους» και «παραβατικούς» όσους αυτές τις μέρες συγκεντρώνονται στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που υπάρχουν ειδικά στα αστικά κέντρα, ενώ τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο πλατειών και άλλου είδους κατασταλτικές παρεμβάσεις.
Η πραγματικότητα λοιπόν που διαμορφώνεται ειδικά για τους εργαζόμενους είναι το πρωί να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, είτε στα ΜΜΕ είτε σε μεγάλους χώρους δουλειάς με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και με την κυβέρνηση να μη βγάζει άχνα, αλλά να τους κουνάει το δάχτυλο αν τύχει να παρατηρηθεί συνωστισμός σε καμιά πλατεία ή πάρκο.
Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, για να υπερασπιστεί την παρουσία ΜΑΤ σε πλατείες όπως της Αγ. Παρασκευής ενάντια σε όσους συγκεντρώνονται εκεί. «Οπου υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται», «θα δρούμε τοπικά αν βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια καταστρατήγηση», είπε, προετοιμάζοντας για συνέχιση ανάλογων αστυνομικών επιχειρήσεων.
«Ολο αυτό το διάστημα της πανδημίας, σε καραντίνα δεν μπήκαν μόνο τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, μπήκε και το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση. Οχι ότι αυτό βέβαια το δικαίωμα έγινε και ποτέ ιδιαίτερα σεβαστό από κάποια κυβέρνηση ή από τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης. Τώρα, όμως, με αφορμή τον κορονοϊό, η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αφορμή την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Θ. Κουτρουμάνο.
Οπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εν μέσω πανδημίας αυτό που κυριαρχεί είναι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης, η αποσιώπηση και συγκάλυψη «της ευθύνης του κράτους ως προς τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, αλλά και τον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στους χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας των εργαζομένων». «Μιλάμε για τον εξοβελισμό μέχρι εξαφάνισης κάθε φωνής πολιτικής, συνδικαλιστικής ή οποιασδήποτε άλλης διαφορετικής, η οποία είναι ενοχλητική», σημείωσε.
Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ, ακόμα και η κρατική ΕΡΤ, εξαφάνισαν στην αρχή της πανδημίας τη συνέντευξη Τύπου της ΟΕΝΓΕ, της Ομοσπονδίας δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών, όταν «κατά τ' άλλα επαινούσαν τους ήρωες της πρώτης γραμμής», ενώ τόνισε ότι στην κατηγορία της τηλεοπτικής καραντίνας εντάσσεται και το ΚΚΕ, με τις εμφανίσεις εκπροσώπων του να είναι μετρημένες στα δάκτυλα.
Ο Γ. Δελής σημείωσε πως «όλα αυτά έγιναν και με το αζημίωτο, αφού ως γνωστόν η κυβέρνηση φρόντισε και χρήμα να δώσει σε ΜΜΕ, αλλά και να αναβάλει με την ΠΝΠ την ετήσια δόση των καναλαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες».
Αναδεικνύοντας τέλος το μέγεθος της υποκρισίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν το σχετικό αίτημα για τη συζήτηση, ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε πως τα κόμματα αυτά ως κυβερνήσεις «κάνανε ακριβώς τα ίδια, απλά τώρα ίσως νιώθουν οι ριγμένοι της όλης υπόθεσης», ενώ υπενθύμισε ότι το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για το οποίο διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και δικό του έργο, με τον «γνωστό νόμο Παππά», με τον οποίο δόθηκαν «πάλι τα κανάλια σε μεγάλους επιχειρηματίες, οι οποίοι βεβαίως καθορίζουν και την ενημέρωση σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα».
Τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πλήρως ο πρόεδρος του ΕΣΡ, ο οποίος έκανε λόγο για «αδυναμία του ΕΣΡ να ελέγξει την εφαρμογή της πολυφωνίας στην παρουσίαση των ειδήσεων από τα ΜΜΕ» και πως ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που προβλέπει η νομοθεσία δεν μπορούν να εφαρμοστούν, γιατί «οι διατάξεις αυτές έχουν πολύ μεγάλο αριθμό αόριστων νομικών εννοιών, οι οποίες έχουν ανάγκη ερμηνείας και εξειδίκευσης». Σημείωσε ακόμα ότι όσες διοικητικές κυρώσεις έχει επιβάλει το ΕΣΡ σε ΜΜΕ για παραβίαση της αρχής της πολυφωνίας, τις έχει ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Νέες τουρκικές υπερπτήσεις καταγράφηκαν χτες, καθώς τουρκικά «F-16» πέταξαν ξανά πάνω από τις νήσους Παναγιά και Οινούσσες στο Ανατολικό Αιγαίο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό υπερπτήσεων από την αρχή της χρονιάς στον πρωτοφανή αριθμό των 275.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο σημειώθηκαν και νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα. Το πρώτο έγινε αργά το απόγευμα της Τρίτης κοντά στα Μαράσια Ορεστιάδας, όταν στελέχη της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής που βρίσκονταν στο χερσαίο τμήμα της μεθορίου πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό όταν εντόπισαν περίπολο της ελληνικής συνοριοφυλακής, και το δεύτερο το απόγευμα της Τετάρτης, όταν Τούρκοι αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν περιπολία με βάρκα κατά μήκος του ποταμού Εβρου πυροβόλησαν στον αέρα κοντά στο χωριό Τυχερό.
Αύριο, Σάββατο, στις 10.30 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τράπεζας «Μαρφίν», στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί, στις 5 Μάη του 2010, μέρα πανεργατικής απεργίας, έχασαν τη ζωή τους οι τρεις τραπεζοϋπάλληλοι, εγκλωβισμένοι στη φλεγόμενη τράπεζα από προβοκατόρικη δολοφονική ενέργεια.
Σε σχόλιό του για το ζήτημα σχετικά με τις «συναθροίσεις» στις πλατείες και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Μετά από 2 μήνες εγκλεισμού είναι αυτονόητη σωματική και ψυχική ανάγκη η "έξοδος απ' το σπίτι".
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να στέλνει τα ΜΑΤ και να καταφεύγει σε απαγορεύσεις και κλείσιμο πλατειών, οφείλει να εξασφαλίσει περισσότερους δημόσιους χώρους, μέσα στον ασφυκτικό αστικό ιστό, προκειμένου και αυτή η ανάγκη να ικανοποιείται και να αποφεύγονται φαινόμενα συγχρωτισμού.
Δεν είναι δυνατόν όλοι όσοι εδώ και βδομάδες τηρούσαν με ευθύνη και αποφασιστικότητα τα μέτρα προστασίας, να έγιναν ξαφνικά "ανεύθυνοι" και "αντικοινωνικοί", όπως προσπαθεί να τους βαφτίσει η κυβέρνηση».
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας. Κατά διπλωματικές πηγές, «είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί σειράς περιφερειακών ζητημάτων, με έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη». Επίσης, «αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες» σχετικά με τους χειρισμούς που απαιτήθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο Δένδιας ευχαρίστησε τον Λαβρόφ για τη βοήθεια που παρέσχε στις προσπάθειες επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από τη Ρωσία. Στο διμερές πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Δένδιας αναφέρθηκε στις «μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας» Ελλάδας - Ρωσίας, τονίζοντας τη σημασία του Κοινού Σχεδίου Δράσης «στην εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο» και στη σημασία «σημασία των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα».