Δεν τη βρήκε κόσμια, λέει, την ενέργεια των δύο εισαγγελέων, που έκαναν "έφοδο" το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο πολιτικός τους προϊστάμενος, Ε. Γιαννόπουλος. Ηταν, όμως, κόσμια η "έφοδος" των εισαγγελέων στα εξεταστικά κέντρα, "ενήργησαν υπεύθυνα", όταν έστηναν "αγροτοδικεία", όταν καταδίκαζαν, πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, τη ΓΣΕΕ για την απεργία στην Ιονική, όταν βγάζουν παράνομες όλες τις απεργίες, όταν, όταν..., όταν, δηλαδή, οι εισαγγελείς και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη "επεμβαίνουν" όπου η κυβέρνηση το επιθυμεί για να αποκατασταθεί ο "νόμος".Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη έχει στρατευτεί στη γενικότερη στήριξη και υπεράσπιση των συμφερόντων του συστήματος και σε αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχει καμία ανεξαρτησία. Οπως δεν υπάρχει ανεξαρτησία από την - εκάστοτε - κυβέρνηση που φροντίζει να την ελέγχει ασφυκτικά από την "κορυφή μέχρι τα νύχια". Από την άλλη όμως, προκειμένου να περισώσει την αξιοπιστία του συστήματος, δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" και παραπέμπει σ' αυτήν, προφανώς για"ξέπλυμα", το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αν, τώρα, τσακώνονται μεταξύ τους οι διάφοροι μηχανισμοί, για τις αρμοδιότητες και τις μεθόδους επιβολής του "νόμου", αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία, πολύ περισσότερο για τα λαϊκά στρώματα. Απέναντι στους εργαζόμενους, παραμένουν ενωμένοι "σαν γροθιά".
"Με περισσεύματα δεν μπορεί κανείς να οργανώσει γεύμα", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε προχτές, πώς βλέπει η κυβέρνηση την υποστήριξη από το ΔΗΚΚΙ των λεγόμενων "ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Κι έχει εν μέρει δίκιο ο κ. Ρέππας, σχετικά με "τα περισσεύματα", όπως αποκαλεί τους "συντρόφους" του. Θα ήταν, όμως, περισσότερο σωστός και ακριβής, εάν έλεγε "περισσεύματα του κυβερνητικού γεύματος", αφού οι λεγόμενοι αντάρτες δε διαφοροποιούνται ουσιαστικά από τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης και της πολιτικής της.
Κι αν μιλήσουμε για το κυβερνητικό γεύμα, πρέπει να σημειώσουμε πως είναι πολύ βαρύ για τα λαϊκά στομάχια, κυριολεκτικά αχώνευτο... Αλλωστε, θα έχει την ευκαιρία ο κ. Ρέππας να το διαπιστώσει και ο ίδιος το γεγονός αυτό. Σε τέσσερις περίπου μήνες το μενού της κυβέρνησης και των ΣΥΝεταίρων της θα βρει τη θέση του στον κάλαθο των αχρήστων...
ΜΠΡΑΒΟ, πολύ ...ενωτικό το νέο διαφημιστικό σποτάκι του υφυπουργείου Αθλητισμού, που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε και παίζεται από τα κανάλια για να εξυμνήσει τις διακρίσεις των ελλήνων αθλητών....
***
Μπορεί να μας εξηγήσει, ίσως, η ηγεσία του υφυπουργείου, πώς γίνεται ανά 5 καρέ να εμφανίζεται η φάτσα του Σημίτη και λιγότερο συχνά, ομολογουμένως, αυτή του Φούρα;
***
Σε ποιο άθλημα και σε ποιους αγώνες διακρίθηκαν αυτοί, έτσι για να ξέρουμε κι εμείς δηλαδή; Μήπως έγινε η λιτότητα Ολυμπιακό αγώνισμα και δεν πήραμε χαμπάρι;
***
Μήπως ο Φούρας κατέρριψε κανένα ρεκόρ σύναψης συμβάσεων του ΟΠΑΠ με τα διαπλεκόμενα; Αυτό πιθανόν είναι, αλλά επίσης δεν αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη επίδοση από την Ολυμπιακή Επιτροπή.
***
Τώρα, όσο για κάτι μηνύματα του σποτ, που λένε ότι φτιάχτηκαν γήπεδα για να πηγαίνει η νεολαία και να μην καταλήγει στα ναρκωτικά, τι να πούμε; Πως τα γήπεδα φτιάχνονται μάλλον για να εξυπηρετούν συμφέροντα μεγάλων ΠΑΕ και άλλων είναι γνωστό...
***
Οσο για τα ναρκωτικά, ρωτήστε τον Γιωργάκη Παπανδρέου. Ξέρει αυτός.
***
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, αυτός ο Κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές και δεν έχει αφήσει πόλη για πόλη με τις περιοδείες του. Κι ο κομματικός μηχανισμός του φαίνεται καλά κρατεί, αν κρίνουμε από τις φιέστες που του ετοιμάζουν.
***
Τι να κάνουμε πρόεδρε, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία το χειμώνα με τις διαγραφές και τα σχετικά, τώρα τρέχα καλοκαιριάτικα να τα μαζέψεις. Το τι θα καταφέρει, θα το δούμε ...από Σεπτέμβρη.
***
Είπε και κάτι ακόμα όμως ο κ. Ρωμαίος στην ίδια συνέντευξη: "Γνωρίζω πολύ καλά - δήλωσε - τι γίνεται (σ.σ.: στο Υπουργικό Συμβούλιο). Ολες οι αποφάσεις (και για την επετηρίδα και για τα εργασιακά και για όλα) είναι ομόφωνες... Εγώ δεν ξέρω κάποιον από την κυβέρνηση που να ήταν αντίθετος". Ούτε εμείς κύριε υπουργέ.
Πολλά είπε η Β. Παπανδρέου στη χτεσινή της συνέντευξη στα "ΝΕΑ", όπου φρόντισε να μεμφθεί όσους την κατηγορούν ότι τάχα η ίδια δε στηρίζει την κυβέρνηση. Ομως εκτός από απτές αποδείξεις ότι στηρίζει την κυβέρνηση (σ. σ.: εμείς δεν είχαμε καμία αμφιβολία έτσι κι αλλιώς) η κυρία υπουργός μίλησε για τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. "Ολοι γνωρίζουμε τι απορρίπτουν αλλά δε λένε τι προτείνουν. Εχω δε, τη βεβαιότητα - δήλωσε - ότι εάν εξαναγκάζονταν να προτείνουν κάτι θα κατέληγαν στην πολιτική μας. Και οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό", κατέληξε.
Συμφωνούμε απόλυτα κυρία Παπανδρέου. Μήπως δε, σκέφτεστε να τους "εξαναγκάσετε" σ' αυτό, μέσω παροχής κάποιων κυβερνητικών πόστων; Μάλλον δε θα βρείτε και πολλές... αντιστάσεις
"Γνωρίζετε τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Κάνιγγος όπου παραλίγο να καεί ένας αστυφύλακας", είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε μια αποστροφή του λόγου του, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χτες στην "Ελευθεροτυπία".
Βεβαίως και γνωρίζουμε κύριε Ρωμαίε. Οπως επίσης γνωρίζουμε ότι εκτός από τον αστυνομικό που πήγε να καεί, στην ίδια πλατεία πήγε να σκοτωθεί ένας διαδηλωτής, ο Α. Γκαγκόμοιρος, που δέχτηκε μια σφαίρα από αστυνομικό περίστροφο (εξοστρακίστηκε λέει η Ασφάλεια) στην κοιλιά. Αλλά γι' αυτό το γεγονός δεν είπατε τίποτα. Μήπως δεν το "γνωρίζετε"...
"Βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Συνεχίστε έτσι. Η ένταξη στην ΟΝΕ το 2001 είναι απολύτως εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι τα ορθά οικονομικά μέτρα θα εφαρμοστούν...". Αυτά λέει ο Β. Ντόιζεμπεργκ, ο αρχιτραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χτες ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του, ως διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Και ποιος είναι ο σωστός δρόμος, στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε απαρέγκλιτα, σύμφωνα με το "αφεντικό του ΕΥΡΩ"; Μα, ποιος άλλος; Οι αποκρατικοποιήσεις, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου γενικότερα, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς και ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων. Κι αν όλ' αυτά, σας είναι λίγο - πολύ δυσνόητα, σας τα λέμε και με το πραγματικό τους νόημα: Σκληρή μονόπλευρη λιτότητα για τους εργαζόμενους, ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και τραπεζών, παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, κλπ. και πολύμορφη ενίσχυση της λεγόμενης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ασύδοτης δράσης της.
Κι όλ' αυτά, για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Και οι εργαζόμενοι, τι θα κερδίσουν; Σε δυο ολόκληρες σελίδες συνέντευξη, ούτε λέξη δε βρίσκει να πει για το θέμα αυτό ο Β. Ντόιζεμπεργκ. Πιστεύει, προφανώς, πως οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν έχουν τέτοιες απορίες και είναι πεισμένοι, πλέον, ότι, όταν αυξάνονται τα κέρδη της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, όλα πάνε καλά. Κούνια, που τον κούναγε...
Υπάρχουν μερικά στελέχη των εκσυγχρονιστών, που προκαλούν το θαυμασμό ακόμα και σε αγρίως νεοφιλελεύθερους για την αποτελεσματικότητά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο διοικητής της Εθνικής, για τον οποίο ο Στ. Μάνος δηλώνει σε συνέντευξή του (στον "Ελεύθερο Τύπο"): "Ξέρετε, ο κ. Καρατζάς πούλησε ένα μεγάλο κομμάτι της Εθνικής, χωρίς να το πάρει είδηση ούτε ο Τύπος. Οταν υπάρχουν ικανές διοικήσεις, η δουλιά γίνεται και δεν ανοίγει μύτη...".
Και, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι όπως τα εμφανίζει ο Στ. Μάνος, γιατί το κομμάτι της Εθνικής δεν το πούλησε μόνος του ο διοικητής της Εθνικής, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη, βαδίζοντας στα χνάρια και τις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε, βέβαια, είναι σωστό πως δεν το πήρε είδηση ο Τύπος. Το γνώριζε πολύ καλά, άλλο, όμως, αν εμφανίστηκε ως κίνηση εξυγίανσης και υποστηρίχτηκε πλήρως, εκτός του "Ρ", που το είχε καταγγείλει από τον καιρό που σχεδιαζόταν ακόμη.
Κυρίως, όμως, δεν είναι θέμα "ικανών διοικήσεων", αλλά της γραμμής ξεπουλήματος της κυβέρνησης Σημίτη και των αυξανόμενων αντιστάσεων, που συναντά από τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο και συνολικότερα. Ο Στ. Μάνος, βέβαια, μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης. Ας είναι σίγουρος, πάντως, ότι παραδείγματα όπως αυτό της Εθνικής θα γίνονται όλο και λιγότερα.
"Εκτός ΠΑΣΟΚ" τέθηκε ο Ν. Σχοινάς, στέλεχος του Κινήματος, που έθεσε ξεχωριστή υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Λάρισας, απειθαρχώντας στην απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη, που ξαναπροτείνει τον νυν δήμαρχο, Χρ. Καφφέ. Μαζί του, "εκτός ΠΑΣΟΚ", συμπαρέσυρε δυο δημοτικούς συμβούλους, που διαφοροποιήθηκαν από τη σημερινή Δημοτική Αρχή κι άλλα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η Τοπική Οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος - "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" - συμφώνησε με την αποπομπή του Ν. Σχοινά, αν και πολλά στελέχη της θεωρούσαν την παράταξή του - στην οποία μάλλον θα συμπαραταχτεί και το ΔΗΚΚΙ - ως "ανάχωμα" για να "σκοντάψουν" όσο το δυνατόν περισσότεροι ψήφοι, που φεύγουν από τον κυβερνητικό υποψήφιο και οδεύουν προς τον Τ. Σκυλλάκο, ο συνδυασμός του οποίου, όπως παραδέχονται πολλοί Λαρισαίοι ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων, έχει μεγάλο "ρεύμα". Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ούτε η στήριξη του κυβερνητικού μηχανισμού, ούτε τα οποιαδήποτε "αναχώματα" θ' αποτρέψουν, εύκολα, την ήττα του Χρ. Καφφέ, ο οποίος είναι, ίσως, από τους "πρωτοπόρους" σ' όλη τη χώρα δημάρχους στην επιχείρηση μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε "κυβερνητικό γρανάζι", σε φορομπηχτικό μηχανισμό και σε προωθητή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.
Σκάκι θανάτου
παίζουνε
στον Αίμο
οι "μεγάλοι"
κι όλο αυξάνει
ο κίνδυνος
να ακουστεί
μυδράλι!
Κινούν το ΝΑΤΟ,
κι η ΕΟΚ,
στρατό, καράβια
"πιόνια"
και προωθούν
εθνικισμούς,
σβησμένους
από χρόνια!
Κι αν οι λαοί
δε βάλουνε
στα μαύρα πλάνα
φρένο,
τον Αίμο
βλέπω, σύντομα,
στις φλόγες
τυλιγμένο!
Ο οίστρος