Ας κρίνουν, λοιπόν, οι Ηπειρώτες εργαζόμενοι των πόλεων και των χωριών. Τόσο αυτόν και την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσο και τους κυβερνητικούς υποψήφιους, η υποστήριξη των οποίων ήταν ο κεντρικός στόχος της περιοδείας του Κ. Λαλιώτη.
Παρεμπιπτόντως, ερωτώμενος για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα, ο Κ. Λαλιώτης απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτό που αποτελεί προτεραιότητα για να βγει από την απομόνωση η Ηπειρος έχει δρομολογηθεί ως έργο. Είναι η Εγνατία Οδός, είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και είναι ο δυτικός άξονας με την Ιόνια Οδό» και συμπλήρωσε: «Ας μην ξεχνούμε ότι στην Ηπειρο γίνονται σημαντικά έργα σε κάθε νομό και σε όλη την περιφέρεια. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ανάπτυξη της Ηπείρου είναι πολύ πιο προωθημένη, πολύ πιο αυξημένη έναντι των ρυθμών ανάπτυξης των άλλων περιφερειών».
Με άλλα λόγια, δηλαδή, η σιδηροδρομική σύνδεση παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και οι διάφορες, σχετικές μελέτες, που αναθέτει το υπουργείο Μεταφορών είναι μόνο και μόνο για να ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» και να «μασούν» οι επιτήδειοι τα αντίστοιχα κονδύλια. Οσο για τους προαναφερομένους οδικούς άξονες -εάν και όταν ολοκληρωθούν- άλλους στόχους, πρώτα και κύρια, θέλουν να εξυπηρετήσουν και δεν μπορούν, βέβαια, να βγάλουν την Ηπειρο από το δραματικό κύκλο της υποβάθμισης.
Μάθαμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης «δε θα δεχτεί καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των οχημάτων που ξεπερνάει το ύψος του πληθωρισμού». Τώρα μάλιστα. Λες και τα ασφαλιστικά μεγαθήρια «κόπτονται» για το αν θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου ή όχι στις αυξήσεις που επιβάλλουν κάθε φορά. Μήπως ρώτησαν το υπουργείο την τελευταία φορά που οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα έφτασαν 30%; Ας αφήσει κατά μέρος λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους λεονταρισμούς που μοναδικό στόχο έχουν την εξαπάτηση και τον αποπροσανατολισμό των καταναλωτών. Αν θέλει, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: Ας πάρει συγκεκριμένα μέτρα, εδώ και τώρα.
«Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με το ΣΥΝ;», ρωτήθηκε προχθές ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, για να απαντήσει ρητά, κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη σκέψη: «Απολύτως»! Διευκρινίζοντας πως η ικανοποίησή του προέρχεται από τη συνεργασία και σε κεντρικό επίπεδο και στο επίπεδο του Νομού Θεσπρωτίας για τη νομαρχία, όπως και του Δήμου Ηγουμενίτσας για τη δημαρχία.
Για να το λέει ο Λαλιώτης κάτι θα ξέρει...
Φαίνεται πως δεν έγιναν τελικά έτσι τα πράγματα και, όπως σημείωσε στην προαναφερθείσα συνάντηση ο Τ. Μίλερ, «είμαστε από την ίδια πλευρά». Τι εννοούσε άραγε; Πως οι ΗΠΑ είναι με την πλευρά της κυβέρνησης Σημίτη ή μήπως το αντίθετο;
Οσο για τις περίφημες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου (αυτές που έκανε δημοσίως κι αυτές που δεν έκανε), ο Αμερικανός πρέσβης ήταν σαφής: «Το θέμα έχει κλείσει». Αν ξαναμιλήσει επ' αυτού ο Γιωργάκης ...γράψτε μας.
ΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ όμως την Αθήνα και ο Χρήστος Παπουτσής και η Ντόρα Μπακογιάννη... Απ' έξω κι ανακατωτά. Πραγματική έκπληξη οι γνώσεις τους. Εχουν όλοι προτάσεις για τον Εθνικό Κήπο, το Μεταξουργείο, την Πλατεία Βάθης, την Πλάκα ...για όλα.
Τόσον καιρό, άραγε, που βρίσκονταν σε υπουργικές και επιτελικές θέσεις, πώς δεν είχαμε αντιληφθεί τις ευαισθησίες, το ενδιαφέρον και, κυρίως, τις γνώσεις τους γι' αυτά τα θέματα; Φαίνεται, δε θα είχαν χρόνο.
Πέρα απ' αυτά, όμως, δεν ακούμε να λένε τίποτε για τους εργάτες και τους χαμηλούς μισθούς και μεροκάματα, την ανεργία, τους συνταξιούχους και τις συντάξεις πείνας, τα ωράρια εργασίας και τις άσχημες συνθήκες δουλιάς, την άσχημη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας, κλπ., κλπ.
Τους πληροφορούμε, πάντως, ότι όσο ωραίος και να γίνει ο Εθνικός Κήπος - αν γίνει... - τα μεροκάματα δεν αλλάζουν...ΜΑΛΙΣΤΑ. Τώρα οι φοιτητές είναι όμηροι των καθηγητών που απεργούν. Οι οποίοι καθηγητές και φοιτητές πριν λίγο καιρό ήταν όμηροι των ναυτεργατών που επιστρατεύτηκαν και όλοι μαζί - ακόμα πιο πριν - ήταν όμηροι των αγροτών όταν είχαν καταλάβει τις εθνικές οδούς!
Τελικά, είμαστε ...κράτος «ομήρων», δεν υπάρχει αμφιβολία. Μόνο που μεγαλύτερη ομηρία από την κυβερνητική αντίληψη περί της αντιδικίας κοινωνικών ομάδων και του κοινωνικού αυτοματισμού δεν υπάρχει. Οσο για τα ...λύτρα, ο Χριστοδουλάκης να 'ναι καλά...