ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2007
Σελ. /32
Να μη βγουν στη φόρα τ' άπλυτά τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων επιδιώκουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, εντείνοντας την επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ. Το «χορό» της συκοφάντησης των ταξικών δυνάμεων έσυραν αυτή τη φορά οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα.

Στη συνέλευση που έγινε το περασμένο Σάββατο μπροστά στις αρχαιρεσίες της 20ής και 21ης του Ιούνη για την ανάδειξη νέας διοίκησης, η ΔΗΣΥΕ (δηλαδή η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο χώρο) επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα, στην αγωνία της να απομακρύνει την προσοχή των εργαζομένων από τη συμφωνία της σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που οι τραπεζίτες άλλωστε, σε συνεργασία με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, προώθησαν. Γιατί συμφωνούν στην κατάργηση, ουσιαστικά, του 8ωρου. Υπέγραψαν τις απαράδεκτες συμβάσεις με τις χαμηλές αυξήσεις. Δέχονται τη σύνδεση του μισθού με την «παραγωγικότητα» του κάθε εργαζόμενου.

Αντί να βγουν και να απολογηθούν, δεν έβγαλαν άχνα για τίποτα από αυτά. Τέτοιο θράσος. Παλεύουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους. Γι' αυτό κι η κάλπη πρέπει να τους στείλει απάντηση.

Υπερβολή

Επί μέρες, τα ΜΜΕ - κυρίως τα τηλεοπτικά και με προεξάρχουσα την κρατική τηλεόραση - ξοδεύουν ώρες πολλές για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και μπορεί, πράγματι, αυτό το «θέμα» να έχει ενδιαφέρον, αλλά κι αυτή η υπερβολή δε δικαιολογείται. Και πάντως δε δικαιολογείται ο γελοίος ισχυρισμός ότι η χώρα μας κέρδισε πολλά από τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού τελικού στην Αθήνα, που, έρχεται και σε αντίθεση με την πραγματικότητα, όπως έχει αποδειχτεί, στην πράξη και από τ' αποτελέσματα που είχε η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Βεβαίως κάποιοι κέρδισαν και αυτοί είναι οι επιχειρηματίες.

Αυτή δε η τηλεοπτική υπερπροβολή του Τσάμπιονς Λιγκ να οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι το ποδόσφαιρο «πουλάει» και τα ΜΜΕ, ως εμπορικά μαγαζιά, δε θ' άφηναν την ευκαιρία να «πουλήσουν»; Είναι και αυτό αλλά όχι μόνο αυτό. Διότι, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η «ποδοσφαιρομανία» προωθείται για την εξυπηρέτηση κι άλλων επιδιώξεων, που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα φλέγοντα προβλήματα που τον απασχολούν. Θα πει κάποιος «σιγά που τα ΜΜΕ χρειάζονται το ποδόσφαιρο για ν' αποπροσανατολίσουν». Ολα τα χρειάζονται και, βεβαίως, το ποδόσφαιρο που, ως άθλημα, συγκινεί πάρα πολλούς και ιδιαίτερα μέσα στα λαϊκά στρώματα...

Ηθη ελεύθερης αγοράς

Οργίασαν οι κερδοσκόποι προχτές πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου, καταληστεύοντας τους χιλιάδες Ελληνες και ξένους φιλάθλους που θέλησαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα Λίβερπουλ - Μίλαν. Τα σνακς, οι πίτσες, τα σάντουιτς, οι μπίρες και γενικά είδη που δεν εμπίπτουν στην αγορανομική διάταξη περί ανώτατων τιμών στα κυλικεία των αθλητικών εγκαταστάσεων πωλούνταν μέχρι και 5 ευρώ! Οσο για εκείνα που θα έπρεπε υποχρεωτικά να διαθέτουν και μάλιστα και με προκαθορισμένο ανώτατο όριο στις τιμές, είτε δεν τα διέθεταν καθόλου, όπως νερό και τοστ με ζαμπόν και τυρί, είτε τα πωλούσαν σε διπλάσια τιμή από την προβλεπόμενη, όπως τον καφέ στα 3 ευρώ αντί για 1,5 που προβλέπει η διάταξη! Διότι, ο ...καλός ο κερδοσκόπος ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Αυτά έχουν τα ήθη της «ελεύθερης αγοράς».

Και έτερος λα(λύσσα)ς

Και έτερος από το «Βήμα» λάλησε για τις θέσεις του ΚΚΕ για ανοιχτές παραλίες στο λαό. Προχτές η «Πανδώρα» παραληρούσε, χτες άλλος Καππαδόκης από τους φαν του «εκσυγχρονισμού» έψαχνε να βρει άλλη γη και άλλα μέρη, όπου «όλα θα είναι δωρεάν και κανένας δε θα δουλεύει». Νόμιζε πως ειρωνευόταν τις θέσεις του ΚΚΕ ο ...δόλιος και το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει το ρόλο του. Οτι επειδή είναι ικανός να χλευάζει τις ανάγκες των κοινών θνητών και βαφτίζει το δικαίωμά τους να ζήσουν σαν άνθρωποι «τζάμπα και τεμπελιά», είναι και χρήσιμος στα παράσιτα αυτής της κοινωνίας. Ομως, αυτό το ξέρουμε και εμείς και οι αναγνώστες του από όλη τη μέχρι τώρα θητεία του. Αυτός είναι που έχει τον πόνο να περνάει διαρκώς εξετάσεις για το πόσο «άξιος» και «καπάτσος» είναι για τα αφεντικά. Είναι τόσος αυτός ο πόνος που αυτή τη φορά όχι μόνο ξανακαρφώθηκε αλλά του βγήκε μπουρδολογία...


Μεγαλεία και πλημμύρες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ» Ελλάδα τα κατάφερε να οργανώσει επάξια - όπως μας λένε - μια μεγάλη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση. Μόνο που από τη στιγμή που έσβησαν οι προβολείς του ΟΑΚΑ φάνηκε καλύτερα ...η υπόλοιπη χώρα, για την οποία φτάνουν μερικές ανοιξιάτικες βροχούλες για να ταλαιπωρηθεί υπέρμετρα.

Πλημμύρες σε Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Ζεφύρι και πολλούς άλλους δήμους, πισίνα το κέντρο της Αθήνας με τα κλειστά (ως συνήθως) φρεάτια και στην ουρά μπαίνουν κι άλλοι αγρότες με κατεστραμμένες σοδειές να περιμένουν μάταια κουτσουρεμένες και καθυστερημένες επιδοτήσεις.

Η λεγόμενη «πολιτική προστασία» συνεχίζει να βολοδέρνει υποχρηματοδοτούμενη και οι αρμόδιοι επιχαίρουν, επειδή ήμασταν τυχεροί αυτή τη φορά και δεν είχαμε καταστροφές που να «βγάζουν μάτι» ή τίποτε χειρότερο.

Κατά τα άλλα, οι κυβερνώντας κάνουν απολογισμό της «οικονομικής ανάπτυξης» που επέφερε ο τελικός του «Τσάμπιονς Λιγκ», μετρώντας πόσα εκατομμύρια πίτσες και πόσα σουβλάκια καταναλώθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις.

Προφανώς, θεωρούν ότι τα 6 εκατομμύρια πίτσες που - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - φάγαμε ως έθνος αποτελούν «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και «καταπολέμηση της ανεργίας», μια και κάποιες πιτσαρίες προσέλαβαν εκτάκτως για μια μέρα νεαρούς διανομείς με «παπάκια».

Από ό,τι φαίνεται, όσο ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ...άλλο ημισφαίριο, προσπαθούν να πείσουν κι εμάς ότι ζούμε σε μιαν ...άλλη χώρα, όπου όλα πάνε καλά και είμαστε όλοι ευτυχείς.

ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΖΩΗΣ μετράει ο ΣΕΒ και το γιορτάζει δεόντως (παρουσία και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου). Οπως λένε στις ανακοινώσεις τους, αλλάζουν όνομα, διευρύνονται και δημιουργούν την «αντικειμενική ενότητα των δυνάμεων, που παράγουν πλούτο και θέσεις εργασίας».

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόνο που οι ίδιοι δεν παράγουν ίχνος πλούτου. Οσο για τις «θέσεις εργασίας», δεν τις παράγουν, τις εκμεταλλεύονται και τα τελευταία χρόνια αναζητούν τις πιο φθηνές και ανασφάλιστες που μπορούν να βρουν, εξασκώντας απατεωνίστικες πρακτικές στα ταλαιπωρημένα Βαλκάνια.

Ας μη χαίρονται και τόσο για το παρελθόν τους επίσης. Η ιστορία του ελληνικού κεφαλαίου είναι βρώμικη, ύποπτη, δολοφονική και λίαν ευτελιστική στις δύσκολες περιόδους που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια...

Δε χρειάζεται να τους πούμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ξέρουν τι έχουν κάνει...

Για το δικαίωμά τους στη ζωή

Τη βαρβαρότητα της πολιτικής που εφαρμόζουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βιώνουν με τον πλέον έντονο τρόπο οι άνθρωποι με αναπηρία (ΑμεΑ) και ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και οι οικογένειές τους. Της πολιτικής που μειώνει τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, ενισχύοντας τους επιχειρηματίες του χώρου. Οι οδυνηρές συνέπειες αυτής της πολιτικής ήρθαν ξανά στην επιφάνεια με την πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο Ιδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος», στη Νέα Μάκρη.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ΑμΕΑ ζουν κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους. Αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση, την ειδική αγωγή, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ψυχαγωγία, την άθληση, την ολοκληρωμένη φροντίδα που έχουν ανάγκη από τη γέννηση μέχρι το θάνατό τους. Το κράτος «στηρίζει» τους ΑμεΑ με συντάξεις και επιδόματα ελεημοσύνης και το δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας αναλαμβάνει η οικογένεια.

Η ειδική αγωγή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τουλάχιστον 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, δεν έχουν κανενός είδους εκπαίδευση. Από τα 30.000 παιδιά με αυτισμό της χώρας, μόνο τα 500 πηγαίνουν σε κάποιο ειδικό σχολείο. Οι γονείς εκλιπαρούν για μια θέση σε κάποιο ίδρυμα ή ειδικό σχολείο, για εκπαίδευση που διαρκεί ως ότου τα παιδιά συμπληρώσουν τα 22 τους χρόνια. Αλλά και τα υπάρχοντα ιδρύματα και ειδικά σχολεία υποχρηματοδοτούνται και στελεχώνονται - όταν στελεχώνονται - με ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Οδηγούνται στην υπολειτουργία και στο κλείσιμο.

Ομως και μετά τη φοίτηση σε κάποιο ειδικό σχολείο ή ίδρυμα, οι ΑμεΑ καταλήγουν ξανά στα σπίτια τους. Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ΑμΕΑ φτάνει το 80%, δεν υπάρχουν τα αναγκαία προστατευόμενα εργαστήρια, είναι ανύπαρκτα τα απαραίτητα ειδικά δημόσια κέντρα στήριξης των οικογενειών. Και οι γονείς ή συγγενείς, που δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε να αρρωστήσουν, ζουν με την ανυπόφορη αγωνία τι θα γίνουν τα παιδιά τους μετά το θάνατό τους. Αφού - απουσία των αναγκαίων δημόσιων δομών διαβίωσης - στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες καταλήγουν στα ψυχιατρεία ή στις ιδιωτικές κλινικές, όταν «φύγουν» οι άνθρωποι που τους φροντίζουν.

Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ - όπως ακριβώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - αποθεώνει τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία της υποκρισίας και της γκλαμουριάς της πλουτοκρατίας που τη θέλει ως φερετζέ της εκμετάλλευσης, και μόνο την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη δεν προάγει, και αποσύρεται απ' την υποχρέωσή της για τη φροντίδα που έχουν ανάγκη και δικαιούνται οι ΑμεΑ και οι οικογένειές τους. Η σκληρή αυτή πραγματικότητα κάνει ακόμα πιο επίκαιρες τις θέσεις του ΚΚΕ, το κάλεσμά του στους γονείς και εργαζόμενους του χώρου, αλλά και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, να παλέψουν για ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και αναπηρία και των οικογενειών τους. Για αποκλειστικά δημόσια ιδρύματα, που θα εξασφαλίζουν τη ζωή, την υγεία και την εκπαίδευση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Για δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, Παιδεία. Για να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Για το δικαίωμα των ΑμΕΑ στην εκπαίδευση, στη δουλιά, στη ζωή.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ