Προβλέψεις για μπλακάουτ και αστρονομικούς λογαριασμούς Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά
Σε ένα τέτοιο έδαφος βγαίνουν ακόμα πιο έντονα «στον αφρό» οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, την ίδια ώρα που κοινή συνισταμένη παραμένει η κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, σε συνέντευξή του στο «Politico» απαίτησε «πιο δραστικά μέτρα» για την «αντιμετώπιση» των υψηλών τιμών Ενέργειας. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι «μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», ανέφερε.
«Εχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Εχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από ένα χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Επανέλαβε δε «μπηχτές» για καθυστερήσεις από την πλευρά της Κομισιόν: Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν από το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις», προσθέτοντας πως «είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό».
Ειδικότερα για το φυσικό αέριο, πέρα από τα μέτρα «εξοικονόμησης» που προωθεί η ΕΕ, πλήττοντας πρώτα από όλα τους λαούς, ο Σ. Μισέλ προέτρεψε την Κομισιόν να επιταχύνει τις διεργασίες για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ισχυριζόμενος ότι θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί «φθηνότερα μακροπρόθεσμα» συμβόλαια με χώρες όπως η Αλγερία ή το Κατάρ.
Παραπέμποντας εξάλλου στις απαιτήσεις μονοπωλίων για ακόμα μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις στις επενδύσεις της «πράσινης» Ενέργειας, ανέφερε ότι τα περίπου 280 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε επιδοτήσεις για την «αντιμετώπιση» της «ενεργειακής κρίσης» είναι χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί, αλλά αντίθετα «καίγονται με κάθε λίτρο βενζίνης ή κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας» που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
Μέτρα για αλλαγή των κανόνων ώστε να αναδιοργανωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και παράλληλα να αυξηθούν οι προμήθειες «κρίσιμων αγαθών» που σχετίζονται με την «ενεργειακή κρίση» πρότεινε χτες η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, αναλόγως των εξελίξεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων μια «φάση επαγρύπνησης», κατά την οποία «θα ζητήσουμε από τα κράτη - μέλη να ανταλλάξουν εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού αγαθών και υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», η Κομισιόν «μπορεί να ζητήσει από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν το απόθεμά τους για τέτοια στρατηγικά αγαθά και υπηρεσίες».
Αντίστοιχα προβλέπεται και μια «φάση έκτακτης ανάγκης», η οποία «θα ενεργοποιηθεί από το Συμβούλιο όταν μια ξαφνική και απροσδόκητη κρίση πλήξει την ενιαία μας αγορά». Σε αυτήν τη φάση, ο Μηχανισμός Εκτακτης Ανάγκης της Ενιαίας Αγοράς θα διασφαλίζει ότι «τα κράτη - μέλη περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία (...) μόνο σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Η Επιτροπή «θα μπορεί επίσης να συστήσει στις εταιρείες να επεκτείνουν ή να επαναπροσδιορίσουν την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με την κρίση», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται επίσης να ζητήσει πληροφορίες από εταιρείες σχετικά με την παραγωγή τους, να επιταχύνει τη διάθεση στην αγορά πολύ απαραίτητων προϊόντων ή να καλέσει τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις παραγγελίες για συγκεκριμένα αγαθά».
Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δώσουν λαθεμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες αναφέρεται ότι θα προτείνεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ και εκείνες που δεν συμμορφώνονται με μια εντολή για την ιεράρχηση βασικών προϊόντων θα υποστούν ημερήσια πρόστιμα ίσα με το 1,5% του μέσου ημερήσιου τζίρου.
Οι προτάσεις αυτές έρχονται στο τραπέζι καθώς παρατηρείται ξανά συμφόρηση σε πάνω από 9.000 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα νέα διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που αυξάνει τα κόστη και τους χρόνους παράδοσης. Η κατάσταση είναι χειρότερη κυρίως σε ευρωπαϊκά λιμάνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης για εισαγωγή άνθρακα.
Το ίδιο διάστημα, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» διέκριναν για μια ακόμη φορά τον σοβαρό κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας πως έχει φθάσει «στο υψηλότερο επίπεδο» από τον Ιούλη του 2020.
Οι εν λόγω οικονομολόγοι διακρίνουν πιθανή ύφεση σε δύο συναπτά τρίμηνα του επόμενου 12μηνου κατά 80%, από 60% που είχε καταγράψει προηγούμενη έρευνα.
Ο δε «λογαριασμός» αποστέλλεται σταθερά στους λαούς. Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, ξαναχτύπησε «καμπανάκι», αναφέροντας ότι τα λαϊκά νοικοκυριά «κινδυνεύουν» να βρεθούν αντιμέτωπα τον ερχόμενο χειμώνα ακόμη «και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς Ενέργειας». Ο Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει «σε κοινωνική κατάρρευση» τονίζοντας πως αυτό «δεν πρέπει να συμβεί».
Σε σχέση με τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία, ο Χάμπεκ τη χαρακτήρισε «λάθος από την άποψη της πολιτικής για το κλίμα, αλλά αναγκαία» λόγω των συνθηκών.
Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται σε Ουγγαρία και Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Την περασμένη Παρασκευή, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1%, τον Αύγουστο.
Σε αυτό το φόντο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε χτες πως ξεκινά το Σαββατοκύριακο περιοδεία σε χώρες του Κόλπου. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα επαρκή ενεργειακά αποθέματα, σχεδιάζει να ταξιδέψει σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με επίκεντρο παζάρια για αύξηση του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο.
Επιπλέον, χτες, η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανικού πυρηνικού σταθμού «Isar 2» επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαρροής στο εργοστάσιο, σημειώνοντας πως δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια. Το υπουργείο Ενέργειας της Γερμανίας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως απαιτούνται εργασίες για την επισκευή της διαρροής, που θα διαρκέσουν μια βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργασίες θα σταματήσουν, ώστε ο πυρηνικός σταθμός να μπορεί να λειτουργήσει μετά τις 31 Δεκέμβρη.
Την ίδια ώρα, στη Φινλανδία, η διαχειρίστρια του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας «Fingrid» κάλεσε τους πολίτες να είναι έτοιμοι για μπλακάουτ τον χειμώνα εξαιτίας πιθανών ενεργειακών ελλείψεων. Αυτό εκτός των άλλων μπορεί να συμβεί επειδή η Φινλανδία εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της και είναι αντιμέτωπη με μείωση εισαγωγών Ενέργειας από τη Σουηδία, λόγω της καθυστέρησης κατά δύο μήνες της επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4. Παράλληλα, η εταιρεία «Karhu Voima Oy», τμήμα της «KSS Energia», υπέβαλε χτες αίτημα για υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο.
Αντιδράσεις από Πολωνία και «Αδέλφια της Ιταλίας»
Σε ένα ακόμη «επεισόδιο» στις εντεινόμενες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, η Κομισιόν πρότεινε την Κυριακή στα κράτη - μέλη το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία, με αφορμή κατηγορίες για διαφθορά και παραβιάσεις των αρχών του «κράτους δικαίου».
Η ουγγρική κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίστηκε την ίδια μέρα να διαβεβαιώνει ότι θα ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που ανέλαβε προς την Κομισιόν ώστε να αρθεί το πάγωμα της εκταμίευσης.
Οπως διευκρίνισε ο αρμόδιος επίτροπος, Γ. Χαν, η Κομισιόν σύστησε το «πάγωμα» της εκταμίευσης του 1/3 περίπου των πόρων που προέρχονται από το ταμείο συνοχής της ΕΕ και προορίζονταν για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ για το διάστημα 2021-27, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.
Η Πολωνία - σε κόντρα με τη Βουδαπέστη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση απέναντι στη Μόσχα, αλλά «σύμμαχοι» στην ομάδα του Βίσεγκραντ - διαβεβαίωσε ότι «θα αντιταχθεί με όλη τη δύναμή της σε οποιοδήποτε διάβημα των ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο να στερηθεί κεφάλαια ένα κράτος - μέλος, στην προκειμένη περίπτωση η Ουγγαρία, με απολύτως μη εγκεκριμένο τρόπο», όπως δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι.
Αντίστοιχα η Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», στην τελική ευθεία για τις ιταλικές εκλογές, επέκρινε την πρόταση των Βρυξελλών, λέγοντας πως «οι πραγματικοί αντιευρωπαίοι είναι εκείνοι που, την ώρα που δεχόμαστε επίθεση και η ΕΕ θα έπρεπε να είναι ισχυρότερη από ποτέ, λένε ότι χρειάζεται μία Ευρώπη πρώτης και μια δεύτερης διαλογής και κάνουν τα πάντα για να ρίξουν την Ουγγαρία στην αγκαλιά του Πούτιν».
Με κριτήριο τα συμφέροντα των ιταλικών μονοπωλίων, το κόμμα της Μελόνι ζητά μια «διαφορετική Ευρώπη» με περισσότερες εξουσίες για τα κράτη - μέλη και διακηρύσσει πιο σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, ώστε η Ιταλία να αντιμετωπίζεται «ισότιμα» με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σε άλλη συνέντευξη η Μελόνι επέκρινε την πολιτική των Βρυξελλών και κατά της Πολωνίας, η οποίας κατηγορείται επίσης για «παραβιάσεις του κράτους δικαίου».
Σημειώνεται ότι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» όπως και η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι καταψήφισαν το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της περασμένης βδομάδας που χαρακτήριζε την Ουγγαρία «υβριδική κοινοβουλευτική απολυταρχία».
Η δε επικεφαλής του γαλλικού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν επέκρινε την ΕΕ για τις «επικίνδυνες πολεμικές θέσεις» απέναντι στη Ρωσία αλλά και την κυβέρνηση Μακρόν για «γεωπολιτικό λάθος», επειδή στηρίζει τις «ακατάλληλες και απερίσκεπτες κυρώσεις» των Βρυξελλών. Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός της, είπε ακόμα σύμφωνα με ρεπορτάζ ότι η Γερμανία, που αποτελούσε τον βασικό ωφελημένο από τους αγωγούς της «Gazprom» προς την Ευρώπη και στηρίζει την «πράσινη μετάβαση», ευθύνεται για την εξάρτηση της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Σε ένα τέτοιο φόντο, το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν «La Republique en marche» (LREM) μετονομάστηκε και επισήμως το Σάββατο σε «Αναγέννηση» (Renaissance), με την ενσωμάτωση δύο μικρότερων κομμάτων υπουργών της κυβέρνησης Μακρόν. Στον νέο σχηματισμό δεν ενσωματώθηκαν οι δύο μεγαλύτεροι σύμμαχοι του Μακρόν (MoDem και Horizon), με τον Γάλλο Πρόεδρο να «προειδοποιεί» ότι «χωρίς ενότητα θα κερδίσουν τα άκρα».