Εισάγεται σήμερα στη Βουλή
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΚΑΚ ΑΕ», που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας και θα λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με στόχο την άκρατη ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεδομένης και της εδώ και χρόνια υποβάθμισης των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Από τα βασικά κίνητρα της κυβέρνησης είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τροφοδοσία π.χ. της κρεατομηχανής στην Ουκρανία με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, γεγονός που αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.
Ενδεικτικά, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας χθες το πρωί σε συνέδριο, είπε για το νομοσχέδιο και τι πάει να «λύσει»: «Το γεγονός ότι η αμυντική μας βιομηχανία μετέχει στο ΑΕΠ μας κατά ένα ποσοστό που λίγο υπερβαίνει το 0,7%, τη στιγμή που η χώρα δαπανά άνω του 3,5% για την άμυνά της, είναι μια βασική οικονομική ανακολουθία. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε σε ένα ορατό μέλλον να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ».
Στο ίδιο μοτίβο, επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με το νομοσχέδιο προωθείται η τροποποίηση προηγούμενου νόμου (3978/2011) για την «εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χρυσώσει για τον λαό το «χάπι» της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή χρήσιμου για την άμυνα της χώρας πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, και ενώ τα αναμενόμενα έσοδα σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντικατάστασή του από άλλο, σύγχρονο υλικό.
Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας, περίπου επιβεβαιώνοντας το παζάρι που γίνεται για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων (S-300, «Patriot» κ.λπ.) από την Ελλάδα στην Ουκρανία, είπε: «Μιλάμε υποθετικά, αν έρθει μια πρόταση η οποία είναι συμφέρουσα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, βεβαίως θα συζητηθεί από το ΚΥΣΕΑ. Θα συζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα ενημερωθούν τα κόμματα, θα το συζητήσουμε και θα πάρουμε την εθνικά ορθή απόφαση». Απέκλεισε μόνο τα «περί μονομερών ενεργειών», κάνοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση ζητά κάτι για να το πλασάρει στο εσωτερικό ως αντικατάσταση οπλισμού.
Σε ό,τι αφορά τον «εκσυγχρονισμό» λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών, «βγάζει μάτι» η δυνατότητα οι στρατιωτικές σχολές να διοργανώνουν διδακτορικά «σε συνεργασία» με ΑΕΙ, «Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της αλλοδαπής», «σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή», και μάλιστα υπό την άμεση καθοδήγηση, από εκπρόσωπο των επιχειρήσεών της, του υποψήφιου διδάκτορα, όπως και για «τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του ΑΣΕΙ, αν η έρευνα διεξάγεται εντός του ΑΣΕΙ». Περιττό να ειπωθεί ότι το περιεχόμενο, οι στόχοι και κατευθύνσεις αυτών των διατριβών, για τις οποίες θα διατίθενται ακόμα και υποδομές πληρωμένες από τον ιδρώτα του λαού, θα καθορίζονται από τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κεφαλαίου, σε εποχές όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και νέου κύκλου αναταράξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία.
Αλλωστε, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας έδειξε ότι το πεδίο ανοίγει διάπλατα για να παρέμβουν στην Ερευνα ξένοι, ΝΑΤΟικοί παράγοντες. Είπε συγκεκριμένα χθες ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «ενώνει τις δυνατότητες καινοτομίας της κοινωνίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου της πατρίδας μας, και όχι μόνο αυτού. Μπορεί να το κάνει και σε συνεργασία με το ανθρώπινο κεφάλαιο πολλών φιλικών χωρών. Μερικές εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, στο συνέδριο, με τους πρέσβεις τους»...
Αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς στοχεύει σε ομογενοποίηση της μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες στους ευρωενωσιακούς και ΝΑΤΟικούς στρατούς, ώστε να «συνεργάζονται», και επ' αυτού του πεδίου, σε κοινές επιχειρήσεις με καλύτερους όρους, και μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο και στον «εχθρό λαό».
Επισήμως ορίζονται ως αποστολή του Κοινού Σώματος «η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας» κ.λπ., ενώ στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο μεταξύ άλλων για «την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», όπως και για «τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», κινήσεις που στο στόχαστρό τους έχουν πάντα τον λαό.
Με το βλέμμα στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, αλλά και στην ανάπτυξη ευρωενωσιακών δυνάμεων στην Αραβική Χερσόνησο, όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τους Χούθι, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ.
Από ελληνικής πλευράς παρέστη ο στρατηγός Δ. Χούπης, έχοντας στον φάκελό του τη συνεχή ροή πυρομαχικών και όπλων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και την ανάπτυξη της φρεγάτας «Υδρα» στον Κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», ενώ ετοιμάζεται να τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά».
Σήμερα, εξάλλου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρθούν νέες αποφάσεις στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η αντίστοιχη Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα της περιλαμβάνονται θέματα όπως ο μετασχηματισμός στη διεξαγωγή πολέμου από πλευράς ΝΑΤΟ («Warfighting transformation»), συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO - Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι αυξημένες ανάγκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τα σχέδια Αμυνας και Αποτροπής του ευρωατλαντικού χώρου («DDA family of plans»).
Εδαφος για νέο γύρο παζαριών στρώνεται και στο Κυπριακό, με φόντο και τα «εύσημα» που εισπράττουν Αγκυρα - Αθήνα από τις ΗΠΑ για τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί, όσο και τις διάφορες μπίζνες που «τρέχουν» σε Ενέργεια, Τουρισμό κ.α.
Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται και νέα επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ ο - εμφανιζόμενος ως - εκπρόσωπος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», Μεχμέτ Ντανά, που κάνει λόγο για «ειλικρινή και θετική» προσπάθεια που γίνεται με την Μαρία Ανχελα Ολγκίν, νεοδιορισθείσα απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, για να ξεκινήσει νέος, επίσημος γύρος συνομιλιών, που - όπως επαναλαμβάνει το ψευδοκράτος - «μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» της «ΤΔΒΚ».
Η επιστολή επικρίνει μεταξύ άλλων Αθήνα και Λευκωσία ότι «εκμεταλλεύονται εδώ και καιρό την απουσία της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διεθνείς πλατφόρμες για να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα», ενώ ισχυρίζεται ότι το Κυπριακό δημιουργήθηκε το 1963, όταν «η ελληνοκυπριακή πλευρά» - όπως αναφέρει - «σφετερίστηκε βίαια τον τίτλο της εταιρικής σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και απέλασε τους Τουρκοκύπριους από όλα τα κρατικά όργανα», ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει «το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο πιο επίκαιρο και απαραίτητο από ποτέ», να περιγράψει ως «ξεπερασμένες παραμέτρους» τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και να διαμαρτυρηθεί για «ανισότητα στη μεταχείριση των πλευρών», που - όπως συνεχίζει - «επιτρέπει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση να απολαύσει τα οφέλη του παράνομου και άδικου καθεστώτος και να κρατήσει τον τουρκοκυπριακό λαό κάτω από μια απάνθρωπη απομόνωση που καλύπτει τα πάντα».
Καταλήγοντας η επιστολή σημειώνει ότι για όλα τα παραπάνω «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συναινεί πλέον σε μια συμφωνία που βασίζεται σε μια "διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία"» και ζητά από Ελλάδα και Κύπρο «αντί να εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες, να υιοθετήσουν μια ειλικρινή προσέγγιση προς την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό με βάση τις σημερινές πραγματικότητες του νησιού, και η οποία μεταξύ άλλων θα σέβεται τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού»...
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χτες μετά από υπουργικό συμβούλιο και σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές της Ολγκίν, δήλωσε «σίγουρος ότι μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες» και «ότι μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
Η Ολγκίν ετοιμάζεται να καταθέσει νέα έκθεση στον ΟΗΕ για την κατάσταση και τα περιθώρια επανέναρξης των συνομιλιών (κάθε Ιούνη συντάσσεται και σχετική ενημέρωση προς το ΣΑ του Οργανισμού) μετά τον τρίτο γύρο επαφών που ολοκλήρωσε (προχτές συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, αμέσως πριν είχε επαφές στη Λευκωσία και στις 6 Μάη είχε δει τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Αγκυρα).
Οι διοργανωτές κρέμασαν ένα γιγαντοπανό στο δημαρχείο που ανέγραφε στα Αγγλικά «Αλληλεγγύη, στοπ στη γενοκτονία, ελεύθερη Παλαιστίνη». Παράλληλα, μέλη φοιτητικών συλλόγων έξω από το διοικητήριο της 8ης Μεραρχίας, κρατώντας ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε «Καμία εμπλοκή στη γενοκτονία, λευτεριά στην Παλαιστίνη», απαίτησαν να επιστρέψει άμεσα η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Πρόσθετα, δεκάδες φαναράκια φώτισαν τον γιαννιώτικο ουρανό στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων αμάχων από την ανθρωποσφαγή του ισραηλινού στρατού.
Στην κινητοποίηση παρεμβάσεις πραγματοποίησαν σειρά συνδικαλιστών, ενώ αναμεταδόθηκαν ηχογραφημένες ομιλίες από αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη χώρα των εν ενεργεία στρατιωτικών Αιμιλίας Παπασωτηρίου, αντισμηνάρχου της Πολεμικής Αεροπορίας, και του υπολοχαγού (ΥΠ - Π) Βάιου Τσαπρούνη. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.