Η Σύνοδος συνδιοργανώνεται στην Αθήνα, 14 με 16/5 από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ, το τελευταίο και υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και πολιτικού προσωπικού) και το ΝΑΤΟ Defence College (NDC). Είναι το κορυφαίο στρατηγικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα του ΝΑΤΟ. Ιδρύθηκε το 1951 από τον Αϊζενχάουερ και προσφέρει εκπαίδευση σε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη «εταίρους», εστιάζοντας σε «σύγχρονα ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας, όπως αυτά εξετάζονται από μια διατλαντική οπτική γωνία». Αλλωστε, «υποστηρίζει την αποστολή του ΝΑΤΟ αναπτύσσοντας τους μελλοντικούς ηγέτες της Συμμαχίας, χτίζοντας την ανθρώπινη διαλειτουργικότητα μέσω δικτύων και συνεργασιών και υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων με την έρευνα. Τα μαθήματα του NDC εξοπλίζουν τους μελλοντικούς ηγέτες με δεξιότητες στρατηγικής σκέψης, δικτύωσης και διαπραγμάτευσης που είναι απαραίτητες για να ευδοκιμήσουν σε ένα πολυεθνικό, πολιτικοστρατιωτικό περιβάλλον», λένε αρμόδιες πηγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, κύριο θέμα της Συνόδου θα είναι «η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Επίδρασή της στην Ανωτάτου Επιπέδου Στρατιωτική Εκπαίδευση». Θα συμμετάσχουν διοικητές ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον τομέα της άμυνας από 26 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και 28 χώρες εταίρους, μαζί με άλλα διεθνή ιδρύματα όπως το Κολέγιο Αμυνας της Βαλτικής, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Ασφάλειας «George C. Marshall», το Κολέγιο Αμυνας του Σαχέλ G5, το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Αμυνας, καθώς και εκπρόσωποι από επιλεγμένα όργανα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των στόχων της Συνόδου μπαίνει, εξάλλου, η «ενίσχυση της εμπλοκής μεταξύ ανώτερων εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και των εταίρων, κορυφαίων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων και επιδραστικών διαμορφωτών κοινής γνώμης» («influential opinion formers»).
Στο μεταξύ, για τις Βρυξέλλες ταξιδεύει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, όπου σήμερα θα μετάσχει στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και αύριο στην αντίστοιχη επιτροπή της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, «μέλι» στάζει το στόμα των Αμερικανών για τη χρησιμότητα της Καβάλας στα σχέδιά τους. Θυμίζουμε, τις προηγούμενες μέρες και για πρώτη φορά στα χρονικά ο βορειοελλαδίτικος λιμένας χρησιμοποιήθηκε για να μετακινήσουν μέσα και οπλισμό τους προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής άσκησης «DEFENDER 25».
H ιστοσελίδα «dvids» του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ φιλοξενεί εκτεταμένες δηλώσεις του Αντρέ Κάμερον, διευθυντή του ελληνικού αποσπάσματος («Greece Detachment») του 839 Τάγματος Μεταφορών του US Army (με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία). Εδώ και κάποια χρόνια έχει την έδρα του στο Κερατσίνι, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της Military Surface Deployment and Distribution Command (SDDC) διεκπεραιώσεις υλικού τους.
Μετά τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης που είχαν χρησιμοποιήσει σε άλλες τέτοιες περιστάσεις παλαιότερα, η Καβάλα «είναι πλέον το νεότερο λιμάνι στον κατάλογο δεκάδων λιμένων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο που παρέχει στο ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να "παραδίδει" μάχιμες δυνάμεις και να ανεφοδιάζει τους διοικητές μάχιμων σχηματισμών», γράφει το άρθρο, με τον Κάμερον να τονίζει ότι «το άνοιγμα του Λιμένα της Καβάλας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της στρατηγικής ετοιμότητας, μέσω ενισχυμένης υλικοτεχνικής υποστήριξης, η οποία μεταφράζεται άμεσα σε μια πιο ισχυρή πλατφόρμα προβολής ισχύος για την περιοχή της Μεσογείου».
Μιλά επίσης για «προστιθέμενη αξία στη διατήρηση των λειτουργιών μάχης και φονικότητας στην περιοχή, για την αποτροπή της επιθετικότητας από τους ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ», οι οποίοι βέβαια αυτόματα βάζουν κι αυτή την περιοχή στο στόχαστρο.
Παρακάμπτοντας αυτές τις πτυχές, ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η πρόσφατη μετακίνηση «θα ενισχύσει περαιτέρω τα δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας», με την Καβάλα να προσθέτει για τους Αμερικανούς «μια ακόμη επιλογή στην περιοχή».
Ο ίδιος χαιρέτισε την «πολύ σκληρή δουλειά» που έκαναν για να εξυπηρετήσουν τους Αμερικανούς στελέχη του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού, του δήμου και της Περιφέρειας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το «αργοκίνητο» - όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες - αστικό κράτος σκίζεται όταν είναι να υπηρετήσει το κεφάλαιο και τις λυκοφιλίες του.
«Πολλές σχέσεις, συνεργασίες και φιλίες σφυρηλατήθηκαν με τους ομολόγους μας από τη χώρα υποδοχής για να συμβεί αυτό. Δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε αρκετά τις ελληνικές (ένοπλες) δυνάμεις και την πολιτική ηγεσία για την ακλόνητη υποστήριξη και αφοσίωσή τους. Ενσάρκωσαν το πνεύμα της φιλοξενίας και της συνεργασίας σε όλη αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Κάμερον, ενθουσιασμένος από τις υπηρεσίες που απόλαυσαν οι Αμερικανοί στην περιοχή. Εστίασε π.χ. στο γεγονός ότι το Λιμενικό φρόντισε ταχύτατα να διαχωριστεί (με κοντέινερ) η περιοχή που κατέλαβαν οι Αμερικανοί στον λιμένα, από τη λοιπή έκτασή του, ότι ο Ελληνικός Στρατός συνόδευσε στο εθνικό οδικό δίκτυο τα κομβόι τα οχημάτων που έφευγαν με κατεύθυνση βόρεια και τελικό προορισμό τη Σλοβακία κ.ά.
Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι οι Αμερικανοί επικεντρώνουν και στα «μελλοντικά σχέδια για το λιμάνι, εντός των επόμενων πέντε ετών» και στη «δημιουργία ενός σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού για περισσότερες επιλογές μετακίνησης». Αλλη μια απόδειξη ότι για... το «ΝΑΤΟ εξπρές» λεφτά υπάρχουν, ενώ ο λαός παίζει τη ζωή του κορόνα - γράμματα στο απαξιωμένο δίκτυο.
Φιλοξενούν, δε, στο άρθρο και τοποθέτηση του Ν. Πασχάλη («terminal manager» του λιμένα) ότι «συνεργαστήκαμε στενά τους τελευταίους μήνες για να είναι όλα έτοιμα σύμφωνα με τα πρότυπα που κοινοποιήθηκαν από τον Στρατό των ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι έχουμε ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ΗΠΑ και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον Στρατό σε τυχόν μελλοντικές ανάγκες με τον ίδιο τρόπο».
Χτες το πρωί κατέπλευσε στη βάση της Σούδας το βρετανικό αεροπλανοφόρο «Prince of Wales», η ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου. Το πλοίο, το οποίο εντάχθηκε στον βρετανικό στόλο μόλις το 2019, είναι ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα που διαθέτει η Μ. Βρετανία και μεταβαίνει στον Ινδικό Ωκεανό για την «Operation Highmast», που σύμφωνα με τον στρατιωτικό Τύπο «αφορά την ετοιμότητα και την αποτροπή. Καθώς οι παγκόσμιες απειλές αυξάνονται, ιδιαίτερα στον Ινδο-Ειρηνικό, το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να προβάλει ισχύ και να ενισχύσει τις συμμαχίες και τις συνεργασίες του, μεταξύ άλλων με το ΝΑΤΟ και τα τετραμερή έθνη της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ» («UK Defense Journal»). Από πλευράς του ο αντιπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέιμς Μπλάκμορ, δήλωσε στην «Telegraph» για την επιχείρηση ότι στέλνεται μήνυμα καθησυχασμού σε εταίρους και συμμάχους, αλλά «και σε οποιονδήποτε από αυτούς τους αντιπάλους εκεί έξω που μπορεί να θέλει να προκαλέσει αναστάτωση παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μια ικανή και αξιόπιστη ικανότητα στην Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν χρειαστεί».
Σημειωτέον, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του το πλοίο συμμετείχε στην άσκηση «Neptune Strike 25» στη Μεσόγειο, ενώ στις αρχές Μάη βρισκόταν στο Ιόνιο Πέλαγος για ασκήσεις με το ιταλικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από άλλα 3 πλοία και κάνει στάση στη βάση της Σούδας για ανεφοδιασμό πυρομαχικών και καυσίμων.
«Καμία διευκόλυνση στη ΝΑΤΟική άσκηση - πρόβα πολέμου! Να ξεκουμπιστούν οι φονιάδες των λαών από την περιοχή», τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τη νέα ΝΑΤΟική άσκηση «Immediate Response 25», που θα γίνει το διάστημα 26/5 - 9/6, με εμπλοκή σχεδόν ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Και συνεχίζει η Οργάνωση του Κόμματος:
«Οι ασκήσεις αυτές δεν γίνονται "για την ασφάλεια της περιοχής", δεν "αποτρέπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας", επιχειρήματα που ανασύρουν από το συρτάρι τους γνωστοί μηχανισμοί προπαγάνδας ΝΑΤΟικής κοπής (...) Αλλωστε, καμία ασφάλεια δεν νιώθουν ο λαός και η νεολαία της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης όλα τα τελευταία χρόνια, που είδαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζει και της ΝΔ να υλοποιεί και να επεκτείνει την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία, όταν στρατόπεδα ("Γιαννούλη", "Κανδυλάπτη" στον Εβρο, Πετροχώρι στην Ξάνθη), λιμάνια (Αλεξανδρούπολης και τώρα Καβάλας), αεροδρόμια, οδικοί άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο τίθενται στην υπηρεσία των μακελάρηδων. Οταν κρέμεται πάνω από το κεφάλι του ως "δαμόκλειος σπάθη" η απειλή αξιωματούχων της Ρωσίας για πλήγματα σε περιοχές από όπου διευκολύνονται τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.
(...) Ο λαός και η νεολαία της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης μπορούν να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ, ΕΕ και κυβερνήσεων. Να απαιτήσουν να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας και της περιοχής μας, να κλείσει η βάση της Αλεξανδρούπολης και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας να πάψουν να γίνονται ορμητήρια πολέμου. Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς. Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων, η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα. Κανένας αξιωματικός, υπαξιωματικός, στρατιώτης εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.
Με αυτές τις διεκδικήσεις, ένας αποφασισμένος λαός έχει τη δύναμη να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής που μετράει κέρδη θυσιάζοντας τις ανάγκες του. Να χαράξει το δικό του ελπιδοφόρο μέλλον, το οποίο βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά ανταγωνισμούς, κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Εξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να σχεδιάζει το μέλλον και τη ζωή του με κριτήριο τις δικές του ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σε αυτό το έδαφος οι λαοί θα καταφέρουμε να ζήσουμε ειρηνικά, οικοδομώντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ μας. Για να σταματήσουν "να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ"!».