Μπροστά σ' ένα δίλημμα, σ' ένα γόρδιο δεσμό βρίσκεται ο Κ. Σημίτης και η όποια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρατηρούν αρκετοί αναλυτές. Από τη μια, σημειώνουν, υπάρχουν οι μπόλικες προεκλογικές υποσχέσεις περί στροφής στο κοινωνικό κράτος κλπ. Και από την άλλη, οι αδήριτες ανάγκες της συνέχισης της μέχρι σήμερα πορείας της οικονομίας, αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών, που κάνει απαραίτητες η μετάβαση της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της «Καθημερινής»: «Η αντιφατικότητα είναι προφανής και καθιστά σχεδόν προβληματική την ικανοποίηση και των παραπάνω τριών επιμέρους στόχων, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα τον κ. Σημίτη σε εκπτώσεις».
Ποια είναι η αλήθεια; Οι λογικές του «ευρω-μονόδρομου» δε συμβιβάζονται με φιλολαϊκές πολιτικές. Οι μεν και οι δε κινούνται σε ασύμβατες και αντίθετες διευθύνσεις. Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αν θα συνεχίσει την πορεία της στα πλαίσια των μέχρι σήμερα πολιτικών της. Στην κατεύθυνση του «ευρω-μονόδρομου» θα συνεχίσει και, μάλιστα, είναι αποφασισμένη και θέλει να εντείνει παραπέρα το βηματισμό της. Το μόνο - καθόλου αμελητέο, βέβαια - πρόβλημά της είναι η αντιμετώπιση των αναμενομένων λαϊκών και κοινωνικών αντιδράσεων και η ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους. Αυτό είναι το μόνο δίλημμα που έχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστική απόδειξη όλων των παραπάνω είναι η στάση του ΣΕΒ, ο οποίος έσπευσε να πανηγυρίσει για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να δώσει τη δική του ερμηνεία στην ψήφο του ελληνικού λαού και, βέβαια, να χαράξει τις κατευθύνσεις για τη νέα κυβέρνηση.
«Οι εκλογές επιβεβαίωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού στηρίζει την ευρωπαϊκή επιλογή της ανοιχτής οικονομίας και του ανταγωνισμού, σημειώνει ο ΣΕΒ και συνεχίζει: Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που είχαν καθυστερήσει, όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η απελευθέρωση των αγορών, ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης.»
Μήπως, έχετε αμφιβολίες ότι οι άξονες αυτοί θα αποτελέσουν τις βασικές κατευθύνσεις για τη νέα κυβέρνηση; `Η πιστεύει κανένας ότι οι πολιτικές που συμφέρουν τον ΣΕΒ και το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα δε ζημιώνουν τους εργαζόμενους και το λαό;
Εδώ είναι που λένε ότι περιττεύουν εντελώς τα σχόλια.
«Κανένας δεν μπορεί να λέει ότι ο Καραμανλής και εγώ είμαστε συντηρητικής προελεύσεως. Να σκεφτείτε ότι όταν ήμασταν εμείς στην ΟΝΝΕΔ κάναμε πρόταση να οργανώσουμε τιμητική εκδήλωση για τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος έσωσε την αστική δημοκρατία στην Ελλάδα»... Τάδε έφη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την προχτεσινοβραδινή εκπομπή του στον «Α5», όπου έπαιζε το ρόλο του δημοσιογράφου, αλλά και συμμετείχε στη συζήτηση ως βουλευτής και εκπρόσωπος της ΝΔ! Καλό κι αυτό!
«Οι Εγγλέζοι έσωσαν την αστική δημοκρατία στην Ελλάδα, κύριε Παναγιωτόπουλε», τον διέκοψε προσκεκλημένος του.
Και αυτός: «Βεβαίως, βεβαίως! Οι Εγγλέζοι διά του Γεωργίου Παπανδρέου»!
Εβαλε, που λένε, «πατριωτικά» τα πράγματα στη θέση τους!
Και υφυπουργός ο Βούγιας; Ετσι επιμένουν ορισμένα δημοσιεύματα, που φέρουν τον συγκοινωνιολόγο εκ θεσσαλονίκης και βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ να ορκίζεται υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ!
Αραγε, έχει γίνει πιο ακριβή μεταγραφή μέχρι σήμερα;
Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες διαφορές με τη ΝΔ έλεγαν και ξανάλεγαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και προκειμένου να το αποδείξουν μεταχειρίστηκαν ό,τι ψέματα μπορούσαν να εφεύρουν και ό,τι υποσχέσεις μπορούσαν να φανταστούν.
Οι εκλογές, βέβαια, τέλειωσαν. Η ανάγκη, όμως, της διατήρησης των όποιων εντυπώσεων δημιουργήθηκαν στους εργαζομένους και το λαό συνεχίζει να υπάρχει. Πρέπει, επομένως, να βρεθούν διαφορές. Και η πρώτη βρέθηκε, ήδη. Το γεγονός, πως ο Κ. Καραμανλής δεν έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Σημίτη αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα των πρώτων μετεκλογικών ημερών, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Μη στενοχωριέστε κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, η ΝΔ θα σας δώσει μπόλικα συγχαρητήρια, με το ξεδίπλωμα του κυβερνητικού σας έργου...
Αυτό κι αν είναι ...τομή στην πολιτική ζωή του τόπου!
Ομως, τι αρμοδιότητες θα έχει; Προφανώς, θα ενσωματώσει όλους τους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής του τόπου, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό.
Π.χ., δεν είναι δυνατό να μην έχει Διεύθυνση Διάθεσης επιδομάτων στους συνταξιούχους. Κάποιος πρέπει να πείσει αυτήν την κατηγορία ότι τα 20 χιλιάρικα το μήνα του ΕΚΑΣ είναι αρκετά για να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Επίσης, όπως μαθαίνουμε, θα διαθέτει ειδικό σώμα διάθεσης κοινοτικών πόρων για την αγροτική οικονομία.
Οχι, δηλαδή, να παίρνουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες έτσι ανεξέλεγκτα. Πρώτα θα ελέγχουν, ήταν φρόνιμοι ή μήπως συμμετείχαν σε τίποτε κινητοποιήσεις;
Ακούγεται, επίσης, ότι θα πάρει αρμοδιότητες και από το υπουργείο Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, με ευθύνη του υπερυπουργείου, θα διδάσκεται στα σχολεία το μάθημα του Εκσυγχρονισμού. Δηλαδή, να μαθαίνουν τα παιδιά πόσο αγαπάμε τον πρωθυπουργό, που μας έβαλε στην ΟΝΕ και γιατί δεν πρέπει να κάνουμε καταλήψεις.
Τέλος, στο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής θα ενσωματωθεί, με ειδική απόφαση, ο βασικός μοχλός άσκησης κοινωνικής πολιτικής σ' αυτήν τη χώρα. Ετσι περνάνε στην αρμοδιότητά του όλες οι μονάδες των ΜΑΤ, ΜΕΑ και όλοι οι σχετικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί.
Υπάρχει ένα ζητηματάκι τώρα, σχετικά με το ποιος θα το αναλάβει και έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος προβληματισμός στο Σημιτέικο.
Ομως, όπως όλα δείχνουν, τελικά θα επικρατήσει ο ...Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση...