ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
Απεργία για την προοπτική του εργατικού αγώνα

H απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη είναι μια σημαντική μάχη ανάμεσα σε άλλες, που το ταξικό κίνημα με πρωτοπόρους στην δράση τους κομμουνιστές, ξέρει να δίνει σε όλα αυτά τα 10 χρόνια της ζωής και δράσης του. Ωστόσο αυτή η απεργία έχει μια ξεχωριστή σημασία. Πραγματοποιείται από το ταξικό κίνημα σε μια περίοδο που εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ) επιχειρεί να ρίξει την ταφόπλακα της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας παντού, προβάλλοντας τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, δηλαδή την συμβολή και των εργατών στο κρεβάτι του Προκρούστη που στήνει το κεφάλαιο. Το γεγονός ότι εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και με την σοσιαλδημοκρατία στο κυβερνητικό τιμόνι επιχειρείται να περάσουν τα χειρότερα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων σε όλους τους τομείς, κάνει την μάχη της απεργίας να παίρνει γενικότερα χαρακτηριστικά αναμέτρησης με την στρατηγική του κεφαλαίου, που θέλει να αποτελειώσει σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει την αντιλαϊκή επίθεση χτυπώντας το Ασφαλιστικό, τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, την Παιδεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Βάζει την χώρα ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο σχεδιασμός της αστικής τάξης προβλέπει τον αιφνιδιασμό και υπολογίζει στο χέρι βοήθειας από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ομως υπάρχει το αντίπαλο δέος που μπορεί να τους χαλάσει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η απεργία του ΠΑΜΕ, μπορεί να δώσει νέα ώθηση σε νέους εργάτες και λαϊκούς ανθρώπους, για την διαφορετική πορεία που πρέπει να πάρει ο λαϊκός αγώνας για να 'ρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες αυτών που παράγουν όλο τον κοινωνικό πλούτο. Αυτή την μάχη δίνουν με αυταπάρνηση οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, οι αγωνιστές του ταξικού κινήματος παντού σε όλους τους χώρους, εκεί που η εργατιά στενάζει κάτω από την καπιταλιστική εργοδοσία και εκμετάλλευση.

Ο πήχης της απαιτητικότητας μπαίνει πιο πάνω και αυτό που μετριέται είναι η οργάνωση των εργαζομένων όχι μόνο στα ταξικά συνδικάτα που παλεύουν με την γραμμή του ΠΑΜΕ, αλλά παντού και εκεί που υπάρχουν δυσκολίες, που κυριαρχεί ο συμβιβασμός και η υποταγή. Εχει σημασία με το παράδειγμα και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών να υπάρξουν συζητήσεις και διεργασίες και στο τελευταίο εργοστάσιο, γραφείο ή μαγαζί. Να εξηγηθεί με επιμονή και υπομονή, γιατί τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι, να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας και τις ανάγκες μας, ως τάξη απέναντι στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΕΕ, που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.

Είναι αυτοί που κλέβουν την ζωή μας, κλέβουν τα όνειρα τα δικά μας και των παιδιών μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί να στηθούν επιτροπές αγώνα εκεί που δεν υπάρχει το ταξικό συνδικάτο. Αυτό απαιτεί σχέδιο, συλλογική δουλειά, προσωπική αυτοθυσία και έκφραση αλληλεγγύης. Αυτή θα είναι συμβολή προοπτικής για να μπορέσει να ανασυνταχθεί το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, ώστε να αρθεί στο επίπεδο των σημερινών αναγκών, ώστε να απαντήσει αποτελεσματικά στην πολύπλευρη επίθεση που δέχεται. Η απεργία στις 17 Δεκέμβρη του ΠΑΜΕ είναι δυνατόν να φέρει το κίνημα ένα βήμα πιο μπροστά. Και σ' αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σαν σύμβουλοι της κυβέρνησης!

Γρηγοριάδης Κώστας

Ως σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών, σε θέματα καπιταλιστικής διαχείρισης, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ και άλλα στελέχη του κόμματος αυτού (Λαφαζάνης, Παπαδημούλης) με χτεσινές τους δηλώσεις. Δηλώσεις, οι οποίες έγιναν με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τις διεθνείς κερδοσκοπικές εταιρίες «αξιολόγησης» και τους τρόπους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Στα πλαίσια αυτά, προτρέπουν την κυβέρνηση να επαναφέρει σε κυκλοφορία τα λεγόμενα λαϊκά ομόλογα, ενώ παράλληλα την παροτρύνουν να διεκδικήσει δανεισμό του ελληνικού δημοσίου απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλότοκο επιτόκιο 1%. Οσο δανείζονται σήμερα οι εμπορικές τράπεζες από την ΕΚΤ και στη συνέχεια κερδοσκοπούν, χορηγώντας δάνεια με επιτόκιο ως και 17%.

Αθεράπευτοι οδοιπόροι του οπορτουνισμού, τα στελέχη του ΣΥΝ, και αυτό αφορά τόσο τους «δεξιούς», όσο και τους «αριστερούς» του χώρου. Οι οποίοι, ή δεν έχουν καταλάβει σε ποιους και σε τι απευθύνονται, ή - και αυτό είναι το πιο σωστό - λειτουργούν ως κόμμα της καπιταλιστικής διαχείρισης και υποβάλλουν προτάσεις, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες του συστήματος.

Το βασικό οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα που αναδεικνύεται τα τελευταία 20 χρόνια, δεν είναι πρόβλημα διαχειριστικό, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την υποβολή προτάσεων που αποβλέπουν στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Αυτό που διακρίνει την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού τις δύο τελευταίες δεκαετίες, είναι σφοδρή επίθεση της αστικής τάξης και των κομμάτων της, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Και δεν είναι φαινόμενο μόνο του καπιταλισμού στην Ελλάδα, αλλά του καπιταλισμού διεθνώς, ως κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Δεν αποσκοπούν, δηλαδή, σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, αλλά στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Και ανάλογα με την σκοπιά που κάθε κόμμα βλέπει την κίνηση της κοινωνίας, είτε αναζητά λύσεις στα πλαίσια της ταξικής πάλης, είτε καταλήγει σε θλιβερό συμβουλάτορα της αστικής πολιτικής εξουσίας.

Ανακίνηση θέματος με τις διαδηλώσεις

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χτες με τον Συνήγορο του Πολίτη, Γ. Καμίνη, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα προστασίας δικαιωμάτων, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το θέμα των συναθροίσεων. Πρέπει να θυμίσω ότι στο άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπονται οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες ασκείται ελεύθερα το δικαίωμα της συνάθροισης, προβλέπεται και η ψήφιση ενός νόμου. Δυστυχώς η δημοκρατική πολιτεία, ακόμα μετά από 35 χρόνια ισχύος του Συντάγματος, δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει ένα νόμο για τις διαδηλώσεις, που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Και των ανθρώπων οι οποίοι δημόσια διαδηλώνουν τις πεποιθήσεις τους αλλά και αυτών των υπολοίπων, των οποίων ενδεχομένως να κινδυνεύει η ιδιοκτησία, οι επιχειρήσεις τους»...

Δίκη προθέσεων του κ. Καμίνη δεν κάνουμε. Με αφορμή όμως τη δήλωση αυτή έχει αξία να υπενθυμίσουμε τις προθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων για το ζήτημα των «συναθροίσεων» και των διαδηλώσεων. Κι αυτές ήταν στην κατεύθυνση της παραπέρα περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην κατεύθυνση χτυπήματος του κινήματος και περιορισμού των κινητοποιήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη που στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο χωρίς να προλάβει ποτέ να το καταθέσει. Οταν, λοιπόν, ανακινείται μια τέτοια συζήτηση είναι βέβαιο ότι λειτουργεί υποστηρικτικά σε υπαρκτούς από καιρό σχεδιασμούς σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Πολύ δε περισσότερο που με μια κυβέρνηση η οποία πολιτικά εκπροσωπεί και εκφράζει την άρχουσα τάξη και τα συμφέροντά της, είναι τουλάχιστον αφέλεια να περιμένει κανείς ένα νόμο που θα υποβοηθά το δικαίωμα στην απεργία και στη διαδήλωση εναντίον της αντεργατικής της πολιτικής και συγχρόνως θα εγγυάται τα δικαιώματα των μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων, κλπ., τα οποία με την πολιτική της «στραγγαλίζει»....

Η μαμή των κερδών

Ως επέκταση του κοινωφελούς έργου του Ερυθρού Σταυρού και στήριγμα των αναξιοπαθούντων παρουσιάστηκε απ' τους επικεφαλής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και του «Ιατρικού Κέντρου» η λειτουργία της μαιευτικής γυναικολογικής - κλινικής «Γαία», που λειτούργησε με τη σύμπραξη των δύο επιχειρήσεων στο «Ερρίκος Ντυνάν». Μάλιστα, οι δηλώσεις συνοδεύτηκαν και με φωτογραφίες απ' την έξοδο της πρώτης μητέρας που γέννησε στη «Γαία».

Η αλήθεια, βέβαια, βρίσκεται αλλού και αποδείχτηκε απ' τη δημόσια διαμάχη των ανταγωνιστών της «Γαία», του Ομίλου «Υγεία» και του «Ιασώ», που υποστήριξαν ότι - με βάση επιχειρηματικά κριτήρια - δεν έπρεπε να γίνει η κλινική. Πρωτίστως, όμως, η αλήθεια αποδεικνύεται απ' τα οικονομικά στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας της ICAP, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών των μαιευτηρίων από 88,6 εκατ. ευρώ το 1997 εκτινάχτηκαν στα 250 εκατ. ευρώ το 2007, παρουσιάζοντας ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,9%. Μ' αυτόν το ρυθμό ο τζίρος των μαιευτηρίων για το 2009 αναμένεται να ξεπεράσει τα 305 εκατ. ευρώ. Και σύμφωνα με τη μελέτη (1.12.2009) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν περιθώρια κέρδους κοντά στο 15%, τα μαιευτήρια έχουν μέχρι 33% από 12% που είχαν το 2001!

Οι ωδίνες των τοκετών εκτός απ' τη χαρά των γονιών - που υποβάλλονται σε άγρια χαράτσια - έχουν και τη χαρά των κερδών για τους επιχειρηματίες.

Να «αφανιστεί» η πολιτική τους...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ από μέρα σε μέρα! Μέχρι χτες ήμασταν σε κατάσταση πανικού λόγω του δημόσιου χρέους. Τώρα είμαστε σε κατάσταση ...πολέμου.

Αν πάρουμε στα σοβαρά τουλάχιστον αυτά που λέει ο πρωθυπουργός, ζούμε μέρες του ...1940 και είναι στο «παραπέντε» από το να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Μόνο που δε θα τον πάρουμε στα σοβαρά. Γιατί πώς να πάρεις στα σοβαρά δηλώσεις του είδους: «Το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974»;

Ιδίως από τη στιγμή που για το δημόσιο χρέος ευθύνονται κατά πολύ και οι εξοπλιστικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που από μόνες τους υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία.

Ας επιδείξουν, λοιπόν, λίγη ...εθνική κυριαρχία οι κυβερνώντες και ας αποσύρουν τα στρατεύματα που στέλνουμε από εδώ κι από εκεί και πληρώνουμε αδρά.

(Και θα πληρώσουμε ακόμη περισσότερο τώρα που ο ειρηνιστής Ομπάμα αποφάσισε να αυξήσει τις «συμμαχικές δυνάμεις).

Ας αναστείλουν τις εισφορές για το ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό, ας σταματήσουν να δίνουν αμύθητα ποσά στις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες όπλων, και βλέπουμε πού θα πάει το χρέος.

Οσο για τη φράση του Γιώργου Παπανδρέου, που ...βγήκε από το «χρονοντούλαπο» και λέει πως «ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς», μόνο ένα μπορούμε να πούμε:

Προφανώς έχουν αποφασίσει ποιους θα «αφανίσουν» στο βωμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας: Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, ήδη, άλλωστε από τους «διαλόγους» τους για το Ασφαλιστικό.

Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ...«αφανίσουμε» την πολιτική τους μια και καλή προτού μας αφανίσει αυτή.


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ