ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διευρυμένα γυμνάσια ανεβάζουν ξανά το θερμόμετρο

Αμερικανικά μαχητικά σε βάσεις της Νότιας Κορέας
Αμερικανικά μαχητικά σε βάσεις της Νότιας Κορέας
«Με τη (νέα άσκηση)... οι σύμμαχοι επιδεικνύουν την ισχυρή βούληση και ικανότητα να τιμωρήσουν τη Βόρεια Κορέα όταν απειλούνται από πυρηνικά όπλα και πυραύλους». Κάπως έτσι παρουσιάστηκαν οι νέες, ευρείας κλίμακας (κατά ορισμένους μεγαλύτερης από ποτέ), στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, που έγιναν 4 - 8 Δεκέμβρη στην Κορεατική Χερσόνησο. Βέβαια, οι κινήσεις των ΗΠΑ είναι ενταγμένες στη συνολικότερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πρώτων υλών, ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, στην οποία στρέφουν την προσοχή τους τα τελευταία χρόνια όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη. Οι εξελίξεις στη Χερσόνησο αφορούν τις γεωπολιτικές ισορροπίες, σε μια ζώνη του πλανήτη που έχει σημαντική αξία στο συσχετισμό δύναμης πρώτα από όλα μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας.

Οι νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, με τον κωδικό «Αγρυπνος Ασος» («Vigilant Ace»), γέμισαν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Χερσόνησο με πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Συνολικά επιστρατεύτηκαν έξι «αόρατα» για τα ραντάρ αμερικανικά μαχητικά «F-22 Raptor» και πάνω από 230 αεροσκάφη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα νέου τύπου («5ης γενιάς») «F-35», στο μεγαλύτερο μάλιστα από ποτέ αριθμό τους που έχει χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις (όπως δήλωσαν στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «Ρόιτερς»). Ακόμα, χρησιμοποιήθηκαν βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου «B-1B», αλλά και αεροπλάνα τύπου «EA-18G» και «F-35B» που σταθμεύουν σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Επίσης, συμμετείχαν πάνω από 12.000 στρατιωτικοί, από τα Σώματα των Πεζοναυτών, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στρατιωτικές ασκήσεις και από Κίνα, Ρωσία

Δεν είναι, όμως, μόνο οι ΗΠΑ που οργανώνουν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Τη μέρα που ξεκίνησαν τα γυμνάσια «Vigilant Ace», ο εκπρόσωπος της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας Σχεν Τζίνκε ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν ασκήσεις πάνω από την Κίτρινη και την Ανατολική Θάλασσα (δηλαδή δυτικά και νότια της Κορεατικής Χερσονήσου) «σε διαδρομές και περιοχές που (σ.σ. η ΠΑ) δεν έχει πετάξει ποτέ προηγουμένως».

Χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις για τις ακριβείς τοποθεσίες και ημερομηνίες των ασκήσεων, τονίστηκε ότι αυτές αποσκοπούν στο «να βελτιώσουν την πολεμική ετοιμότητα (των στρατιωτικών δυνάμεων της Κίνας)», όπως και ότι τέτοιου είδους ασκήσεις θα γίνονται τακτικά, καθώς η ΠΑ εργάζεται στοχευμένα για την ενίσχυση των ικανοτήτων της «να διαφυλάξει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας».

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, η άσκηση περιελάμβανε διαφόρων τύπων αεροσκάφη, από αναγνωριστικά μέχρι μαχητικά, ενώ περιελάμβανε και συντονισμό με τμήματα αντιπυραυλικών συστημάτων εδάφους - αέρος. Τα ίδια ρεπορτάζ κατέγραφαν εκτιμήσεις αναλυτών ότι οι ασκήσεις μπορεί να έγιναν σε περιοχές «ευαίσθητες», όπως το κομμάτι στο οποίο άρχισε να επεκτείνει τη ζώνη αεράμυνάς της (ADIZ) από το 2011, σε περιοχές για τις οποίες διαφιλονικούν Κίνα - Ιαπωνία, αλλά και Κίνα - Νότια Κορέα.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γου Κιάν, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε ότι 11 - 16 Δεκέμβρη Κίνα και Ρωσία πρόκειται να διεξάγουν για δεύτερη χρονιά την άσκηση «Aerospace Security - 2017» («Αεροδιαστημική Ασφάλεια - 2017»), με συντονισμό των κεντρικών ηλεκτρονικών συστημάτων και έμφαση στην πυραυλική αεράμυνα. Μάλιστα, ο Γου τόνισε ότι «διεξάγοντας κοινές ασκήσεις στο σχεδιασμό, τη διοίκηση και το συντονισμό αντιπυραυλικών επιχειρήσεων, η άσκηση αποσκοπεί να βοηθήσει τις δυο πλευρές να αντιμετωπίσουν ξαφνικές και προκλητικές επιθέσεις από πυραύλους ενάντια στις επικράτειές τους». Ενώ πρόσθεσε ότι «στο μέλλον, Κίνα και Ρωσία θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην αεράμυνα και την αντιπυραυλική άμυνα, όπως απαιτείται».

Στο μεταξύ, χρήσιμο είναι να καταγραφεί και η κοινή «αντιτρομοκρατική» άσκηση που θα διεξάγουν η Ρωσική Εθνοφυλακή και η Κινεζική Αστυνομία, στη βορειοδυτική περιοχή Νινγκζία της Κίνας.

Αντιθέσεις ορατές και σύνθετες

Πάντως, χρειάζεται να γίνει κατανοητό πως οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στην περιοχή προχωρούν μέσα από σύνθετα παζάρια, είτε μιλάμε για δυνάμεις που κοντράρονται, είτε μιλάμε για δυνάμεις που συνεργάζονται μεταξύ τους. Αλλωστε, τα όρια ανάμεσα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς συμβιβασμούς δεν χωρίζονται με σινικά τείχη. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων και οι διαφωνίες που πηγάζουν από συγκρουόμενα σχέδια μεγαλώνουν διαρκώς τη ρευστότητα, παρά το ότι είναι λογικό να διαγράφονται, ακόμα και αχνά, σχήματα συντονισμού.

Για παράδειγμα, ήταν χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις που έγιναν μετά την τελευταία βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, στις 28 Νοέμβρη, σχετικά με την ανάγκη αλλά και την αποτελεσματικότητα πιθανών νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Η Ουάσιγκτον συνέχισε σε υψηλούς τόνους, φτάνοντας να ζητήσει από όλες τις χώρες «να διακόψουν όλους τους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα (...) να σταματήσουν επίσης το εμπόριο με το (βορειοκορεατικό) καθεστώς παύοντας όλες τις εισαγωγές και τις εξαγωγές», ενώ απευθύνθηκε ειδικά στην Κίνα, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να κάνει περισσότερα».

Το Πεκίνο εστίασε μεν ξανά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου και επέκρινε τις εμπλεκόμενες πλευρές επειδή «υιοθέτησαν σκληρή στάση, δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία», ωστόσο, φανερώνοντας ξεκάθαρες διαθέσεις για παζάρεμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις, ζητώντας αυτές να σχεδιάζονται «αμερόληπτα» και με βάση «ουσιαστικά στοιχεία».

Η Μόσχα από τη μεριά της επέλεξε πολύ πιο αιχμηρές επισημάνσεις, με τον ίδιο τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να λέει ότι «τα πρόσφατα βήματα της Ουάσιγκτον μοιάζουν να επιδιώκουν σκόπιμα να προκαλέσουν την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει σε σκληρές αποφάσεις». Μίλησε ακόμα για «παιχνίδια με τη φωτιά» των Αμερικανών, επικρίνοντας σφοδρά τα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και το ότι «αγνοούν εντελώς» τις διαρκείς εκκλήσεις του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου.

Επιπλέον, η Μόσχα επανέλαβε σε έντονο ύφος ότι δεν συμφωνεί με την επιβολή νέων κυρώσεων (που θεωρεί «αναποτελεσματικές»).

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μένει να το δούμε. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι γύρω από την «αντιμετώπιση» της Βόρειας Κορέας απλώνονται πολλά σκληρά ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και αλληλεπιδρούν διάφορα μονοπωλιακά σχέδια.

Για παράδειγμα, οι διαφορετικές «αποχρώσεις» στις αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας έδωσαν αφορμή σε πολλά ΜΜΕ να «σκαλίσουν» ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επιδιώξεις ρωσικών κεφαλαίων. Πύκνωσαν αναλύσεις για την ανάγκη της ρωσικής αστικής τάξης να εστιάσει στον Ειρηνικό, αξιοποιώντας και τα «πατήματά» της στην Κορεατική Χερσόνησο. Πολλοί τόνιζαν ότι το διμερές εμπόριο Ρωσίας - Βόρειας Κορέας υπερδιπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017, ότι τελευταία άνοιξαν νέες διμερείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις όπως αυτή μεταξύ του Βλαδιβοστόκ και του βορειοκορεατικού λιμανιού Ρατζίν, ενώ εμφανίστηκαν και ανταποκριτές που υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Κορέα τόσο που εξασφάλισαν μεγάλη πτώση τιμών, παρά τις διαρκείς κυρώσεις του ΟΗΕ. «Ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις με τη Δύση είναι τόσο άσχημες, είναι ζωτική ανάγκη η βελτίωση των δεσμών της με την Ασία... Αναγνωρίζεται ότι Ασία - Ειρηνικός γίνονται περιοχές πιο δυναμικές και η Ευρώπη γίνεται λίγο πιο νωθρή (...) αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία, που παραμένει εξαρτημένη από τη σύνδεσή της με την Ευρώπη περισσότερο από ό,τι με Ασία - Ειρηνικό, πρέπει να επαναπροσανατολιστεί...», επισήμαιναν κάποιες αναλύσεις.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ