ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2025 - Κυριακή 27 Ιούλη 2025
Σελ. /40
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Γενοκτονία μέσω λιμού από το Ισραήλ και γαλλικά «πυροτεχνήματα»

Δεν έχει τέλος η θηριωδία του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και των παιδιών του
Δεν έχει τέλος η θηριωδία του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και των παιδιών του
Εντείνεται ο πόλεμος γενοκτονίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που αυτήν την Κυριακή κλείνει 660 μέρες και έχει αφήσει πίσω του ολοσχερή καταστροφή και λιμό άνευ προηγουμένου.

Ο φριχτός απολογισμός θυμάτων από τον Οκτώβρη του 2023 αναφέρει τουλάχιστον 59.587 νεκρούς και 143.498 τραυματίες, χωρίς να υπολογιστούν οι δεκάδες χιλιάδες που έχουν θαφτεί σε τόνους ερειπίων ή εξαϋλώθηκαν από τις βόμβες «ακριβείας» και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο Χάλεντ Κιάρι, βοηθός του γγ του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό, ενημερώνοντας μεσοβδόμαδα το Συμβούλιο Ασφαλείας μίλησε για «εφιάλτη ιστορικών διαστάσεων», καθώς η διανομή λιγοστής βοήθειας σε τρόφιμα από τα τέλη Μάη μέχρι σήμερα έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για πάνω από 900 ανθρώπους. Τα θύματα του λιμού αυξάνονται καθημερινά, με τα βρέφη και τα παιδιά να είναι τα πρώτα θύματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι την Παρασκευή είχαν πεθάνει από πείνα τουλάχιστον 115 άτομα, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και βρέφη. Πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν ότι το 10% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, το 20% από υποσιτισμό και το 95% από έλλειψη νερού (καθώς ο ισραηλινός στρατός σκόπιμα στερεί την εισαγωγή καυσίμων ώστε να μη λειτουργούν τα εργοστάσια αφαλάτωσης, αφού κατέστρεψε ή μόλυνε πηγές και πηγάδια). Υπολογίζεται επίσης ότι από τις αρχές του 2025 πάνω από 25.000 παιδιά ηλικίας έως 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, και ότι τουλάχιστον 21 βρέφη έχουν πεθάνει αυτό το διάστημα από λιμό.

Ο πιο σκληρός αγώνας για την επιβίωση αφορά βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς το βρεφικό γάλα και οι παιδικές τροφές έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό.

Την Παρασκευή, εκπρόσωπος της UNICEF στο Αμμάν της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι οι θεραπευτικές τροφές για παιδιά που λιμοκτονούν (Ready-to-Use Therapeutic Food, RUTF) επαρκούν μετά βίας μέχρι τα μέσα Αυγούστου. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά που υποφέρουν από πείνα και λιμό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι τροφές RUFT που υπάρχουν σήμερα επαρκούν το πολύ για 3.000 παιδιά, ενώ μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες του Ιούλη υπολογίστηκε πως χρειάζονται τις ειδικές τροφές πάνω από 5.000 παιδιά.

Το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διεθνείς αντιδράσεις που προκαλούν οι εικόνες με τα σκελετωμένα βρέφη και παιδιά στη Γάζα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει σε ξένες χώρες (π.χ. Ιορδανία και ΗΑΕ) να κάνουν ρίψεις αλεξίπτωτων με βοήθεια. Κάτι που είχε κάνει η Ιορδανία τους πρώτους μήνες του πολέμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετά άτομα από τα πακέτα βοήθειας που έπεσαν στα κεφάλια τους...

Το ίδιο διάστημα, τα τελευταία στοιχεία της UNOSAT (Υπηρεσίας Δορυφορικής Ανάλυσης του ΟΗΕ) ανέφεραν ότι στη Γάζα υπάρχουν περίπου 53,5 εκατ. τόνοι ερειπίων, δηλαδή μπάζα που έχουν 10 φορές το βάρος της πυραμίδας του Χέοπα στην Γκίζα της Αιγύπτου.

Πολιτικά παιχνίδια και υποσχέσεις «αναγνώρισης»

Στο μαύρο φόντο της γενοκτονίας που έχει προκαλέσει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ με τη στήριξη των συμμάχων του κατά των Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες (και όχι μόνο μετά την έναρξη του τελευταίου πολέμου στη Γάζα), ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Ο Μακρόν πέταξε το πυροτέχνημα στον αέρα «ξεχνώντας» να συνοδεύσει την πρότασή του με άλλα κρίσιμα στοιχεία, όπως αν η αναγνώριση θα γίνει με βάση τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρονται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Αυτήν ακριβώς την παράλειψη αξιοποίησαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι προκειμένου να καταδικάσουν - υποβαθμίσουν την πρόταση Μακρόν, η οποία χαιρετίστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή, τη Χαμάς, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Ισπανία) και αραβικές χώρες, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου καταδίκασε τη δήλωση Μακρόν, λέγοντας ότι «νομιμοποιεί την τρομοκρατία και ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός ακόμη φιλο-ιρανικού αποσταθεροποιητικού παράγοντα, στα πρότυπα της Γάζας». «Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν κράτος δίπλα στο Ισραήλ, αλλά κράτος που θα αντικαταστήσει το Ισραήλ», τόνισε με στόμφο, λίγες μέρες αφότου η Κνεσέτ υπερψήφισε ψήφισμα για προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης και αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε κονδύλιο 918 εκατ. σέκελ (περίπου 275 εκατ. δολάρια) για τη δημιουργία ενός νέου οδικού δικτύου και υποδομών μεταφορών στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Ο Νετανιάχου επανέφερε την Παρασκευή και τις απειλές κατά της ηγεσίας της Χαμάς για «εναλλακτικές επιλογές» προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, τονίζοντας: «Η Χαμάς είναι εμπόδιο σε μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων. Μαζί με τους συμμάχους μας στις ΗΠΑ, σκεφτόμαστε εναλλακτικές επιλογές για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, να τελειώσει η τρομοκρατική εξουσία της Χαμάς και να εξασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη για το Ισραήλ και την περιοχή μας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απέρριψε «σθεναρά» την επιλογή του Μακρόν για επικείμενη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ότι «απομακρύνει την ειρήνη» και ότι είναι «ράπισμα στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτώβρη» του 2023.

Πιο σφοδρή ήταν η αντίδραση του σιωνιστή πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι, ο οποίος σχολίασε ότι η «μονομερής διακήρυξη» του Μακρόν για το παλαιστινιακό κράτος «δεν ανέφερε πού θα είναι αυτό». Ετσι, επανέφερε την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για μετατροπή της Γάζας σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», τονίζοντας: «Μπορώ τώρα να αποκαλύψω αποκλειστικά ότι η Γαλλία θα προσφέρει τη Γαλλική Ριβιέρα και το νέο έθνος θα ονομάζεται "Franc-en-Stine"».

Παράλληλα, ο Τραμπ σχολιάζοντας την Παρασκευή τη δήλωση Μακρόν είπε ότι «δεν θα αλλάξει κάτι» και στη συνέχεια εκτόξευσε κι αυτός απειλές κατά της ηγεσίας της Χαμάς, λέγοντας πως «δεν θέλει να ζήσει».

Το ίδιο διάστημα, στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς, ο οποίος προεκλογικά έταζε κι αυτός «αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», συνέχισε το «κρυφτούλι» με ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και της βάσης του κόμματός του, που δυσανασχετεί με τη φιλο-ισραηλινή πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Εκπρόσωπός του δήλωσε πως για τη γερμανική κυβέρνηση «η ασφάλεια του Ισραήλ είναι ύψιστης σημασίας» και τυχόν αναγνώριση θα αποτελούσε «μόνο ένα από τα τελικά βήματα προς μία λύση δύο κρατών».

Μέρος στο γαϊτανάκι δηλώσεων πήρε και ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι, που είπε ότι η Ιταλία είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, τονίζοντας ωστόσο πως η αναγνώριση του νέου παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Ταγιάνι φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η Ιταλία «είναι φίλος» του Ισραήλ.


Δ. ΟΡΦ.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις, παζάρια και εξοπλισμοί πριν την επόμενη φάση όξυνσης

Ναρκοπέδιο θυμίζει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στο φόντο του σφοδρού διεθνούς και περιφερειακού γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Στη Δαμασκό, μία βδομάδα μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις Βεδουίνων, Δρούζων μαχητών και τζιχαντιστών των κρατικών «δυνάμεων ασφαλείας» στην νότια επαρχία της Συρίας, Σουέιντα, με πάνω από 1.200 νεκρούς (ανάμεσά τους εκατοντάδες Δρούζοι άμαχοι) η κυβέρνηση του τζιχαντιστή «Προέδρου» Αχμεντ αλ Σαράα ενέτεινε τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου ομολόγου του, Ρ. Τ. Ερντογάν, έχοντας συμπαραστάτη τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο και πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ. Οι προσπάθειες για τουρκοσυριακό στρατιωτικό σύμφωνο αλλά και καθορισμού ΑΟΖ με πρότυπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο εντείνονται με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Επιβραβεύτηκε επίσης με 47 επενδυτικές συμφωνίες συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία, με αφορμή την επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Επενδύσεων Χάλιντ αλ Φάλιχ και τη συμμετοχή του στο διμερές επιχειρηματικό φόρουμ που έγινε την Πέμπτη στη Δαμασκό.

Το ίδιο διάστημα, οι Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που έως πρότινος ήταν οι πιο στενοί συνεργάτες τού αμερικανικού στρατού κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (που σήμερα είναι στην εξουσία), αντιστέκονται στις πιέσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας για αφοπλισμό και ένταξη της οργάνωσης στον λεγόμενο «νέο συριακό» στρατό επικαλούμενοι τις νέες σφαγές. Είναι ενδεικτικό πως ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή στο Παρίσι συνάντηση του Τ. Μπάρακ με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τον Σύρο ΥΠΕΞ και εκπροσώπους των κουρδικών δυνάμεων SDF και της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στη ΒΑ Συρία. Αντ' αυτής της συνάντησης έγινε άλλη μεταξύ των ΥΠΕΞ Γαλλίας και Συρίας με τον Τομ Μπάρακ η οποία χαρακτηρίστηκε σε κοινή ανακοίνωσή τους «πολύ ειλικρινής και παραγωγική σε μία κρίσιμη στιγμή για τη Συρία».

Μία μέρα πριν, ισχυρή έκρηξη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών του «Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν» (συμπολεμιστή των τζιχαντιστών του νυν «μεταβατικού Προέδρου») στο Ιντλίμπ προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 100 άλλων.

Στο κάδρο «αλλαγών» που διαδραματίζονται στο αιματοβαμμένο τοπίο της Συρίας στον καμβά των διεθνών ανταγωνισμών και των σχεδίων ΗΠΑ - Τουρκίας και ΕΕ για «νέα σελίδα» με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν εντείνουν τις προετοιμασίες για μία πιθανή νέα πολεμική σύγκρουση. Αυτό καταγράφηκε αυτή τη βδομάδα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και των τριών χωρών με τον Ιρανό πρόεδρο Μ. Πεζεσκιάν να δηλώνει στο δίκτυο Al Jazeera πως το Ιράν είναι ετοιμοπόλεμο. Υπό τη σκιά αυτών των διεργασιών δεν λείπουν τα κάθε λογής παζάρια.

Στο πλαίσιο ανταγωνισμών, πιέσεων και «επιβραβεύσεων» από τη μεριά των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση του Προέδρου Ντ. Τραμπ επιβράβευσε χτες την κυβέρνηση του Αιγύπτιου ηγέτη Α. Φ. αλ Σίσι με απόφαση πώλησης νέων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS πυραύλων εδάφους - αέρος έναντι 5 δισ. δολαρίων «για να υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ