ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ
Σουηδία ερχόμαστε!

Σπουδαία νίκη - πρόκριση επί της Σκοτίας με 1-0 στην Ξάνθη, μπροστά σε 5.000 θεατές

Να παιδιά, να μάλαμα. Η Εθνική Νέων τα κατάφερε κέρδισε την αντίστοιχη της Σκοτίας με 1-0 και... σφράγισε το εισιτήριό της για τη Σουηδία, όπου το καλοκαίρι θα διεξαχθεί η τελική φάση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα οι νεαροί διεθνείς έδωσαν τη δική τους απάντηση, σε κάθε λογής υπεύθυνο που προτιμάει αμφιβόλου ποιότητας αλλοδαπούς από τα Ελληνόπουλα που συχνά πυκνά επιβεβαιώνουν τις δυνατότητές τους. Για κάποιους διοικητικούς ή προπονητές δεν έχουν θέση σε "μεγάλες" ομάδες. Και όμως το παράδειγμα Ιορδανίδη στον ΟΦΗ, χάρη φυσικά στον Γκέραρντ, αποτελεί οδηγό...Προχτές η αγωνία του Α. Παπαεμμανουήλ ήταν αν οι παίχτες του θ' αντεπεξέλθουν στην ψυχολογική πίεση και θ' αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Χτες πάνω στο... πράσινο χαλί τον καθησύχασαν έμπρακτα. Από την αρχή ανέλαβαν τον έλεγχο του αγώνα και μάλιστα ως το τέλος δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά. Αντίθετα δημιούργησαν ευκαιρίες για πιο άνετη πρόκριση. Ομως είτε ο Σκοτσέζος τερματοφύλακας, είτε το άγχος που "θόλωνε" το μυαλό, είτε το δοκάρι (17' Ιορδανίδης) στάθηκαν εμπόδια.

Παρ' όλα αυτά το "χρυσό" γκολ ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Στο 21' ο Βενέτης έκανε ατομική ενέργεια, έβγαλε στη σωστή θέση τον Πάσιο που με σουτ έστειλε τον εαυτό του και την υπόλοιπη ομάδα στα τελικά. Μεγάλη βοήθεια προσέφεραν στους "γαλανόλευκους" οι περίπου 5.000 θεατές, οι οποίοι δημιούργησαν γιορταστική ατμόσφαιρα.

Φανερά συγκινημένος ο Α. Παπαεμμανουήλ δήλωσε: "Το 0-0 (σ.σ. πρώτου αγώνα) ήταν ύπουλο σκορ. Παίξαμε προσεκτικά για να βάλουμε, αλλά να μη δεχτούμε γκολ. Τα παιδιά έκαναν το καθήκον τους. Με σωστή προετοιμασία και την επιστροφή κάποιων παιχτών, πιστεύω πως θα 'χουμε καλή παρουσία και στα τελικά. Είναι έγκλημα που οι προπονητές δε ρισκάρουν. Είναι αμαρτία ο Πάσιος να μην παίζει στην ΑΕΚ ή ο Βακουφτσής ν' αγωνίζεται στο εξωτερικό".

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαδόπουλος, Χαραλαμπάκης, Χωριανόπουλος, Πελτεκίδης, Νάστος, Βενέτης, Ιορδανίδης (92' Σωτηριάδης), Πάσιος, Γκόγκας (52' Ταραλίδης), Βακουφτσής (78' Κοντογουλίδης), Σιαπάνης.

ΣΚΟΤΙΑ: Εσον, Σρέιζερ, Μακ Χάαν (75' Λόκλαντ), Μάλκομ, Γουίλκινς, Μακούλιγκαν, Σμιθ, Ντάνκαν (67' Ελιοτ), Μπασλ, Γιανκ, Χαρτ.

ΠΟΛΟ
"Σωτήρας" ο Αφρουδάκης

Με γκολ του διεθνή παίκτη η Βουλιαγμένη στην εκπνοή κέρδισε με 10 - 9 τον Ολυμπιακό

Ενα γκολ του Γιώργου Αφρουδάκη ενάμισι δευτερόλεπτο πριν το τέλος και της παράτασης έδωσε τη νίκη στη Βουλιαγμένη με 10 - 9 στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 και έφερε τους "μπέμπηδες" ένα βήμα πριν την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Πάντως, και στους δυο αντιπάλους αξίζουν τα εύσημα αφού με την απόδοσή τους απέδειξαν ότι δικαίως θεωρούνται οι καλύτερες ομάδες αυτή τη στιγμή. Σε ένα αγώνα διαφήμιση για το άθλημα, όπου κυριάρχησε το πάθος και η ένταση, οι δυο ομάδες πάλεψαν εξίσου για τη νίκη με την ομάδα του Γιάννη Γιαννουρή να χαμογελάει τελευταία και αφού προηγουμένως χρειάστηκαν δυο τρίλεπτες παρατάσεις. Και αυτό γιατί η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού βρήκε τους δυο αντίπαλους ισόπαλους 8 - 8, δείγμα του πόσο αμφίρροπο παιχνίδι έγινε.

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι στηριζόμενοι κυρίως στην πολύ καλή απόδοση των περιφερειακών και ειδικότερα του Χατζηθεοδώρου, αφού η κλειστή άμυνα της Βουλιαγμένης δεν επέτρεπε το παιχνίδι από τον φουνταριστό. Η ομάδα του Νίκολα Στάμενιτς προηγήθηκε με 2 - 1 στο πρώτο εννιάλεπτα αλλά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια στο τέλος της δεύτερης περιόδου αφού ισοφάρισε σε 4 - 4 με τον Κρεντέλ να πετυχαίνει 2 συνεχόμενα γκολ.

Από το τρίτο εννιάλεπτο και έπειτα σήμανε η ώρα του Γιώργου Αφρουδάκη, που έδωσε νέα επιθετική πνοή στους γηπεδούχους, οι οποίοι κατάφεραν να προηγηθούν με 6 - 5 αλλά ο Ολυμπιακός αντεπιτέθηκε και προηγήθηκε στην τελευταία περίοδο με 8 - 6. Με γκολ όμως του Κρεντέλ και του Αφρουδάκη η Βουλιαγμένη ισοφάρισε το σκορ οδηγώντας το παιχνίδι στην παράταση. Τα εννιάλεπτα του αγώνα ήταν: 1 - 2, 3 - 2, 2 - 1, 2 - 3, παράταση: 0 - 0, 2 - 1. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι: Αφρουδάκης 5, Κρεντέλ 4, Μαυρωτάς 1. Για τον Ολυμπιακό τα γκολ πέτυχαν οι: Χατζηθεοδώρου 4, Θωμάκος 3, Αρόγιο 1, Κραβαρίτης 1.

Οι δυο ομάδες θα ξαναπαίξουν την Παρασκευή στον Πειραιά (17.00).

ΒΟΛΕΪ
Κρατούσε... ρόπαλο ο "Γηραιός"

Ανετη νίκη του Ηρακλή επί του ΠΑΟ

Με... μισή ομάδα, βρέθηκε χτες ο Παναθηναϊκός στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο της βαθμολογίας Ηρακλή, στη μεταξύ τους αναμέτρηση στους "8" των πλέι οφ, του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Οι"πράσινοι", μη έχοντας στη σύνθεσή τους τον τραυματία Δ. Ανδρεόπουλο και τους Γ. Σιδηρόπουλο και Σ. Ορλένγκο, που χτυπήθηκαν από τους οπαδούς της ΑΕΚ, γνώρισαν τελικά την ήττα από τον πολύ φορμαρισμένο "Γηραιό" με 3-1 (30-31, 25-22, 25-16, 25-23). Τα υπόλοιπα παιχνίδια: Ολυμπιακός - Φιλία 3-0(25-16, 25-27, 25-18), ενώ Ορεστιάδα - Αρης και ΠΑΟΚ - ΑΕΚ αγωνίζονταν αργά χθες βράδυ.

  • Το "μάρμαρο" για τα επεισόδια των οπαδών της, εις βάρος των παιχτών του Παναθηναϊκού, πλήρωσε, χτες, η ΑΕΚ, η οποία αποκλείστηκε από την έδρα της για τρεις αγωνιστικές, ενώ ταυτόχρονα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 500.000 δραχμών. Πρόστιμο 150.000 δρχ. και ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής "εισέπραξε" και ο Παναθηναϊκός για τα επεισόδια των φιλάθλων του, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (7/4/99).
  • Στην κορυφή του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών βρέθηκε η ομάδα των Βριλησσίων, η οποία κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας, νικώντας τρεις φορές τον Παναθηναϊκό, δύο στην κανονική περίοδο και μία στην τελική φάση των πλέι οφ.
Παναγούλιας αντί Παράσχου

Ο Αλκέτας Παναγούλιας ανέλαβε τελικά τα ηνία του Αρη ύστερα από την,

κοινή συναινέσει, λύση του συμβολαίου του Γιώργου Παράσχου με την

"κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ. Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής αναλαμβάνει τον

Αρη ύστερα από την ήττα μέσα στο Χαριλάου από την Ξάνθη, την περασμένη

Κυριακή. Αυτή είναι η τρίτη αλλαγή προπονητή της ομάδας της Θεσσαλονίκης από την αρχή της περιόδου.

Στοπ στους Κοινοτικούς

Το ισπανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τρίτη το βράδυ πρόταση, με αποδέκτες την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τους συλλόγους, προκειμένου να συμφωνήσουν στη μείωση του αριθμού των ξένων παικτών - μη Κοινοτικών - που έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν.

Ο τωρινός νόμος δίνει το δικαίωμα στους ισπανικούς συλλόγους να αποκτούν μέχρι έξι ξένους παίκτες, εκ των οποίων οι 4 έχουν δικαίωμα να βρίσκονται ταυτόχρονα στο γήπεδο.

Αν σ' αυτούς τους ξένους ποδοσφαιριστές, προσθέσουμε σε κάθε σύλλογο και ένα μεγάλο αριθμό Νοτιαμερικανών και την ευκολία που αποκτούν την ισπανική υπηκοότητα, φαίνεται καθαρά ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.

Με την πρόταση, που έγινε αποδεκτή από το Κοινοβούλιο της χώρας με 294 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 4 αποχές, ζητείται ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να επέμβει για να συμβάλλει και αυτή στη μείωση του αριθμού των ξένων παικτών, σε περίπτωση βέβαια που δεν υπάρξει συμφωνία με την ομοσπονδία και τους συλλόγους.

Οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή τους για την "απόβαση", όπως την ονομάζουν, τόσων πολλών ξένων παικτών στη χώρα, για την απόκτηση των οποίων δαπανώνται ταυτόχρονα δισεκατομμύρια.

Χαστούκι στους Αμερικανούς

Το Ιράν απέρριψε πρόσκληση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών για φιλικό παιχνίδι των εθνικών ομάδων, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (IRNA). "Η ομοσπονδία των ΗΠΑ κάλεσε την εθνική μας ομάδα για φιλικό παιχνίδι, αλλά απορρίψαμε την πρόσκληση", δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μοσέν Σαφάγιε - Φαραχανί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και οι δύο εθνικές ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Μουντιάλ της Γαλλίας, το περασμένο καλοκαίρι, με τους Ιρανούς να πανηγυρίζουν τότε την ιστορική τους νίκη (2-1) επί της... σατανικής Αμερικής.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Χαμόγελα σε Αίγιο, Βόλο

Το Αίγιο και ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της χτεσινής αγωνιστής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής. Το συγκρότημα της Αχαϊας κέρδισε μέσα στη Μυτιλήνη τον καταδικασμένο Αιολικό και πέρασε και πάλι στην κορυφή αφού το Αιγάλεω γνώρισε την ήττα στο Μαρκόπουλο.

Οι Βολιώτες χωρίς πρόβλημα ξεπέρασαν το εμπόδιο της Κρύας Βρύσης και πήραν αέρα 5 πόντων από τη Νάουσα που γνώρισε απρόσμενη ισοπαλία στην έδρα της με την ουραγό Καστοριά.

Αναλυτικά τα πλήρη αποτελέσματα: ΝΟΤΟΣ: Αχαϊκή - ΕΑΡ 0 - 5, Λεβαδειακός - Αγερσανί 2 - 0, Ατρόμητος - Κερατσίνι 0 - 0, Μαρκό - Αιγάλεω 3 - 2, Αιολικός - Αίγιο 0 - 2, Ναυπακτιακός - Αργος 1 - 0. ΒΟΡΡΑΣ: Πρέβεζα - Δόξα Δράμας 3 - 4, Αμπελόκηποι - ΑΟ Καρδίτσας 1 - 2, Κιλκισιακός - Κοζάνη 0 - 0, Ολυμπιακός Βόλου - Κρύα Βρύση 2 - 0, Μηχανιώνα - Αετός Σκύδρας 0 - 0, Νάουσα - Καστοριά 1 - 1.

Αγώνας ειρήνης και συμπαράστασης

Ενας ακόμα αγώνας ειρήνης και αλληλεγγύης υπέρ του γιουγκοσλάβικου λαού θα γίνει τη Δευτέρα 26 Απριλίου και ώρα 18.00 (ΕΤ-3) στο Καυτατζόγλειο στάδιο μεταξύ αντιπροσωπευτικής ομάδας Ελλήνων ποδοσφαιριστών και Γιουγκοσλάβων ποδοσφαιριστών, που αγωνίζονται σε ελληνικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς συλλόγους. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής. Στους επίλεκτους της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν και οι: Μιγιάτοβιτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Μιχαήλοβιτς (Λάτσιο), Σαβίσεβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Κράλι (Πόρτο), Μτάμιανατς (Παρτιζάν), Κρουπνίκοβιτς (Μπάστια), Γιούνκοβιτς (Αθλέτικο Μαδρίτης), Γιοβάνοβιτς (Ηρακλής), Μπάντοβιτς, Κρισμάρεβιτς (ΠΑΟΚ), Ερακ (Αρης), Μιλόγεβιτς (ΠΑΟ), Τζόρτζεβιτς, Γκόγκιτς (Ολυμπιακός), Μιλοβάνοβιτς (ΑΕΚ). Προπονητής θα είναι ο Λιούπκο Πέτροβιτς. Από τους Ελληνες μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν: Δέλλιος, Μάντζιος, Λουμπούτης, Αγαθοκλέους, Μητσόπουλος, Χατζηπαναγής, Κωφίδης, Καρκαμάνης, Σαπάνης, Ξενίδης, Χριστοδούλου, Φρατζέσκος, Τουρσουνίδης, Βελλής, Κυριακίδης, Σαμαράς. Προπονητής των Ελλήνων ποδοσφαιριστών θα είναι ο Αντώνης Γεωργιάδης, με συνεργάτες τους Κούδα, Αϊδινίου και Σπυρίδων.

ΦΙΜΠΑ - ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ
"Κανένα πρόβλημα"

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA), Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς δήλωσε σήμερα στο Μόναχο, ότι οι εθνικές ομάδες γυναικών και ανδρών της Γιουγκοσλαβίας, που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχουν "κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν".

"Στην παρούσα κατάσταση, δεν υπάρχει απόφαση αποκλεισμού από τα Ηνωμένα Εθνη, τη ΔΟΕ ή τη FIBA, η οποία να απαγορεύει τη συμμετοχή τους στις διεθνείς διοργανώσεις", τόνισε ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου μπάσκετ, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μόναχο, με την ευκαιρία του φάιναλ φορ της ευρωλίγκας ανδρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ