Σε πολλές περιοχές της χώρας, από τη Β. Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλία και τη Στερεά, οι καπνοπαραγωγοί πραγματοποιούν σήμερα και αύριο συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους, ενάντια στον εμπαιγμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης
Φρένο στη διάθεση των καπνοπαραγωγών της Βόρειας Ελλάδας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προσπαθούν να βάλουν οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης, που παραπέμπουν τη λήψη σχετικών αποφάσεων σε συλλογικά όργανα, τα οποία οι ίδιοι έχουν αδρανοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
Οι πρόσφατες όμως αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας των χωρών μελών της ΕΕ από τη μία και οι νέες ανακοινώσεις του υπουργείου Γεωργίας από την άλλη έχουν δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι απαιτούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις και μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους και της παραγωγής τους.
Στη Νιγρίτα ο πιο νέος καπνοπαραγωγός είναι 40 χρονών. Ανάλογη εικόνα συναντά κανείς σε δεκάδες χωριά από τη Ροδόπη μέχρι τα Γρεβενά.Ειδικά τα χωριά όπου ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια έχουν αδειάσει από τους νέους, που παίρνουν το δρόμο για τις πόλεις αναζητώντας κάποια δουλιά για να μπορέσουν να ζήσουν.
Τα καπνά παραμένουν απούλητα στις αποθήκες και οι έμποροι τριγυρνάνε στα χωριά με τον αέρα του νικητή. Εκβιάζουν τους παραγωγούς λέγοντάς τους ότι δε θα αγοράσουν ούτε κιλό, αν δεν πάρουν την πριμοδότηση. Πατάνε στις ανάγκες των καπνοπαραγωγών, αξιοποιώντας τον εμπαιγμό της πολιτείας.
Οι αγρότες του Συλλόγου Δεσκάτης Γρεβενών πήραν απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Νομαρχία αύριο στις 11 το πρωί, παρά τις προσπάθειες από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ να υποσκάψουν τον αγώνα, παραπέμποντας στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, που ουσιαστικά δε λειτουργεί.
Οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής δεν έχουν πουλήσει ούτε ένα κιλό, από τους 600 τόνους καπνά της ποικιλίας "μπασμά" που καλλιεργούν. Πέρσι είχε μειωθεί το πλαφόν κατά 8%, ενώ μεγάλη μείωση αναμένουν και φέτος. Οι έμποροι πέρασαν και βαθμολόγησαν την ποιότητα των καπνών, και περιμένουν να πάρουν την πριμοδότηση για να προχωρήσουν σε αγορές. Η περσινή τιμή κυμάνθηκε από 1.000- 1.300 δρχ το κιλό, πολύ χαμηλή για να καλύψει τα έξοδα παραγωγής και τις ανάγκες των παραγωγών.
Ενωτικά
Στην Κοζάνη,οι καπνοπαραγωγοί, μαζί με τους κτηνοτρόφους και τους θεριζοαλωνιστές, αποφάσισαν συγκέντρωση για αύριο στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι ΕΑΣ Κοζάνης, Πτολεμαφιδας, Βοφιου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Μετά την αυριανή κινητοποίηση αναμένεται κλιμάκωση του αγώνα και σε επαρχιακό επίπεδο, ενώ γίνονται επαφές με όλους τους μαζικούς φορείς του νομού όπως τον Εμπορικό Σύλλογο, τις ΕΛΜΕ και τα Μαθητικά Συμβούλια, προκειμένου να συμπαρασταθούν και να συμμετέχουν στις παραπέρα κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν.
Οι ποικιλίες καπνού που καλλιεργούνται στο νομό είναι κύρια ο "μπασμάς" (περσινή παραγωγή 2.000 τόνοι) και το "καμπάκουλακ", ενώ τελευταία ακολουθεί η ποικιλία Κ 63 που κύρια καλλιεργείται στην περιοχή της Πτολεμαφιδας. Στα περισσότερα χωριά ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια, αλλά και σε αυτά που έγινε προσπάθεια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών ο καπνός παραμένειη βασική καλλιέργεια.
Στο νομό Θεσσαλονίκης τα καπνοχώρια της επαρχίας Λαγκαδά σε συντονισμό με τις κοινότητες της Βόρειας Χαλκιδικής ετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση αύριο στις 11 το πρωί στο Ζαγκλιβέρι στην Κεντρική πλατεία. Εχει εκλεγεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.
Σε πρόσφατη περιοδεία του στις κοινότητες του Λαγκαδά ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης τόνισε στους καπνοπαραγωγούς ότι αν δεν ξεσηκωθούν οι αγρότες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που εναρμονίζεται με τις προσταγές της ΓΚΑΤΤ, ο καπνός θα πάψει να είναι πηγή εισοδήματος και ο κλάδος σταδιακά θα οδηγηθεί στην οριστική του διάλυση.
Μόνο βαθμολόγηση
Στο Παγγαίο οι καπνοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση. Αν εξαιρεθούν τα σιτηρά, ο καπνός είναι μονοκαλλιέργεια. Τα καπνά ποικιλίας "μπασμά" είναι απούλητα και το μόνο που έγινε είναι η βαθμολόγηση.
Σήμερα Κυριακή πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.30 στο Ροδολίβος, ενώ έχουν κληθεί να συμμετέχουν και εκπρόσωποι από όλες τις περιοχές του νομού Σερρών που παράγουν καπνά με στόχο να κλιμακωθεί ο αγώνας και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από αύριο.
Καζάνι που βράζει, χαρακτηρίζεται η περιοχή της Ροδόπης,παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κινητοποίησης των καπνοπαραγωγών. Οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι και κινούνται στην κατεύθυνση συσπείρωσης των παραγωγών στα καπνοχώρια, γύρω από το πλαίσιο αιτημάτων των καπνοπαραγωγών σε πανελλαδικό επίπεδο. Στα χωριά και στους Αγροτικούς Συλλόγους πραγματοποιούνται μικρές συγκεντρώσεις ενημέρωσης γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο καπνικό ζήτημα. Ενώ σε επίπεδο Ομοσπονδίας δεν κινείται τίποτα.
Παρόμοια κινητικότητα υπάρχει και στα καπνοχώρια των νομών Ξάνθης και Δράμας.Ενώ στην Πιερία περιμένουν να ανακοινωθούν οι τιμές από τους εμπόρους και στη συνέχεια να εξετάσουν το ζήτημα. Αυτή είναι η κατεύθυνση που δόθηκε από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ...
Ο αγώνας των παραγωγών είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του καπνικού προβλήματος, μπροστά στην άρνηση των κοινοτικών εταίρων να στηρίξουν την καλλιέργεια, τονίζει σε συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο των μέτρων για τα καπνά
Το καθεστώς που υπήρχε στα καπνά, το πριμ να μην πηγαίνει απ' ευθείας στον παραγωγό, αλλά στους μεταποιητές και τους εμπόρους είναι απαράδεκτο. Γι' αυτό, κάτω από την πίεση των καπνοπαραγωγών, το Συμβούλιο τον Ιούλη '94 αποφάσισε ότι τα κράτη - μέλη μπορούν να πληρώσουν απ' ευθείας το πριμ στους παραγωγούς - και για τη σοδειά του '94. Και, ακόμα, ότι η επιπλέον παραγωγή, μέχρι 10% να μεταφέρεται και να συμψηφίζεται με την επόμενη σοδειά. Αυτή ήταν η ομόθυμη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών πέρσι τον Ιούλη του '94. Και έπρεπε αυτή την απόφαση, η Κομισιόν να τη φέρει στο Ευρωκοινοβούλιο να ζητήσει τη γνωμοδότηση του πριν το Γενάρη '95, ώστε να γίνουν αυτά που προβλέπονται αμέσως για τη σοδειά του '94.
Ομως, όπως τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Εφραιμίδης στο "Ρ", το Συμβούλιο υποκύπτοντας σε γνωστά - χοντρά συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών και καπνεμπόρων, καθυστέρησε να το φέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εφερε το θέμα μόλις το Γενάρη '95! Κι εγώ, ως εισηγητής από την Αγροτική Επιτροπή, ζήτησα να συζητηθεί κατά την επείγουσα διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε το Γενάρη να τελείωνε η διαδικασία για να εφαρμοστεί αμέσως η απόφαση. Σ' αυτό το αίτημα όμως, που ήταν αίτημα και των καπνοπαραγωγών και κατά έναν τρόπο, και του Συμβουλίου, αντιτάχτηκε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, σε συνεργασία η Σοσιαλιστική Ομάδα και η ομάδα Λαϊκού Κόμματος (συντηρητική ομάδα). Γι' αυτό και αναβλήθηκε για τη συνεδρίαση του Μάρτη. Που σημαίνει, δηλαδή, ότι δεν προχωρεί η εφαρμογή εν αναμονή γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά συνεδρίαση το Μάρτη και τον Απρίλη δεν πρόκειται να γίνει, γιατί υπάρχουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία που είναι η προεδρεύουσα χώρα. Αρα θα γίνει το Μάη και οι διαδικασίες για να εφαρμοστούν τα μέτρα θα πάνε πίσω από το Μάη! Εδώ έχουμε ευθύνη της Κομισιόν για την καθυστέρηση, αλλά πρέπει να σημειώσουμε ευθύνες ειδικές και της ελληνικής κυβέρνησης, συγκεκριμένα του υπουργού Γεωργίας, Γ. Μωραφιτη, που συμμετείχε στο Συμβούλιο και δεν πίεζε από τον Ιούλη πέρσι να έχουν γίνει όλα αυτά έγκαιρα.
|εα1|1491- Υπάρχει τρόπος, ωστόσο, να πάρουν άμεσα το πριμ οι καπνοπαραγωγοί;|τε|1490
-Αφού χωρίς ευθύνη των παραγωγών και με ευθύνη της Κομισιόν και της κυβέρνησης έγινε η καθυστέρηση, το αίτημα των παραγωγών μπορεί να ικανοποιηθεί από την Ελλάδα μέσα στο πνεύμα της ομόθυμης απόφασης του Συμβουλίου. Εστω και από τον εθνικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει άμεσα το πριμ στους καπνοπαραγωγούς. Δεν έχει καμιά δικαιολογία να μην το κάνει αυτό και δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την πλευρά της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Διότι μπορεί να πει ότι εφαρμόζει το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου.
- |1491|εα1Ομως στο τελευταίο Συμβούλιο ο Επίτροπος Γεωργίας "προειδοποίησε" ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, αφού δεν υπάρχει γνωμοδότηση...|εα0|1490
- Μάλιστα! Εδώ επικαλούνται τη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου, γιατί έτσι τους συμφέρει. Σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ε. Ενωση, ακόμα και όταν παραβιάζονται όλες οι προϋποθέσεις, θέλουν να ξεφύγουν και λένε δε μας χρειάζεται η γνωμοδότηση του Κοινοβουλίου! Είναι λοιπόν ευθύνη της κυβέρνησης να πληρώσει άμεσα το πριμ. Οι παραγωγοί που μένουν με την παραγωγή τους απούλητη είναι αιχμάλωτοι, όμηροι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των καπνεμπόρων. Από την άποψη αυτή τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούν και αύριο οι καπνοπαραγωγοί είναι αυτό που επιβάλλεται, είναι ο μοναδικός τρόπος να πιέσουν για να υπάρξει άμεση καταβολή του πριμ και όχι μόνον. Εμείς ως ΚΚΕ, όπως είναι άλλωστε και αίτημα των καπνοπαραγωγών, προτείναμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - πέρα από αυτά τα μέτρα άμεσης εφαρμογής - και μια σειρά άλλα, όπως: Επαναφορά του θεσμού της τιμής παρέμβασης, των εξαγωγικών επιδοτήσεων και αύξηση της παραγωγής από 350.000 τόνους σήμερα στους 500.000 τόνους τουλάχιστον. Κι επειδή αυτά απορρίπτονται είναι ανάγκη να συνεχιστούν και ενταθούν οι κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών και σ' αυτό μπορούν να βρουν και συμμαχίες σε άλλους συναδέλφους τους άλλων κοινοτικών χωρών. Αλλη λύση δεν υπάρχει κι εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους να στηρίξουμε τον αγώνα τους και εδώ στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ:
1. Διάσημος Ιταλός ηθοποιός, που χάθηκε πρόσφατα γυρίζοντας ταινία στη χώρα μας - Αυτά αναφλέγονται χωρίς να βγάζουν καπνούς.
2. Μονάδα μήκους (καθ).
3. Τεμπελιά, χουζούρι - Ο ιδρυτής του ισλαμισμού.
4. Σαφής, καθαρός αλλά και φανερός - Τον διαδέχτηκε στο αξίωμά του ο Ντεμιρέλ.
5. Ψαρεύει, αν διπλασιαστεί - Ανθρακοφόρα περιοχή της Γερμανίας - Εκφράζει κατάπληξη.
6. Δε λείπει από κανένα πουκάμισο - Μάρκα αυτοκινήτων - Της ώρας... ακόλουθοι.
7. Πρόθεση της αρχαίας - Με στολή οι άντρες του (αρχικά) - Τα βαραίνει... η γλάρα.
8. Η μοναδική οδός της Αθήνας σε ονομαστική πτώση - Εταιρικά αρχικά - Μεγάλο ποτάμι της Αφρικής.
9. Ολόκληρη... αρχή - Ασυνήθιστο, εκπληκτικό - Κομμάτι... νυχιού.
10. Ποτάμια, που πρέπει κανένας να φοβάται - Νωχελική προστακτική - Κινέζικη δυναστεία ηγεμόνων.
11. Διαζευκτικό - Παραφύλαξη, καρτέρι.
12. Ανθεκτικός φορέας υγρών - Ψηλό αμυντικό κτίσμα ως οχύρωμα πόλης.
13. Πολύ δραστήρια - Η θεατρική αναφέρεται.
14. Το μικρό της διάσημης ηθοποιού Ζιραντό - Κι έτσι τα κόκκινα - Αρχικά με... βαγόνια.
ΚΑΘΕΤΑ:
1. Ο πορθμός αυτός, χωρίζει την Ασία απ' την Αμερική - Ευχάριστη άποψη τοπίου.
2. Θύμα του κιλού - Γάλλος καρδινάλιος και πολιτικός, ουσιαστικός κυβερνήτης επί Λουδοβίκου ΙΓ' - Ομοια σύμφωνα.
3. Προσδοκούμε να μας... πέσουν - Εισάγει ερώτημα.
4. Χρονικός σύνδεσμος - Η αρρώστια των ζώων διστομίαση.
5. Επώνυμο ιστορικής οικογένειας αγωνιστών του 1821 - Κάποια όρια χαρακτηρίζονται.
6. Είδος ψαριού - Εισάγει πορίσματα - Εγγλέζικο λάδι.
7. Ενα... εξάμηνο - Αντίστροφη γραφή αρχικών υπουργείου - Παλιά αρχικά ενόπλων - ".... Σεχίρ" πόλη της Φρυγίας.
8. Επικά τα δημιουργήματά του - Γιος του Ιακώβ - Σύμβουλος νομικών.
9. Μικρός προφήτης - Παλιός δικτάτορας της Χιλής.
10. Νησί των Κυκλάδων - Είδος λουλουδιών.
11. Είδος συγκοινωνιακού μέσου - "Πόρτο... " νησί των Αντιλλών.
12. Ποσότητα ναρκωτικής σκόνης που ρουφιέται από τη μύτη - Αφωνοι... ρόλοι - Πέθανε εξόριστος στην Αίγυπτο.
13. Δε φημίζονται για τη γνησιότητά τους - Είδος πολύτιμου ξύλου - Γάλλος αρχισιδηρουργός.
14. Χρησιμοποιείται σε υποθέσεις - Σφοδρός έρωτας του Βύρωνα - Φρονιμάδα.
ΛΥΣΗ
ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ:
1. ΒΟΛΟΝΤΕ - ΑΚΑΠΝΑ 2. ΕΚΑΤΟΣΤΟΜΕΤΡΟΝ 3. ΡΑΧΑΤΙ - ΜΩΑΜΕΘ 4. ΕΝΑΡΓΗΣ - ΟΖΑΛ 5. ΓΡΙ - ΡΟΥΡ - ΜΠΑ 6. ΓΙΑΚΑΣ - ΟΠΕΛ - ΜΜ 7. ΕΣ - ΛΣ - ΤΣΙΝΟΡΑ 8. ΙΕΡΑ- ΑΕ - ΝΕΙΛΟΣ 9. ΟΛ - ΠΑΡΑΔΟΞΟ - ΝΥ 10. ΣΙΓΑΝΑ - ΑΣΕ - ΣΙΝ 11. ΕΙΤΕ - ΕΝΕΔΡΑ 12. ΑΣΚΟΣ - ΤΕΙΧΟΣ 13. ΕΝΤΑΤΙΚΑ - ΣΚΗΝΗ 14. ΑΝΙ - ΑΛΙΚΑ - ΟΣΕ.
ΚΑΘΕΤΑ:
1. ΒΕΡΙΓΓΕΙΟΣ - ΘΕΑ 2. ΟΚΑ - ΡΙΣΕΛΙΕ - ΝΝ 3. ΛΑΧΕΙΑ - ΓΙΑΤΙ 4. ΟΤΑΝ - ΚΛΑΠΑΤΣΑ 5. ΝΟΤΑΡΑΣ - ΑΝΕΚΤΑ 6. ΤΣΙΡΟΣ - ΑΡΑ - ΟΙΛ 7. ΕΤ (ος) - ΓΥΤΕΑ - ΕΣΚΙ 8. ΟΜΗΡΟΣ - ΔΑΝ - ΑΚ 9. ΑΜΩΣ - ΠΙΝΟΣΕΤ 10. ΚΕΑ - ΜΕΝΕΞΕΔΕΣ 11. ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ - ΡΙΚΟ 12. ΠΡΕΖΑ - ΡΛ - ΣΑΧΗΣ 13. ΝΟΘΑ - ΜΑΟΝΙ - ΟΝΕ 14. ΑΝ - ΛΑΜ- ΣΥΝΕΣΗ.
"Συν γυναιξί και τέκνοις" αναμένεται να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια οι καπνοπαραγωγοί
Την επόμενη Κυριακή 4 Μάρτη στις 9.30 π.μ. στο Γ. Νεκροταφείο θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της
ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΑΛΗ
Πέθανε στις 30 Γενάρη 1995.
Στη μνήμη της ο σύζυγός της Στράτος Μπαλής προσφέρει 15.000 δρχ. για την αποκατάσταση των ζημιών στον "902" και στο "Ριζοσπάστη".