ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ, έπληξαν αμερικανικά μαχητικά που περιπολούν την περιοχή, υποστηρίζοντας, ως συνήθως, ότι δέχτηκαν τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας. Ταυτόχρονα, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπους, Κοντολίζα Ράις, «στρώνοντας» το δρόμο για την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου αύριο στο Βερολίνο, καλούσε τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνέντευξή της σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, να «στηρίξει, όπως και οι άλλοι καλοί μας σύμμαχοι, τις ενέργειες» των ΗΠΑ σχετικά με το Ιράκ.
Η Ράις κάλεσε τη Γερμανία «να εξασφαλίσει ότι εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ» και κατέληξε ότι «αργά ή γρήγορα, ο κόσμος θα πρέπει να πολεμήσει με αυτόν τον φοβερό επικίνδυνο άνθρωπο, τον Χουσεΐν, και θα συζητήσουμε γι' αυτό με τους συμμάχους μας από τους οποίους περιμένουμε να προσπαθήσουν και να βοηθήσουν». Τέλος, χθες, ανακοινώθηκε ότι η τρίτη και τελευταία συνάντηση Ιρακινών αξιωματούχων με τον ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των επιθεωρήσεων, θα επαναληφθεί τον Ιούλη.
Associated Press |
Από τις μαζικές κινητοποιήσεις |
Για τρεις ολόκληρες μέρες η ισπανική πρωτεύουσα αποτέλεσε το επίκεντρο ποικίλων κινητοποιήσεων, με κορύφωση τη μεγάλη πορεία της Κυριακής. Στόχος των διαδηλωτών όχι απλά η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά η πολιτική που επιχειρείται να εφαρμοστεί διά της βίας. Το στίγμα αυτής της πολιτικής, αλλά και της Συνόδου, το έδωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, λέγοντας: «Εμείς οι ηγέτες πάμε από Σύνοδο σε Σύνοδο, αλλά οι λαοί μας πάνε από άβυσσο σε άβυσσο»...
«Οχι στην εκμετάλλευση της Λατινικής Αμερικής», «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και «ΗΠΑ άξονας πολέμου», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, που περιλαμβάνει 50 με 60 κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 200.000. Η Αστυνομία μίλησε για πολύ λιγότερους, γύρω στους επτά χιλιάδες, το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες για δεκάδες χιλιάδες.
Μετά το τέλος της πορείας έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, όπου το λόγο ανάμεσα στους άλλους, πήραν και αντιπρόσωποι από τα κινήματα του Παγκόσμιου Νότου, όπως χωρικοί από τη Νότια Αμερική --κυρίως τη Βολιβία και την Κολομβία-- μετανάστες από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου από την Αργεντινή, ακτιβιστές από το Μεξικό κλπ. κάτι που προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη διεθνιστική διάσταση στη συγκέντρωση. Οπως είχαν δώσει και με τις παρουσίες τους οι συγκεντρωμένοι, άλλοι με κουβανέζικες, οι σημαίες της Βενεζουέλας και άλλοι με παλαιστινιακές σημαίες που φώναζαν συνθήματα όπως «Παγκοσμιοποίηση = Νέα ύφεση» και «ΗΠΑ, άξονας του πολέμου και των πραξικοπημάτων, φτάνει πια!». Μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών, ήταν η διαγραφή του εξωτερικού χρέους των υπό ανάπτυξη κρατών και «ο τερματισμός της κρατικής τρομοκρατίας» στην Κολομβία και στη Γουατεμάλα. Η διαδήλωση έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κάτι που «είθισται», χωρίς κανένα επεισόδιο όμως.
Οσον αφορά στην ίδια τη Σύνοδο, ΕΕ και κράτη της Λατινικής Αμερικής συμφώνησαν στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων και στη δημιουργία νέου πλαισίου για τη διμερή συνεργασία, που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ συναινεί στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο, ξεκαθάρισε πάντως ότι προϋπόθεση για την ενδυνάμωση των σχέσεων είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Προωθημένη φαίνεται πως είναι η συζήτηση στην Τουρκία όσον αφορά στο ενδεχόμενο των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, με πρόσχημα την κακή υγεία του Μπουλέντ Ετσεβίτ και πρόθεση «ξεκαθαρίσματος» της πολιτικής σκηνής κατά τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ετσι, χτες, ο Κεμάλ Ντερβίς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν «τσάρος» των οικονομικών υπουργείων της Τουρκίας, εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει -- όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς -- ότι πιθανές εκλογές «δε θα επηρεάσουν» ούτε κατ' ελάχιστον τη δανειοδοτική συμφωνία, συνολικού ύψους 17 δισ. δολαρίων, που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αντάλλαγμα σειρά «διαρθρωτικών» και «δομικών» μεταρρυθμίσεων εξοντωτικού, για τους εργαζομένους, χαρακτήρα.
Μάλιστα, ο Ντερβίς έκανε σαφές ότι όσο ταχύτερα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, τόσο το καλύτερο: «Η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν είναι καλό πράγμα. Δε βοηθά το να συζητείται εάν θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, σε έναν χρόνο, ή σε δύο χρόνια», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η φημολογία περί πρόωρων εκλογών εντάθηκε εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος εισήχθη για δεύτερη φορά σε νοσοκομείο την Παρασκευή.
«Κατά την άποψή μου υπάρχει η προσδοκία στην κοινή γνώμη ότι (οι εκλογές) θα γίνουν νωρίτερα. Αρα στο θέμα του χρόνου, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα εάν βρισκόταν μία φόρμουλα που θα ήταν πιο αξιόπιστη για όλους», σχολίασε -- ως εκπρόσωπος μάλλον των... δανειοδοτών παρά της τουρκικής κυβέρνησης -- ο Ντερβίς.
«(Οι επενδυτές) θέλουν να δουν τι δρόμο θα ακολουθήσει η Τουρκία τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, τι συμμαχίες και ισορροπίες θα υπάρξουν», τόνισε ο ίδιος. «Για να πραγματοποιηθούν ξένες επενδύσεις θα ήταν πιο χρήσιμο εάν επικρατούσε περισσότερη σαφήνεια από πολιτικής απόψεως», κατέληξε ο Ντερβίς.
ΠΕΚΙΝΟ.-
Οι δηλώσεις του επιστήμονα που έχει τεθεί επικεφαλής του προγράμματος εξερεύνησης της σελήνης της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας κέρδισαν χθες διεθνή δημοσιότητα - και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά: «Η Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη εξερεύνηση της Σελήνης το 2010 και θα δημιουργήσει εκεί μια βάση», είπε ο Ουιγιάνγκ Ζιγιουάν στην εφημερίδα Ημερησία της Κίνας. Ηδη, 12 αστροναύτες εκπαιδεύονται για την πρώτη επανδρωμένη κινεζική διαστημική αποστολή, που αναμένεται να γίνει το 2005, με στόχο τη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού και τη σύνδεση με τους υπόλοιπους υπάρχοντες.
Η στόχευση της Κίνας είναι ευρύτερη, και αφορά στη δημιουργία μιας διαστημικής βιομηχανίας αντίστοιχων δυνατοτήτων με εκείνες της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που είναι και οι μόνες δυνάμεις σήμερα με δυνατότητες επανδρωμένων διαστημικών αποστολών. Αντίστοιχης σημασίας είναι και η εκτόξευση μετεωρολογικών δορυφόρων εφέτος, όσο και η ανάπτυξη πυραύλων εκτόξευσης, πεδίο στο οποίο κορυφώνεται ο ήδη οξυμένος διεθνής ανταγωνισμός.
ΝΤΙΛΙ.-
Απ' τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το Ανατολικό Τιμόρ εισήλθε και επίσημα στην αγκαλιά της διεθνούς κοινότητας, ανακτώντας, μετά από αιώνες πορτογαλικής και ινδονησιακής κατοχής, την ανεξαρτησία του. Παρά τις τελετές και τις ομιλίες ντόπιων και αλλοδαπών επισήμων, που έτυχαν διεθνούς και πολύωρης κάλυψης από πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα, η μικρή αυτή νήσος (που το 1975 έζησε την εισβολή των ινδονησιακών στρατευμάτων, όπως και η Κύπρος, τηρουμένων των αναλογιών) δεν είναι, ούτε σήμερα, «εξ ολοκλήρου» ανεξάρτητη.
Το δυτικό της τμήμα (κάπου 14.335 τ.χλμ.), στο οποίο λειτουργούν εδώ και χρόνια πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γεώτρησης πετρελαίου, εξακολουθεί να είναι υπό την κατοχή της Ινδονησίας και την ασφυκτική αγκαλιά πολυεθνικών του μαύρου χρυσού...
Οσο για την από δω και πέρα πορεία του Ανατολικού Τιμόρ (που καταλαμβάνει μία έκταση 19.450 τ.χλμ.); Αυτή αναμένεται δύσκολη και κακοτράχαλη. Η απεργία πλήττει το 70% του εργατικού δυναμικού, ο αναλφαβητισμός σαρώνει το 40% του συνόλου των 800.000 κατοίκων του νησιού, ενώ οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης περιορίζονται στη χορήγηση μίας διεθνούς οικονομικής βοήθειας έως το...2005 και σε αόριστες υποσχέσεις για ξένες επενδύσεις.