Οι απρόβλεπτες συνέπειες της απαγόρευσης του Μπατασούνα, για τη Χώρα των Βάσκων, αλλά και για όλο το λαϊκό κίνημα
Associated Press |
Αστυνομικοί έξω από τα γραφεία του Μπατασούνα |
Ο αγώνας του ισπανικού κράτους κατά της ΕΤΑ, είναι πολύχρονος και συνεχώς διευρυνόμενος και μετά την 11η Σεπτέμβρη το κλίμα θεωρήθηκε κατάλληλο, για να γίνει το περαιτέρω βήμα, που ήταν η απαγόρευση του Μπατασούνα. Κύριο αμάρτημά του; Δεν καταδίκαζε τις ενέργειες της ΕΤΑ.
Ωστόσο, το μεταρρυθμιστικό αυτό νομοσχέδιο δεν έχει στόχο μόνο το Μπατασούνα, αφού οι διατάξεις του δίνουν διευρυμένες εξουσίες στις αρχές να κηρύσσουν παράνομο οποιοδήποτε κόμμα «που στηρίζει ή υπερασπίζεται τη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών ή εάν στους εκλογικούς συνδυασμούς περιλαμβάνονται πρόσωπα, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατικές ενέργειες, που δε σέβονται τις δημοκρατικές αρχές και τις συνταγματικές αξίες, που έχουν ως στόχο τον περιορισμό ή την καταστολή του καθεστώτος των ελευθεριών ή την προσπάθεια ανατροπής ή διάλυσης του δημοκρατικού συστήματος». Κάποιοι επιπρόσθετοι λόγοι, για τους οποίους ένα κόμμα μπορεί να τεθεί εκτός νόμου, είναι η «ενθάρρυνση ή διευκόλυνση εκδήλωσης μίσους, βίας ή κοινωνικής σύγκρουσης ως μεθόδου επίτευξης πολιτικών στόχων». Σε όσους έχουν πρότερες νομικές καταδίκες -για οιονδήποτε λόγο- απαγορεύεται ρητά να σχηματίσουν νέο πολιτικό σχηματισμό, αφού έτσι θέτουν ζητήματα που άπτονται του συνταγματικού δικαίου και παραβιάζουν το Αρθρο 25 του ισπανικού Συντάγματος, που αναφέρεται στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επανένταξης!
Ως φανερός στόχος, του πλέον κραυγαλέου υποστηρικτή του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του Αμερικανού Προέδρου, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σίγουρα είναι η ΕΤΑ και το πολιτικό της σκέλος το Μπατασούνα. Ειδικά μετά τις 11 Σεπτέμβρη έχει γίνει ο σκοπός της ζωής του και επισήμως. Ομως, οι διαθέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού μόνο καλοπροαίρετες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ας θυμηθεί κανείς ότι τον περασμένο Μάρτη κατά τη διάρκεια της Εκτακτης Συνόδου της ΕΕ, στη Βαρκελώνη, ο ίδιος, αντιμέτωπος με την οργή και την αγανάκτηση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών. χωρίς φειδώ τους είχε αποκαλέσει τρομοκράτες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το «πράσινο φως» στις δυνάμεις καταστολής να δράσουν αναλόγως, αν και τελικά η περιφρούρηση των ίδιων των εκδηλώσεων κατέστησε αυτή την έμμεση απειλή ανενεργό.
Ειδικά τώρα για το Μπατασούνα -κόμμα που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Χώρας των Βάσκων, με περίπου 15% των ψήφων, με ευρωβουλευτή, βουλευτές στο ισπανικό και εθνικό κοινοβούλιο και 800 εκλεγμένους δημάρχους και κοινοτάρχες- φαίνεται πως αυτό θα αποτελέσει και τον αποδιοπομπαίο τράγο, των διαφόρων τρομονόμων που έχουν τεθεί εδώ και καιρό σε ισχύ στην ισπανική επικράτεια. Αξίζει κανείς να θυμηθεί ότι η κυβέρνηση Αθνάρ σε αγαστή συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση την τελευταία διετία -δηλαδή ένα χρόνο πριν τη θέσπιση του επίμαχου μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου- έχει εξαπολύσει σειρά επιχειρήσεων όχι μόνο κατά της ΕΤΑ, αλλά και του Μπατασούνα. Επιχειρήσεις, αστυνομικές και στρατιωτικές, που περιλαμβάνουν, εκτός των ερευνών και συλλήψεων, δίκες αλλά και κλείσιμο εφημερίδων και φυλακίσεις μελών νόμιμου κόμματος - μέλους τόσο της ισπανικής Βουλής όσο και του Ευρωκοινοβουλίου. Διώξεις χωρίς νομική κάλυψη.
Φυσικά, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα δύο Σώματα του Ισπανικού Κοινοβουλίου, η υπόθεση παραπέμφθηκε στα χέρια της ισπανικής Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα του Ισπανού δικαστή, Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, γνωστού από τη δίωξη, και τελικά την υποχώρηση, στην υπόθεση κατά του πρώην Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ. Με εντολή του Γκαρθόν, τέθηκε εκτός νόμου το Μπατασούνα και οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν, με γκλομπ, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στα γραφεία του κόμματος, στη Βιτόρια, το Μπιλμπάο, την Παμπλόνα και το Σαν Σεμπαστιάν και τα σφράγισαν. Αιτιολογικό; «Συνενοχή σε 836 δολοφονίες που πραγματοποίησε η ΕΤΑ από το 1968», περιλαμβάνοντας, δηλαδή, και την περίοδο του αντιφασιστικού αγώνα, έως την αποκαλούμενη μεταπολίτευση του 1975. Οπως τουλάχιστον αναφέρθηκε σε δημοσίευμα ελληνικού περιοδικού, σε έκθεση φωτογραφίας «κατά της τρομοκρατίας», που είχε οργανώσει η ισπανική προεδρία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, φιγουράριζε πρώτη η «τρομοκρατική επίθεση της ΕΤΑ» ενάντια στον Καρέρο Μπλάνκο, τον πρωθυπουργό επί Φράνκο! Εκτός αυτών, ο δικαστής Γκαρθόν, διέταξε, επίσης, το κλείσιμο όλων των «μερών» του Μπατασούνα, των Herrikos δηλαδή τις βασκικές ταβέρνες, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιούνταν για να χρηματοδούν την ETA!
Η απαγόρευση έχει επιπτώσεις στο Μπατασούνα και με άλλους τρόπους, αφού τα μέλη του δε θα είναι σε θέση να συναντιούνται πλέον στα γραφεία τους, δεδομένου ότι έκλεισαν. Εχει, επίσης, επιπτώσεις στη δράση τους, αφού δε θα μπορούν να καλέσουν τους ανθρώπους να διαδηλώσουν, ούτε να διανείμουν πληροφορίες για την κατάστασή τους και τις απόψεις τους υπό αυτό το όνομα. Με τον ίδιο τρόπο όλοι οι λογαριασμοί τους και τα χρήματά τους θα κατασχεθούν επίσης. Κι όλα αυτά, ο δικαστής Γκαρθόν προσπαθούσε να τα εφαρμόσει προτού καν περάσει το νομοσχέδιο. Το σκεπτικό; Το Μπατασούνα θα μπορούσε να διαλυθεί οικονομικά εάν καλούνταν να αναλάβει το κόστος των ζημιών από τυχόν ταραχές μετά από διαδηλώσεις (kale- borroka).
Σε πολιτικό επίπεδο, η απαγόρευση του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως έχει αυτοχαρακτηριστεί και χαρακτηριστεί, με πρόσχημα την άρνησή του να καταδικάσει τις ενέργειες της ΕΤΑ, δεν μπορεί παρά να οξύνει ακόμα περισσότερο τη σύγκρουση, αφού πλέον δεν αφήνεται κανένα περιθώριο νόμιμης έκφρασης και δράσης σε ένα σημαντικό κομμάτι της βασκικής κοινωνίας. Αυτό είναι και το σκεπτικό των βασκικών κομμάτων, αλλά και της Ενωμένης Αριστεράς, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί πολιτικοί σχηματισμοί που καταψήφισαν το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο. Στην πραγματικότητα, η επίθεση δεν αφορά μονάχα το Μπατασούνα, αλλά ολόκληρη τη Χώρα των Βάσκων, που νιώθει να ταπεινώνεται για μια ακόμα φορά από το κεντρικό ισπανικό κράτος. Και μακροπρόθεσμα οποιονδήποτε αντιστέκεται.
Αυτή τη στιγμή η Χώρα των Βάσκων βρίσκεται εν βρασμώ, καθώς δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μπατασούνα διαδηλώνουν και συγκρούονται με τις δυνάμεις καταστολής στο Μπιλμπάο, το Σαν Σεμπαστιάν - Δονόστια κι άλλες πόλεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Συνέλευση των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας, που κάθε άλλο παρά «αριστερή και ριζοσπαστική» μπορεί να θεωρηθεί, εκφράστηκε ανοιχτά κατά της απαγόρευσης και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν επιμείνει θα ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση. Την ίδια στάση τηρούν και πολλοί Βάσκοι διανοούμενοι και πολιτικοί, που κατά τα άλλα καταγγέλλουν την ΕΤΑ. Ολοι, άλλωστε, περιμένουν και την επόμενη κίνηση της ΕΤΑ, αλλά και των Βάσκων, και σημειώνουν ότι είναι ο λαός που δεν πτοήθηκε από το Φράνκο, ο οποίος μετά την ήττα των Δημοκρατικών απαγόρευσε όλες τις βασκικές οργανώσεις, ούτε από τον «σοσιαλιστή» Γκονζάλες, που οργάνωσε τις παραστρατιωτικές συμμορίες GAL -Αντιτρομοκρατικές Απελευθερωτικές Ομάδες- και τις χρησιμοποίησε για να βασανίζει και να εξαφανίζει Βάσκους αγωνιστές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο βρετανικός Independent, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιχείρηση φίμωσης του Μπατασούνα τόνισε πως «το ότι τέθηκε εκτός νόμου το Μπατασούνα έχει επιπτώσεις σε αυτό, αλλά όχι στο πρόγραμμα που έχουν οι άνθρωποί του» και αναφέρει τις δηλώσεις ηγετικού στελέχους του Μπατασούνα που διευκρινίζει ότι πρόκειται να εκθέσουν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο όντας βέβαιοι για τη θετική έκβασή του, αν και αυτό θα συμβεί σε 9 χρόνια...
Συνέντευξη με τον Κάρολ Οντριας, αντιπρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας
Πρόσφατα, Σλοβάκοι βουλευτές του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» και του «Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς» προσπάθησαν να περάσουν νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, με στόχο την ποινικοποίηση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την «απαγόρευση της προπαγάνδας υπέρ του κομμουνισμού», δε συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία ψήφων και απορρίφθηκε. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιήθηκε ελάχιστες μέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 20ής και 21ης Σεπτεμβρίου και απέβλεπε στην ποινικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΚ Σλοβακίας.
Σε συνέντευξή του στο «Ρ», ο Κάρολ Οντριας, αντιπρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας, μίλησε τόσο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσο και για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα του.
- Οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Σλοβακίας με τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις σοσιαλιστικές χώρες είχαν αντίκτυπο, όχι μόνο στην κοινωνία της χώρας, αλλά και στο κόμμα σας. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε σχετικά μ' αυτό.
- Τα σαράντα χρόνια του σοσιαλισμού στη Σλοβακία, από το 1948 μέχρι το 1989, είχαν πολύ θετική επίδραση στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου όλων των ανθρώπων. Η Σλοβακία έγινε μια αναπτυγμένη βιομηχανική χώρα με εξελιγμένη γεωργία, με αναπτυγμένη εκπαίδευση και πολιτισμό. Σαν αποτέλεσμα της διάλυσης του πολιτικού συστήματος του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, καταφέρθηκε ένα δυνατό χτύπημα σε όλες τις γνήσιες δυνάμεις της χώρας μας.
Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων του καπιταλισμού στη Σλοβακία, το βιοτικό επίπεδο και οι «παράμετροι ανθρωπισμού» έχουν μειωθεί δραστικά (συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί κανείς να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση href="http://www.kss.sk/anglicky@.php"http://www.kss.sk/anglicky@.php" target="_blank">target="_blank">http://www.kss.sk/anglicky@.php).
Το 1991, το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας μετατράπηκε στο «Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς» με ένα πρόγραμμα, που ήταν ένα μείγμα σοσιαλδημοκρατικών ιδεών. Το «Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς» εγκατέλειψε το μαρξισμό - λενινισμό και τώρα ακολουθεί μια οπορτουνιστική πολιτική.
Ενα νέο κομμουνιστικό σχήμα άρχισε να εμφανίζεται αυθόρμητα στη Σλοβακία το 1991. Το 1992, τα δύο κομμουνιστικά σχήματα ενώθηκαν και ίδρυσαν το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας (CPS). Το κόμμα άρχισε από το μηδέν, αλλά σταδιακά έχει αρχίσει να αποκτάει την υποστήριξη του κόσμου, και λειτουργεί σε κάθε περιοχή της Σλοβακίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την έντονη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η υποστήριξη προς το κόμμα έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
- Θα θέλαμε να έχουμε το σχόλιό σας σε ό,τι αφορά στην αποτυχημένη προσπάθεια ποινικοποίησης της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός σας.
- Λόγω αυτής της υποστήριξης, το ΚΚ Σλοβακίας έχει την πιθανότητα να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δεξιοί του Κοινοβουλίου προσπάθησαν να περάσουν το νομοσχέδιο που θα ποινικοποιούσε την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚ Σλοβακίας, για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 20-21 Σεπτέμβρη.
Το ΚΚ Σλοβακίας ζήτησε την υποστήριξη αρκετών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, καθώς και μελών της Συνομόσπονδης Ομάδας για μια Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά. Εχουμε λάβει πολλές επιστολές συμπαράστασης, κάτι το οποίο εκτιμάμε ιδιαίτερα, και ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη. Παρόμοιες επιστολές έχουν λάβει ο Πρόεδρος της Σλοβακίας και μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας.
Εξαιτίας της υποστήριξης της διεθνούς αριστερής κοινότητας, το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού» απέτυχε. Μόνον οι 63 από τους 150 βουλευτές (και όχι 76 που είναι το μίνιμουμ ψήφων που απαιτείται για την έγκριση νομοσχεδίου) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (19 Αυγούστου 2002). Η αποτυχία αυτή είναι επίσης αποτέλεσμα της νέας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Σλοβακία, όπου η δεξιά κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ούτε το πρόβλημα του βιοτικού επιπέδου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν την αριστερή πολιτική. Μια αντικομμουνιστική προπαγάνδα γίνεται όλο και πιο μη-αποδοτική.
- Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι' αυτές τις εκλογές και ποια θέματα προβάλλετε ως πιο σημαντικά;
- Επιδίωξή μας είναι να εισέλθει το κόμμα μας στο Κοινοβούλιο της Σλοβακίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε περισσότερο από το 5% των ψήφων. Επίσημα, σύμφωνα με «ανεξάρτητες» εταιρίες δημοσκοπήσεων, τώρα κατέχουμε το 4,8% των ψήφων. Πάντως, παρά την έντονη αντικομμουνιστική προπαγάνδα και το γεγονός ότι δεν έχουμε πρόσβαση στα ΜΜΕ, όπως έχουν τα άλλα κόμματα, υπολογίζουμε να λάβουμε το 6% των ψήφων.
Για μας, σημαντικό είναι να προβάλουμε πως είναι αναγκαία η σταδιακή οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Επίσης, χρειάζεται να δυναμώσει ο ρόλος του κράτους στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει να κατέχει πάνω από το 50% της ιδιοκτησίας της στρατηγικής βιομηχανίας, των τραπεζών, των πηγών και των πολιτιστικών ινστιτούτων. Επιπρόσθετα, προτείνουμε αντί για μια ελεύθερη αγορά να εφαρμοστεί ένας σύνθετος έλεγχος της οικονομικής πολιτικής. Καταλήγοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι το ΚΚ Σλοβακίας είναι ενάντια στην ένταξη σε οποιοδήποτε επιθετικό μπλοκ - για παράδειγμα το ΝΑΤΟ, και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει ο ρόλος του ΟΗΕ για την επίλυση οποιουδήποτε διεθνούς προβλήματος.
Διοργανώνονται από το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας
Την απόφαση να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε η τσέχικη κυβέρνηση στις 19 Αυγούστου. Από τη μεριά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας είχε καλέσει την κυβέρνηση να ακυρώσει τη Σύνοδο και να ξοδέψει τα 700 εκατομμύρια δολάρια, που έχουν υπολογιστεί για τη Σύνοδο, στα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών, προσφέροντας ταυτόχρονα το ίδιο το κόμμα 35.000 δολάρια για να βοηθήσει τα θύματα και ανοίγοντας ταμείο ανακούφισης των πλημμυροπαθών. Ωστόσο, βλέποντας την εμμονή της τσέχικης κυβέρνησης, το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει αντι-Σύνοδο στις 19 Νοέμβρη και μαζική διαδήλωση για τις 20 του ίδιου μήνα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αρχικά, η αντι-Σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτέμβρη, ωστόσο, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών και τις ζημιές που προκάλεσαν στο κτίριο που θα πραγματοποιούνταν, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την ημερομηνία.
Για την αντι-Σύνοδο αυτή μας μίλησε ο Χασάν Σάρφο, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας.
- Για ποιο λόγο πραγματοποιείτε την αντι-Σύνοδο και τι προσδοκά το κόμμα σας απ' αυτήν;
- Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε με το πρόσχημα ότι προστατεύει τους λαούς από την πρώην Σοβιετική Ενωση και από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τώρα πια δεν υπάρχει Σοβιετική Ενωση, ούτε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Πράγμα που σημαίνει ότι ο λόγος ύπαρξης αυτής της Συμμαχίας δεν υπάρχει πρακτικά. Το ΝΑΤΟ έγινε εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ να πραγματοποιεί όλες τις επιθυμίες τους, όλους τους ιμπεριαλιστικούς στόχους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΝΑΤΟ έκανε τον επιθετικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τον πόλεμο στην Ασία, επιτέθηκε το Ιράκ, το Αφγανιστάν κλπ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Αντίθετα μάλιστα, είναι ένας οργανισμός απειλής της ειρήνης στον κόσμο. Με το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να έχουμε καμία εγγύηση για την ασφάλειά μας.
Αυτή η πραγματικότητα είναι και ο λόγος που πραγματοποιούμε την αντι-Σύνοδο. Εχουμε καλέσει τους συντρόφους μας από Κομμουνιστικά και Αριστερά Κόμματα της Ευρώπης. Ηδη, μέχρι σήμερα, έχουν επικυρώσει τη συμμετοχή τους 26-27 κόμματα γι' αυτήν την αντι-Σύνοδο. Η αντι-Σύνοδος θα θέσει το θέμα ύπαρξης του ΝΑΤΟ και της ασφάλειας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στο τέλος της αντι-Συνόδου σε μια έκκληση που θα σταλεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για να βρεθεί μια εναλλακτική του ΝΑΤΟ. Μια εναλλακτική πρόταση για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου.
- Ποιες δραστηριότητες έχετε σχεδιάσει για το Νοέμβρη, που θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ;
- Η αντι-Σύνοδος θα αποτελέσει μια διάσκεψη για να συζητήσουμε με τους συντρόφους μας στην Ευρώπη για την πολιτική, τους στόχους και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Δεν είναι αρκετό να εκφράσουμε μόνο τη δυσαρέσκειά μας και τη διαμαρτυρία μας ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη, σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε μια μαζική διαδήλωση από Τσέχους πολίτες και από τους συντρόφους μας απ' όλη την Ευρώπη. Η διαδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβρη και καλούμε όλους τους προοδευτικούς, αριστερούς και πατριώτες να παλέψουν ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και να καταλάβουν πως αυτή η πολιτική είναι πολύ επικίνδυνη για την ασφάλεια στην Ευρώπη και ότι πρέπει να έρθουν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σ' αυτή.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κομμουνιστές της Ελλάδας για την υποστήριξή τους και να αναφέρω ότι οι διαδηλώσεις που κάνουν ενάντια στο ΝΑΤΟ, η δουλιά τους, οι συγκεντρώσεις τους είναι για μας πολύ καλά παραδείγματα.