Με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων και νέες «πρόβες» πολέμου γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα εντάθηκε και την τελευταία βδομάδα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το μπαράζ επαφών και διαπραγματεύσεων.
«Εξετάζεται μιαπιο μακροπρόθεσμη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», με τη δημιουργία «ομάδων μάχης στα νοτιοανατολικά της συμμαχίας, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες», δήλωσε την Παρασκευή ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας μαζί με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλ. Γιοχάνις σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, όπου μεταφέρθηκαν επιπλέον στρατεύματα των ΗΠΑ.
Ηδη όλο το τελευταίο διάστημα προχωρά η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η απόφαση για πιο μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή αναμένεται να ληφθεί την άνοιξη.
Παράλληλα, από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησαν στη Λευκορωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, ενώ την ίδια μέρα ξεκίνησαν και ασκήσεις του ουκρανικού στρατού με αμερικανοΝΑΤΟικό εξοπλισμό.
Στο μεταξύ, χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο η πολύωρη συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία). Το σχήμα έχει αντικείμενο τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία (περιοχή Ντονμπάς) και παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2015 μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πολλές φορές έχουν παγώσει οι συνομιλίες της «Νορμανδίας», ενώ οι συμφωνίες του Μινσκ και οι προβλεπόμενοι συμβιβασμοί έχουν μείνει βασικά «στα χαρτιά».
«Η συζήτηση αφορούσε κυρίως δύο σημεία: Τα πολιτικά μέτρα, όπως η εξέταση νόμων που η Ουκρανία πρέπει, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, να συζητήσει με τους αυτονομιστές, και τα ανθρωπιστικά μέτρα που συνοδεύουν τις συνομιλίες αυτές, κυρίως η απελευθέρωση κρατουμένων», σημείωσε η γαλλική προεδρία.
Το Κίεβο αρνείται απευθείας διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές, θεωρώντας ότι η σύγκρουση είναι ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία που τους υποκινεί. Η δε Μόσχα αρνείται απευθείας διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ενδοουκρανική σύγκρουση, και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ως «διαμεσολαβητής» και «εγγυητής» του ρωσόφωνου πληθυσμού.
Επίσης, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει συνταγματικά το «ειδικό καθεστώς» του Ντονμπάς, ενώ υπάρχει διαμάχη με τη Ρωσία για τη χρονική στιγμή του ελέγχου των συνόρων Ανατολικής Ουκρανίας - Ρωσίας.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, δήλωσε ότι θα επιθυμούσε η Ουκρανία να είναι μέλος του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας, αλλά σε περίπτωση που η Ουκρανία επιτεθεί στο Ντονμπάς, ενδεχομένως μια «άλλη οντότητα» θα ενσωματωθεί στο «Ενωσιακό Κράτος».
Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καταγγέλλουν συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς. Ο Πουσίλιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να βοηθήσει τον πληθυσμό του Ντονμπάς «αν εξαπολυθεί μια μεγάλης κλίμακας επίθεση», υπενθυμίζοντας πως εκεί ζουν περισσότεροι από 700.000 πολίτες της Ρωσίας, καθώς το 2019 τους δόθηκε ρωσική υπηκοότητα.
Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία συντηρούν σταθερά τα περί «πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν επανέλαβε την έκκληση της Ουάσιγκτον προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία - αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ιαπωνία (στενός σύμμαχος των ΗΠΑ) - λέγοντας πως συγκεντρώνονται περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα και «μια εισβολή μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου».
Παράλληλα, καθώς οι αντίπαλες πλευρές συνεχίζουν τις επικλήσεις στο «Διεθνές Δίκαιο» - η καθεμιά με βάση τα συμφέροντά της - η Ουκρανία ενεργοποίησε την Παρασκευή τον μηχανισμό του «Κειμένου της Βιέννης» σχετικά με τη «μείωση κινδύνων». Επικαλούμενο τις σχετικές προβλέψεις, το Κίεβο ζητά από τη Ρωσία να γνωστοποιήσει μέσα σε 48 ώρες λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και στις «προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Κριμαίας», όπως η ακριβής τοποθεσία, ο αριθμός και το είδος των στρατευμάτων και ο τύπος των εξοπλισμών. Διαφορετικά, η Ουκρανία θα ζητήσει συνάντηση της Ρωσίας με άλλα κράτη που υπογράφουν το «Κείμενο της Βιέννης», για να δώσει εξηγήσεις.
Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Πολωνία |
Με σύνθημα «Δεν πρόκειται να πεθάνουμε σιωπηλά», διαμαρτύρονται για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την εκμετάλλευση από μεγάλους ομίλους του εμπορίου, ενώ διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων σε 50 σημεία σε όλη την Πολωνία, ενώ 5.000 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους.
Οπως επισημαίνει το συνδικάτο AgroUnii, το ένα από τα δύο βασικά αγροτικά συνδικάτα της Πολωνίας, οι συνομιλίες που προηγήθηκαν με τον επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό - ο οποίος έως τώρα την έχει απορρίψει - και ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, θα πραγματοποιήσουν και νέα διαμαρτυρία στις 23 Φλεβάρη, με στόχο τότε τα τρακτέρ από διάφορα μέρη της χώρας να εισέλθουν στη Βαρσοβία.
«Πηγαίνουμε προς τις πόλεις για να επιστήσουμε την προσοχή των κατοίκων των πόλεων στο γεγονός ότι τα προβλήματα των αγροτών αποτελούν πρόβλημα και για τους ανθρώπους της πόλης», επισημαίνει ο πρόεδρος του AgroUnii.
Μεταξύ άλλων, αναδεικνύουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους της γεωργικής παραγωγής, από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Οι αγρότες ξεκινούν την παραγωγική περίοδο και πραγματοποιούν όλες τις αναγκαίες δαπάνες, χωρίς να γνωρίζουν σε ποια τιμή θα πωληθεί το προϊόν τους. Προσθέτουν επίσης ότι η εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ θα αυξήσει κι άλλο το κόστος παραγωγής και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στα καταστήματα.
Την ίδια ώρα, τονίζουν, η μεγάλη πίεση που ασκούν στις τιμές παραγωγού οι μεγάλοι όμιλοι του λιανεμπορίου και του επισιτισμού έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές, καθώς οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων γεωργικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το μερίδιο του αγρότη στην τελική τιμή του προϊόντος διατροφής είναι χαμηλό και συνεχίζει να μειώνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ήδη λιγότερο από το 10% αυτού που πληρώνει ο καταναλωτής στο κατάστημα.
Μεταξύ άλλων, οι αγρότες που κινητοποιούνται διεκδικούν: Μείωση των τιμών σε λιπάσματα, Ενέργεια, φυσικό αέριο. Οχι στην «Πράσινη Συμφωνία». Ελάφρυνση του χρέους της υπαίθρου. Σήμανση στα προϊόντα για το ποιο ποσοστό της τιμής πώλησης στα καταστήματα αφορά την αμοιβή του αγρότη. Το κράτος να αναλαμβάνει το χρέος σε περίπτωση που ο έμπορος δεν πληρώνει τον αγρότη - παραγωγό. Αποζημιώσεις σε περίπτωση μη δυνατότητας παραγωγής λόγω εμφάνισης γεωργικών ασθενειών.
Συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς δρόμων πραγματοποιούν οι αγρότες και στη Σερβία, όπως στο Ποζάρεβατς στα ανατολικά, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα λιπάσματα.
Οπως καταγγέλλουν, τα λιπάσματα έχουν ακριβύνει μέχρι και 300% (!), ενώ χαρακτηρίζουν κοροϊδία τις κρατικές επιδοτήσεις, επειδή δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι η πολιτική που ακολουθείται απειλεί να μετατρέψει τη Σερβία από χώρα - παραγωγό σε εισαγωγέα, ακόμα και για βασικά αγροτικά προϊόντα.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, κάτω και από τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου.
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες ότι τα τελευταία χρόνια η Κίνα ενεργεί πιο επιθετικά στο εσωτερικό και πιο επιθετικά στην περιοχή, και μάλιστα δυνητικά πέραν αυτής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του «Quad» (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία).
Η δε ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, που φιλοξένησε στη Μελβούρνη τη συνάντηση, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανησυχητική» τη συνεργασία Κίνας - Ρωσίας, ισχυριζόμενη ότι «δεν συνιστά ή αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια τάξη που συνάδει με τις φιλοδοξίες για ελευθερία, ειλικρίνεια, κυριαρχία και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας». Αποδίδοντας, ως συνήθως, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε αντιπαράθεση «νομιμότητας - αυταρχισμού», συμπλήρωσε ότι «η περιοχή μας βρίσκεται σε μια περίοδο αυξανόμενης στρατηγικής αβεβαιότητας, οι νόμοι και οι κανόνες που παρείχαν μια βάση για τη σταθερότητά μας - και κατ' επέκταση την ευημερία μας - βρίσκονται υπό πίεση, ειδικά από αυταρχικά καθεστώτα».
Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Γ. Χαγιάσι μοιράστηκε κι αυτός «μεγάλη ανησυχία» για τις στρατιωτικές δυνάμεις που συγκεντρώνει η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού επεσήμανε ότι θέμα συζήτησης των «4» ήταν και η Ταϊβάν, αναφέροντας ότι «η ειρήνη στα Στενά είναι πολύ σημαντική για την περιοχή».
Τέλος, ο Σ. Τζαϊσανκάρ, ΥΠΕΞ της Ινδίας (που ενισχύει δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους αγοραστές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού), δήλωσε ότι το σχήμα «Quad» αποτελεί «συνεργασία εταίρων με κοινές αξίες» και «δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν». Σύμφωνα με το «Associated Press», ερωτηθείς για τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία απάντησε ότι η συνάντηση ασχολήθηκε με τον Ινδο-Ειρηνικό, όχι την Ευρώπη.
Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης - αν και δεν κατονομάζει ρητά την Κίνα - τονίζει τη δέσμευση των «4» για «υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού για να προχωρήσει ένας ελεύθερος και ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός (...) ελεύθερος από καταναγκασμό». Αναφέρεται επίσης ότι το σχήμα «Quad» θα αναπτυχθεί ως «δύναμη για το καλό όλης της περιοχής».
Στους τομείς περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας το ανακοινωθέν ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τις «υπεύθυνες και ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες καθαρής Ενέργειας», ενώ η Αυστραλία θα φιλοξενήσει και σχετικό Φόρουμ στα μέσα του 2022.