Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης
Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι η τεράστια (93.000 εκτάρια) πετρελαιοφόρα περιοχή γύρω από τη Θάσο (με μόνη εξαίρεση τις σχεδόν εξαντλημένες Περιοχές Εκμετάλλευσης Πρίνου και Νότιας Καβάλας που δόθηκαν στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ ΑΕ), παραμένει ακόμη στον έλεγχο της κοινοπραξίας των ξένων εταιριών, μεταξύ των οποίων δεσπόζει η καναδική DENISON, η οποία ωστόσο σε καμία δαπάνη δεν προβαίνει και καμία εργασία πετρελαίου, ερευνητική ή παραγωγική, δεν πραγματοποιεί. Η DENISON - συνεχίζουν οι βουλευτές - το Φλεβάρη του '98 είχε ανακοινώσει ότι είχε εντοπίσει δύο εξαιρετικά νέα αποθέματα, το ένα 5 χιλιόμετρα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και ικανό να περιέχει 50.000.000 βαρέλια. Λίγο αργότερα δε, τον Απρίλη, μίλησε για τέσσερα ακόμη αποθέματα, δύο από τα οποία ήταν μεγαλύτερα από εκείνα που είχε αναφέρει το Φλεβάρη. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις (για τη διαπίστωση της ποιότητας και της τελικής ποσότητας) που έκανε αμέσως μετά, με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου φυσικά, ήταν μόλις δύο, έγιναν σε εξεζητημένες περιοχές και κρίθηκαν άκαρπες, αν και έφτασαν σε ελάχιστο βάθος, π.χ. 280 μέτρα, όταν προβλέπονται 3.000 μέτρα. Ο προηγούμενος υπουργός απαντώντας σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ (1741/325/13.9.99) απέφυγε να ξανα - συμμεριστεί την εκτίμηση για «στειρότητα» και διαβεβαίωνε ότι «αξιολογούνται τα στοιχεία που προέκυψαν για μια ορθολογική συνέχιση των ερευνητικών εργασιών», πρόσθεσε όμως ότι η «Εταιρία Πετρελαίων Θρακικού Πελάγους που είναι η εντολοδόχος» για τις έρευνες, «δεν έχει υποβάλει πρόγραμμα εργασιών για το έτος 2000». Στο μεταξύ το Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά την ομαδική αγωγή των απολυμένων από τον ΠΡΙΝΟ, έκρινε καταχρηστική και γι' αυτό παράνομη την αποχώρηση της Κοινοπραξίας και από αυτήν ακόμα τη μικρή περιοχή που εκμεταλλεύονταν παραγωγικά».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης:
Δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι... να υπάρξει πρόβλημα
Ως απολογητής των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών που παράγουν μεταλλαγμένους σπόρους και των ντόπιων εισαγωγέων πολλαπλασιαστικού υλικού, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης.
Σε δηλώσεις που έκανε, σχετικά με το θόρυβο που ξεσηκώθηκε για την εισαγωγή και ενδεχόμενη καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού, επιχείρησε κατ' αρχήν «να ευλογήσει τα γένια του», λέγοντας ότι το υπουργείο προχώρησε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει θέμα που να μας κάνει να ανησυχούμε». Σε ερωτήσεις που του τέθηκαν για το αν έγινε τελικά εισαγωγή ή όχι μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού ή και άλλων προϊόντων, απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα.
Το μόνο που έκανε ήταν να φροντίσει φραστικά να αποποιηθεί το μερίδιο της ευθύνης που τον βαραίνει, για το ότι γίνονται ανεξέλεγκτες εισαγωγές και ότι η πλευρά των εισαγωγέων- εμπόρων πέτυχε να κάνει το δικό της, δηλαδή να πουλήσει μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου βαμβακόσπορου στους αγρότες χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν έχει γίνει πρόσμειξη με μεταλλαγμένο βαμβακόσπορο. Το σκεπτικό του Γ. Ανωμερίτη ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί, όπως είπε, από τους ελέγχους που γίνονται - κατόπιν εορτής, αφού τα χωράφια σπάρθηκαν - δεν προκύπτει... να έχουν καλλιεργηθεί μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού. Συμπληρωματικά είπε ότι κι αν ακόμα βρεθεί ότι έχει γίνει εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων, θα είναι ένα ποσοστό στατιστικά ασήμαντο και πως οι σπόροι αυτοί είναι στείροι.
Στο γενικότερο θέμα του κινδύνου που δημιουργείται από τα μεταλλαγμένα προϊόντα τα οποία επιδιώκουν να επιβάλουν οι πολυεθνικές και οι ΗΠΑ, ο υπουργός Γεωργίας είπε πως είναι θέμα της ΕΕ να ορίσει το νομικό πλαίσιο. Οσον αφορά τη λήψη εθνικών μέτρων, αφού ανέφερε ότι έγιναν κάποιες κυβερνητικές συσκέψεις, πέταξε το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους βιολόγους-βιοτεχνολόγους. Και αντί να πάρει συγκεκριμένη και ξεκάθαρη θέση, άρχισε να αναμασάει τα επιχειρήματα των πολυεθνικών και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, λέγοντας πως τα μεταλλαγμένα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος του υποσιτισμού στις χώρες του τρίτου κόσμου. Οταν δε του έγινε η παρατήρηση ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού μπορεί να λυθεί κάλλιστα με τα φυσικά αγροτικά προϊόντα, ο Γ. Ανωμερίτης έφερε ως επιχείρημα το ότι με τα συμβατικά φυτά έχει κανείς απόδοση 300 κιλά το στρέμμα και με τα μεταλλαγμένα μπορεί να έχει 600 κιλά το στρέμμα. Τότε ακολούθησε άλλη μια ερώτηση-παρατήρηση: «Μα εσείς και η Ευρωπαϊκή Ενωση περιορίζετε τη γεωργία και τώρα μας λέτε ότι τα μεταλλαγμένα έχουν μεγαλύτερη απόδοση;». Εδώ ο υπουργός δικαιολογήθηκε λέγοντας πως απλώς μεταφέρει τις απόψεις που υπάρχουν!
Κατά 100 δισ. δρχ. υψηλότερα απ' ό,τι αρχικά είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα του 1999 και με πιστώσεις από το 2001, διαμορφώθηκε το φετινό Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (ΕΠΠ) το οποίο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα με καθυστέρηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που τήρησε και φέτος τη σχετική παράδοση. Συγκεκριμένα, με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, για το 2000:
Για ασυδοσία των επιχειρήσεων και ολιγωρία των αρμοδίων αρχών κάνει λόγο η Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) με αφορμή το θάνατο της 48χρονης γυναίκας σε κέντρο αδυνατίσματος. Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει πως τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης κωφεύουν, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Ενωσης για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία, η σωματική ακεραιότητα και τα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει επίσης ότι παρόλο που υπάρχει θεσμοθετημένη υποχρέωση των κέντρων αδυνατίσματος να ζητούν γραπτή βεβαίωση γιατρού ότι ο καταναλωτής είναι σε θέση να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτή δεν εφαρμόζεται. Επίσης, ζητά να ελεγχθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι λειτουργίας των κέντρων αυτών, ενώ από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει να ελέγξει τις διαφημίσεις των κέντρων αδυνατίσματος και να καθιερώσει νομοθετικά τη γραπτή σύμβαση, το δικαίωμα υπαναχώρησης και την τμηματική καταβολή του ποσού.