ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2025 - Κυριακή 27 Ιούλη 2025
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Στο φουλ» οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί και οι αντιθέσεις πάνω στις πλάτες των λαών

Μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία εντείνονται ολέθριες προετοιμασίες, με τα πυρηνικά σε πρώτο πλάνο

2024 The Associated Press. All

Με «συμμαχικά» παζάρια και αντιθέσεις προχωρά η «καμπάνια 50 ημερών» που κήρυξε την περασμένη Δευτέρα το ευρωατλαντικό μπλοκ για την επιτάχυνση του στρατιωτικού εξοπλισμού του Κιέβου - καθώς όλα τα στρατόπεδα «προϋπολογίζουν» τη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία - παράλληλα με την εντεινόμενη προπαρασκευή για μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, στο έδαφος της όξυνσης των ανταγωνισμών για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία και το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

Χαρακτηριστικά, με την ενίσχυση, τη διάδοση και την ετοιμότητα των πυρηνικών οπλοστασίων να αποτελούν βασικό κομμάτι αυτών των ολέθριων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια σε βρετανικό έδαφος, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της ανακοινώνει σχέδια για τη σημαντική ενίσχυση των στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων της που μεταφέρουν διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

«Καμπάνια» για τον εξοπλισμό του Κιέβου και αντιθέσεις

Σε συνάρτηση με την 50ήμερη προθεσμία για την επιβολή «δευτερευόντων» δασμών από τις ΗΠΑ σε βάρος «εταίρων» της Ρωσίας και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πίεση που ασκεί η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο στην Ουκρανία, η λεγόμενη «Ομάδα Επαφής», το σχήμα που έχει στήσει το ευρωατλαντικό μπλοκ μαζί με συμμάχους του για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, κήρυξε «καμπάνια 50 ημερών για να οπλίσουμε την Ουκρανία», ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της σύγκρουσης.

Μεταξύ άλλων, Βρετανία και Γερμανία ανακοίνωσαν μια νέα συμφωνία ύψους 170 εκατ. ευρώ για την παροχή 220 χιλιάδων βλημάτων για το σύστημα αεράμυνας «Gepard». Το Λονδίνο έχει παραδώσει ήδη 50.000 drones το πρώτο 6μηνο του 2025 και θα δώσει άλλα τόσα μέχρι το τέλος του έτους (έναντι 10.000 drones ολόκληρο το 2024), ενώ υπενθύμισε ότι η φετινή βρετανική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο θα φτάσει τα 4,5 δισ. λίρες (5,2 δισ. ευρώ), με χρήση και των κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια. Το δε Βερολίνο ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα σταλεί στην Ουκρανία το πρώτο από τα συστήματα drones μακράς εμβέλειας που χρηματοδοτεί.

Πιο σύνθετη, με περισσότερα παζάρια και αντιθέσεις, αποδεικνύεται η υλοποίηση της συμφωνίας που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ο Ντ. Τραμπ για αποστολές αμερικανικών όπλων στο Κίεβο με πληρωμές από τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποστολή πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο επιδιώκει να πετύχει από «συμμάχους» τη χρηματοδότηση 10 συστημάτων «Patriot», προσθέτοντας ότι «έχω λάβει επίσημα επιβεβαίωση από τη Γερμανία για 2 συστήματα και από τη Νορβηγία για 1», όπως και ότι γίνονται διαβουλεύσεις με την Ολλανδία.

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες που σχεδιάζουν να στείλουν από τα αποθέματά τους επιπλέον «Patriot» στο Κίεβο και στη συνέχεια να αγοράσουν καινούργιους από τις ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με τους χρόνους αντικατάστασης: Σύμφωνα με το «Spiegel», η πρώτη συστοιχία αντικατάστασης θα είναι διαθέσιμη μόλις την άνοιξη του 2026 - πρόκειται για συστοιχία που αρχικά επρόκειτο να παραληφθεί από την Ελβετία - και οι υπόλοιπες πάνε ακόμα πιο πίσω...

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν σαφές στον κατασκευαστή των «Patriot» (την αμερικανική επιχείρηση RTX - πρώην «Raytheon») «πως οι χώρες που παραδίδουν τα συστήματά τους πρέπει να εφοδιαστούν με νέα συστήματα μέσα σε λίγους μήνες».

Την ίδια ώρα, πάντως, καταγράφονται και ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία, που δεν φαίνεται να σκοπεύουν να συμβάλουν στο σχήμα αγοράς και αποστολής αμερικανικών όπλων, καθώς επιχειρούν να ενισχύσουν τις δικές τους πολεμικές βιομηχανίες.

Μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο τη Δευτέρα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε συμφωνία για έναρξη παραγωγής drones από γαλλικές εταιρείες στην Ουκρανία.

Στο σχήμα που ανακοίνωσε ο Τραμπ φέρεται ότι δεν θα πάρει μέρος και η Ιταλία, επικαλούμενη μεταξύ άλλων ασυμβατότητα στους οπλισμούς που στέλνει στην Ουκρανία με αυτούς που θα μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ, και έλλειψη κονδυλίων.

Τις τελευταίες μέρες δε η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην έγκριση της πώλησης στο Κίεβο 4 στρατιωτικών πακέτων, συνολικής αξίας 652 εκατ. δολαρίων, τα οποία κατά βάση περιλαμβάνουν ανταλλακτικά, υλικά και υπηρεσίες συντήρησης - επισκευής για αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχουν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια στην Ουκρανία, όπως για τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «HAWK Phase III», τα οχήματα μάχης πεζικού «Bradley», τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 κ.ά.

Μάλιστα, μεταξύ των κύριων αναδόχων του πακέτου για τα συστήματα HAWK φιγουράρει και η ελληνική βιομηχανία ΣΗΛΜΑΝ ΑΕ («Sielman»), με έδρα τον Βόλο, καθώς ελληνικά μονοπώλια διεκδικούν το δικό τους μερτικό από τη «λεία», με «εισιτήριο» την εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Πολεμική προπαρασκευή με τα πυρηνικά στην «πρώτη γραμμή»

Την ίδια ώρα «τρέχει» η καταστροφική για τους λαούς προπαρασκευή για μια ενδεχόμενη γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, με τα πυρηνικά όπλα στην «πρώτη γραμμή».

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες «Times» και «Telegraph», αμερικανικά πυρηνικά όπλα φέρεται να έφτασαν σε βρετανικό έδαφος για πρώτη φορά μετά το 2008.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται τα δημοσιεύματα, ένας αριθμός θερμοπυρηνικών βαρυτικών βομβών B61-12 μεταφέρθηκε από αμερικανική βάση στο Νέο Μεξικό στη βάση Lakenheath της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), η οποία αποτελεί έδρα της 48ης Πτέρυγας Μάχης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και περιλαμβάνει δύο μοίρες αεροσκαφών F-15E «Strike Eagle» και δύο μοίρες αεροσκαφών F-35A.

Οπως επισημαίνουν τα ρεπορτάζ, το προηγούμενο διάστημα οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τις εγκαταστάσεις για την «υποδοχή» των πυρηνικών όπλων B61-12, μεταξύ άλλων με προσθήκη βαλλιστικών καταφυγίων και ασπίδων.

Τα αεροσκάφη F-35A των ΗΠΑ που σταθμεύουν ήδη στο Lakenheath μπορούν να οπλιστούν άμεσα με αυτές τις πυρηνικές βόμβες, ενώ στις 24 Ιούνη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αγοράσει κι εκείνη 12 αεροσκάφη F-35Α, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για την «Πυρηνική Αποστολή του ΝΑΤΟ».

Με αυτόν τον τρόπο η Βρετανία θα αποκτήσει ξανά αεροπορικά μέσα πυρηνικής «αποτροπής» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά από το 1998, πέρα από τον στόλο βρετανικών υποβρυχίων που φέρουν πυρηνικούς πυραύλους «Trident».

Σε άλλες κινήσεις με το βλέμμα στην ευρύτερη πολεμική προπαρασκευή, η Γερμανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι καταρτίζουν μια διμερή «αμυντική Συνθήκη», ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία τους, λίγες μέρες μετά την υπογραφή της λεγόμενης «Συνθήκης του Κένσινγκτον» μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την παροχή εγγύησης δανείου στρατιωτικής χρηματοδότησης στην Πολωνία, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, τα δάνεια του προγράμματος «Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης» (FMF) «ενισχύουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, επιτρέποντας σε βασικούς εταίρους, όπως η Πολωνία, να επενδύσουν σε αμερικανικά αμυντικά συστήματα».

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ αλλά και μέσα στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία δημιουργούν δυσκολίες σε άλλα αντίστοιχα σχέδια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «φαγωμάρα» ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μονοπωλίων γύρω από το έργο της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System), αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν η γαλλική «Dassault», η κυρίως γερμανογαλλική «Airbus» και η ισπανική «Indra», με την «Dassault» να επιδιώκει αλλαγή της αρχικής συμφωνίας και αυξημένο μερίδιο.

Το θέμα δεν λύθηκε ούτε στη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας - Γαλλίας την Τετάρτη στο Βερολίνο, ενώ στην «εξίσωση» προστίθεται η αρνητική στάση της «Dassault» απέναντι στο ενδιαφέρον του Βελγίου να ενταχθεί στο έργο, καθώς η βελγική κυβέρνηση αγοράζει αμερικανικά μαχητικά F-35 αντί για τα «Rafale» της «Dassault»...

Παράλληλα με τα παραπάνω, τις δικές της συνολικότερες προετοιμασίες εντείνει και η Ρωσία, δίνοντας επίσης έμφαση στο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Την Πέμπτη, με φόντο την πραγματοποίηση μεγάλης ναυτικής άσκησης και με αφορμή τα εγκαίνια νέου στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπτυξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το νέο υποβρύχιο είναι το 8ο της κλάσης «Borey-A», τα υποβρύχια της οποίας μπορούν να μεταφέρουν 16 διηπειρωτικούς πυραύλους «Bulava» το καθένα, οπλισμένους με πυρηνικές κεφαλαίου.

Ο Πούτιν είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα παραδοθούν άλλα 4 πυρηνικά υποβρύχια τύπου «Borey-A», συνολικά θα παραδοθούν 6 πυρηνικά υποβρύχια έως το 2030, ενώ 70 πολεμικά πλοία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε διάφορα στάδια ναυπήγησης. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του προγράμματος κατασκευής ενός στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου 5ης γενιάς.

«Βασικό σενάριο» η συνέχιση του πολέμου

Σε ένα τέτοιο φόντο, με όλα τα στρατόπεδα να προετοιμάζονται με βάση τη συνολικότερη πορεία κλιμάκωσης, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο τρίτος γύρος των «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, χωρίς να υπάρξει (όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί) καμία εξέλιξη προς την κατεύθυνση μιας προσωρινής «διευθέτησης» της σύγκρουσης.

Οι μοναδικές συμφωνίες αφορούσαν και αυτήν τη φορά ανταλλαγές αιχμαλώτων, σορών στρατιωτών κ.ο.κ., ενώ το Κίεβο πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης του Β. Ζελένσκι με τον Βλ. Πούτιν μέχρι τέλη Αυγούστου, κάτι που απορρίπτει η ρωσική πλευρά, επαναλαμβάνοντας ότι οι προτάσεις «διευθέτησης» που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα είναι διαμετρικά αντίθετες και ότι υπάρχει ακόμα «πολλή διπλωματική δουλειά» που πρέπει να προηγηθεί.

Ηδη πριν τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο δήλωνε πως «αν το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο πακέτο του ΔΝΤ», ενώ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ντ. Σμιχάλ ανέφερε ότι το Κίεβο θα χρειαστεί τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες το 2026 - ποσό υπερδιπλάσιο από το 2025 - προσθέτοντας πως επιδιώκουν να συγκεντρώσουν το μισό ποσό από τους «συμμάχους».

Στο μεταξύ, με φόντο τον «τρελό χορό» των δισ. των στρατιωτικών πακέτων και της «οικονομικής στήριξης» του Κιέβου, εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις στην Ουκρανία, με μοχλό τα θέματα της «διαφθοράς».

Μετά τις διεθνείς παρεμβάσεις των Ευρωατλαντικών «συμμάχων» και τις διαδηλώσεις σε ουκρανικές πόλεις, ο Ζελένσκι υποχρεώθηκε σε γρήγορη «αναστροφή» αναφορικά με τη νομοθεσία που πέρασε στις αρχές της βδομάδας και με την οποία επικρίθηκε ότι καταργεί την «αυτονομία» των κρατικών υπηρεσιών «καταπολέμησης της διαφθοράς» (NABU και SAPO), και ενώ είχαν προηγηθεί συλλήψεις και έρευνες σε βάρος αξιωματούχων τους.

Με αφορμή πάντως την αντιπαράθεση για το θέμα, και παρά τη γρήγορη «προσαρμογή» του Κιέβου στις απαιτήσεις των «συμμάχων», σε «δυτικά» ΜΜΕ καταγράφηκαν πιο έντονα παρεμβάσεις υπέρ της απομάκρυνσης του Ζελένσκι από την προεδρία της χώρας, όπως σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph», με τίτλο «Για το καλό της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι πρέπει τώρα να κάνει στην άκρη», όπως και σε άρθρο του «Politico», που χαρακτήρισε «ύπουλο εχθρό της Ουκρανίας» την ηγεσία της.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ