ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
Σελ. /40
«Ολες οι επιλογές είναι δυνατές» και «πάνω στο τραπέζι» για παραπέρα κλιμάκωση

Νέες σχετικές δηλώσεις Μακρόν, ενώ Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προειδοποιούν ότι η Ουκρανία «οδεύει προς την ήττα» αν δεν ενισχυθεί άμεσα

Από τη συνάντηση κορυφής Γερμανίας - Γαλλίας - Πολωνίας στο Βερολίνο

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση κορυφής Γερμανίας - Γαλλίας - Πολωνίας στο Βερολίνο
«Ολες οι επιλογές είναι δυνατές» και παραμένουν «στο τραπέζι», επανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν (αναφερόμενος στην παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και στη στρατιωτική εμπλοκή της «Δύσης»), ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει» στη σύγκρουση στην Ουκρανία - η οποία αποτελεί κομβικό κομμάτι τις συνολικότερης αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη. «Εκεί διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης και της Γαλλίας», τόνισε.

Μετά τις δηλώσεις του για πιθανή αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Γάλλος ηγέτης επανήλθε την Πέμπτη το βράδυ στη σύγκρουση με τη Ρωσία, σε συνέντευξή του στα δύο μεγάλα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα France 2 και TF1, μια μέρα προτού συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, και τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ.

«Αν η κατάσταση επιδεινωθεί» στην Ουκρανία, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλεται ώστε η Ρωσία να μην κερδίσει ποτέ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, εξηγώντας ότι «είναι ένας πόλεμος υπαρξιακός για την Ευρώπη και τη Γαλλία» και «αν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα μειωθεί στο μηδέν».

Η «ασφάλεια» των Γάλλων προϋποθέτει την «ήττα της Ρωσίας» στην Ουκρανία, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι αυτοί που βάζουν «όρια» στην υποστήριξη της Ουκρανίας «επιλέγουν την ήττα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα διεξαγάγουμε ποτέ επίθεση, δεν θα πάρουμε ποτέ την πρωτοβουλία», όμως «απέναντι στην κλιμάκωση της Μόσχας, πρέπει να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Αντιδρώντας στις προηγούμενες δηλώσεις Μακρόν περί αποστολής στρατευμάτων, κάποια κράτη - της Βαλτικής, η Τσεχία και η Πολωνία - συμφώνησαν ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», ενώ κράτη όπως η Γερμανία, η Ιταλία κ.ά., αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την Παρασκευή, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, δήλωσε ότι αποκλείει «το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, διότι εμείς επιθυμούμε την ειρήνη, θέλουμε να υπάρξει διαπραγμάτευση, δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία».

«Η Γαλλία έχει ήδη συρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. «Συμμετέχει έμμεσα στον πόλεμο και, αν κρίνουμε από δηλώσεις του κ. Προέδρου, είναι υπέρ της εμβάθυνσης της εμπλοκής», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε πει σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV και στην εφημερίδα «Le Monde» ότι «όσο κρατάει η Ουκρανία, ο γαλλικός στρατός μπορεί να παραμείνει στο γαλλικό έδαφος. Αλλά εάν ο Πούτιν καταφέρει να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς και σε ποιον βαθμό θα πρέπει να στείλουν ή όχι τον στρατό τους».

Ο Ζελένσκι ζήτησε ωστόσο την αποστολή «τεχνικού προσωπικού» για «συμπαραγωγή γαλλικών πυροβόλων "Caesar" ή γερμανικών αρμάτων μάχης "Leopard"» και για «εκπαίδευση». Σε τέτοια σχέδια, αποστολής γαλλικού προσωπικού για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και παραγωγής όπλων σε ουκρανικό έδαφος, είχε αναφερθεί και ο Γάλλος ΥΠΕΞ την προηγούμενη βδομάδα.

Στο Βερολίνο ο Μακρόν για να «μειωθούν οι εντάσεις»

Με φόντο την αντιπαράθεση για τις δηλώσεις από το Παρίσι περί ενδεχόμενης αποστολής «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία, την «γκρίνια» της Γερμανίας για τη χαμηλή συνεισφορά της Γαλλίας στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και την άρνηση του Βερολίνου να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στην Ουκρανία, ο Γάλλος Πρόεδρος ταξίδεψε στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον καγκελάριο, Ολ. Σολτς, σε μια προσπάθεια «να μειωθούν οι εντάσεις».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ, εντάχθηκε αργότερα στις συνομιλίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναβιώσει το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης», ενώ ενημέρωσε τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για το «κλίμα» από τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων και με Ρεπουμπλικάνους που απορρίπτουν την πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση, ο Ολ. Σολτς ανέφερε ότι είναι σαφές πως η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία υποστηρίζουν την Ουκρανία, αλλά - όπως ισχυρίστηκε - είναι επίσης σαφές ότι οι χώρες δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες θα αγοράσουν περισσότερα όπλα για την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά και με εταίρους, ενώ θα αναπτύξουν επίσης την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Εμ. Μακρόν επανέλαβε ότι η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης διακυβεύεται στην Ουκρανία, ενώ ο Ντ. Τουσκ επισήμανε ότι το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» θα συναντηθεί ξανά το καλοκαίρι στην Πολωνία.

Την περασμένη βδομάδα, ο Μακρόν φάνηκε να απαντά απευθείας στον Σολτς κατά την επίσκεψή του στην Πράγα, λέγοντας πως «η Ευρώπη αντιμετωπίζει ξεκάθαρα μια στιγμή που θα είναι απαραίτητο να μην είμαστε δειλοί». Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, είχε απαντήσει τότε ότι τα σχόλια του Μακρόν «δεν βοηθούν πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων που έχουμε όταν πρόκειται να βοηθήσουμε την Ουκρανία».

Πρόκειται για ακόμη μια «μπηχτή» Γερμανού αξιωματούχου κατά της Γαλλίας, που εμφανίζεται στα στοιχεία να έχει προσφέρει 640 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία έχει παράσχει ή δεσμεύσει 17,7 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Σολτς τόνισε στη Βουλή για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στην Ουκρανία, την οποία ζητούν οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες: «Αυτό είναι το όριο που ως καγκελάριος δεν θέλω να υπερβώ». Τόνισε ότι η αποστολή του συγκεκριμένου εξοπλιστικού συστήματος, εμβέλειας έως και 500 χλμ., συνδέεται άρρηκτα με την εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών και «έχω την ευθύνη να αποτρέψω μια συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν τον πόλεμο».

Προειδοποιήσεις CIA ότι η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα

Οι παρεμβάσεις Μακρόν γίνονται με φόντο τις ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την «ασφάλεια» στην Ευρώπη, θέλοντας μεταξύ άλλων να πιέσουν και τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν περισσότερα.

Το πακέτο των 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία παραμένει μπλοκαρισμένο από τον Οκτώβρη στο Κογκρέσο, παρότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ο διευθυντής της CIA, Ου. Μπερνς, προειδοποίησαν βουλευτές και γερουσιαστές ότι στο πεδίο της μάχης «η δυναμική αλλάζει ολοένα και περισσότερο προς όφελος της Μόσχας», καθώς το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών.

Ο επικεφαλής της CIA δήλωσε ότι χωρίς πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους όρους της Μόσχας εντός του 2024.

«Οι σύμμαχοι του NATO δεν προμηθεύουν με αρκετά πυρομαχικά την Ουκρανία κι αυτό έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης καθημερινά», προειδοποίησε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. «Αυτή είναι τεράστια πρόκληση κι ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων οι Ρώσοι μπόρεσαν να κάνουν κάποιες προελάσεις στο πεδίο της μάχης», συμπλήρωσε, καλώντας τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη να λάβουν «μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις».

Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δυνατότητες των «αμυντικών» βιομηχανιών, αλλά είναι ζήτημα «πολιτικής βούλησης» να «ληφθούν αποφάσεις και να δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη στην Ουκρανία».

Οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης ήττας της Ουκρανίας, ελλείψει επαρκών ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών, φαίνεται να εντείνονται τις τελευταίες βδομάδες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται κατά μήκος της γραμμής επαφής. Πάντως, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, οι εκτιμήσεις των «δυτικών» υπηρεσιών πληροφοριών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 350.000 νεκρούς και τραυματίες στην πλευρά της Ρωσίας, η οποία «πληρώνει πολύ υψηλό τίμημα για οριακά κέρδη».

Χαρακτηριστικές είναι και οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να κριθεί τους επόμενους μήνες, παροτρύνοντας τους Ρεπουμπλικάνους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, σε επίσπευση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου: «Πολλοί αναλυτές αναμένουν ρωσική επίθεση το καλοκαίρι και η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα των προσεχών αμερικανικών εκλογών. Ολα όσα χρειάζεται να γίνουν, πρέπει να γίνουν γρήγορα».

Επιπλέον 5 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια ενέκρινε η ΕΕ

Η ΕΕ αξιοποιεί ως επιπλέον επιχείρημα για να πειστούν οι Ρεπουμπλικάνοι να αποδεσμεύσουν τα 61 δισ. δολάρια και την απόφαση όπου κατέληξαν οι «27» - μετά από πολύμηνα παζάρια - για επιπλέον 5 δισ. ευρώ το 2024 για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (European Peace Facility - EPF). Αντίστοιχα αξιοποιείται και η έγκριση 50 δισ. ευρώ μακροοικονομικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία (2024 - '27) στις αρχές Φλεβάρη.

Στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία πέτυχε να δίνεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, όταν ένα κράτος - μέλος παραγγέλνει όπλα, εκτός και αν η απόκτησή τους εντός εύλογων χρονικών ορίων αποδειχτεί δύσκολη.

Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του EPF, 6,1 δισ. ευρώ για στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η στήριξη στον ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει καταρτίσει σχέδια για την επίτευξη ικανότητας παραγωγής 2 εκατ. οβίδων ετησίως για την Ουκρανία και τη δική της Αμυνα έως το τέλος του 2025.

Σε περιοδεία σε 30 πολεμικές βιομηχανίες σε όλη την ΕΕ ο επίτροπος Αμυνας, Τ. Μπρετόν, εντόπισε βασικά σημεία «συμφόρησης» στην παραγωγή πυρομαχικών, πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν επιχορηγήσεις σε κατασκευαστές όπλων σε Γαλλία, Σουηδία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Φινλανδία και Τσεχία.

Η πρωτοβουλία είναι ξεχωριστή από αυτήν της Τσεχίας για συγκέντρωση 800.000 βλημάτων πυροβολικού για το Κίεβο, ορισμένα αγορασμένα από χώρες εκτός ΕΕ.

Πολεμικές προετοιμασίες και ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα και η Ρωσία εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες και αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες ενόψει μακροχρόνιας και σκληρής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη και για το ενδεχόμενο μιας απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ενδεικτικά, την περασμένη βδομάδα, η Πολωνία επανέφερε την πρόταση τα μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ τους για την Αμυνα.

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 5,43 δισ. ευρώ τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα 5 χρόνια, επενδύοντας στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας και σε επιπλέον υποστήριξη στην Ουκρανία. Οι νέες δαπάνες προστίθενται στα 155 δισ. κορόνες (2 δισ. ευρώ) που η Δανία δεσμεύθηκε πέρυσι να δαπανήσει στην Αμυνα τα επόμενα 10 χρόνια.

Στη Νορβηγία η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες προκειμένου να πιάσει τον στόχο του 2%.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως θα αναπτύξει οπλικά συστήματα και στρατεύματα στα σύνορα με τη Φινλανδία, «απαντώντας» στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Το δε ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ευθέως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να επεκταθεί γεωγραφικά «λόγω των απερίσκεπτων ενεργειών 1 - 2 κρατών του ΝΑΤΟ».


Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ