Το νοσοκομείο οργανώνει επιστημονικό διήμερο "χωρίς χορηγίες", στις 14 - 15 Φλεβάρη, στο Πολεμικό Μουσείο
"Παρότι τα προβλήματα είναι πολλά και υπαρκτά, αυτή τη φορά σας καλέσαμε για να προβάλουμε το θετικό έργο που επιτελεί καθημερινά το νοσοκομείο".
Μ' αυτή την επισήμανση άρχισαν χτες τη συνέντευξη Τύπου, η Διεύθυνση και οι γιατροί του 3ου Νοσοκομείου του ΙΚΑ, με αφορμή τη διοργάνωση της πρώτης επιστημονικής διημερίδας απ' το νοσοκομείο. Η διημερίδα θα γίνει στις 14 - 15 Φλεβάρη, στο Πολεμικό Μουσείο και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ και "χωρίς τη βοήθεια χορηγών", όπως είπαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές.
Στα τρία "τραπέζια" της διημερίδας θα ακουστούν απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ για τη συζήτηση που θα γίνει γύρω από "την προοπτική των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας" έχουν προσκληθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, της διοίκησης του ΙΚΑ, της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Το δεύτερο "στρογγυλό τραπέζι" αφορά τα προβλήματα της "τρίτης ηλικίας", που αποτελεί μια αυξανόμενη ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και τα προβλήματα της υγείας της απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Το τρίτο και τελευταίο "τραπέζι" αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η προσπάθεια για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στο νοσοκομείο, πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν.
Η προσπάθεια των γιατρών του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ να προβάλλουν την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος και γενικότερα του δημοσίου τομέα, σε μια εποχή που βάλλεται από τον ιδιωτικό, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία. Σκοπός της διημερίδας είναι η ανάδειξη της πλευράς εκείνης της ιατρικής η οποία δεν είναι τόσο λαμπερή όπως αυτή που ασκείται σε μονάδες υψηλής εξειδίκευσης, αλλά είναι εξίσου ουσιαστική και χρήσιμη. Στοχεύει στην ανάδειξη της ιατρικής της καθημερινότητας που αφορά την πλειοψηφία των πολιτών και απαιτεί εξίσου υψηλό επίπεδο γνώσεων, και παράλληλα ανθρωπιά και αντοχή.
Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή,πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου και της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας, υπογράμμισε ότι η προσφορά του ΙΚΑ δεν περιορίζεται στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, αλλά αφορά την κοινωνία γενικότερα, καθώς το νοσοκομείο συμμετέχει στο σύστημα εφημερίας, νοσηλεύει ασθενείς άλλων Ταμείων και εκπαιδεύει ειδικευόμενους γιατρούς. Εξάλλου, το νοσοκομείο νοσηλεύει, κατά μέσο όρο, περί τους 5.000 ασθενείς ετησίως.
Στο ερώτημα, ποιο είναι το μέλλον των νοσοκομείων του ΙΚΑ - ιδιαίτερα μπροστά στη σχεδιαζόμενη ομαδοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων - η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή είπε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και ότι θα επιδιωχθεί η ανάδειξή του στη διημερίδα. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα "μικρά, αλλά μάχιμα" νοσοκομεία του ΙΚΑ έχουν προοπτική και πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
Το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ διαθέτει 150 κρεβάτια, τέσσερις κλινικές (Παθολογική, Καρδιολογική με Μονάδα Εμφραγμάτων, Χειρουργική, Ουρολογική) και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Ακόμη, απασχολεί δύο αιματολόγους, έναν γαστρεντερολόγο - ενδοσκόπο, έναν ρευματολόγο, οι οποίοι κάνουν και εξωτερικά ιατρεία. Υποστηρίζεται από Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο, καθώς και από Σταθμό Αιμοδοσίας. Επίσης, διαθέτει Παθολογοανατομικό Εργαστήριο το οποίο καλύπτει όλη την - πλην της Βόρειας - Ελλάδα και Εργαστήριο Προγεννητικού Ελέγχου.
Ε. Φ.
Στάσ' λίγου, ουρέ παληκάρ'. Χαζοί είνι οι αγρότις τσ' Θισσαλίας για να παένι σαν τα ζα στου δρόμου που βγάζ' στου γκριμό; Γκαφάλια είνι για να δεχτούν να τσ' ξεριζώστι απ' του χωράφ' κι τη στάν' κι να μείνουν χωρίς δλιά κι πεινασμέν'; Καθυστερημένος είσι ισύ κι όλου του ντουβλέτι σ', που θέλιτι να τσ' στριμώξτι στη στρούγκα τσ' ΕΟΚ για να τσ' αρμέγουν οι Βρυξιλλιώτις.
Ο "λεβεντόγερος" της κυβέρνησης κι εσχάτως "κηπουρός της εκσυγχρονιστικής Σημιτικής αυλής", υπουργός Δικαιοσύνης, έβρισε χυδαία τους Θεσσαλούς αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τους γαϊδούρια και φασίστες.
Γιατί, ρε μπάρμπα; Επειδή δεν προσκυνάν, όπως ισύ, τ' αφεντικά; Επειδή δεν ξεχνάν από ποια φύτρα ήρθαν σ' αυτό τον κόσμο και παλεύουν για του δίκιου; Επειδή δεν ξημεροβραδιάζοντι στα μπουζούκια με τις ξεμπλέτσουτες και δε στρογγυλοκάθουντι στα σαλόνια του Βαρδινογιάννη, τ' Κουρή και τσ' Βελίδενας και στα κότερα του Λάτση, αλλά δλέβουν μέρα - νύχτα μέσα στη λάσπ' για να βγάλουν τίμια του ψωμί;
Είσι στα καλά σ', τσούπρα μ'; Του τρακτέρ για τουν αγρότ' δεν είνι μόνου ιργαλείου, αλλά είνι η ψυχή τ'. Πώς θα του χαλάσ' ου ίδιους; Γιατί δεν κοιτάς στα μάτια τσ' ΜΑΤατζήδις να καταλάβς τι έγινι; Τι στου διάολο σ' έκαναν ικεί στ' Βρυξέλλις και δε χαμπαριάζ' τι σημαίν' για τουν αγρότ' να τ' πειράζ' κάποιους την περιουσία τ; Για να σου δώσου να καταλάβς είνι σαν να σ' έκλεβαν ισένα τα μπιζού που φουράς.
Ντιπ κατά ντιπ μουρλός είσι πιδούλι μ'; Με ποιον να προχωρήσουν μαζί; Με τους προύχοντες και τα τσογλάνια τσ'; Και πού να πάνι; Στο σοσιαλισμό που υποσχιθήκατι κι έγινι "μιζαδορισμός"; Και πώς να συ προυλάβουν ισένα στο βάδισμα, που από πιδί του Παπαντρέου έγινις αγλήγορα αδελφός του Σημίτη;
Ποιος είσι, μεγάλι; Τώρα τους φόβισις. Ιδώ οι Θισσαλοί δεν κώλωσαν μπρουστά στους τσιφλικάδις κι έφτιαξαν του Κιλελέρ, δε φοβήθηκαν το Γερμανό κατακτητή και βγήκαν στου βουνό, δε σκιάχτκαν τουν Παπαδόπουλο και ξεσηκώθκαν το 1968 στα Μεγάλα Καλύβια, θα τρομοκρατηθούν τώρα από έναν σκιαζούρ' καθηγητάκου; Κι αν δεν κουβεντιάζ' μαζί τσ', σκορδοκαϊλα τσ'. Κι αν δεν ικανοποιείς τα αιτήματα, θα σ' αναγκάσουν, θέλς δε θέλς, να το κάντς'.
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ
Η "τρίτη ηλικία" είναι μια αυξανόμενη ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και τα προβλήματα της υγείας της απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα
Οι υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες