Το Μουσείο είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟ. Σκοπός του Μουσείου Κινηματογράφου, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο, είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της Ελλάδας. Οργανώνει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους συναφείς φορείς και μεριμνά για τη μελέτη και τεκμηρίωση κάθε είδους υλικού σχετικού με την κινηματογραφική τέχνη.
Το διατηρητέο κτίριο της Αποθήκης Α' του λιμανιού που βρίσκεται στην προβλήτα Α`, εμβαδού 1.100 m2 περίπου κτίστηκε το 1910 μαζί με το παλιό Τελωνείο του λιμανιού με σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής μορφολογίας που επικράτησε στην Ευρώπη στα βιομηχανικά κτίρια του τέλους του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα. Το κτίριο, όπως και τα άλλα στην προβλήτα Α' της ίδιας εποχής, κρίθηκε ως διατηρητέο και προστατευόμενο από την Πολιτεία. Η μετασκευή του κτιρίου έγινε κατά τη διάρκεια της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Θεσσαλονίκη 1997».
Στις συλλογές του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται: Κινηματογραφικές μηχανές λήψης, κινηματογραφικές μηχανές προβολής, παλιές συσκευές και εξαρτήματα μηχανών κινηματογράφου, εμφανιστήρια κινηματογραφικών ταινιών, ταινίες ελληνικών και ξένων επικαίρων, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικά τρέιλερς, διαφάνειες, φωτογραφίες, αφίσες, διαφημιστικό υλικό κινηματογραφικών ταινιών, βιβλία κινηματογράφου, περιοδικά και εφημερίδες κινηματογράφου, έντυπο διαφημιστικό υλικό, στατιστικά στοιχεία διακίνησης κινηματογραφικών ταινιών, γιγαντοαφίσες (χειροποίητες) κινηματογράφου και μουσική βιβλιοθήκη soundtracks (CDs και LP).
Επίσης, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οργανώνει ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ειδική ξενάγηση στους χώρους του καινούριου Μουσείου, μια παρουσίαση της Ιστορίας του Κινηματογράφου, καθώς επίσης και των συλλογών και αποκτημάτων του Μουσείου, αλλά και προβολή μιας σύντομης ταινίας από την Ταινιοθήκη του Μουσείου.
Με αναπαλαιωμένες τις γνωστές θεωρίες του αστικού πλουραλισμού, υποδέχτηκε χτες στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, τους συμμετέχοντες στο διεθνές συμπόσιο με θέμα «Ξανασκεφτόμαστε τον πολιτισμό», το οποίο άρχισε χτες και θα ολοκληρωθεί αύριο στην Ολυμπία. Θυμίζουμε πως το συμπόσιο εντάσσεται στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» και συμμετέχουν αστοί πολιτικοί και διανοούμενοι από διάφορες χώρες.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» (και όλες οι άλλες «... άδες» που βρίσκονται στα σκαριά) είναι ένα ακόμη μέσο ιδεολογικής χειραγώγησης του λαού, στο ευρύτερο πλαίσιο της επίθεσης του ιμπεριαλισμού ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις χρόνων. Από την ιδεολογικοπολιτική ανάλυση που έκανε ο Κ. Σημίτης, με έναν «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο, απουσίασε η ταξική διάρθρωση των κοινωνιών. Και, φυσικά, οι συνέπειες του ιμπεριαλισμού... εμφανίζονται ως αιτίες: «Η κατάρρευση των βεβαιοτήτων, οι νέες μορφές χειραγώγησης ή αποκλεισμού, οι ανισότητες, η εξαθλίωση, η καταθλιπτική καθημερινότητα, οι νέες εστίες βίας και φανατισμού - τόσες πηγές αγωνίας, τόσες πηγές φοβίας» είπε ο Κ. Σημίτης.
Αλλά... για να μην... ξεχνιόμαστε, ο πρωθυπουργός, «παρεμπιπτόντως», έδωσε και το στίγμα του «εκσυγχρονιστικού» νεοφιλελευθερισμού στον τομέα του πολιτισμού, σημειώνοντας πως «σε κοινωνίες, στις οποίες ο ελεύθερος χρόνος κατέχει βαρύνουσα θέση, ο πολιτισμός αποτελεί το πεδίο σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων. Το πεδίο επενδυτικών ευκαιριών, επιχειρηματικών προοπτικών, νέων θέσεων εργασίας, σε τομείς όπως τα οπτικοακουστικά μέσα, ο τουρισμός ή το βιβλίο».
Στο ίδιο πλαίσιο, εννοείται, κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου.
Εργο του Γ. Καρποντίνη |
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά σήμερα (9 μ.μ.), στο Δημοτικό Γήπεδο Χαλανδρίου (Πεντέλης 150, είσοδος από 25ης Μαρτίου). Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Νεανικού Πολιτιστικού Σεπτέμβρη, που διοργανώνει το Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου. Τιμή εισιτηρίου 4.000 δρχ. Προπώληση στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου (στα δύο κιόσκια).
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και η Εταιρία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων, στις 26/9 (8.30 μ.μ.), στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (Μάρκου Αυρηλίου 5, πλατεία Αέρηδων, Πλάκα), θα παρουσιάσουν μια πολύ σημαντική, κοινή τους, έκδοση. Πρόκειται για τη μακρόχρονη έρευνα - μελέτη του Ρόμπερτ Μπρίνγκχαρστ «Στοιχεία της τυπογραφικής τέχνης», η οποία αφορά στο αλφάβητο όλων των γλωσσών του κόσμου, στο σχεδιασμό των γραμματοσειρών μέσα στο διάβα του χρόνου και στη σχέση τους με την τέχνη της τυπογραφίας. Θα μιλήσουν οι Μ. Σακελλαρίου, Μ. Μακράκης, Γ. Μαθιόπουλος και ο συγγραφέας του βιβλίου.
Σε ειδική τιμή, θα μπορούν οι φίλοι του Γρηγόρη Μπιθικώτση να αγοράζουν για όλο το Σεπτέμβρη 37 άλμπουμ του, που έχουν κυκλοφορήσει από τη «Minos -EMI». Πρόκειται για τους δίσκους όπου αποτυπώνεται η συνεργασία του με τον Μ. Θεοδωράκη, τον Β. Τσιτσάνη και άλλους δημιουργούς και ερμηνευτές, καθώς με δικές του συνθέσεις. Τα άλμπουμ διατίθενται στα κεντρικά δισκοπωλεία όλης της Ελλάδας.
Με την εμφάνιση ενός εξαιρετικού μουσικού σχήματος, του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, συνεχίζονται οι «Ημέρες Μουσικής» στη Ρόδο. Το σύνολο με επικεφαλής τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή και τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη (κλαρινέτο) θα παρουσιάσει αύριο (9μμ) στην Παναγιά του Κάστρου έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ και του ροδίτικης καταγωγής συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Η μυθολογία θα είναι το κύριο θέμα του 45ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ιατρών - Λογοτεχνών (26- 30/9) στο Καβούρι. Συμμετέχουν γιατροί - λογοτέχνες από πολλές χώρες και οι σύνεδροι θα συζητήσουν για τη συμβολή των γιατρών στις εξελίξεις και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στις 29/9, 8 μμ, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νέστορα Μάτσα, «Αναμέτρηση στο φως. Η διάρκεια της Ολυμπιακής Ιδέας». Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.