Ανθρωποι με αναπηρίες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ |
Δυο οικογένειες και ένας 78χρονος με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, που έχουν βρει καταφύγιο για περισσότερα από 20 χρόνια στους Αμπελόκηπους, σε χώρο που παλιότερα στέγαζε επαγγελματικό εργαστήριο του υπουργείου Υγείας για ανθρώπους με αναπηρίες, βιώνουν ένα απάνθρωπο «πογκρόμ». Το Ιδρυμα, που λειτουργούσε απ' τη δεκαετία του '60 απασχολώντας και προσφέροντας διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους με αναπηρίες, έκλεισε και η έκταση πέρασε στα χέρια του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος και ξεκίνησε ένα απάνθρωπο «πογκρόμ», προκειμένου να τους διώξει με κάθε τρόπο.
Η Ροδούλα Γρηγοριάδου, που πάσχει από τετραπληγία, ζει 21 χρόνια με τον σύζυγό της, που έχει ακρωτηριασμένο το δεξί του χέρι, και τον γιο της, σε άθλιες συνθήκες, σε μια αποθήκη στο χώρο του πρώην Ιδρύματος. «Εγιναν αγώνες για να μην κλείσει το '93 το Ιδρυμα, με τη βία τους πήραν κάποιους από δω. Εμάς δε μας δέχονται σε κάποιο ίδρυμα σαν οικογένεια. Επρεπε να εγκαταλείψω το γιο μου, που τον γέννησα πάνω στο καροτσάκι. Δεν υπήρχε περίπτωση να το επιτρέψω αυτό», λέει η μάνα.
«Πασχίζουμε, συνεχίζει, να ζήσουμε τρεις άνθρωποι με το αναπηρικό επίδομα, που είναι 450 ευρώ το μήνα. Τώρα ο Δήμος Αθηναίων μας απειλεί ότι μετά τις εκλογές θα μας πετάξει έξω. Λένε θα φτιάξουν παιδική χαρά, όμως οι πιο "ψυλλιασμένοι" της γειτονιάς ξέρουν ότι ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να "αξιοποιήσει" την έκταση, φτιάχνοντας υπόγειο πάρκινγκ και επαγγελματικούς χώρους. Ηδη, έχουν αρχίσει οι τραμπουκισμοί και οι εκβιασμοί και φοβόμαστε ότι μετά τις εκλογές θα ασκήσουν απέναντί μας και σωματική βία». Στα χέρια της, κρατάει ένα πάκο από κλήσεις. Η Δημοτική Αστυνομία έρχεται καθημερινά και «κόβει» κλήσεις για το αναπηρικό αυτοκίνητο που παρκάρει η οικογένεια έξω απ' το σπίτι της κι ας είναι ελεύθερος ο χώρος και ας ξέρουν ότι η οικογένεια δεν έχει χρήματα ούτε για να ζήσει.
«Μας είπαν ότι θα μας δίνουν 300 ευρώ το μήνα για να νοικιάσουμε ένα σπίτι για τρία χρόνια. Ρωτάνε, όμως, αν μας νοικιάζει κανείς το σπίτι του και αν μπορούμε να μείνουμε στο οποιοδήποτε σπίτι; Και μετά τα τρία χρόνια, πού θα πάμε; Στο δρόμο; Αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, θα βάλω φωτιά στο οίκημα και θα καώ», λέει απελπισμένη.
Απέναντί τους ζει - υπό έξωση - ο 78χρονος Σ. Γεωργάτος, που έχει ακρωτηριασμένο το ένα του πόδι και η 36χρονη Ιωάννα Σιδηροπούλου, που είναι παραπληγική με τον αρραβωνιαστικό της, που έχει μερική τύφλωση. «Απ' το '93, λέει η Ι. Σιδηροπούλου, που κατήργησαν το Ιδρυμα, βρισκόμαστε σε μόνιμη αγωνία. Τώρα μας λένε ότι θα πληρώνουν το νοίκι για να μείνουμε αλλού για τρία χρόνια. Κι ας ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να μας νοικιάσουν σπίτι. Και μετά τα τρία χρόνια, τι θα κάνουμε, θα πεθάνουμε;», λέει αγανακτισμένη.
Και ξεσπάει: «Βγαίνουν προεκλογικά και μιλάνε για εκσυγχρονισμό και κοινωνική ευαισθησία. Τι είναι ευαισθησία; Η γκετοποίηση; Το ότι κλείνουν τα ιδρύματα και τα εργαστήρια; Πού βρίσκονται οι άνθρωποι με αναπηρίες; Εκσυγχρονισμός είναι να μας κλείνουν σε τέσσερις τοίχους; Οι άνθρωποι που μένουν ανάπηροι από τροχαία και εργατικά ατυχήματα τι επιλογές έχουν; Είμαστε Ελληνες. Είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια. Γιατί μας αντιμετωπίζουν έτσι απάνθρωπα;».
Για τις 10 Μάρτη διέκοψε τη συνεδρίασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του «ΕΛΑ», καθώς τα δικαστήρια από τις 3 - 10 Μάρτη σταματούν τις συνεδριάσεις, εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών. Σήμερα, το δικαστήριο δε θα συνεδριάσει λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης των μελών της έδρας.
Στο μεταξύ, χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση, αφού ο μάρτυρας δεν προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, αν και είχε κληθεί. Με την έναρξη της διαδικασίας, η πρόεδρος Ελ. Μπρίλλη ζήτησε να προσέλθει στο βήμα του μάρτυρα ο Β. Ζήσης, προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεσή του, που είχε διακοπεί την περασμένη βδομάδα. Ο μάρτυρας, όμως, απουσίαζε αναιτιολόγητα με αποτέλεσμα οι συνήγοροι υπεράσπισης να αντιδράσουν έντονα και να κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις του δημοσιογράφου.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να εφαρμοστεί η δικονομία και να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, κατηγορώντας τον ότι «ευτέλισε τα θεσμικά όργανα και τη Δικαιοσύνη». Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για βίαιη προσαγωγή του δημοσιογράφου. Η πολιτική αγωγή του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Ραυτόπουλου υπέβαλε αίτημα να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος και Αθ. Τσούρας, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχτηκε.
Ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ επέβαλε χτες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου στον πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου «BALKAN STAR» σημαίας Αγ. Βικεντίου και Γρεναδίνης.
Το πλοίο εντοπίστηκε προχτές Κυριακή στη Σύρο να μεταφέρει τρεις ρουκέτες εκρηκτικής γομώσεως, οι οποίες δεν αναφέρονταν στο δηλωτικό του φορτίου του, το οποίο ήταν εξαρτήματα μηχανών Diesel και ούτε είχε υποβληθεί δήλωση διαμετακόμισης των υλικών αυτών στις λιμενικές και τελωνειακές αρχές. Αποστολέας του φορτίου παρουσιάζεται το υπουργείο Αμύνης της Αλγερίας και παραλήπτης κρατική εταιρία της Ουκρανίας. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελούν 10 Ουκρανοί ναυτεργάτες. Ο πλοίαρχος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Ομόφωνα ενέκρινε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, νέο κείμενο που θα σταλεί, ενδεχομένως και σήμερα, στον οικουμενικό πατριάρχη, σχετικά με το θέμα της εκλογής των μητροπολιτών στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΙΣ, η Εκκλησία με την πρόταση αυτή «επαναλαμβάνει ότι επιβεβαιώνει το καθεστώς των Νέων Χωρών (σ.σ. παράγραφος ανακεφαλαίωσης από τον αρχιεπίσκοπο, των απόψεων της Ιεραρχίας της 6ης Νοέμβρη 2003) και αποστέλλει στο Πατριαρχείο τον κατάλογο των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων, ενόψει της πληρώσεως των κενών Ιερών Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Σερβίων και Κοζάνης, προκειμένου ν' ασκήσει τα δικαιώματα του».
Το συγκεκριμένο κείμενο είναι απόρροια των τελευταίων τριών αποστολών, των μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου και Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που, σύμφωνα με τη ΔΙΣ, έγιναν με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου και συναίνεση του πατριάρχη.
Το κείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει αναφορά στους ιερούς κανόνες και τους κανόνες Δικαίου που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και στην άσκηση κανονικών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος είπε πως έχει την εντύπωση «ότι το κείμενο που στέλνεται στο Πατριαρχείο δεν απέχει από την απόφαση της Ιεραρχίας».
Τέλος, σήμερα, στη συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση το θέμα.
Απρόσμενα κόπηκε το νήμα της ζωής για τον 10χρονο Ιωάννη Μερτζανίδη, την ώρα που έπαιζε αμέριμνος στην παραλία της Μεθώνης Πιερίας. Σκοτώθηκε την Κυριακή, όταν ξαφνικά τον χτύπησε στο κεφάλι βάρκα η οποία ανασηκώθηκε εξαιτίας του δυνατού αέρα που εκδηλώθηκε. Ο 10χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κατερίνης, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη μάχη για τη ζωή.