Την ώρα που οι αγρότες κατήγγειλαν σε τηλεοπτικά κανάλια ότι εισέρχονται στην Ελλάδα φορτηγά με ζώα χωρίς να τηρούνται βασικά μέτρα βιοασφάλειας, δέχτηκαν απρόκλητα την κατασταλτική επίθεση με ασπίδες, γκλομπ και χημικά.
Μάλιστα η αστυνομία προχώρησε και σε δύο προσαγωγές αγροτών, τους οποίους άφησε ελεύθερους μετά την άμεση αντίδραση των διαδηλωτών.
Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης την ώρα που προσπαθούν να προβάλουν αγωνιστικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και να διεκδικήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό συγκεντρώθηκαν αρχικά στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, από όπου θα πραγματοποιούσαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τον Προμαχώνα. Η αστυνομία με ισχυρές δυνάμεις έκλεισε τον δρόμο, προκειμένου να τους εμποδίσει να κατευθυνθούν στον προορισμό τους, αλλά οι παραγωγοί μέσα από άλλους δρόμους έφτασαν στο Τελωνείο, σπάζοντας τον αποκλεισμό.
Οπως καταγγέλλουν, από τις υποσχέσεις που είχαν πάρει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τον πολυήμερο μεγαλειώδη αγώνα τους σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υλοποιήθηκαν ελάχιστα έως και καθόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα πολλοί αγρότες παραμένουν απλήρωτοι λόγω ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ, ενώ το πετρέλαιο έχει φτάσει στα 2 ευρώ και οι τιμές στα λιπάσματα αυξάνονται. Ακριβώς λοιπόν επειδή δεν αντέχουν να καλύψουν ούτε τα καλλιεργητικά τους έξοδα, απαιτούν εδώ και τώρα λύσεις για το κόστος παραγωγής και να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις, ενώ διεκδικούν και έργα υποδομής.
Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής στέκεται η Τομεακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ, στηρίζοντας τον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους και τα δίκαια αιτήματά τους.
Σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει την κινητοποίηση, τονίζοντας ότι «μόνο με αγώνα μπορούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πάρουν ανάσες επιβίωσης. Να βάλουν φρένο στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που προωθείται από κυβέρνηση και ΕΕ με την υλοποίηση της ΚΑΠ, την οποία υπερασπίζονται και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Λύση, Νίκη)».
Καταγγέλλει την κυβέρνηση «που έχει ακέραιη την ευθύνη, όχι μόνο γιατί δεν δίνει άμεσα λύσεις, αλλά και για την ένταση της καταστολής, την επίθεση με ΜΑΤ και χημικά στους αγροτοκτηνοτρόφους των Σερρών, τις απειλές για προσαγωγές. Αντί να απολογείται για το ξεκλήρισμα των αγροτών και κτηνοτρόφων, για τα σκάνδαλα με την εμπλοκή των 4 γαλάζιων βουλευτών του νομού, για το ότι ο λαός μας πληρώνει τις επιπτώσεις από την πολεμική εμπλοκή, έχει το θράσος να επιτίθεται σε όσους παλεύουν για μια καλύτερη ζωή».
Και σημειώνει ότι η κυβέρνηση «θα φάει και πάλι τα μούτρα της, γιατί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, έχουν όλο τον λαό με το μέρος τους. Με οργάνωση και συλλογικότητα, αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όσων την υπηρετούν, με τη στήριξη των εργαζομένων και του λαού, οι αγρότες να βγουν και πάλι νικητές!».
Την Τετάρτη 20 Μάη, η ΤΕ Θεσπρωτίας καλεί στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πάνθεον» της Ηγουμενίτσας, σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σ' έναν κόσμο που φλέγεται, ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής με το ΚΚΕ μπροστά». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του KKE.
Σήμερα, Σάββατο:
- Οι ΚΟΒ Ηλιούπολης - Νικόπολης και Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης καλούν στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση για Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, στην κεντρική πλατεία Νικόπολης, με ομιλητή τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ.
- Η ΤΟ Κέρκυρας παρουσιάζει την έκδοση «Ο πολιτικός επίτροπος στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ)», στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου, Φιλιώ Τόλια, Διδάκτωρ Ιστορίας και μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Στην Καλαμάτα, εκδήλωση αφιερωμένη στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι θα πραγματοποιήσει το μουσικό σχήμα του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» στην Καλαμάτα, στις 8.30 μ.μ. στον πεζόδρομο Κουτσομητοπούλου.
Αύριο, Κυριακή:
- Η ΤΟ Σερρών καλεί σε εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «Κρόνιο», με ομιλητή τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι απόγονοι των πέντε Σερραίων που οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
- Η ΤΟ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε εκδήλωση, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δαυγάτων για τους αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ από το χωριό που σφαγιάσθηκαν από τη φασιστική συμμορία του Γάκια, έπεσαν στη μάχη ή εκτελέσθηκαν. Θα μιλήσει ο Σπύρος Καμπίτσης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, και θα γίνει χαιρετισμός από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Τη Δευτέρα 18 Μάη, η ΚΟΒ ΕΒΕ Ηλείας καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στην Αμαλιάδα (Τσιμισκή 17), με θέμα «Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες δεν θα φορτωθούν τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου! - Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ! - Καμιά θυσία για τα κέρδη και τους πολέμους τους!». Θα μιλήσει ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Στη Χαλκίδα το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μάη το Παράρτημα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Σιδερίτης» τιμούν τους 110 ανάπηρους αγωνιστές του αλβανικού μετώπου και της ΕΑΜικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν στις 16 Μάη 1944 στη Ριτσώνα από τους ναζί κατακτητές.
Το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ. στο υπαίθριο θέατρο Κωτσόπουλου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές τον Κ. Μπαϊρακτάρη, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και ερευνητή, και τον Ηλ. Καραμπά, εκπαιδευτικό και πρόεδρο του Συλλόγου «Σιδερίτης». Την Κυριακή στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 110 εκτελεσμένους, στο Μνημείο της Ριτσώνας.
Ευχαριστώ θερμά τους Κωνσταντίνο Βλάχο, διευθυντή της Νευροχειρουργικής κλινικής του ΚΑΤ, Almasarwah E. Bilal, ειδικευόμενο νευροχειρουργό, Γιαννακούρη Γιώργο, διευθυντή του Τμήματος Νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων του ΚΑΤ, Αικατερίνη Κοτρώνη, διευθύντρια κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑΠ) του ΚΑΤ, καθώς και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τους φυσικοθεραπευτές της Νευροχειρουργικής κλινικής και της ΦΙΑΠ του ΚΑΤ για τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση σοβαρού προβλήματος υγείας που μου προέκυψε.
Κύριλλος Παπασταύρου