ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πρεμιέρα της «Κυρίας Κλάιν»

Πρεμιέρα, σήμερα, στο «Θέατρο Εξαρχείων», με το έργο «Η Κυρία Κλάιν» του πρωτοεμφανιζόμενου στην Ελλάδα Νίκολας Ράιτ, που ανεβαίνει σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα, σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, σκηνικά Γιώργου Βαφιά. Παίζουν: Ελένη Χατζηαργύρη, Αννίτα Δεκαβάλλα, Χριστίνα Αλεξανιάν. Το έργο εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας νύχτας, στο Λονδίνο του 1934. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας άγριων συγκρούσεων, καθώς οι τρεις γυναίκες αψιμαχούν, οι συμμαχίες αλλάζουν και αποκαλύπτονται συναισθήματα αγάπης, μίσους, ανταγωνισμού, πάθους, ενοχές και προδοσίες. Η Βιεννέζα Μέλανι Κλάιν είναι υπαρκτό πρόσωπο και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ψυχαναλύτριες της δεκαετίας του '30, αφού τάραξε τα νερά αμφισβητώντας τον Φρόιντ. Ο συγγραφέας τονίζει: «Δεν έχει καμία σημασία για το έργο, αν εγώ είμαι υπέρ ή κατά της ψυχανάλυσης, αν συμφωνώ ή όχι με τις θεωρίες της Κλάιν, αφού η ιστορία των τριών αυτών γυναικών - παρά το ότι ήταν ψυχαναλύτριες - λειτουργεί σαν μεταφορά για τις σχέσεις οποιασδήποτε μάνας με την κόρη της και τη φίλη της. Το έργο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε κοινωνίες, όπου η μάνα έχει κυρίαρχο ρόλο, όπως, για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική».

«Ρώσικη Πρωτοπορία» στη Λάρισα

Εργο της Λ. Ποπόβα
Εργο της Λ. Ποπόβα
Μια «γεύση» από τα έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας της σημαντικής Συλλογής Κωστάκη, θα πάρουν οι Θεσσαλοί, μέσω της σχετικής έκθεσης που οργανώνει το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από 9/2 - 9/3.

Θα εκτεθούν 40 αυθεντικά δείγματα του καλλιτεχνικού φαινομένου των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα που καταχωρήθηκε στην ιστορία της τέχνης με τον όρο Ρώσικη Πρωτοπορία, με τα οποία θα επιχειρηθεί η γνωριμία του κοινού της έκθεσης με τα σημαντικότερα από τα κινήματα και τις τάσεις που αναπτύχθηκαν από το 1910 έως το 1930 στη Ρωσία. Πρόκειται για κινήματα που επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση και ποιοτική «εκτίναξη» του καλλιτεχνικού μοντερνισμού και τα οποία, παρά τη φυσιολογική παρακμή τους ως οργανωμένοι φορείς της καλλιτεχνικής πρότασης, εξακολουθούν να αποτελούν «κλασικά» σημεία αναφοράς της σύγχρονης τέχνης.

Στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας θα εκτεθούν έργα των Αλεξέι Μπαμπίτσεφ, Βασίλι Τσεκρίγκιν, Ξένια Εντερ, Πάβελ Φιλόνοφ, Ιβάν Κλιούν, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κουντριάσοφ, Ελ Λισίτσκι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Μιχαήλ Ματιούσιν, Σολομόν Νικρίτιν, Λιουμπόφ Ποπόβα, Κλίμεντ Ρέντκο, Αλεξάντρ Ροτσένκο, Ολγα Ροζάνοβα, Βλαντιμίρ Τάτλιν, Ναντιέζντα Ουντάλτσοβα. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μιλτιάδης Παπανικολάου.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν πλήρως ενημερωμένο κατάλογο, με τον οποίο οι επισκέπτες της έκθεσης, θα γνωρίσουν και τη, σχεδόν «θρυλική», ιστορία της δημιουργίας της συλλογής από τον Γεώργιο Κωστάκη (1913 - 1990), ενώ θα οργανωθούν τακτικές και ειδικές ξεναγήσεις σχολείων, κοινωνικών ομάδων, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Χαρακτικά «μηνύματα»

Στο μεγάλο εκθεσιακό χώρο του παλαιού Παρεκκλησίου της Chapelle au Plateau du Rham στο Λουξεμβούργο, εγκαινιάστηκε χτες έκθεση χαρακτικής της Βίκυς Τσαλαματά με τίτλο «Les Messagers». Εκτίθενται μεγάλων διαστάσεων χαρακτικά έργα από τις ενότητες: «Επιγράμματα», «Σφραγιδόλιθοι» και την ενότητα «Because Decided to Run Away» που πρόσφατα έδειξε στην 21η Διεθνή Μπιενάλε Αλεξανδρείας, τιμητικά προσκεκλημένη από το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Για τη δουλιά της, η ίδια αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης: «Χαράζω τις φόρμες μου στο σίδηρο. Η φωτιά είναι το καλέμι μου. Καθώς αυτό γράφει τη φόρμα, καίει τα σπλάχνα του μετάλλου, δημιουργώντας χαράξεις τρισδιάστατες, που όταν τυπωθούν δίνουν ανάγλυφη τη φόρμα πάνω στο χαρτί».

Η ιστορικός τέχνης και διευθύντρια του Μουσείου Τεχνών Varosi της Ουγγαρίας αναφέρει στον κατάλογο της 5ης Διεθνούς Μπιενάλε «... Η δουλειά της είναι εξομολογήσεις που αφορούν στη φύση, στον πόνο, στο πάθος, στην ευτυχία και το θάνατο, ό,τι είναι η ζωή μας στην κάθε της μέρα... Είναι ταξίδια στην ιστορία και τον πολιτισμό, μνήμες απώτερες, μηνυματοφόροι αρχαίων πολιτισμών και συγχρόνως αυθεντικές αποτυπώσεις του πλέον επίκαιρου παρόντος».

Συνέλευση Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου

Το ΔΣ του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου καλεί τα μέλη του σωματείου σε τακτική γενική συνέλευση, που θα γίνει τη Δευτέρα 18 του Φλεβάρη (1μ.μ.), στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22). Θα γίνει διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2001, ενημέρωση για την πορεία διεκδίκησης σε θεσμικά προβλήματα του κλάδου, καθώς και ενημέρωση για τις αποφάσεις του συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μουσικών (F.I.M.), που αφορούν στην Ελλάδα. Επίσης, θα τεθούν οι στόχοι και προσανατολισμοί του ΠΜΣ για την τρέχουσα χρονιά, καθώς και θέματα που αφορούν στην οργάνωση δράσης του σωματείου, τα παραρτήματα του ΠΜΣ και το ρόλο του συλλόγου σε ζητήματα πολιτισμού. Στην πρόσκληση μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να δράσουμε άμεσα, συντονισμένα και με σοβαρότητα - ακόμα και με απεργιακές κινητοποιήσεις».

Ξεκινά στην Αθήνα

Ο Παντελής Θαλασσινός, μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις μελωδικές του παραστάσεις στο γνωστό στέκι του στην Αθήνα, τη «Μυροβόλο» (Φιλελλήνων 15, Σύνταγμα, 010.3231315). Από την Πέμπτη (14/2) θα προσφέρει γοητευτικές «διαδρομές» στον «Αγιο Ερωτα», σε «πέντε μαύρες θάλασσες», με μια «σακαράκα» και με «καράβια χιώτικα», αλλά και άλλα αγαπημένα κομμάτια. Τον καταξιωμένο δημιουργό και ερμηνευτή θα τον συνοδεύουν στο τραγούδι οι Δέσποινα Ολυμπίου, Ειρήνη Χαρίδου και Κατερίνα Παπαδοπούλου, καθώς και η γνωστή παρέα των φίλων του μουσικών. Μέρες λειτουργίας: Πέμπτη - Σάββατο (11μμ) και Κυριακή (3.30μμ, με φαγητό).

Για μικρούς θεατρόφιλους
  • Το έργο «Δύο πόδια σε λάθος παπούτσι» του Παναγιώτη Μέντη παρουσιάζει ο «Θίασος '81», στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Νέο Ριάλτο». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, σκηνικά - κοστούμια Σωτήρη Στέλιου και χορογραφίες Ελενας Γεροδήμου. Παίζουν: Μαρίνα Γαζέτα, Γιώργος Δρογγίτης, Ελενα Λαρίου, Σταύρος Νικολαΐδης, Σωκράτης Πατσίκας, Μαρίνα Ταβουλάρη.
  • «Το Σύννεφο της Καραμέλας» αλλάζει στέγη, από την παιδική σκηνή του θεάτρου «Καπνοκοπτήριο», στο «Θέατρο Καισαριανής». Ο Περικλής, ο ήρωας του έργου μέσα από τις μαγικές ιδιότητες του σύννεφου της καραμέλας, θα μάθει τα μεγάλα μνημεία του κόσμου και την ιστορία τους. Η συγγραφέας Τούλα Καρώνη, είναι εκπαιδευτικός και με το έργο της αυτό καταφέρνει να κάνει θεατρικό παιχνίδι το μάθημα στην τάξη. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μαζάνη, τα κοστούμια του Σπύρου Ορνεράκη, η μουσική του Σάκη Τσιλίκη, τα σκηνικά του Γιώργου Παπαδούκα και οι χορογραφίες του Πάνου Μεταξόπουλου και της Μαρίας Σταύρου. Παίζουν: Αναστασίου Κατερίνα, Αμανάκη Μαρία, Κρεστενίτη Μίρκα, Μπαλέ Αννα, Ρωμανίδης Θόδωρος, Δώρα Τζερουνιάν.

Το συγγραφέα και διευθυντή της Εκθεσης Βιβλίου του Τορίνου Ερνέστο Φερέρο φιλοξενεί, σήμερα (8 μμ), το Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104 (Θεμιστοκλέους 104), για την παρουσίαση του μυθιστορήματός του «Ν». Τον συγγραφέα παρουσιάζει η ιστορικός και συγγραφέας, Λένα Διβάνη.

«Ο βρετανικός διαφωτισμός και τα όρια του πολιτικού ριζοσπαστισμού» είναι το θέμα της ομιλίας του Γρηγόρη Μολύβα, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (7μμ) στην αίθουσα Ι. Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ