Το «αστυνομοκρατούμενο» Επιχειρησιακό Σχέδιο Ασφάλειας Ολυμπιακών Οδικών Μεταφορών, παρουσίασε χθες, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μέτρα αυτά θα πραγματοποιηθούν με τη συμβολή των αστυνομικών Δυνάμεων Τάξης, της Δημοτικής Αστυνομίας και των συναρμόδιων φορέων (Πυροσβεστική, ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Μεταφορών, Δήμοι, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και «Αθήνα 2004».)
Στο σχέδιο γίνεται για άλλη μία φορά ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Αστυνομία θα έχει το «άγρυπνο μάτι» της, παντού στις Ολυμπιακές πόλεις, με μοναδικό στόχο την ...ασφάλεια. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτό, θα υπάρχει «συνεχής και αυστηρή προληπτική αστυνόμευση», «εντατική αυστηρή αστυνόμευση», «συνεχής και εμφανής παρουσία της Τροχαίας» κτλ. Παράλληλα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ούτε οι πεζοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα, καθώς στους δρόμους, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα υπάρχουν 2.086 αστυνομικοί, οι οποίοι θα είναι σε θέση να κάνουν παντός τύπου έλεγχο σε ό,τι κινείται...
Οι δρόμοι της Αθήνας, που αντιμετωπίζουν και το σημαντικότερο πρόβλημα, αναμένεται να μετατραπούν σε «Γολγοθά» για όσους επιθυμούν να κινηθούν, καθώς τα μέτρα προβλέπουν ότι εκτός των Ζωνών (ελεγχόμενης εισόδου και κυκλοφορίας, ελεγχόμενης στάθμευσης), τα οχήματα θα κινούνται μόνο από μία λωρίδα κυκλοφορίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Ο λόγος είναι πως στην αριστερή λωρίδα θα κυκλοφορούν μόνο τα διαπιστευμένα αυτοκίνητα και στη δεξιά λωρίδα μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν Ολυμπιακές λωρίδες στον Ολυμπιακό Δακτύλιο:
(Αττική Οδός, στις λεωφόρους Ποσειδώνος, Συγγρού, Καλλιρρόης, Αρδηττού, βασιλέως Κωνσταντίνου, βασιλίσσης Σοφίας και Κηφισίας). Παράλληλα, τέτοιες θα γίνουν και στο πρωτεύον Ολυμπιακό Δίκτυο (λεωφόροι Κατεχάκη, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Βάρης - Κορωπίου, τμήμα της Αθηνών - Λαμίας, τμήμα της λεωφόρου Κύμης και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες).
Συνολικά, για την υλοποίηση των μέτρων, θα διατεθούν 2.674 αστυνομικοί, 395 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 812 εθελοντές ασφαλείας και 59 εργατοτεχνίτες. Στον αέρα θα πετούν 3 ελικόπτερα και ένα αερόπλοιο. Στους δρόμους, θα κινούνται 293 περιπολικά, 376 δίκυκλα, 53 ανακριτικά, 60 γερανοφόρα, 6 λεωφορεία, 3 φορτηγά, ενώ για τις διαπιστώσεις παραβάσεων θα χρησιμοποιηθούν 66 ραντάρ, 65 αλκοολόμετρα, 27 θορυβόμετρα, 546 κάμερες, 17 φωτογραφικές μηχανές και 29 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων.
Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, μίλησε για την ανάγκη των ανθρώπων που θα ζουν στις πόλεις να συμμετέχουν σ' αυτήν τη χαρά...
Eurokinissi |
Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι συνεχίζεται: «Tο καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας για τους χιλιάδες εποχιακούς πυροσβέστες, οι οποίοι καλούνται να συμβάλουν σ' ένα, τεράστιας σημασίας, καθήκον, αυτό της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών». Παράλληλα, τονίζεται ότι για τη σημερινή κατάσταση φταίει η πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα πλαίσια της μείωσης των κοινωνικών δαπανών.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως το «αντικείμενο της προστασίας του δάσους περιλαμβάνει μια σειρά τομείς και δεν είναι μόνον η καταστολή των πυρκαγιών. Είναι η ανάπτυξη του δάσους, τα μέτρα προστασίας από ασθένειες, οι αναδασώσεις, η διάνοιξη οδών κατάλληλων για κάθε είδους πρόσβαση αποτελεσματική για την προστασία του. Είναι, επίσης, η γενικότερη διαμόρφωση υλικοτεχνικών προϋποθέσεων για μια αποτελεσματική προστασία σε όφελος της ανάπτυξης του δάσους, του δασικού περιβάλλοντος και της λαϊκής υγείας». Επίσης, δεν παραλείπουν να πουν ότι η «πρόληψη όχι μόνο συμβάλλει αποφασιστικά στα παραπάνω, αλλά μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποτρέψει τα κρούσματα πυρκαγιών από διάφορες, αντιμετωπίσιμες από πριν, αιτίες. Να μειώσει σημαντικά την ανάγκη κατασταλτικής επέμβασης στις πυρκαγιές που έχουν τραγικές συνέπειες και για το περιβάλλον, τη ζωή και για τις περιουσίες των ανθρώπων, δίνοντας λύσεις που δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρές».
«Αυτό το τεράστιο ζήτημα - αναφέρεται στην Ερώτηση χαρακτηριστικά - σήμερα δεν αντιμετωπίζεται. Η κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει δείξει μια διαφορετική αντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».
Αλλωστε, οι «5.500 εργαζόμενοι ως εποχιακοί παλεύουν, και με το δίκιο τους, για το δικαίωμα στην εργασία. Θέλουν με τη δουλιά τους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δε ζητούν χάρη ή υποαπασχόληση. Εχουν δικαίωμα στη δουλιά και δεν μπορεί να τους το στερεί κανείς».
Το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από τη σημερινή, ούτε και από την προηγούμενη κυβέρνηση - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση (τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή), αντί για λύση σ' αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζει την υλοποίηση μιας πολιτικής που διευρύνει τη μερική απασχόληση - μερική ζωή, γιατί έτσι επιβάλλει ο γενικότερος στόχος της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων της πορείας κατάργησης της πλήρους μόνιμης και σταθερής δουλιάς. Γιατί έτσι επιβάλλει ο στόχος της ΕΕ και του κεφαλαίου να γίνει ο εργάτης φθηνότερος. Αυτές οι ανατροπές έχουν γίνει, και με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων, αποφάσεις της ΕΕ».
Ωστόσο, στην Ερώτηση αναφέρονται και οι σημαντικές ελλείψεις κονδυλίων για την επάνδρωση με έμψυχο δυναμικό και κατάλληλα υλικά μέσα για την πρόληψη των δασικών και άλλων πυρκαγιών. Μάλιστα, «τα κενά σε προσωπικό ανέρχονται στο 30% της οργανικής δύναμής του (3.000 και πάνω), εν μέσω μάλιστα Ολυμπιακών Αγώνων και αντιπυρικής περιόδου. Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχουν, ιδιαίτερα για φέτος, αυξημένοι κίνδυνοι που αφορούν και την ασφάλεια των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα (μονίμων και εποχιακών). Αυτές οι ελλείψεις οδηγούν και στη χρησιμοποίηση εποχιακών και για άλλα συμβάντα πλην των δασικών πυρκαγιών κλπ.».
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματος των εργαζομένων ως εποχιακών στο Πυροσβεστικό Σώμα. «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να σταματήσει αυτό το καθεστώς. Να αξιοποιήσει αυτό το έμπειρο δυναμικό στο γενικότερο αντικείμενο της πολύμορφης προστασίας του δάσους, όπως αναφέρεται παραπάνω. Να καλύψει τα κενά στις υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής της προστασίας του δάσους και του δασικού περιβάλλοντος. Να δώσει σταθερή πλήρη δουλιά με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι όπως σήμερα με μισθό ανειδίκευτου εργάτη, όταν μάλιστα πολλοί εργάζονται πολλά χρόνια ως εποχιακοί. Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει. Οι ανάγκες του δάσους δεν είναι εποχιακές».
Ετσι ερωτώνται «οι κ.κ. υπουργοί πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα παραπάνω θέματα και εάν θα προχωρήσει στην άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων ως εποχιακών στο Πυροσβεστικό Σώμα για μόνιμη και σταθερή εργασία, προχωρώντας στη μονιμοποίησή τους».
Την αθλητική εκδήλωση «Θεμιστόκλεια 2004» συνδιοργανώνουν αύριο Παρασκευή 30 Απρίλη, στις 10 π.μ., η Νομαρχία Πειραιά και το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Αργώ». Στόχος της εκδήλωσης αυτής, που θα γίνει στο Θεμιστόκλειο Στάδιο (Σπάρτης & Κουμουνδούρου), στον Πειραιά, είναι η εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας, από την παιδική ηλικία με άτομα με ιδιαιτερότητες.
Τα «Θεμιστόκλεια» διοργανώνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά και φέτος είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουν σχολεία δημοτικά και γυμνάσια και φορείς ειδικής αγωγής. Οι αγώνες περιλαμβάνουν τα αθλήματα της σκυταλοδρομίας, μήκους άνευ φοράς, μπάσκετ, σκυταλοδρομίας επιδεξιότητας και ρίψης medicine ball.