Λάτρης της μουσικής, θαυμαστής των δύο γιγάντων ο Μπαρτς, και βασισμένος στη βαθιά γνώση των δύο χαρακτήρων και της εποχής τους - όπως προκύπτει από τη λεπτομερή μελέτη γεγονότων και κειμένων - έγραψε ένα έργο κωμικά ανατρεπτικό. Συμπατριώτες, συνομήλικοι, εξ ίσου μεγάλοι και αναγνωρισμένοι στην εποχή τους, δε συναντήθηκαν ποτέ. Από τη μια ο Χέντελ, στο επίκεντρο του «σταρ-σίστεμ» της εποχής, διάσημος στην Ευρώπη, μόνος στο κάστρο των επιτυχιών του. Από την άλλη ο χαμηλόφωνος και ταπεινός Μπαχ, με την ευτυχή οικογενειακή ζωή και τα είκοσι παιδιά του, γόνος μιας μεγάλης οικογένειας μουσουργών. Μέσα από την κωμωδία, ο συγγραφέας εκτός από τους χαρακτήρες και την πιθανή τους σχέση σκιαγραφεί μια ενδιαφέρουσα εικόνα της εποχής, αλλά και το αιώνιο παιχνίδι της δημοσιότητας, των δημοσίων σχέσεων και των διαπλοκών τέχνης και εξουσίας.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής: «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος: Τα γεγονότα κι εγώ» με τη συμμετοχή του γιου του ποιητή (26/3), «Ανοίξτε τα παράθυρα ανοίξτε τις ψυχές: Ψυχανάλυση και λογοτεχνία» (2/4), «Τόπος Τοπίου: Γεωγραφικά Ανδρέα Εμπειρίκου» (9/4), «Ο Μέγας Ανατολικός: Κατήχηση και λειτουργική» (23/4).
Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί «πακέτα» κινητής έκθεσης με σκοπό τη γνωριμία του κοινού με το έργο του ποιητή. Η έκθεση περιλαμβάνει εργοβιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες, χειρόγραφα κ.ά. και θα παρουσιαστεί σε κέντρα πολιτισμού και πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας.
Τέλος, λειτουργεί και ηλεκτρονικός κόμβος για τον Ανδρέα Εμπειρίκο στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.embiricos2001.gr. Ο κόμβος περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία, ανθολόγιο κειμένων, ηχητικά ντοκουμέντα, αφιερώματα, μελέτες, μεταφράσεις, χειρόγραφα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Ετους Εμπειρίκου» κ.ά.
Τέλος, σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει και ένα τεύχος 36 σελίδων για τον ποιητή με τίτλο «Ανευ ορίων, άνευ όρων», με χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και ανθολόγιο. Η έκδοση θα έχει πλούσια εικονογράφηση με φωτογραφίες (ορισμένες από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά), σχέδια, πίνακες, ντοκουμέντα και χειρόγραφα. Η έκδοση θα συνοδεύει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του «Ετους Εμπειρίκου».
Το περιοδικό «Μανδραγόρας» σκοπεύει να εκδώσει Ανθολογία νεότατης ελληνικής ποίησης. Γι' αυτό απευθύνεται σε όλους τους ποιητές που έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1965 και τους ζητά να στείλουν ταχυδρομικώς, μέχρι τις 30/4/2001, στη διεύθυνση του περιοδικού (Ιθάκης 65 και Καλύμνου 31 ΤΚ 11251) δείγμα της δουλιάς τους. Δηλαδή 5-8 ποιήματα, δημοσιευμένα και μη, και σύντομο βιογραφικό σημείωμα, το οποίο να περιλαμβάνει ακριβή ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι ποιητές και τα ποιήματα θα επιλεγούν με αποκλειστική ευθύνη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Η αποστολή ποιημάτων στο περιοδικό σημαίνει ότι οι ποιητές αποδέχονται τους όρους της «προκήρυξης» αυτής και παρέχουν την άδεια δημοσίευσης των ποιημάτων τους, είτε στο περιοδικό είτε στην ανθολογία. Οι ποιητές, που θα περιληφθούν στην ανθολογία, θα ειδοποιηθούν εγγράφως μέχρι τις 30/9/2001.
Με στόχο να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του ελληνικού βιβλίου διεθνώς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών συμμετέχει, δυναμικότερα από άλλες χρονιές, στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Λειψίας (22-25/3) και στην έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνιας (4-7/4).
Στην έκθεση της Λειψίας συμμετέχουν πάνω από 30 χώρες και οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 60 χιλιάδες. Για πρώτη φορά φέτος, στο περίπτερο της ΠΟΕΒ στη Λειψία θα φιλοξενηθεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, ενώ, ενόψει της έκθεσης της Φραγκφούρτης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Ελλάδα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου, θα συνεδριάσει η Επιτροπή 2001 (αρμόδια για την ελληνική συμμετοχή στη Φρανκφούρτη) και θα γίνονται οι συναντήσεις των Ελλήνων εκδοτών με τους υπεύθυνους της έκθεσης της Φραγκφούρτης. Στον ίδιο χώρο θα γίνουν και εκδηλώσεις του ΕΚΕΒΙ για την παρουσίαση Ελλήνων συγγραφέων.
Στην Μπολόνια η ΠΟΕΒ συμμετέχει με περίπτερο 100 τμ, υπερτριπλάσιο του περσινού, στο οποίο θα παρουσιαστεί ο λογότυπος της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην έκθεση της Φραγκφούρτης και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του ΕΚΕΒΙ. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτεθούν επιλεγμένα έργα Ελλήνων εικονογράφων.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη μεγάλη αίθουσα τελετών, πραγματοποιεί σήμερα (7μμ) αφιέρωμα στον Αριστόξενο Σκιαδά, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Στις 26/3 (7μμ) εκδήλωση με θέμα «Οι θεατρολογικές σπουδές στη χώρα μας την αυγή του 21ου αιώνα και ο ρόλος του θεατρολόγου στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό», σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Θεατρικών Σπουδών.
Σημειώνουμε ότι και η Φιλοσοφική Σχολή, σε συνεργασία με την ΕΤ 1 και την επιτροπή του συμποσίου «Η αξία της φθοράς» παρουσιάζουν την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Βασίλη Παπαβασιλείου στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο», στις 26, 27/3 (9 μμ).
«Τέχνης παλμοί» είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης εικαστικών δημιουργιών που φιλοξενείται στο αίθριο του «Ωνασείου» Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χώρου, 17 καλλιτεχνών - υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σ. Ωνάσης, οι οποίοι την περίοδο 1987 - 2000 προχώρησαν σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.
Σήμερα (8μμ) στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Τάσεις της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής». Θα μιλήσουν οι: Μαρία Θεοδώρου, Λ. Παπαδόπουλος, Πάνος Δραγώνας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης. Συντονίζει ο Σάββας Κονταράτος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2000», η οποία λειτουργεί έως τις 28 του Μάρτη.
Στις 23/3, 7 μμ θα γιορτάσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Θα μιλήσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης με θέμα «Γλώσσα, παιδεία, ελευθερία, η πνευματική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» και θα τραγουδήσει η φοιτητική χορωδία του πανεπιστημίου.
Αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική ποίηση διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου (Φιλ. Εταιρείας και Τομπάζη 18) με διαλέξεις του καθηγητή Γ. Μότσιου: Στις 26/3 και 2/4, για την ελληνική ποίηση της περιόδου 1975-2000, τη μεταπολεμική ποίηση και τον Σεφέρη αντίστοιχα. Επίσης, στις 28/3 διάλεξη με θέμα «Επιστήμη και άνθρωπος» θα κάνει ο καθηγητής Π. Παρασκευόπουλος. Εναρξη εκδηλώσεων 7.30 μμ.