Η βόρεια κιονοστοιχία με τα ικριώματα πριν την αποσυναρμολόγησή της |
Το θέμα αυτό απασχόλησε και την προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ενέκρινε τρεις επεμβάσεις: Αναδιάταξη μελών της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα, μελέτη αναδιάταξης των λίθων του θριγκού της βόρειας κιονοστοιχίας και μελέτη για την εξασφάλιση μικρών κομματιών βράχου στο πρανές της νοτιοανατολικής γωνίας της Ακρόπολης.
Η βόρεια κιονοστοιχία, δηλαδή οκτώ μεσαίοι κίονες (4ος - 11ος αι.) απασχολεί τους αναστηλωτές επί 170 χρόνια. Το 2001 το ΚΑΣ ενέκρινε την έναρξη μελέτης αποκατάστασης του Κ. Ζάμπα, ώστε να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες της επέμβασης του Ν. Μπαλάνου (1923 - 1930). Συνέπειες στη στατική επάρκεια - από την οξείδωση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν - και στη λανθασμένη τοποθέτηση των μελών. Ωστόσο, το 2003 διαπιστώθηκαν προβλήματα γειτνίασης των σπονδύλων, καθώς επανατοποθετούνταν, και χρειάστηκε νέα μελέτη. Οι αλλαγές θέσεων μελών, από την αναστήλωση Μπαλάνου, φτάνουν τις 49 και οι σωστές τοποθετήσεις τις 17, ενώ στη μελέτη Ζάμπα οι αλλαγές είναι 42 και οι συμπτώσεις 24. Συνολικά, μελετήθηκαν 118 μέλη της βόρειας κιονοστοιχίας.
Στο θριγκό της βόρειας κιονοστοιχίας, όπου υπάρχει η δωρική ζωφόρος, η μελέτη δεν προβλέπει γείσο από νέο μάρμαρο, εκτός από ορισμένες θέσεις της ζωφόρου. Ετσι θα προκύψουν πέντε διαζώματα με νέα μέλη, που δεν ξεπερνούν το 20% των μελών που λείπουν, έναντι 67% που θα είναι τα αρχαία.
Η αναστήλωση Μπαλάνου χαρακτηρίστηκε ως «σκηνογραφία» περισσότερο, δηλαδή ως απόπειρα περισσότερο αισθητικής ανάδειξης και λιγότερο επιστημονικής. Η αντίρρηση για τη νέα μελέτη ήταν ότι πρόκειται για «επιστημονική σκηνογραφία». Η απάντηση ήταν ότι η μελέτη δεν είναι «σκηνογραφία», αλλά ψυχρό αποτέλεσμα μιας επιστημονικής έρευνας. Δηλαδή, οι λίθοι δεν τοποθετούνται όπου «αρέσει» στον μελετητή, αλλά όπου πρέπει. Ειπώθηκε, όμως, ότι το αισθητικό κριτήριο κυριαρχεί στον Παρθενώνα, αφού, εκτός της ιστορικότητάς του, διαθέτει και ανυπέρβλητη καλλιτεχνική αξία, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλα μνημεία, έστω και μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Το ΚΑΣ απασχόλησε και η μελέτη φωτισμού του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Αυτή η μελέτη και η εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των υλικών, ήταν η ...«ανταπόδοση» της «Φίλιπς» στη σκανδαλώδη - πολιτικά - περσινή έγκριση για να χρησιμοποιήσει εικόνες της Ακρόπολης στη διεθνή διαφημιστική της καμπάνια! Εγκριση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, αφού ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα εξόφθαλμης εμπορευματοποίησης ακόμη και κορυφαίων μνημείων μας, όπως ο Παρθενώνας.
Η «Φίλιπς», «χρυσώνοντας» το «χάπι», πρότεινε «ανταποδοτικά» να αναλάβει όλο το κόστος του φωτισμού του θεάτρου του Διονύσου ή όποιου μνημείου της υποδεικνυόταν. Φυσικά, τα 85.000 ευρώ που προϋπολογίζει η πολυεθνική για το φωτισμό του θεάτρου είναι «ψιλά» για το κεφάλαιο, αν και κανένα ποσό δεν «αντισταθμίζει» την εμπορευματοποίηση. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι η «Φίλιπς» δεν «έτρεξε» την καμπάνια της επειδή ...«άργησαν» οι εγκρίσεις. Ωστόσο, διαθέτει το σχετικό υλικό από τα μνημεία της Ακρόπολης, όπως έχει και την έγκριση, άρα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποτε θέλει.
Η μελέτη εκπονήθηκε από τον μηχανολόγο μηχανικό Κ. Κάπο, συνεργάτη του Μπιντό, που εκπόνησε τη μελέτη φωτισμού της Ακρόπολης και παρουσιάστηκε ως συνέχεια αυτού του προγράμματος και μάλιστα αφήνει και περιθώρια επέκτασης προς τη Στοά Ευμένους.
Ωστόσο, το μέλος του ΚΑΣ, κ. Μπακιρτζής, ήταν αρνητικός, σημειώνοντας ότι όλες οι σχετικές μελέτες της «Φίλιπς» «πάσχουν από κάτι» γι' αυτό και δεν προχώρησε και η δική της μελέτη για το φωτισμό του εσωτερικού της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μελέτη του θεάτρου του Διονύσου «νυχτερινό μακιγιάζ», περισσότερο «ντιζάιν» προσέγγιση του μνημείου και όχι φιλολογική και ότι «ζωγραφίζει» το θέατρο αντί να το αναδεικνύει. Τελικά η μελέτη εγκρίθηκε, με τροποποιήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης.
Την ερχόμενη Κυριακή (19/2), η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου (ΔΑΣ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών της εκδηλώσεων, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Ξανά Μαζί» του Νιλ Σάιμον, στο θέατρο «Αλφα» (Πατησίων 37). Η παράσταση ξεκινά στις 6.30 μ.μ. Πρωταγωνιστούν ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο Σωτήρης Μουστάκας.
Πλούσιες αποκριάτικες εορταστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας. Συγκεκριμένα:
25 Φεβρουαρίου (6μ.μ.), στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της "Μηχανικής Καλλιέργειας": Μεγάλο αποκριάτικο παιδικό πάρτι με κλόουν, μπαλονοκατασκευές, ομαδικά παιχνίδια, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, εργαστήρι cartoon, μουσική και πολλές εκπλήξεις.
5 Μαρτίου (11π.μ.) στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (πρώην Σπάθα): Παραδοσιακό σεργιάνι, με σκοπούς και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα, με το συγκρότημα του Κ. Φιλιππίδη.
Καθαρή Δευτέρα, 6/3 (11π.μ.- 4μ.μ.), στο Λόφο της Δεξαμενής (Αγ. Φίλιππος): Ο Δήμος προσκαλεί όλους τους κατοίκους να πετάξουν μαζί χαρταετό και να γιορτάσουν τα παραδοσιακά Κούλουμα, με χορό, μεζέδες και τραγούδια από τη Γιώτα Βέη και το συγκρότημά της.
Αλλαγές προέκυψαν στο τελικό κείμενο της δήλωσης του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, με αφορμή την αποχώρησή του. Π.χ. σημειώνει ότι «οι δυνάμεις της συντήρησης, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης, μας πολέμησαν πεισματικά», ενώ αρχικά μιλούσε για «συντηρητικές δυνάμεις», φράση περισσότερο οριοθετημένη πολιτικά.
Αρχικά έλεγε ότι «η στήριξη που είχαμε ήταν μικρή», αντί του τελικού «η στήριξη που απαιτούνταν για τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώξαμε δεν ήταν πάντα αρκετή για να υπερβεί τις αντιστάσεις». Αρχικά έλεγε: «θα ήμουν ψεύτης αν δεν ομολογούσα την προσωπική μου πικρία για το γεγονός ότι υποχρεώθηκα να φύγω» και προέκυψε: «Θα ήμουν ψεύτης αν δεν ομολογούσα ότι αισθάνομαι κάποια πικρία για το γεγονός ότι φεύγω». Χωρίς το «υποχρεώθηκα»...
Επικίνδυνους «δρόμους» ανοίγει η, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, παρά την αντίρρηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, για τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του 1995, που καθόρισε τις χρήσεις γης στη Ζώνη Α΄ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε διαπλάτυνση, ώστε να φτάσει τα οχτώ μέτρα και ασφαλτόστρωση δρόμου που οδηγεί στο λυόμενο θέατρο, με το πρόσχημα της «καλύτερης εξυπηρέτησης», παρότι τμήμα μήκους 200 μ. του δρόμου περνά μέσα από τη Ζώνη Α΄ και ότι σύμφωνα με την παραπάνω υπουργική απόφαση δεν επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, στη Ζώνη Α΄ καμία διαπλάτυνση ή άλλη οικοδομική εργασία. Αλλωστε, περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει ήδη δρόμος που εξυπηρετεί την κυκλοφορία.
Οι αντιρρήσεις των μειοψηφούντων μελών του συμβουλίου τεκμηριώνονται με την κοινή λογική, που λέει ότι τέτοιου είδους διαπλατύνσεις δεν είναι «αθώες» και πρακτικά σημαίνουν, μελλοντικά, «ξεφύτρωμα» μαγαζιών, ξενοδοχείων κλπ. Ιδιαίτερα, όταν οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή προσφέρονται να παραχωρήσουν τον επιπλέον χώρο για τη διαπλάτυνση.
Είναι φανερό πως τέτοιου είδους αιτήματα ενθαρρύνονται από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική «αναπτυξιακής διαχείρισης» της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή ανοίγουν το «δρόμο» για την εμπορευματοποίησή της.
Περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες), συμμετέχουν στην έκθεση (15-26/2) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Οι: Γ. Βαρλάμος, Γ. Μόραλης, Ρ. Σαρελάκου, Κ. Ρόκος, Σ. Σόρογκας, Μ. Παντελιάς, Π. Καρυστινός, Εύα Μελά, Ζ. Μακρή, Α. Κομιανού, Γ. Περσάκη, Κ. Παπανικολάου, κ.ά. προσέφεραν έργα τους, ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τις δραστηριότητες που οργανώνουν για τα «Χαρούμενα Παιδιά - Χαρούμενα Νιάτα».