Η ρύπανση «νεκρώνει» τον Πηνειό και βρωμίζει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Οι αρμόδιοι του κράτους και της Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν το πρόβλημα και αδιαφορούν
ICON |
Τεράστια η οικολογική καταστροφή στον Πηνειό |
Και είναι να θλίβεται κανείς, βλέποντας τον ξακουστό Πηνειό, που μέχρι πριν λίγα χρόνια έδινε ζωή στο θεσσαλικό κάμπο, να μετατρέπεται σ' ένα άθλιο βρωμοπόταμο. Τα άλλοτε γάργαρα νερά του είναι, τώρα, θολά και βρώμικα κι αναδίνουν μια αφόρητη δυσωδία. Στην κοίτη του χάνεται κάθε μορφή ζωής κι είναι αποτρόπαιο το θέαμα των νεκρών ψαριών που επιπλέουν.
Μεγαλύτερη είναι η ρύπανση των νερών του σε περιοχές, όπου λειτουργούν ρυπογόνες βιοτεχνίες, όπως τυροκομεία κ.ά. Στον «Καραβόπορο», π.χ., το νερό έχει πάρει χρώμα σταχτί και σε σημεία κοντά στη γέφυρα το ποτάμι μοιάζει με βούρκο.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στους παραπόταμους του Πηνειού, ενώ η ρύπανση έχει πλήξει και μικρά ποταμάκια - τις λεγόμενες «φλέβες» - που παλιότερα αποτελούσαν πηγές ζωής για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.
Εκτός από βιομηχανίες και βιοτεχνίες, που ρίχνουν τα λύματά τους στα ποτάμια, στη ρύπανση των επιφανειακών νερών του νομού Τρικάλων συμβάλλουν τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και τα σκουπίδια που, αρκετοί δήμοι της περιοχής εναποθέτουν στο ύπαιθρο, λόγω της έλλειψης οργανωμένων χωματερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο Δήμος Τρικάλων δε διαθέτει οργανωμένο ΧΥΤΑ και συγκεντρώνει σκουπίδια σε πρόχειρες χωματερές, οι οποίες, μάλιστα, βρίσκονται κοντά στον Πηνειό!
Αλλά δεν είναι μόνο τα επιφανειακά ύδατα μολυσμένα στα Τρίκαλα. Οπως δείχνουν αρκετές έρευνες, η ρύπανση έχει επεκταθεί και στα υπόγεια νερά, δημιουργώντας κινδύνους ακόμα και για την υγεία των κατοίκων. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε και παρουσίασε, τελευταία, η περιβαλλοντική ομάδα των μαθητών του 4ου ΤΕΕ Τρικάλων - με συντονιστή τον καθηγητή του σχολείου και χημικό μηχανικό, Ν. Νταϊλιάνη - που δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση και στα υπόγεια και στα επιφανειακά νερά της περιοχής. Οι μαθητές στην έρευνά τους δεν περιορίστηκαν στη συλλογή στοιχείων από άλλες έρευνες, αλλά προχώρησαν και σε δειγματοληψίες μικρής κλίμακας από τέσσερις περιοχές του νομού και οι χημικές αναλύσεις των δειγμάτων έδειξαν ότι διαπιστώνεται:
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν και το πρόβλημα της ρύπανσης των νερών στο νομό Τρικάλων είναι γνωστό κι έχει πολλές φορές επισημανθεί από τα ΜΜΕ - αρκετές φορές αναφέρθηκε σ' αυτό και ο «Ριζοσπάστης» - εντούτοις όλοι οι αρμόδιοι αδιαφορούν. Οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν πως δεν ξέρουν, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων κάνει πως δεν ακούει και οι δήμοι των παραποτάμιων περιοχών κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του προβλήματος. Δεν απομένει, λοιπόν, παρά ο λαός της περιοχής να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει - με κάθε τρόπο και αγωνιστικά - τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή...
Τη νέα σύνθεση του ΔΣ της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας - Οικονομικών και Πολιτισμού. Αντιπρόεδρος είναι ο Δ. Κυριακάκος, αρχιτέκτων - πολεοδόμος και μέλη οι: Σπ. Κλαδάς δικηγόρος, Λ. Κορρές οικονομολόγος και Μ. Παλαιολόγος δημοσιογράφος. Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας είναι ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ.