Νότα άγριων περικοπών στις δαπάνες της περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων
Δυο μέρες πριν την Παγκόσμια Μέρα την αφιερωμένη στην Υγεία οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και των Οικονομικών παρουσίασαν στους δημοσιογράφους ως ανοσιούργημα την άτυχη στιγμή της ασθένειας των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, υποσχέθηκαν νοικοκύρεμα των δαπανών - στο όνομα της προάσπισης της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων - με εκκλήσεις που έλεγαν: "Γιατί δε γράφετε για την ανθεκτικότητα των μικροβίων που έχουν προκαλέσει τα αντιβιοτικά στην Ελλάδα;".
Τα στοιχεία που παρουσίασαν χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, καθώς και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιω. Πανοπούλου - βλέπε και πίνακα - ήταν τα ίδια που παρουσίασε στις 13.3.1997 το υπουργείο Οικονομικών. Αυτός ο πίνακας χρησιμεύει στην κυβερνητική προπαγάνδα ως εφόδιο στην επίθεσή της προς τους δημοσίους υπαλλήλους χρησιμοποιώντας διάφορα "τρικ".
Οχι πως στο σύστημα περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων δεν υπάρχουν παρατυπίες ή "θύλακες σπατάλης" - κατά την έκφραση του Ν. Χριστοδουλάκη - που "βγάζουν μάτι" και πρέπει να μπει νυστέρι. Ομως και τα ίδια τα στοιχεία της κυβέρνησης "βγάζουν μάτι" για τους πρωταίτιους της εκτίναξης των φαρμακευτικών δαπανών.
Απ' τον πίνακα που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι η μεγάλη "έκρηξη" έγινε μετά το 1992.
Τότε συνέβησαν τα εξής θαυμαστά πράγματα:
Οι ποσότητες κατανάλωσης φαρμάκων παρέμειναν βασικά σταθερές και εκείνο που εκτινάχτηκε ήταν η αύξηση των τιμών των φαρμάκων. Η κυβέρνηση - και ιδιαίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης - αρνείται να δει τις "παράνομες" - σύμφωνα ακόμα και με τα κρατούντα - αυξήσεις φαρμάκων.
Ακόμη η κυβέρνηση "οδύρεται" για την αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης των δημοσίων υπαλλήλων. Ομως, όπως φαίνεται και στον πίνακα, αυτή η εκτίναξη παρουσιάστηκε μετά το 1991.
Για όσους δεν έχουν ισχυρή μνήμη, θυμίζουμε ότι τότε τα νοσήλια από 2.480 δραχμές έφτασαν τις 8.000 και απ' το 1992 έφτασαν στις 15.500 δραχμές στην Γ θέση. Δηλαδή η αύξηση της νοσοκομειακής περίθαλψης είχε ως αιτία τις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Και η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να παρουσιάσει ως υπαίτιους τους ίδιους τους υπαλλήλους.
Υπάρχει βέβαια και η αύξηση των ιατρικών επισκέψεων (αυξήθηκαν από 17% σε 18,75% επί των συνολικών δαπανών). Αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να αγνοήσει ότι οι παρατυπίες αυτές προέρχονται απ' το γεγονός ότι οι ιατρικές πράξεις παραμένουν καθηλωμένες στις 2.800 δραχμές εδώ και έξι χρόνια. Κι όταν ρωτήθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των ιατρικών πράξεων, υπήρξε σιωπή εκτός απ' την - ανέξοδη - δήλωση, ότι η αναπροσαρμογή των ιατρικών αμοιβών θα γίνει μέσω της συνολικής ανακοστολόγησης της περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο συγκεκριμένο τώρα, η κυβέρνηση το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι η απόφαση για την καθιέρωση Μητρώου Δικαιούχων, νέο βιβλιάριο και το ...κυνήγι μαγισσών ανάμεσα στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και τους ασφαλισμένους, για τη διαπίστωση μη "ητιολογημένων δαπανών". Και αυτό όχι σε γενική κλίμακα, αλλά στα Γρεβενά, στην Αρτα και στη Νομαρχία Αθήνας...
Βγήκαμε στην οδό Θηβών. Τ' αυτοκίνητα μπροστά μας σχεδόν ασάλευτα. Μόνο οι εξατμίσεις διαχέονταν στον αέρα. Οι ρύποι έμπαιναν από τα παράθυρα. Με τόση ακινησία μπόρεσα και είδα τις γιγαντοαφίσες στους τοίχους με το χαμογελαστό πρόσωπο του ταξιτζή. Τότε κατάλαβα γιατί χαμογελούσε και ο "δικός μου" ταξιτζής. Του έκανε καλό στην υγεία και την οικονομία.
Τ' αυτοκίνητα ούτε καν έρπουν, είπα. Δε μου απάντησε για να μη χάσει το χαμόγελό του, υπέθεσα. Είχα μπει στο ταξί, στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, ύστερα από ένα ταξίδι στο Μεσολόγγι, στις 5.20 μ.μ., και ήταν κιόλας έξι και βρισκόμασταν στην οδό Αχιλλέως, όπου δέσποζαν οι χαμογελαστές γιγαντοαφίσες στους ετοιμόρροπους τοίχους αυτής της υποβαθμισμένης περιοχής.
Στις εφτά μπαίναμε θριαμβευτές στην πλατεία Κάνιγγος για να πάρουμε την οδό Ακαδημίας, που δεν ήταν οδός, αλλά ένα γκαράζ σταθμευμένων αυτοκινήτων μέσα σε μια ομίχλη καυσαερίων, μια τερατώδης πολύχρωμη κάμπια από λαμαρίνες που το φύλλο, πάνω στο οποίο είχε ακινητοποιηθεί, ήταν πολύ μικρό, σε μήκος και φάρδος για το δικό της σχήμα.
Στο ταξίμετρο τα κόμιστρα είχαν ξεπεράσει την τιμή του εισιτηρίου για το Μεσολόγγι. Μ' αυτή την ακινησία ώσπου να πήγαινα σπίτι μου θα ξεπερνούσε τη μετ' επιστροφής αξία του.
Φαντάστηκα όλα τ' αυτοκίνητα, κυρίως στην Αθήνα, ν' ανεβαίνει το ένα πάνω στο άλλο, να χτυπάνε τα φανάρια τους, οι προφυλακτήρες τους, τα φτερά τους, οι πόρτες τους, και την άλλη μέρα να συνωστίζονται όλοι οι οδηγοί στις ασφάλειες για τις αποζημιώσεις, όπου θα τους υποδέχονται οι γραμματείς, κοπέλες μ' ένα πλατύ χαμόγελο για την υγεία και την οικονομία, για να διεκπεραιώσουν τις απαιτήσεις τους.
Εφτασα στο σπίτι, σε ίσο χρόνο Μεσολόγγι - Αθήνα. Θα βγείτε; με ρώτησε ο οδηγός. Τον άκουσα ημιλιπόθυμη.
Μισάνοιξα τα μάτια και δεν τον αναγνώρισα.
Το χαμόγελό του ήταν κατάμαυρο από τα καυσαέρια.
Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
Εξέλιξη δαπανών στην περίθαλψη του δημοσίου κατά κατηγορία δαπάνης (Σε δισ. δραχμές την περίοδο 1989-1996)
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
"Οι δηλώσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για την περιστολή του κόστους περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι άσος στο να παρουσιάζει το μαύρο -άσπρο", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
"Οταν η κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, μιλάει για νοικοκύρεμα της κατάστασης, εννοεί την περιστολή των εξόδων που αφορούν στα λαϊκά στρώματα. Τα κονδύλια που προορίζονται για τους εργαζόμενους, αποτελούν σπατάλη και κόστος! Αντίθετα, όσα προορίζονται για την αύξηση των κερδών των λίγων, αποτελούν κατά την κυβέρνηση, "τακτοποίηση της ακαταστασίας" και της "έλλειψης νοικοκυριού"".
"Αποκρύπτει, συνεχίζει η ανακοίνωση, έτσι το γεγονός, ότι τα προβλήματα που υπάρχουν οφείλονται στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων να ευνοούν τα μονοπώλια που δρουν στο χώρο της υγείας, καθώς και τους "ημέτερους", που τα κυβερνητικά κόμματα μέσω του ρουσφετιού και ειδικής ασυλίας περιποιούνται ιδιαιτέρως, προκειμένου να εξασφαλίζουν στηρίγματα για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Σε συνάρτηση με τα αντιλαϊκά μέτρα που προετοιμάζονται στο χώρο της υγείας και γενικότερα, βρίσκεται και η πρόσφατη ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής της τρομοκρατικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία θα τιμωρούνται με φυλάκιση δύο ετών, όσοι σε μια διαδήλωση απελευθερώσουν διαδηλωτή που συνελήφθη από την Αστυνομία! ".
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".