Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε εντολή στους περιφερειάρχες να συστήσουν τα σχετικά Νομικά Πρόσωπα των Δήμων
Η απόφαση αυτή «έρχεται» τρεις μέρες μετά την άρνηση των δημάρχων και κοινοταρχών του Λεκανοπεδίου Αττικής, να αναλάβουν την αρμοδιότητα λειτουργίας των κρατικών παιδικών σταθμών με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση, οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν καν τις δαπάνες των υπαρχόντων 1.450 σταθμών της Ελλάδας. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πανελλαδικά υπάρχει ανάγκη δημιουργίας άλλων 6.500 παιδικών σταθμών και πως οι υπάρχοντες λειτουργούν με το 50% των θέσεών τους κενές, σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια, τότε το κόστος που μεταφέρει η κυβέρνηση στους δήμους είναι τεράστιο. Οπως τεράστια είναι και η ευθύνη της για την υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής που συνεπάγεται η μεταφοράς της μιζέριας.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αρνείται να διαπραγματευτεί το αίτημα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), να ανασταλεί, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η εφαρμογή του νόμου που μεταφέρει υποχρεωτικά από την 1η Απριλίου τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς στους δήμους. Αντίθετα, επιλέγει διασπαστική τακτική, επικοινωνώντας με τον κάθε δήμο (της Αττικής κυρίως) ξεχωριστά, προκειμένου να του υποσχεθεί ότι θα του δώσει τα κονδύλια που χρειάζεται για να λειτουργήσει τους παιδικούς σταθμούς και να πληρώσει τους εργαζόμενους.
Χαρακτηριστικό της υποκρισίας, αλλά και της αδιαφορίας για το έργο που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί, είναι το εξής εξωφρενικό: Μόλις δυο μέρες πριν την καταλυτική ημερομηνία που θέτει ο νόμος, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί, στις παραπάνω τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δήμους, να διαπιστώσει το κόστος λειτουργίας της αρμοδιότητας και ανάλογα να υποσχεθεί τα χρήματα. Με ποιο σκεπτικό τότε ο υφυπουργός, Κ. Καϊσερλής, ξεκαθάρισε ότι για φέτος θα δοθούν 30 δισ. δραχμές στους δήμους τις χώρας για τους παιδικούς σταθμούς; Γιατί αρνείται η κυβέρνηση να κατοχυρώσει νομοθετικά την κάλυψη του κόστους της αρμοδιότητας, αλλά αντίθετα αποσαφηνίζει στο νόμο, πως το κόστος θα βαρύνει τους δήμους;
Φαίνεται πως οι απατηλές υποσχέσεις για μερικά ψίχουλα πιάνουν τόπο στους δημάρχους, οι οποίοι προφανώς για να μη δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση και διακινδυνεύσουν το πολιτικό τους μέλλον, υποθηκεύουν την προσχολική αγωγή των παιδιών του δήμου τους. Οπως μας είπε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Γ. Μαστοράκος, ορισμένοι δήμοι της Αττικής έχουν προχωρήσει στην καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των κρατικών παιδικών σταθμών, πειθαρχώντας έτσι στην κυβερνητική εντολή. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο στο αίτημα της ΤΕΔΚΝΑ για συνάντηση και πως θα συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα ή τη Δευτέρα ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις.
Θυμίζουμε πως η ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ έλεγε πως αν μέχρι τη Δευτέρα δεν υπάρξει απάντηση, οι δήμαρχοι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Μια παράταση στην ήδη εκφρασμένη απόφαση αποτελεί οπισθοχώρηση, επικρότηση της διασπαστικής κυβερνητικής πολιτικής.
Με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πρ. Ασημιάδη συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία των αδιόριστων ειρηνοδικών, οι οποίοι ζητούν την παράταση του πίνακα επιτυχόντων μέχρι να διοριστούν όλοι οι ειρηνοδίκες που πέτυχαν στο διαγωνισμό. Οι αδιόριστοι ειρηνοδίκες επέδωσαν στον Π. Ασημιάδη υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ ο τελευταίος αρνήθηκε να δεσμευτεί για λύση του προβλήματός τους.
Υπενθυμίζεται ότι σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 1998 για την κάλυψη κενών θέσεων των ειρηνοδικών, δεν έχουν διοριστεί 100 περίπου ειρηνοδίκες, αν και έχουν περάσει στη διαδικασία των εξετάσεων.
Προφυλακίστηκε χτες, μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή Αθηνών, ο 30χρονος Διον. Μαρόπουλος, δραπέτης των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα το πρωί είχε λάβει μέρος στη συμπλοκή με αστυνομικούς στην πλατεία της Κυψέλης μαζί με τον επίσης δραπέτη φυλακών Εμμ. Θεοκλήτου, 45 χρόνων, που προτίμησε να αυτοπυροβοληθεί θανάσιμα στο κεφάλι παρά να παραδοθεί. Ο Μαρόπουλος συνελήφθη επιτόπου έπειτα από καταδίωξη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για ληστείες και κλοπές σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση του νόμου περί όπλων και απόδραση κρατουμένου. Ο ίδιος πριν αποδράσει εξέτιε ήδη ποινή κάθειρξης οχτώ χρόνων για διακεκριμένες κλοπές.
Σε «σεκιουριτάδες» αναθέτει από τη Δευτέρα 2 Απρίλη τον έλεγχο των εισιτηρίων στα λεωφορεία του, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του Οργανισμού σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί πρωταπριλιάτικο αστείο και προειδοποιεί όσους δεν ακυρώνουν ή δεν έχουν το νόμιμο εισιτήριο, εφ' όσον δεν πληρώνουν άμεσα το πρόστιμο, θα μπαίνουν στη διαδικασία αναγνώρισης στοιχείων από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.
Οπως τονίζεται από εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, η απόφαση αυτή της διοίκησης, γίνεται για οικονομικούς λόγους, καθώς οι σεκιουριτάδες, θα αμείβονται με πολύ χαμηλότερα ποσά από το μισθό που πληρώνονται οι ελεγκτές του Οργανισμού. Μέχρι τώρα υπήρχε μια ηθική αμοιβή για όσους εργάζονταν πολλά χρόνια ως οδηγοί ή εισπράκτορες. Λίγο πριν τη σύνταξή τους - συνήθως τα πέντε τελευταία χρόνια μιας κοπιώδους πορείας τους στην υπηρεσία του ΟΑΣΘ - γίνονταν ελεγκτές. Τώρα ο ΟΑΣΘ καταργεί αυτή την κατά κάποιο τρόπο παροχή στους εργαζόμενους, αφού αντί να διπλασιάσει όπως θα χρειαζόταν τον αριθμό των ελεγκτών και να προσλάβει στη θέση τους οδηγούς, αναθέτει το έργο σε εταιρία «σεκιούριτι». Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα βρίσκονται στο τιμόνι μέχρι την ηλικία που θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Την Κυριακή 1 Απριλίου 2001 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε 40ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Γλυφάδας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου
Η σύζυγος: Μπία. Η θυγάτηρ: Μάτα. Τα αδέλφια: Νίκος και Σταθούλα Βούρτση, Γιάννης και Κική Δανιά, Αγγελος και Θεοδώρα Δανιά, Σούλα Δανιά. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.
* * *
Τελούμε την Κυριακή 1 Απριλίου 2001 και ώρα 9.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα αδελφού και θείου
Η σύζυγος Λίτσα. Η κόρη Κατερίνα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.
Μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλου για «παράνομη κατακράτηση», κατέθεσε χτες ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, γιατί όπως υποστηρίζει, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης που η κυβέρνηση «ξήλωσε» τις κεραίες ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών από τον Υμηττό, είχε πάει εκεί για ρεπορτάζ, αλλά τον σταμάτησαν άνδρες της αστυνομίας και τον εμπόδισαν να πλησιάσει στο σημείο της επιχείρησης.