«Πρέπει επιτέλους να καρπωθούμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε», σημειώνει σε ανακοίνωσή του
Από παλιότερη εξόρμηση που είχαν κάνει οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου καλώντας τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ σε αγωνιστική συστράτευση |
Με αυτό το σύνθημα το Σωματείο Μετάλλου Nομού Φθιώτιδας απευθύνεται, με ανακοίνωσή του, στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους καλεί σε γενικό ξεσηκωμό. «Η 24ωρη απεργία που πραγματοποιήσαμε στις 22 Νοέμβρη πρέπει να είναι η αφετηρία για να αναπτύξουμε πιο δυναμικούς, πολύπλευρους και πολύμορφους αγώνες ώστε να αποκρούσουμε τα αντεργατικά σχέδια που θέλουν να εφαρμόσουν σε βάρος μας, να εμποδίσουμε την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ», τονίζει το Σωματείο.
Και συνεχίζει: «Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, γιατί οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας, το πολιτικό τους προσωπικό, η ΕΕ έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Με κάθε τρόπο, με όλους τους μηχανισμούς, με ενιαία ή διαιρεμένη ΛΑΡΚΟ, κλειστή ή ανοιχτή, με όλους ή ορισμένους εργαζόμενους απολυμένους θα κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να πετύχουν το στρατηγικό τους στόχο, την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και τους εργάτες σύγχρονους σκλάβους που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ξερό ψωμί».
Κάτι που, όπως σημειώνει το Σωματείο, αποδείχθηκε και στην τελευταία ημερίδα, όπου οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και των φορέων - πλην του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ - κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση. Πίσω από τις επιμέρους διαφωνίες τους, προσπάθησαν να κρύψουν από τους εργαζόμενους ότι «όλοι κινούνται στη λογική της διαχείρισης της σημερινής αστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας. Οτι οι μεν κυβερνητικοί κινούνται στο δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης, οι δε άλλοι της αντιπολίτευσης στο δρόμο της μερικής και με πιο καλό τίμημα».
Βαρύτατες ευθύνες καταλογίζει το Σωματείο Μετάλλου και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ, «που με τη στήριξη της πλουτοκρατίας και της κυβερνητικής εξουσίας έχουν καθίσει στο σβέρκο της εργατιάς και έβαλαν πλάτες χρόνια τώρα για να περνάνε τις πολιτικές επιλογές των αφεντικών. Βαρύτατες ευθύνες γιατί στην ημερίδα, μέσα στο μαντρί της εργατιάς έφεραν τους εκπροσώπους της αστικής τάξης, τους δυνάστες μας, τους εχθρούς μας, τους έδωσαν λόγο για να μας εκβιάζουν να δεχθούμε τα σχέδιά τους».
Και στην ανακοίνωση τονίζεται: «Μια ζωή είμαστε τα υποζύγια, μας εκμεταλλεύονται, μας πίνουν το αίμα. Αρκετά με αυτή την κατάσταση. Πρέπει να τινάξουμε το ζυγό, τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα εμπόδια που μας φράζουν το δρόμο.
Τώρα όλοι για έναν και ένας για όλους. Πόλεμο μας κήρυξαν - Πόλεμο να τους κηρύξουμε.
Ενωμένοι εργάτες, λαϊκά στρώματα, να καθορίσουμε τη στρατηγική μας, τα αιτήματά μας, την τακτική του αγώνα μας και να απαιτήσουμε:
Η λύση είναι υπόθεση των εργατών. Να μην περιμένουμε από τους λουσάτους, τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες, το πολιτικό τους υπηρετικό προσωπικό, τα αστικά κόμματα, τους υποτακτικούς τους δημάρχους, περιφερειάρχες, συμβιβασμένους συνδικαλιστές. Τη λύση θα τη δώσουμε εμείς με τον αγώνα μας. Πρέπει επιτέλους να καρπωθούμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε, να γίνει δική μας ιδιοκτησία. Εμπειρία και φάρος ο μεγαλειώδης αγώνας του 1977 των εργατών της ΛΑΡΚΟ. Εμπειρία και φάρος ο εννιάμηνος ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών.Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε. Δύο δρόμους έχουμε, της σκλαβιάς ο ένας, της απελευθέρωσής μας ο άλλος - αυτόν πρέπει να τραβήξουμε».
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «δημόσιες επενδύσεις γιατί δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας σε συνθήκες ανασφάλειας που δημιουργεί η κρίση... επίσης, μέσω των δημόσιων επενδύσεων μπορούν να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν την αξιοποίησή τους από τον ιδιωτικό τομέα, επιπλέον επενδύσεις...», όπως ανέφερε σε ομιλία του στα Χανιά ο Γ. Δραγασάκης. Επομένως ως κυβέρνηση θα κάνουν δημόσιες επενδύσεις όχι σε όφελος των λαϊκών αναγκών, αλλά σε όφελος των καπιταλιστών. Περιλαμβάνει επίσης «Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα», όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», άρα απ' αυτή τη σκοπιά είναι αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις. Μα ανάλογη πολιτική ανάπτυξης της οικονομίας έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων. Επομένως προβάλλουν πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου. Πυρήνας της πολιτικής τους είναι ότι οι υποδομές δε θα πουληθούν αλλά θα δοθούν για εκμετάλλευση στους μεγαλοεπιχειρηματίες ή για συμπράξεις μαζί τους. Δηλαδή δημόσια καπιταλιστική ιδιοκτησία, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, της ελεύθερης αγοράς που για να συμπράξουν οι καπιταλιστές απαιτούν και χρηματοδότηση και φτηνή εργατική δύναμη. Είναι μια διαφορά σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά καθόλου φιλολαϊκή. Και στο παρελθόν υπήρξαν αμιγώς δημόσιες επιχειρήσεις που δρούσαν για τους καπιταλιστές, όπως το να προσφέρουν πάμφθηνο ρεύμα, κάτω του κόστους, από τη ΔΕΗ στις βιομηχανίες. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι προβάλλουν την άποψη πως χωρίς συμβολή του κράτους οι καπιταλιστές δεν κάνουν επενδύσεις, δείχνει ότι θα εφαρμόσουν πολιτική για την κερδοφορία τους.
Δε λένε όμως μόνο αυτά. Εχουν και άλλες προτάσεις. Ο Γ. Δραγασάκης στην ομιλία του στα Χανιά είπε: «Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη από την κρίση πρέπει να παίξουν νέες μορφές οργάνωσης, μορφές που έχουν να κάνουν είτε με νέου τύπου συνεταιρισμούς, είτε με δίκτυα παραγωγής και διανομής προϊόντων, είτε άλλες μορφές που συνήθως ακούμε με τον όρο "κοινωνική, αλληλέγγυα οικονομία". Είναι ένας άλλος τρόπος ικανοποίησης των αναγκών, με κριτήριο όχι το κέρδος. Η ανεργία του 30% δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα ορθόδοξα μέσα, πρέπει να βρούμε καινοτόμες λύσεις όπως αυτές που συζητάμε».
Πράγματι αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις, γιατί περί επιχειρήσεων πρόκειται, δεν είναι καινοτόμος λύση. Η «κοινωνική ή αλληλέγγυα οικονομία», που λένε ότι θα αντιμετωπίσει μάλιστα την ανεργία, είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επεξεργασμένα προγράμματα κυρίως παροχής υπηρεσιών, με «συνεταιρισμούς ανέργων». Δηλαδή ομάδα ανέργων συγκροτεί μέσω κάποιων ευρωενωσιακών προγραμμάτων εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα κυρίως παροχής κοινωνικών υπηρεσιών τις οποίες πουλάει στην αγορά, αν βρει αγοραστές, ή ακόμη παρέχει υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες, π.χ. ιδιωτικά νοσοκομεία όταν έχουν ανάγκη (υπάρχουν τέτοιες περίοδοι), από νοσηλευτικό προσωπικό χαμηλότατης ειδίκευσης και με μεροκάματα πείνας κλπ. Πράγματι ο Αλ.Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε πει: «Η ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας έχει για μας στρατηγική σημασία. Δεν είναι μόνον οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα.Μπορεί και πρέπει να καλύψει κάθε δυνατή μορφή και τομέα δραστηριοποίησης.Να στηρίξει κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου».
Είπε ακόμη:«...Επίσης έχουμε ένα νέου τύπου εργαζόμενο στον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει σχετικά υψηλό επίπεδο μόρφωσης, έχει τελειώσει ένα Λύκειο, ίσως και κάποια ανώτερη σχολή, έχει εμπειρίες πολλαπλές λόγω της ανασφάλιστης απασχόλησης, αλλάζει πολλές δουλειές στον εργασιακό του βίο, έχει υπάρξει εργαζόμενος, έχει υπάρξει απολυμένος, θα έχει καταρτιστεί από κάποιο σεμινάριο, ξέρει ξένες γλώσσες και να χειρίζεται υπολογιστή... Ο ρόλος όλου αυτού του δυναμικού δεν είναι να ζητάει από το κράτος, αλλά να ενεργοποιηθεί το ίδιο, να δημιουργεί συλλογικότητες, νέου τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και ήδη έχουμε θετικά παραδείγματα, σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσονται κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά σχολεία και άλλες ποικίλες δραστηριότητες, π.χ. εμπόριο χωρίς μεσάζοντες... δεν είναι αυτά σοσιαλισμός στα πλαίσια του καπιταλισμού, αποτελούν όμως ένα χώρο κοινωνικού πειραματισμού».
Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να τους κάνει όλους επιχειρηματίες... Ευτυχώς τουλάχιστον που λέει μόνος του ότι είναι καπιταλισμός και ότι αυτόν πάνε να διαχειριστούν. Αλλά οι συλλογικότητες και οι «νέου τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες» πώς θα αντεπεξέλθουν στον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τα μονοπώλια; Μήπως στο παρελθόν δεν υπήρξαν προγράμματα επιδοτούμενα για ανέργους προκειμένου να γίνουν ΕΒΕ; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να ξαναπεράσουν στην ανεργία. Αλλά εδώ προβάλλει ως νέου τύπου επιχειρηματικότητα τα κοινωνικά ιατρεία, τα κοινωνικά σχολεία κλπ. Δηλαδή και αυτά θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις. Μα αυτά δεν τα οργανώνουν για να παρέχουν κάποιες ελάχιστες υπηρεσίες σε εξαθλιωμένους, ανέργους, άστεγους, ίσα να μην πεθάνουν; Εδώ, όπως και με τη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», πάει να αντιμετωπίσει την ανάγκη παροχής στοιχειωδών «κοινωνικών υπηρεσιών» σε εξαθλιωμένους, ενώ θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους σε όλους, (γι' αυτό βάζει το ζήτημα να μη ζητάνε από το κράτος, άλλωστε τα κρατικά κονδύλια χρειάζονται για τους επιχειρηματίες και την ανάπτυξή τους), σε συνδυασμό με το να δώσει υποτίθεται διέξοδο για δουλειά, ιδιαίτερα στους νέους, στέλνοντάς τους σε μια ατέρμονη περιπλάνηση με την αναζήτηση τομέων επιχειρηματικότητας χωρίς τη σιγουριά της σταθερής δουλειάς. Οσο για το εμπόριο χωρίς μεσάζοντες αυτό γίνεται από επιχειρηματίες και όχι φτωχά μεσαία στρώματα, που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την παραγωγή τους άμεσα στην αγορά. Γι' αυτό μιλά και για «πειραματισμούς». Τέτοια ζωή επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους και στους νέους, πειραματική...