Το λαϊκό αγώνα στηρίζουν και οργανώνουν οι κομμουνιστές της Ινδίας
Associated Press |
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Ινδίας, ενάντια στη συμφωνία με τις ΗΠΑ |
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Ινδός πρωθυπουργός, μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σινγκχ από την Εθνοσυνέλευση της Ινδίας, η οποία πέτυχε οριακή πλειοψηφία με 275 ψήφους υπέρ και 256 ψήφους κατά, έκαναν λόγο για μία «ιστορικής σημασίας συμφωνία» και πώς να μην το υποστηρίζουν άλλωστε.
Μεγάλη μερίδα του ινδικού Τύπου την επομένη της ψηφοφορίας βγήκε με απαξιωτικούς τίτλους τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναφέροντας στα πρωτοσέλιδά του χαρακτηρισμούς, όπως «ντροπή», και «η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο, έχασε την εμπιστοσύνη», ενώ γίνεται λόγος για «πολιτικούς χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς αρχές, χωρίς κοινή αξιοπρέπεια και χωρίς κοινή λογική»...
Η ινδική κυβέρνηση πέτυχε μία πύρρειο νίκη, χωρίς καθαρές διαδικασίες, καθώς πληροφορίες του Τύπου, αλλά και των κομμάτων της αριστεράς επιβεβαιώνουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης κερδήθηκε με δωροδοκίες, εξαγορές και εκβιασμούς βουλευτών και κομμάτων. Γεγονός που εξηγεί και τις διαρροές ψήφων από τα κόμματα που στήριξαν τον Μ. Σινγκχ, που επικράτησε της διαδικασίας μετά τη στήριξη από το Κόμμα του Κογκρέσου, που του εξασφάλισε τον πρωθυπουργικό θώκο, δεδομένου ότι σε διαφορετική έκβαση των αποτελεσμάτων η Ινδία θα προχωρούσε σε πρόωρες εκλογές. Με αδιαφανείς διαδικασίες προχωρά και η συμφωνία επί των δικλείδων ασφαλείας που κατατέθηκε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και αναμένεται να συζητηθεί την 1η Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας, που θα μετατρέψει τη δεύτερη σε υποχείριο της πρώτης, δένοντάς τη με ισχυρούς δεσμούς και εκβιαστικά διλήμματα, η Ινδία θα έχει πρόσβαση σε πυρηνικά καύσιμα και την πυρηνική τεχνολογία των Αμερικανών και θα εγκατασταθεί στο έδαφός της ένας αντιδραστήρας. Οπως υποστηρίζεται, για να «χρυσωθεί το χάπι» μετά τη λειτουργία της συμφωνίας, η Ινδία θα «λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, παρέχοντας, ταυτόχρονα, καλύτερες τιμές στους καταναλωτές της»...
Μόνο που η πραγματικότητα απέχει πολύ από την κυβερνητική προπαγάνδα, δεδομένου ότι το μόνο βέβαιο είναι πως η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος μίας γενικότερης στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ινδίας, που υποθηκεύει την εξωτερική πολιτική της και δεσμεύει τις ενέργειές της στον τομέα της πυρηνικής πολιτικής, με βάση τα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών.
Οσον αφορά τα περί «ενεργειακής σωτηρίας της Ινδίας», μάλλον φενάκη αποδεικνύονται, καθώς, βάσει στοιχείων, άνω του 50% της πετρελαϊκής κατανάλωσης στην Ινδία αφορά τον τομέα των μεταφορών και το υπόλοιπο ποσοστό αναφέρεται σε πετρελαιοχημικά παράγωγα και λιπάσματα, ωστόσο η πυρηνική ενέργεια δε σχετίζεται με το πετρέλαιο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατό του... Υπάρχουσες μελέτες, δε, υπογραμμίζουν ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ χρόνια, για την κατασκευή και εισαγωγή αντιδραστήρων, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική, καταρρίπτοντας το μύθο των βραχυπρόθεσμων λύσεων του ενεργειακού κόστους. Επίσης, εξαιρετικά μεγάλη είναι και η δαπάνη εγκατάστασης, επομένως και το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ υπάρχουν και προτείνονται πολύ οικονομικότερες λύσεις, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών του ουρανίου.
Αλλωστε, σύμφωνα με τις πιο «καλόπιστες» προβλέψεις, η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να καλύψει μόνο το 8% των απαιτήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και το 4% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων, ενώ η ασφαλέστερη επιλογή της Ινδίας, για την οποία η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται σημαντική, είναι να βασιστεί σε δική της τεχνολογία και δικές της πηγές, αν πραγματικά θέλει να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια άνευ εκβιασμών.
Τα κόμματα της ινδικής αριστεράς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Τρίτη εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, στην οποία επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν την πάλη τους για αποδέσμευση της χώρας από την επίμαχη συμφωνία και την αντιστροφή του κλίματος της ακρίβειας που πλήττει τους εργαζόμενους.
Στην ανακοίνωσή τους, την οποία υπογράφουν οι ηγέτες των αριστερών Κομμάτων - του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), του ΚΚ Ινδίας, του μπλοκ «όλη η Ινδία Μπροστά» και του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος - μετά από συνάντηση που είχαν, τονίζουν ότι η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όλη η χώρα έγινε μάρτυρας τού πώς η κοινοβουλευτική δημοκρατία ανετράπη. Αναφορές για δωροδοκίες και εκφοβισμούς αποδεικνύονται αληθινές και εξηγούν πώς επιτεύχτηκε η πλειοψηφία. Τονίζεται ακόμα ότι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο απέδειξε τις έντονες διαφωνίες αναφορικά με τη συμφωνία. Υπογραμμίζεται ότι τα αριστερά κόμματα θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της ινδο- αμερικανικής συμφωνίας και θα ενισχύσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, πασχίζοντας να χτίσουν ένα ευρύ κίνημα ενάντια στην αποτυχία της κυβέρνησης να χειριστεί την άνοδο των τιμών, τα προβλήματα των αγροτών και την άθλια οικονομική τους κατάσταση.
Τέλος, τα αριστερά κόμματα δηλώνουν ότι αποφάσισαν να εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο κάλεσμα των Κεντρικών Εμπορικών Ενώσεων για γενική απεργία στις 20 Αυγούστου και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μία ακόμη οδυνηρή ήττα για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα σημειώθηκε προχτές στην περιφέρεια-προπύργιο της ανατολικής Γλασκόβης που πέρασε η έδρα της από το Εργατικό Κόμμα στο Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας-SNP με διαφορά 365 ψήφων.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την περίοδο των θερινών διακοπών και δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται μία αλλαγή την οποία μόνο οι εκλογές μπορούν να φέρουν.
Στο ίδιο το Εργατικό Κόμμα που συνεχίζει να βυθίζεται, οι συζητήσεις για αντικατάσταση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν άρχισαν εκ νέου. Βέβαια ο ίδιος δηλώνει ότι μένει και ότι «συνεχίζει τη δουλειά του»... «Εχετε εμπιστοσύνη» λέει απευθυνόμενος προς τους Εργατικούς καθώς η πολιτική της κυβέρνησης θα «πείσει» τους ψηφοφόρους να επιστρέψουν. Κάτι που φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Αντιθέτως η διαρροή συνεχίζεται και το Εργατικό Κόμμα χάνει τη μία αναμέτρηση μετά την άλλη ενισχύοντας συνάμα τις εκτιμήσεις ότι είτε με πρόωρες εκλογές είτε όχι, η κυριαρχία του Εργατικού Κόμματος πλησιάζει στο τέλος, καθώς στις προγραμματισμένες γενικές εκλογές του 2010 θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ήττα του. Ωστόσο η ενδεχόμενη νίκη των Συντηρητικών προοιωνίζεται μόνο νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα, που έχουν εγκλωβιστεί στο δικομματικό σύστημα εναλλαγής, χωρίς να μπορούν να δουν τα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα.