Associated Press |
Από τις αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις στο Κίεβο |
Την ίδια ώρα, στη χώρα οξύνεται η πολιτική κρίση και η διαμάχη ανάμεσα στα 2 κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, την «Ουκρανία μας» (του Β. Γιούστσενκο) και το ΜΠΙΟΥΤ (της πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο). Από τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αποχωρήσει 2 βουλευτές (ένας από κάθε κόμμα) με αποτέλεσμα το «Κόμμα των περιοχών» (του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, που εκπροσωπεί τμήμα της ντόπιας ολιγαρχίας, που ως σήμερα είχε «φιλορωσικό» προσανατολισμό) να αρχίσει να αμφισβητεί την ύπαρξη, της έτσι κι αλλιώς, οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού. Ετσι στις 15/7 τέθηκε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ΚΚ Ουκρανίας απείχε από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην περάσει η πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ραμπότσαγια Γκαζέτα» ο Πιότρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΟ δε στήριξε στη δεδομένη στιγμή την ανατροπή της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο Π. Σιμονιένκο σημειώνει τα εξής: «Το Κόμμα των περιοχών ανακοίνωσε πως πραγματοποιεί συνομιλίες με το κόμμα του Προέδρου, με στόχο τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμμαχίας με τους εθνικιστές». Ο Α` Γραμματέας του ΚΚΟ σημειώνει ακόμη πως η συμπόρευση του κόμματος του μεγάλου κεφαλαίου με τους εθνικιστές του Γιούστσενκο θα οδηγήσει στη χειροτέρευση τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Υποστηρίζει ακόμη πως σε περίπτωση διάλυσης της Βουλής τη δεδομένη στιγμή και μέχρι την προκήρυξη νέων εκλογών μετά από 2 μήνες, ο Γιούστσενκο θα έμενε «κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό», προετοιμάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο Π. Σιμονιένκο σημείωσε πως το ΚΚΟ δε θα συμμετάσχει στα παιχνίδια και στις συγκρούσεις ανάμεσα στα κόμματα της ολιγαρχίας και με συνέπεια θα αντισταθεί στα όποια σενάρια επίσπευσης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Οπως σημειώνουν οι δυνάμεις της Συμμαχίας «χωρίς ενότητα δεν πρόκειται να υπάρξει νίκη για τις λαϊκές δυνάμεις»!
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, κάλεσε τον πρόεδρο Τσάβες, που το κόμμα του και όλες οι δυνάμεις αναγνωρίζουν ως ηγέτη της διαδικασίας, να κάνει πράξη την κοινή πορεία και τόνισε ότι «παράγοντες του ΕΣΚ πρέπει να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια και να θεωρούν ότι η ενότητα είναι μόνο στο να στηριχτούν οι υποψήφιοί της. Αυτό δεν είναι ενότητα, είναι υποταγή», τόνισε.
Σε πρόσφατη εξάλλου συνεδρίασή της η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας καθόρισε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μπροστά στη μάχη των εκλογών του Νοέμβρη. Αυτή θα είναι η συμβολή στη δημιουργία συσχετισμού δύναμης υπέρ των επαναστατικών αλλαγών που απαιτούνται στην αντιιμπεριαλιστική πάλη για την προοπτική του σοσιαλισμού.
Θεωρεί ότι η ενότητα των πιο επαναστατικών δυνάμεων της διαδικασίας είναι ένα καθήκον προς κατάκτηση, που συναντά δυσκολίες που έχουν σχέση με τη διαφορετική οπτική και στρατηγική που αναπτύσσουν οι διάφοροι παράγοντες της διαδικασίας. Γι' αυτό επισημαίνει ότι είναι θέμα προτεραιότητας να συνεχίσουν τη δουλειά για την ενότητα, όχι μόνο σε εκλογικό επίπεδο, αλλά στη βάση της στρατηγικής και της προοπτικής.
Εξετάζοντας τις θέσεις που υπάρχουν μέσα στη Συμμαχία, η Ολομέλεια σημειώνει με έμφαση ότι υπάρχουν δυνάμεις που προέρχονται από τη μη μονοπωλιακή αστική τάξη - περιλαμβανομένων και αυτών που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, αλλά παίρνουν αντιιμπεριαλιστικές θέσεις - μέχρι επαναστατικές δυνάμεις που παλεύουν για την πορεία προς τα μπρος, ως το σοσιαλισμό.
Οπως τονίζεται, το ΚΚ Βενεζουέλας είναι πεπεισμένο ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα με ιδεολογικοπολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα και θα οξυνθεί η αντιπαράθεση συμφερόντων που υπάρχουν στα κοινωνικά στρώματα της βενεζουελάνικης κοινωνίας. Αυτές οι αντιθέσεις θα βρουν έκφραση και στο εσωτερικό της Πατριωτικής Συμμαχίας και το κόμμα πιστεύει ότι διατηρώντας την προσπάθεια για την πιο πλατιά ενότητα, πρέπει ταυτόχρονα να δυναμώνει και να αναπτύσσεται η στρατηγική ενότητα των λαϊκών επαναστατικών δυνάμεων. Για το κόμμα, επίσης, ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, συνεχίζει να είναι ένας βασικός παράγοντας της διαδικασίας που ζει η Βενεζουέλα, αλλά για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να εμβαθύνει στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού, απαιτείται να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός εργαλείου για τη συλλογική επαναστατική διεύθυνση και το ανέβασμα της λαϊκής συνείδησης και του ιστορικού ρόλου που πρέπει να παίξει η ηγέτιδα δύναμη, η εργατική τάξη. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το ΚΚ Βενεζουέλας, στην προσπάθεια αλλαγής του συσχετισμού σε όφελος των συνεπών επαναστατικών δυνάμεων της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, για να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική.
Associated Press |