ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εγκλημα πολέμου» η επίθεση στην Κουντούζ

Οι ΝΑΤΟικοί κατακτητές σκορπίζουν το θάνατο στο Αφγανιστάν
Οι ΝΑΤΟικοί κατακτητές σκορπίζουν το θάνατο στο Αφγανιστάν
Εγκλημα πολέμου κατά του αφγανικού λαού, χαρακτήρισε τη δολοφονική επίθεση εναντίον τουλάχιστον 500 αμάχων των γερμανικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στις 4 Σεπτέμβρη 2009 στην επαρχία Κουντούζ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, σε προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Οι δολοφονικές επιθέσεις των γερμανικών στρατευμάτων τα οποία συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κατά την επίθεση στις 4 Σεπτέμβρη 2009 στην επαρχία Κουντούζ, που εξελίχθηκαν σε μακελειό με θύματα που ξεπερνούν τους 135 αμάχους νεκρούς και δεκάδες τραυματίες - μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά - αποτελούν έγκλημα πολέμου κατά του αφγανικού λαού. Η επίθεση - αυτό το νέο έγκλημα πολέμου δεν έγινε βεβαίως ενάντια στους Ταλιμπάν, αλλά ενάντια σε 500 αμάχους».

Ο Γ. Τούσσας σημείωσε ότι «το καθημερινό λουτρό αίματος, η διοργάνωση εκλογών βίας και νοθείας για την ανάδειξη ανδρεικέλων της κατοχής στο Αφγανιστάν, η φτώχεια και η εξαθλίωση που μαστίζει τον αφγανικό λαό, αποκαλύπτουν ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ σε αυτή την κατεχόμενη χώρα , αλλά και σε μια σειρά άλλες χώρες, με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας, έχουν ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Αυτό το λουτρό αίματος έρχεται να προστεθεί στα αμέτρητα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που έχουν εξαπολύσει σ' ολόκληρο τον κόσμο, όπως προηγούμενα στη Γιουγκοσλαβία και σ' όλα τα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, σήμερα στη Μ. Ανατολή και τους Παλαιστίνιους, τη Σομαλία».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «τόσο οι δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, όσο και οι δηλώσεις υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών στη Στοκχόλμη στηρίζουν τη στρατηγική των ΗΠΑ, τη συνέχιση της κατοχής του Αφγανιστάν και την αξιοποίησή του ως ορμητήριο για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους, για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών των χωρών της ευρύτερης περιοχής».

Καταλήγοντας ο Γ. Τούσσας τόνισε ότι «οι λαοί σε κάθε χώρα και στα κράτη - μέλη της ΕΕ - ανάμεσά τους και ο ελληνικός που βλέπει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να συμμετέχουν στα στρατεύματα κατοχής των ιμπεριαλιστών - πρέπει να απαιτήσουν και να επιβάλουν την επιστροφή των στρατευμάτων των χωρών τους από τις κατοχικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα Βαλκάνια, τη Σομαλία, να ανατρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις τους».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκθεση ΟΗΕ: «Ισοσκελισμένα» εγκλήματα πολέμου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής των αρχών του χρόνου. Αυτό υποστηρίζει η 574σέλιδη έκθεση της ειδικής διερευνητικής επιτροπής που σύστησε ο ΟΗΕ, που δεν αποφεύγει, βέβαια, να ισοσκελίσει ευθύνες μεταξύ θύτη και θύματος, υπερσκελίζοντας το «σκόπελο» της κατοχής και ό,τι συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, η έκθεση κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για «συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας μέσα από τον ασφυκτικό αποκλεισμό», για πλήγματα «μέσα σε κατοικημένες περιοχές, κατά πολιτών» και για χρήση «δυσανάλογης βίας». Καταλήγει, δε, ότι ο ισραηλινός στρατός θα έπρεπε να λογοδοτήσει για τις πράξεις του, εκτίμηση που, θεωρητικώς, θα μπορούσε «ν' ανοίγει το δρόμο» στην παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ταυτόχρονα, η έκθεση κατηγορεί τη «Χαμάς» για την εκτόξευση ρουκετών κατά κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ. Τέλος, επικρίνονται και οι δύο πλευρές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν στο εσωτερικό τους τους διαφωνούντες με την πολιτική τους.

Η παλαιστινιακή πλευρά, μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε σχολιάσει την έκθεση. Αντίθετα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και απογοητευτική, μεροληπτική σε βάρος του Ισραήλ», εκτιμώντας ότι «νομιμοποιεί τη Χαμάς». Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δεν συνεργάστηκε με την διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ.

Ανευ αποτελέσματος

Επί δίωρο συναντήθηκαν, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, χωρίς, όμως, όπως δήλωσε ο Μίτσελ, να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Ο Νετανιάχου δεν υπαναχώρησε στις αμερικανικές πιέσεις και επέμεινε ότι η «φυσική ανάπτυξη των εποικισμών» της Δ. Οχθης θα συνεχιστεί, προθυμοποιούμενος να συζητήσει μόνο «ένα μερικό και προσωρινό πάγωμα». Επανέλαβε, δε, ότι δεν συζητά τίποτε για τους εποικισμούς της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο Μίτσελ επρόκειτο να συναντηθεί αργά το βράδυ με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και πιθανότατα σήμερα θα έχει νέα ανεπίσημη συνάντηση με τον Νετανιάχου.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Την εμπλοκή των ξένων «εγγυητών», ζητά ο Κραφτσούκ

O πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κραφτσούκ, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Μεντβέντιεφ, για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, τόσο για την επιστολή που είχε απευθύνει στον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Γιούστσενκο, όσο και εξαιτίας του νέου νόμου, που ενέκρινε η Κρατική Δούμα της Ρωσίας και προβλέπει τη στρατιωτική δράση εκτός ρωσικών συνόρων.

Ο Λ. Κραφτσούκ υποστηρίζει πως αυτός ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας κα ζητά από τις άλλες 4 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) να συγκαλέσουν άμεσα διεθνή διάσκεψη, ώστε να δώσουν ουσιαστικές εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, όπως δεσμεύονται από τη συμφωνία της Βουδαπέστης, με την οποία η Ουκρανία παραχώρησε το πυρηνικό της οπλοστάσιο στη Ρωσία, με αντάλλαγμα τις διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας να συσπειρώσει και άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις γύρω από ένα εκλογικό μπλοκ, που θα υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές της 17ηςΓενάρη 2010 τον Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Πιότρ Σιμονένκο.


Ι.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση της κατοχής ζητά ο Μιούλεν

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται το θέατρο των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από τις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, σε συγκρούσεις στην επαρχία Κανταχάρ σκοτώθηκαν 27 «Ταλιμπάν», τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν καθώς η ταυτότητα των νεκρών επιβεβαιώνεται μόνο από τις εγκάθετες αφγανικές αρχές και τις κατοχικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή και ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 58% των Αμερικανών αντιτίθεται στον πόλεμο του Αφγανιστάν, δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου τον συγκρίνουν με το Βιετνάμ, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να μη συγχέονται διαφορετικές περίοδοι της ιστορίας, υπεραμυνόμενος της συνέχισης του πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μάικλ Μιούλεν, ζήτησε για ακόμα μία φορά χτες την περαιτέρω ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται και οι αντιδράσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, όπου ανακοινώθηκε ότι θα εξετασθεί και θα ανακαταμετρηθεί το 10% των εκλογικών τμημάτων, μετά και τις ενδείξεις για νοθεία στην αναμέτρηση για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας, στις 20 Αυγούστου. Η εκλογική επιτροπή συνεχίζει τις έρευνές της δεδομένου ότι έχει λάβει χιλιάδες προσφυγές για νοθεία.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ από την πλευρά του σημείωσε ότι η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων και η ανάδειξη κυβέρνησης θα βοηθήσει ώστε να επανέλθει στα καθιερωμένα και η ιμπεριαλιστική παρέμβαση της ΕΕ στην περιοχή, υπό τη μορφή «βοήθειας».

ΙΡΑΚ
«Καθησυχαστική» επίσκεψη Μπάιντεν

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, βρίσκεται χτες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να διαβεβαιώσει, όπως διέρρεαν Αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι, για την «αποφασιστικότητα» του Λευκού Οίκου να μην «εγκαταλείψει» το Ιράκ, λόγω της μεγαλύτερης προσοχής που επιδεικνύεται προς το Αφγανιστάν. Μια «ανησυχία» που διατύπωνε σε συνέντευξή του στο BBC μόλις χτες το πρωί, ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο.

Ο Μπάιντεν, του οποίου η επίσκεψη ήταν «αιφνιδιαστική», μέχρι το απόγευμα είχε, ήδη, συναντηθεί με τον Οντιέρνο και τον Αμερικανό πρέσβη Κρίστοφερ Χιλ, ενώ τέσσερις ρουκέτες έπλητταν την «Πράσινη Ζώνη» χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Αναμένονταν συναντήσεις με την ιρακινή ηγεσία, όπου πιθανότατα θα θίγονταν τα ζητήματα της οξυμένης βίας στο βόρειο Ιράκ αλλά και η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις Ιράκ - Συρίας μετά τις αιματηρές επιθέσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, τον Αύγουστο, με τη Βαγδάτη να κατηγορεί τη Δαμασκό ότι υποθάλπτει τους «εγκεφάλους» τέτοιων επιθέσεων.

Βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της διμερούς αυτής αντιπαράθεσης έγινε, χτες, στην Αγκυρα, όπου μετά από τουρκική διαμεσολάβηση, συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των δύο χωρών προκειμένου να προετοιμάσουν μια υψηλόβαθμη συνάντηση για το θέμα, την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη. Η Βαγδάτη, και χτες, επέμενε ότι θα παρουσιάσει συγκεκριμένα «ενοχοποιητικά», για τη στάση της Δαμασκού, στοιχεία.

Απελευθερώθηκε και καταγγέλλει

Θύμα σκληρών βασανιστηρίων αναλόγων με αυτά που υπόκεινται οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο κατήγγειλε ότι έγινε ο Ιρακινός δημοσιογράφος, που πέταξε το παπούτσι του στον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Μουνταζέρ αλ Ζάιντι κατηγόρησε Ιρακινούς δεσμοφύλακες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ