Associated Press |
Ιρανοί σε «ανθρώπινη αλυσίδα» έξω από το εργοστάσιο του Ισφαχάν |
Μετά τη δημοσίευση από το περιοδικό «New Yorker» πληροφοριών κατά τις οποίες ο σχεδιασμός του Πενταγώνου για από αέρος επίθεση εναντίον του Ιράν βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακό επίπεδο και όχι σε επίπεδο κατάρτισης σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ακολούθησε η ανακοίνωση του Ιράν ότι πέτυχε εμπλουτισμό ουρανίου, κάτι αναμενόμενο, και οι δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων ότι η Τεχεράνη προτίθεται να αρχίσει εμπλουτισμό ουρανίου σε βιομηχανική κλίμακα.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, όπως ήταν προβλέψιμο, η αμερικανική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις απειλές: Το Ιράν «πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» για «την αδιαλλαξία του», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, την Παρασκευή. Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, μίλαγε για ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» σε εξέλιξη: Μια «ιδεολογική πάλη με τους Ιρανούς που εξισώνεται με τον πόλεμο κατά των Ρώσων, όταν τους νικήσαμε στον ψυχρό πόλεμο», όπως είπε τη Δευτέρα στο πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς».
«Να βομβαρδίσουμε ή να μην βομβαρδίσουμε, αυτό είναι το ερώτημα», ήταν ο τίτλος μιας πρόσφατης εκτενούς τοποθέτησης του Reuel Marc Gerecht για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου «Enterprise». Ο «ειδικός» σε θέματα Περσικού Κόλπου τοποθετήθηκε υπέρ της επιλογής ανάληψης στρατιωτικής δράσης, καλώντας την Ουάσιγκτον να «μην εκφοβιστεί από τις απειλές τρομοκρατίας, ανόδου της τιμής του πετρελαίου ή εχθρικής αντιμετώπισης από την παγκόσμια κοινή γνώμη». Διότι, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε μια ευγενέστερη, πιο εκλεπτυσμένη, πιο προσεκτική, πιο απατεωνίστικη εκδοχή "μπινλαντενισμού"». Το συμπέρασμά του; ...Πρέπει να «διασφαλιστεί» ότι το Ιράν «δε θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα»...
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει - και εμμέσως απειλεί με διαρροές στον Τύπο, φιλικό και μη - να εξαπολύσει την πυρηνική βαρβαρότητα, χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά εναντίον του Ιράν, γνωρίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες - 1 εκατ. νεκρούς, δεκάδες εκατομμύρια καρκινοπαθείς, ραδιενεργό μόλυνση σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με επιστήμονες - για όλη τη Μέση Ανατολή. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι Αμερικανοί μπλοφάρουν, και αυτή μοιάζει να είναι και η εκτίμηση της Τεχεράνης και του σημερινού της ηγέτη, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που δηλώνει ότι όποιος θύμωσε από την επιτυχία των Ιρανών επιστημόνων «μπορεί να ψοφήσει από το θυμό του»...
Αυτό μπορεί να αντανακλά την απόρριψη, από πλευράς των ΗΠΑ, της προσφοράς διαλόγου που φέρεται, σε ανεπίσημο επίπεδο, να έκανε η Τεχεράνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times» - σε αυτό τον διάλογο συμπεριλαμβάνονταν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, περιλαμβανομένου και του θέματος της αναγνώρισης του Ισραήλ, για το οποίο ο Αχμαντινετζάντ έχει κάνει δηλώσεις του τύπου «πρέπει να σβηστεί από το χάρτη», απηχώντας μάλλον τη γενικευμένη οργή στη Μέση Ανατολή για την ιστορική αδικία στην Παλαιστίνη, παρά πραγματικές πολιτικές προθέσεις.
Η κρίση συνεχίζεται: Αυτή την εβδομάδα, οι πέντε χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία θα συζητήσουν το θέμα στη Μόσχα. Εκεί, οι ΗΠΑ θα εκβιάσουν για κυρώσεις, γι' άλλη μια φορά. Στα τέλη Απρίλη, θα πρέπει να αναμένεται νέα ένταση της κρίσης, όταν θα λήξει η προθεσμία των 30 ημερών που είχε ορίσει σε μια μη-δεσμευτική απόφασή του το Συμβούλιο προς το Ιράν, για να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς για «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου μέχρι το «τέλος του 2006» μάλλον διέλυσαν και στους τελευταίους εθελοτυφλούντες τις ψευδαισθήσεις περί της τάχα «ουδέτερης», στάσης της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους για το προτεκτοράτο. Επιπλέον, οι σημερινές επισκέψεις και συναντήσεις του απεσταλμένου της κυβέρνησης Μπους, Φρανκ Ουίσνερ, στην Πρίστινα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση οδυνηρών μεθοριακών ανακατατάξεων, που είναι βέβαιο πως δε θα περιοριστούν στο σημερινό Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Νότια Σερβία, την Αλβανία και ενδεχομένως και άλλες περιοχές της Χερσονήσου του Αίμου...
Ωστόσο, παράλληλα με τα πηγαινέλα του Ουίσνερ στα Βαλκάνια και τις διακηρύξεις της ΕΕ για την εκεί δημιουργία «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» (δηλαδή ανεμπόδιστης ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου εις βάρος των βαλκανικών λαών) παρατηρούνται σχεδόν αμυδρά δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν, για μία ακόμη φορά, ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση και σ' αυτήν την περιοχή. Πέρα από τους «Τάιμς του Λονδίνου» που «ανακάλυψαν» πριν μία βδομάδα «οργανωμένο έγκλημα, αλβανική μαφία και διαφθορά» στο Κοσσυφοπέδιο, που εδώ και έξι χρόνια είναι υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ, προχτές εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλμπερτ Ρόχαν, να έχει παρόμοιες «ανησυχίες». Οπως είπε, η διαφθορά «ίσως καθυστερήσει» την προοπτική ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου... Ομως, ενδεχομένως, τα σχόλιά του να εντάσσονταν στις γνωστές πιέσεις στο πλαίσιο των στημένων διαπραγματεύσεων της Βιέννης, που θα ξαναρχίσουν στις 4 Μάη.