Νίκος Ανδρουλάκης |
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη |
Αυτή τη φορά, «θύμα» είναι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, που, στις 17/6, θα παραχωρηθεί για «φαγοπότι» μετά ξεναγήσεως στο κεφάλαιο της ένδυσης, με αφορμή το 22ο παγκόσμιο συνέδριο της διεθνούς ομοσπονδίας ένδυσης, σε συνεργασία με τις σχετικές εγχώριες επιχειρηματικές ενώσεις.
Το «επίσημο δείπνο» θα γίνει στο φουαγιέ του μουσείου (έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για ανάλογες δραστηριότητες) με συμμετοχή 50 συνέδρων, οι οποίοι θα ξεναγηθούν στα εκθέματα από δικό τους ξεναγό. Η διεύθυνση του μουσείου, δυστυχώς, συμφωνεί. Το χειρότερο είναι ότι το ΥΠΠΟ κάνει και «σκόντο» στους επιχειρηματίες, μειώνοντας το νόμιμο τέλος χρήσης! Ετσι, ενώ το τέλος χρήσης είναι 7.000 ευρώ, ο πρόεδρος του ΚΑΣ, γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ (εκφραστής της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής) Χρ. Ζαχόπουλος, πρότεινε μόνο 2.500 ευρώ, με «επιχείρημα» ότι οι «δειπνούντες» είναι «μόνο» 50, έναντι 500 (!) σε παλαιότερη εκδήλωση συμβολαιογράφων! Στην τελική έγκριση το ποσό έπεσε στα 2.000 ευρώ. Μόνο ένα μέλος του ΚΑΣ (Μ. Κορρές) τάχτηκε ενάντια σε τέτοια χρήση του μουσείου.
Θυμίζουμε ότι αυτό το συνέδριο είχε «διαφημιστεί» από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, (Νοέμβρης 2005), σε ομιλία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου για την «Πορεία της ελληνικής οικονομίας», ως παράδειγμα μιας «ανοιχτής» Ελλάδας «στους ξένους επιχειρηματίες για επενδύσεις». Συνέδεσε, μάλιστα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας με αυτό το σκοπό, ξεκαθαρίζοντας σε ποιους θέλει η κυβέρνηση να ανήκει πραγματικά αυτός ο πολιτισμός...
Σκηνή από την «Ντόλλυ» |
Πρόκειται για μεγάλη, φαντασμαγορική παράσταση, με 35 ηθοποιούς, που αφήνονται στη μαγεία του θεάτρου, της μουσικής και του χορού, με σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Ιορδανίδη. Ενα παραμύθι και ταυτόχρονα σάτιρα της καθημερινής ζωής, με τις χαρές, τις λύπες, τους έρωτες και τα απρόοπτά της, όπως τη ζούσαν οι άνθρωποι στη Ν. Υόρκη, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η θρυλική προξενήτρα, Ντόλλυ, η διάσημη χήρα, βρίσκει λύσεις στο πρόβλημα του καθενός. Σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική Γιούρι Στούπελ, χορογραφία Ολια Στεφανίδου. Παίζουν: Χρυσούλα Διαβάτη, Κώστας Σάντας, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Σταύρος Βαφειάδης, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Δελληγιανίδη, Αθηνά Μαξίμου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Ερατώ Πίσση, Κυριακή Ρωμανού, Γιάννης Σαμσιαρής, Δημήτρης Σπορίδης, Αγγελος Σταματάκης, Εύη Στοΐδου κ.ά.
Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με το «Συνηθισμένο θαύμα» του Ευγενίου Σβαρτς, από τη Νεανική - Παιδική Σκηνή, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων. Οι παραστάσεις δίνονται από Τρίτη έως Παρασκευή (9.15 π.μ., 11.15 π.μ.), προκειμένου να τη δουν οι μαθητές όλων των Δημοτικών, Γυμνασίων, και Λυκείων της Ηπείρου και των όμορων νομών. Γι' αυτό εκδόθηκε σχετική άδεια παρακολούθησης της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Παιδείας. Οι πρωινές παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 14 Απρίλη.
Μετάφραση Νατάσα Χοτούρα, επιμέλεια κειμένου Γιώργος Νάκος, σκηνοθεσία Μαρία - Λουίζα Παπαδοπούλου, σκηνικά Μαρία - Λένα Λαπατά, κοστούμια Ιωάννα Τσάμη, μουσική Γιώργος Μπουντουβής, επιμέλεια κίνησης Κική Μπάκα. Παίζουν: Γιώργος Βούτος, Κατερίνα Μανουσοπούλου, Ανδρέας Παπαδάκης, Νίκος Ντούπης, Σύρμω Κεκέ, Θοδωρής Γκόγκος κ.ά.
Ο πιανίστας και συνθέτης Διονύσης Μπουκουβάλας δίνει ρεσιτάλ πιάνου στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση), σήμερα (8 μ.μ.), με έργα Φέλντμαν, Σκέμπτον, Κάρντιου (πρώτη ελληνική εκτέλεση) και των Ελλήνων Ιάκωβου Κονιτόπουλου, Παναγιώτη Μαρίνου και Λευτέρη Παπαδημητρίου (σε πρώτη εκτέλεση). Ο νέος πιανίστας γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αρίστευσε και στο πιάνο. Από την αρχή των μουσικών του σπουδών ασχολείται με τη σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό. Από το 1999 ερευνά τη ζακυνθινή μουσική παράδοση, λαϊκή και λόγια (εργογραφία του Ζακύνθιου συνθέτη Αλέκου Ξένου, μελέτη για τον Γιάννη Βίτσο και τη λαϊκή ζακυνθινή μουσική). Εχει επιμεληθεί το μουσικό μέρος του λευκώματος «Ζάκυνθος - Απουλία: Μουσική και έθιμα».
«Το δέντρο της ενιαίας γλώσσας μας» είναι το θέμα της σημερινής (7μμ) εκδήλωσης της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 7ος όροφος). Ομιλητές θα είναι οι Χρήστος Γκόντζος και Γιάννης Βασιλείου.
Σήμερα (8.30μ.μ.) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη), εγκαινιάζεται έκθεση χαρακτικής της Φλοράνς Χρηστάκη με τίτλο «Σωληνόφως». Οι σωλήνες για τη δημιουργό είναι μέσον για το πέρασμα από έναν κόσμο σε άλλον. Με μπαρόκ διάθεση και καυστικό χιούμορ, προσκαλεί στη μετα-ζούγκλα μιας φανταστικής χλωρίδας.
Εγκαινιάζεται σήμερα (8μ.μ.) στην «Gallery+Lab» (Σαχτούρη 1-3 και Σαρρή, Ψυρρή), έκθεση των τελειοφοίτων σπουδαστών των Εργαστηρίων Χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Εως τις 10/3 παρουσιάζονται έργα των: Εύας Βασδέκη, Φωτεινής Γουσέτη, Ελένης και Σοφίας Λιβανού, Δημήτρη Μηλιώτη, Ντίνας Μπαλονά, Τάσας Χαροκόπου κ.ά.