ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πολίν", ο Σπράος

Τι σχέση έχει ο Σπράος με τον "Πολίν"; Εκ πρώτης όψεως ουδεμία, καθότι ο πρώτος είναι άνθρωπος, επιστήμων και τυγχάνει σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ενώ ο δεύτερος είναι φυσικό φαινόμενο, τυφώνας, που εμφανίστηκε στο Νότιο Μεξικό.

Τι σχέση έχουν οι Ελληνες συνταξιούχοι με τους κατοίκους των τενεκεδομαχαλάδων του Ακαπούλκο; Εκ πρώτης όψεως, ωσαύτως, ουδεμία, καθότι οι πρώτοι είναι πολίτες χώρας της αναπτυγμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι δεύτεροι πολίτες β κατηγορίας κράτους της Κεντρικής Αμερικής.

Προς τι, λοιπόν, η σημερινή "διακριτική" αναζήτηση κοινών χαρακτηριστικών σε διαφορετικής υπόστασης υποκείμενα και σε διαφορετικής υφής ανθρώπινα όντα;

Πριν, προώρως κι άνευ ωρίμου κι επαγωγικής σκέψεως, καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ο γράφων αεροβατεί και αερολογεί, επιχειρών ματαίως να συνδυάσει ανόμοια γεγονότα και διαφορετικές καταστάσεις, παρακαλουθήστε, την έκθεσή τους.

Ο Γ. Σπράος παρουσίασε προχτές την περιβόητη έκθεσή του για την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα. Και ενεφανίσθη ως τυφώνας που σαρώνει τις συντάξεις και γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις των συνταξιούχων. Ενας τυφώνας, όμως, που δρα επιλεκτικά εναντίον των φτωχών κι αδυνάτων τούτης της χώρας και αφήνει στην ησυχία τους και στο απυρόβλητο τους μεγαλοεισοδηματίες, τους μεγαλοβιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους. Ενας τυφώνας, που επιχειρεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου - όπως, π.χ., αυτές της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής - ισοπεδώνοντας εργατικά δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις χρόνων.

Οι Ελληνες συνταξιούχοι - η πλειοψηφία των οποίων και σήμερα ζουν στην ανέχεια, στη φτώχεια και πολλοί στην εξαθλίωση - αν οι προτάσεις Σπράου γίνουν κυβερνητική πράξη, κινδυνεύουν να εξομοιωθούν με τους "τενεκεδοκατοίκους" του Νότιου Μεξικού. Η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση Σημίτη θ' ανοίξει έναν τεράστιο "κοινωνικό Καιάδα", στον οποίο θα σπρώξει χιλιάδες απόμαχους της δουλιάς.

Ο τυφώνας "Πολίν" προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων Μεξικανών και το ξεσπίτωμα χιλιάδων άλλων. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι και ο "Πολίν", όπως και ο Σπράος - αν και ως φυσικό φαινόμενο αυτός τεκμαίρεται ότι δρα στα"τυφλά" - έδρασε επιλεκτικά. Τα θύματά του είναι αποκλειστικά κάτοικοι των"τενεκεδομαχαλάδων" κι όχι από τους "λουσάτους" που διαμένουν εκεί κοντά, στις βίλες του Ακαπούλκο. Τούτο, αν και φαίνεται, δεν είναι ανεξήγητο, καθότι οι φτωχοί "τενεκεδοκάτοικοι" είναι απροστάτευτοι, έρμαιο των φυσικών φαινομένων, εν αντιθέσει με τους πλούσιους "χλιδάτους", που δεν κινδυνεύουν διαμένοντας σε σύγχρονα και ανθεκτικά κτίρια και έχουν την προστασία της πολιτείας, την οποία δεν απολαμβάνουν οι απόκληροι γείτονές τους.

Ιδού, λοιπόν, κοινά χαρακτηριστικά φαινομένων, εκ πρώτης όψεως, διαφορετικών κι απόμακρων: Κοινή και τραγική η μοίρα των φτωχών και αδυνάτων όπου Γης, έως ότου ο καπιταλισμός, ως καταστροφικό κοινωνικό φαινόμενο, κυβερνά και καθορίζει τις τύχες της ανθρωπότητας. Θύματα των σχεδιασμένων πολιτικών, αλλά και των ανεξέλεγκτων φυσικών τυφώνων, επιλεκτικά και μόνον οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι πεινασμένοι και κατατρεγμένοι τούτου του κόσμου.

Εξ αυτού του αξιώματος, συνάγεται το συμπέρασμα: Αν ο κόσμος αυτός δεν αλλάξει, αν δεν έρθουν "τα πάνω - κάτω", αν δεν εξαφανιστεί από προσώπου Γης ο καπιταλισμός, οι κάθε είδους καταστροφές θα είναι πάντα και παντού σε βάρος των πολλών και αδυνάτων και πάντα και παντού θα "τη βγάζουν καθαρή", ισχυροποιώντας κι άλλο τη θέση τους στην κοινωνία και στη ζωή, οι λίγοι και ισχυροί...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Και μόνο οι αριθμοί σοκάρουν...

Συγκλονιστικά στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ: Αφόρητη φτώχεια πλήττει 1,3 δισ. ανθρώπους! Για να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των παιδιών σε όλη τη Γη, χρειάζονται 35 δισ. δολάρια. Για να παίζουν οι ...ελάχιστοι γκολφ, ξοδεύονται ετησίως 40 δισ. δολάρια!

Παρά την παγκόσμια οικονομία των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πλήττονται από αφόρητη φτώχεια, ενώ απ' αυτούς τα 650 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Τη φοβερή αυτή αντίθεση επισημαίνει η "Γιούνισεφ", με αφορμή την 17η Οκτώβρη, Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.Κι αυτά τα νούμερα φέρνουν στο νου, για μια ακόμα φορά, τον πίνακα που παρουσίασε η διεθνής οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της το 1995, όπου - μεταξύ άλλων - τονιζόταν το εξής: Το συνολικό κόστος για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, το ποσό που ξοδεύεται παγκοσμίως για να παίζουν οι ...ελάχιστοι γκολφ ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια! Παράλληλα, η κατανάλωση κρασιού ετησίως φτάνει τα 85 δισ. δολάρια, μπίρας τα 160 δισ., τσιγάρων τα 400 δισ., ενώ για διαφήμιση ξοδεύονται 250 δισ. και για εξοπλισμούς περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια...

"Αν η πλειοψηφία των βιομηχανικών χωρών δεσμευτεί να επιτύχει το στόχο διάθεσης του 0,7% του ΑΕΠ τους για διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια - όπως συμφωνήθηκε πριν 25 χρόνια - τότε μπορεί να σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ενάντια στη φτώχεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα", τονίζει η διεθνής οργάνωση. Να σημειωθεί ότι μόνο τέσσερις χώρες - Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία - έχουν φτάσει ή έχουν ξεπεράσει το στόχο του 0,7% του ΑΕΠ.

Η "Γιούνισεφ" σημειώνει πως σήμερα συγκεντρώνονται 58,8 δισ. δολάρια από τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια της τάξης του 0.27% του ΑΕΠ κι αν επιτευχθεί ο στόχος του 0.7% θα συγκεντρωθούν 153 δισ. δολάρια. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν επιπλέον 94 δισ. ετήσια. "Από αυτά τα 40 δισ. δολάρια θα κάλυπταν το κόστος της βασικής εκπαίδευσης για όλους, τις ανάγκες υγείας και διατροφής, της αναπαραγωγικής υγείας, του οικογενειακού προγραμματισμού, της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να αυξήσουν το ετήσιο εισόδημα των φτωχών, ώστε να βοηθηθούν να βγουν από την απόλυτη φτώχεια", υπογραμμίζει.

Θανατηφόρες ελλείψεις στη διατροφή

Παράλληλα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα Διατροφής, η "Γιούνισεφ" δίνει και πάλι συγκλονιστικά νούμερα. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το 1/3 των παιδιών κάτω των πέντε χρόνων - δηλαδή 200.000.000 παιδιά - υποφέρουν από υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός είναι και η αιτία που οδηγεί σε θάνατο 12.000.000 παιδιά ετησίως!

Συγκεκριμένα, περίπου 5.700.000 άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο έχουν γεννηθεί με κρετινισμό, επειδή οι μητέρες τους έπασχαν από έλλειψη ιωδίου, όταν ήταν έγκυες. Η έλλειψη ιωδίου έχει δημιουργήσει, επίσης, πρόβλημα βρογχοκήλης σε 750.000.000 ανθρώπους, ενώ το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει, εξαιτίας της έλλειψης αυτής από νοητικές και φυσικές δυσλειτουργίες.

Παράλληλα, 250.000.000 παιδιά υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Α, με αποτέλεσμα περίπου 250.000 απ' αυτά να τυφλώνονται κάθε χρόνο. Τέλος, ένα δισ. άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη σιδήρου, η οποία και ευθύνεται για το 20% των θανάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ