Μόνο που χτες όλοι όσοι παρευρέθησαν στην παρουσίαση του βιβλίου του ΟΗΕ, με τίτλο «Οι πρόσφυγες του κόσμου» - ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε με αφορμή ακριβώς τη συμπλήρωση μισού αιώνα «ζωής και δράσης» του διεθνούς οργανισμού - συμφώνησαν απολύτως στο εξής: Πως τόσα χρόνια μετά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γιορτάσουμε. Ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί πως όντως «η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει λύσεις για τα γενεσιουργά αίτια που προκαλούν την προσφυγιά»...
Βέβαια, το κυρίαρχο θέμα, τόσο του συγκεκριμένου βιβλίου, όσο και του προβληματισμού που αναπτύχθηκε χτες κατά την παρουσίασή του, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το πολιτικό άσυλο. Τα όσα - θέλοντας και μη - καταγράφει ο ΟΗΕ είναι αποκαλυπτικά και για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και για τις ευθύνες που έχουν πλέον οι χώρες του λεγόμενου βιομηχανικού κόσμου. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επισημαίνει στο καινούριο της βιβλίο ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις αναπτυγμένες χώρες θα συνεχίσει να αυξάνεται, μόνο που το διεθνές νομικό πλαίσιο δημιουργεί ήδη «έναν κόσμο που είναι ολοένα και περισσότερο απρόθυμος να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του στους εκτοπισμένους».
«Δεν υπάρχει λόγος για εορτασμούς. Αντιθέτως, η μακρά περίοδος λειτουργίας της ΥΑ του ΟΗΕ είναι απόδειξη της συνεχούς αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει τις διώξεις, τις προκαταλήψεις, τη φτώχεια και άλλες αιτίες των εκτοπίσεων και των συγκρούσεων», αναφέρει ενδεικτικά στον πρόλογο του βιβλίου η τέως Υπατη Αρμοστής Σ. Ογκάτα.
Οι διαπιστώσεις του βιβλίου και κυρίως οι προβλέψεις του για το μέλλον, πραγματικά τραγικές. «Εάν οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιοτέρων και φτωχότερων χωρών του κόσμου συνεχίσουν να μεγαλώνουν και αν οι χώρες που είναι εκτός του βιομηχανοποιημένου κόσμου δεν ενθαρρυνθούν επαρκώς και δεν υποστηριχτούν στο να παράσχουν προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες στις περιοχές τους, οι αριθμοί των ανθρώπων που αναζητούν μια νέα ζωή στα πλουσιότερα κράτη του κόσμου θα παραμείνουν σταθεροί».
Το βιβλίο αναφέρει επίσης ότι οι νομοθετικές αλλαγές στο καθεστώς ασύλου στις βιομηχανοποιημένες χώρες, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, στόχευαν σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια να ελεγχθεί η παράνομη - συμπεριλαμβανόμενης και της οικονομικής - μετανάστευση. Παρ' όλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές απέτυχαν να αναγνωρίσουν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά ανάγκη να ζητήσουν προστασία από τις διώξεις. Μάλιστα, σημειώνει ο ΟΗΕ, «η πολιτική καταστολής σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση δεν έχει λύσει το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των παράνομων μεταναστών, αντίθετα τείνει να οδηγεί τόσο τους μετανάστες όσο και τους αιτούντες άσυλο στα χέρια λαθροδιακινητών».
Τέλος ένα άλλο σημαντικό θέμα που πιάνει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ο χειρισμός του θέματος των προσφύγων από μερίδα των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, τα οποία «εκμεταλλεύτηκαν το κλίμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και τα αισθήματα αντιπάθειας για τους μετανάστες, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Για παράδειγμα τον Οκτώβρη του 1998 η αγγλική εφημερίδα "Dover Express" χαρακτήρισε τους αιτούντες άσυλο "ανθρώπινα σκουπίδια"»...
Δύσκολη πόρτα για τους αιτούντες άσυλο έχει αποδειχθεί η χώρα μας, παρά τις σαφείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης πριν από 50 χρόνια. Τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως μιλούν για ένα ποσοστό αναγνώρισης πολιτικού ασύλου, που κάθε χρόνο στη χώρα μας κατρακυλά όλο και σε χαμηλότερα επίπεδα. Ετσι, από 24,5% που ήταν το συγκεκριμένο ποσοστό το 1995, έφτασε στο 5,5% το 1997, έπεσε ακόμα χαμηλότερα το 1998 (4%) για να φτάσει το πρώτο εξάμηνο του 2000 στο 9,7%.
Με όλα αυτά, λοιπόν, οι χτεσινοί ισχυρισμοί του Γ. Παπανδρέου πως «η Ελλάδα εξετάζει πόσοι αιτούντες άσυλο χρήζουν προστασίας», πως «οι πρόσφυγες οφείλουν ανάλογο σεβασμό» και πως «οι πρόσφυγες είναι αυτοί που έχουν προβλήματα, δεν είναι οι ίδιοι πρόβλημα», είναι σκέτη δημαγωγία. Γιατί εδώ ισχύει παραφρασμένο το τραγούδι: «Αλλα μου λεν τα λόγια σου και άλλα οι αριθμοί σου»...
Ζητούσα από τους στρατιώτες των ιμπεριαλιστών να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να αντιδράσουν στη μετατροπή τους σε φονιάδες γυναικών, παιδιών και γερόντων, αν και ήξερα ότι ένας στρατιώτης, κι όταν διαθέτει συνείδηση, είναι πολύ δύσκολο να την προτάξει έναντι του «στρατιωτικού καθήκοντος». Πολύ περισσότερο όταν είναι «επαγγελματίας» του πολέμου, όπως πολλοί από τους Αμερικανούς «Ράμπο», και ιδέα δεν έχει από τη ρήση του Πρωταγόρα «πάντων μέτρων, άνθρωπος». Γνώριζα, επίσης, ότι ο ΝΑΤΟικός πιλότος δεν είχε νιώσει το φόβο του πολέμου - ένα συναίσθημα που θα έκανε πολλούς να το σκεφτούν πριν δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις - καθώς «πολεμούσε από ψηλά» και δεν ερχόταν ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό.
Βεβαίως, ένιωσα εθνικά υπερήφανος που Ελληνες στρατευμένοι βρήκαν το θάρρος και τη λεβεντιά ν' αρνηθούν τη συμμετοχή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της γειτονικής χώρας, επικαλούμενοι το Σύνταγμα της Ελλάδας, στηριζόμενοι στο γνήσιο πατριωτισμό τους και υπηρετώντας το διεθνισμό τους προς τα στρατευμένα παιδιά και το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι οι στρατευμένοι νέοι έδειξαν, για μια ακόμα φορά, ότι υπάρχουν Ελληνες που «δεν πουλούν την ψυχή τους στο διάβολο», τιμούν την ιστορία της πατρίδας μας και την υπερηφάνεια του λαού μας.
Τώρα, που το «σύνδρομο των Βαλκανίων» έπληξε αρκετούς κι απειλεί όσους βρέθηκαν σε μολυσμένες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, οι πάντες ανησυχούν και πολλοί, ίσως, να καταριούνται τη νεανική απερισκεψία τους ή να μετανιώνουν που στάθηκαν ευάλωτοι στη χρηματική εξαγορά της συνείδησής τους. Εχουν κι αυτοί τις προσωπικές τους ευθύνες, αλλά η κύρια ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έστειλε τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας για να εξυπηρετήσει τα σχέδια και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Αν, λοιπόν, θέλει η κυβέρνηση να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτών των εγκληματικών ευθυνών της, πρέπει να διατάξει αμέσως την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατευμένων στην πατρίδα. Αν δεν το κάνει, θα την κυνηγούν εσαεί οι κραυγές των ζωντανών, οι ρόγχοι των μελλοθανάτων και οι σιωπές των νεκρών που επλήγησαν από το «σύνδρομο των Βαλκανίων»...