Με θλίψη αποχαιρετά την σπουδαία στιχουργό το ΚΚΕ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, με καταγωγή από την Υδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Διακοσμητική - Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το 1969 πήγε στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.
Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Αννα Παναγιωτοπούλου.
«H Λιλιπούπολη ξεκίνησε σαν μια εκπομπή για να μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τι είναι το κόκκινο χρώμα, τι το πράσινο, τι είναι το κοντά, τι το μακριά, το μικρό, το μεγάλο...», θυμόταν η Μ. Κριεζή, στην πορεία όμως «...άρχισαν οι ήρωες να αποκτούν χαρακτήρα. Αρχισε να αλλάζει η θεματολογία. Η "Λιλιπούπολη" πήρε πολιτική διάσταση, συνέβαιναν γεγονότα, γίνονταν εκλογές όπως τις κάνουν οι μεγάλοι» και παράλληλα πρόσφερε στους γονείς, στους ενήλικες ένα ταξίδι στη «χώρα» των παιδικών αναμνήσεων.
Οι συμβολισμοί της «Λιλιπούπολης» και οι αναφορές στην επικαιρότητα της εποχής έκαναν στελέχη της τότε κυβέρνησης καθώς και μια μερίδα του Τύπου να τη χαρακτηρίσουν κομμουνιστική προπαγάνδα!
Το 1980 κυκλοφόρησαν σε δίσκο τα τραγούδια της «Λιλιπούπολης», με τον Μάνο Χατζιδάκι, που διηύθυνε και την ορχήστρα, να δηλώνει: «Η "Λιλιπούπολη" υπήρξε γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μια, του Τρίτου Προγράμματος, κι από την άλλη, μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό.
Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού Τύπου που χαρακτήρισε την "Λιλιπούπολη" σαν... κομμουνιστική. Ισως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα, με καθαρή ποιητική γλώσσα θίγοντας θέματα που βασανίζουν και πονάν τον τόπο, κι όχι σαν εκπαιδευτικοί ή γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά λες κι αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς, με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική.
Ομως εκεί που θέλω να σταθώ, είναι στο περιεχόμενο αυτών των δυο δίσκων, που είναι η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών της "Λιλιπούπολης". Την μουσική την γράψανε τρεις νέοι συνθέτες - η Πλάτωνος, ο Μαραγκόπουλος κι ο Κυπουργός - προικισμένοι κι οι τρεις με αληθινό μουσικό ταλέντο, με καλλιέργεια κι ευφυΐα, που μαζί με την ευφάνταστη και τεχνικώτατη ενορχήστρωση που οι ίδιοι έκαναν στα τραγούδια τους, σφραγίσανε μελωδικά την φημισμένη αυτή εκπομπή του Τρίτου, με τρόπο ανεξίτηλο. Και η Μαριανίνα Κριεζή που έγραψε όλους τους στίχους, με ιδιοφυΐα κατάφερε να ξαναζωντανέψει ελληνικές λέξεις χρήσεως καθημερινής, να τις τοποθετήσει ευαίσθητες, νεανικές, σαν να γεννήθηκαν χτες, μέσα στους ευρηματικούς στίχους των τραγουδιών.
Και πέτυχαν κι οι τέσσερις, ένα μοναδικό και λαμπερό επίτευγμα μουσικής και ποίησης για παιδιά και για το Ραδιόφωνο. Ανεπανάληπτο και καθοριστικό μες στην ελληνική πραγματικότητα...».
Η Μαριανίνα Κριεζή συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής». Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε με πολλούς τραγουδιστές, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει και πολλοί συνθέτες.
Την Μαριανίνα Κριεζή αποχαιρετά με θλίψη το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Αποχαιρετούμε με θλίψη την σπουδαία στιχουργό Μαριανίνα Κριεζή, δημιουργό των τραγουδιών στη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή "Εδώ Λιλιπούπολη" αλλά και συγγραφέα πολλών παιδικών βιβλίων.
Οι ευφάνταστοι, γεμάτοι κέφι και χρώματα, σαν παιδικές ζωγραφιές, στίχοι της στη "Λιλιπούπολη" δημιούργησαν τομή στο παιδικό τραγούδι, αγαπήθηκαν κι αγαπιούνται από μικρούς και μεγάλους. Συνεχίζοντας με την ίδια δροσιά και ευαισθησία τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι, έφτιαξε έναν δικό της ξεχωριστό, αλλά τόσο οικείο σε όλους μας κόσμο.
Στη μεγάλη δημιουργική διαδρομή της συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, όπως οι Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.ά.
Στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος (Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ), Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.
Ως συγγραφέας συμμετείχε στον συλλογικό τόμο "Λόγος για την Υδρα" που περιλάμβανε ζωγραφικά έργα μεγάλων καλλιτεχνών συνδεμένων με το ιστορικό νησί (Παναγιώτη Τέτση, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Περικλή Βυζάντιο και Νίκο Νικολάου).
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».
Συνοδοιπόροι σε αυτήν τη θεατρική διασκευή είναι ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη.
Με φόντο την τυχαία συνάντηση δύο μοναχικών ανθρώπων, ο Ντοστογιέφσκι αναλύει την περίπλοκη ανθρώπινη ψυχή... Πάνω από τα νερά του ποταμού Νέβα, σε μια προκυμαία, δύο μοναχικοί νέοι θα ζήσουν μία ιστορία ενηλικίωσης. Αγνωστοι μεταξύ τους συναντιούνται, γνωρίζονται και ανταλλάσσουν τα ανείπωτα ως τώρα μυστικά τους, τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Μια επαφή πολύτιμη, από αυτές που δεν προγραμματίζουμε - και είναι αρκετή για να καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής μας.
Πρωτότυπη μουσική: Στάμος Σέμσης. Σκηνικά - Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη. Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη.
Παραστάσεις: Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή στις 19.00 - Πέμπτη στις 20.00.
Οκτώ τραγούδια σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη, Διονύση Καρατζά και στίχους Μαρίας Κοσσυφίδου, Μάρθας Βασκαντήρα και Γιάννη Σιδέρη, που ερμηνεύουν ο Θανάσης Χουλιαράς, η Μαρία Ρούτση και η Δάφνη Ζουρνατζή. Συμμετέχουν ο Λάκης Χαλκιάς και ο Δημήτρης Υφαντής, ερμηνεύοντας το κομμάτι «Γεννήθηκα να τραγουδώ», σε ποίηση Διονύση Καρατζά, που είναι αφιερωμένο στη διαδρομή του Λάκη Χαλκιά.
Οκτώ τραγούδια, διαφορετικού ύφους, που με την ενορχηστρωτική φροντίδα του συνθέτη συνυπάρχουν αρμονικά το κλαρίνο με την ηλεκτρική κιθάρα, το πιάνο με το κανονάκι, το μπλουζ ηχόχρωμα με το λαϊκό τραγούδι. Οπως έχει αναφέρει ο Ν. Μπαλής για το έργο του: «Ο "Δρόμος" είναι για εμένα μια σειρά από διαφορετικές διαδρομές ανθρώπων αλλά και εμπειριών που συνάντησα στην πορεία της μουσικής ζωής μου. Από τον Μενέλαο Λουντέμη και τον Διονύση Καρατζά έως και τους ερμηνευτές που έγραψαν τις υπέροχες δικές τους διαδρομές.
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους σπουδαίους τραγουδιστές Θανάση Χουλιαρά, Μαρία Ρούτση, Δάφνη Ζουρναρτζή, που οι προσωπικές τους διαδρομές συναντήθηκαν με τον δικό μου "Δρόμο". Τιμή και συγκίνηση η συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά και του Δημήτρη Υφαντή σε ένα τραγούδι που μας χάρισε ο Διονύσης Καρατζάς, αφιερωμένο στη διαδρομή του Λάκη Χαλκιά.
Ευχαριστώ τους μουσικούς που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά. Οσο για μένα, έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και αρχίζει μια νέα διαδρομή στον Δρόμο της Ζωής».
Το CD διατίθεται σε επιλεγμένα δισκοπωλεία της Αθήνας και από την ιστοσελίδα του «Μετρονόμου», ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται συναυλία - παρουσίαση του δίσκου σε κεντρική μουσική σκηνή της Αθήνας, καθώς και στην Πάτρα.
Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στα 250+1 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και είχε σκοπό την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης του Συλλόγου, το οποίο στήριξε και στηρίζει όσους μουσικούς έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο κλάδος. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε τα παρακάτω κομμάτια.
- Παύλος Καρρέρ (1829 - 1896): «Μάρκος Μπότσαρης» (αποσπάσματα). Λιμπρέτο: Τζοβάνι Κατσαλούπι, νέα ενορχήστρωση (2013): Βύρων Φιδετζής. «Κυρά Φροσύνη» ή «Η εκδίκηση του Αλή Πασά» (αποσπάσματα). Λιμπρέτο: Ελισσαβέτιος Μαρτινέγκος
- Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 - 1827), «Τα Ερείπια των Αθηνών», έργο 113 (αποσπάσματα). Μουσική πάνω στο θεατρικό έργο του Αυγούστου φον Κοτσεμπούε. Εισαγωγή, Τουρκικό Εμβατήριο, Μουσική πίσω από τη σκηνή, Εμβατήριο και χορωδιακό.
Συμμετείχαν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και οι λυρικές τραγουδίστριες Βασιλική Καραγιάννη, Σοφία Κυανίδoυ και Τζούλια Σουγλάκου. Διηύθυνε ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός. Αφηγούνταν η ηθοποιός Μαρία Αλιφέρη.