ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΕΑΜ
Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Την τακτική του ΥΠΠΟ και της πλειοψηφούσας παράταξης στο Δήμο Καλλιθέας, που στοχεύει «στην αναίρεση της αρχικής απόφασης για το Τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31, στην Καλλιθέα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το κτίριο του Τυπογραφείου, που «ιδρύθηκε με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στις αρχές του 1942, μοναδικό εύρημα στον ελλαδικό χώρο και στην Ευρώπη, που θυμίζει τους αγώνες του λαού μας κατά των Ιταλο-Γερμανο-Βουλγάρων κατακτητών, αγοράστηκε από το ΥΠΠΟ και παραχωρήθηκε στο Δήμο Καλλιθέας για να αποκατασταθεί ως Μουσείο του Τύπου του ΕΑΜ. Γι' αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή από εκπροσώπους του ΥΠΠΟ, του Δήμου και των ΕΑΜικών οργανώσεων».

«Ξαφνικά», συνεχίζει η ανακοίνωση, «χωρίς καμιά ενημέρωση, το Υπουργείο μαζί με τη διοίκηση του Δήμου "κατάργησαν" την επιτροπή, σταμάτησαν κάθε εργασία της, με σκοπό να παραχαράξουν την ιστορία του Τυπογραφείου που είναι γέννημα και θρέμμα, ποτισμένο με αίμα, των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης. Η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΥΠΠΟ, η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας θα φέρουν τεράστια ιστορική ευθύνη εάν προσπαθήσουν να αλλοιώσουν την εμφάνιση και ιστορία του σπιτιού που κρύβει το Τυπογραφείο του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, το οποίο αποτέλεσε τον ιδρυτή και κύριο αιμοδότη της Εθνικής Αντίστασης στους σκληρούς αγώνες για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Εμείς, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής και ΕΛΑΣίτικης Εθνικής Αντίστασης, καθώς και ο καλλιθεάτικος λαός δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιαδήποτε βεβήλωση της ιστορίας του Τυπογραφείου».

Και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ καταλήγει: «Απαιτούμε την άμεση επαναφορά της αρχικής απόφασης και τη συνέχιση των έργων αποκατάστασης του κτιρίου, ώστε επιτέλους να λειτουργήσει ως Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου, προκειμένου να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νέοι».

Εξάλλου, σε άρθρο του, στην εφημερίδα της Καλλιθέας «Ερευνα», ο Γιάννης Πιερουτσάκος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «θα είναι πολιτικές και ιστορικές οι ευθύνες του ΥΠΠΟ και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η γνωμοδότηση και προώθηση του μουσείου στο σπίτι - μνημείο της οδού Σκρα στην Καλλιθέα, όπου προτείνουν να στεγαστούν κι άλλες "Εθνικές Ομάδες", που έμμεσα ή άμεσα φυγομάχησαν ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές». Αφού σημειώνει ότι το ΥΠΠΟ «προσπαθεί έμμεσα ν' αλλοιώσει και να υποβαθμίσει τον ηρωικό αγώνα εκείνων των αγωνιστών που τύπωναν στην Κατοχή τον παράνομο αντιστασιακό Τύπο», ο αρθρογράφος τονίζει: «Δε θα είναι τίμια και δίκαια μια τέτοια απόφαση, να στεγαστούν σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο, άλλες "Εθνικές Ομάδες", εκτός της ΕΑΜικής Αντίστασης, που αποδεδειγμένα ιστορικά πολέμησε ασυμβίβαστα τους κατακτητές».

Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Μερικά από τα αντικείμενα της αρχαιοκαπηλικής «συλλογής», ελάχιστο μέρος
Μερικά από τα αντικείμενα της αρχαιοκαπηλικής «συλλογής», ελάχιστο μέρος
Η ύπαρξη 33 - αδήλωτων φυσικά - αποθηκών με χιλιάδες αρχαιότητες κάθε είδους και προέλευσης - και ελληνικής - «σπαρμένες» στην Ελβετία, στο Λονδίνο, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια μιας δίκης στο Λονδίνο, η οποία αφορούσε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αρχαιολογικές συλλογές του κόσμου (!)

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», το δικαστήριο απέδωσε το 50% της συλλογής στην εφοπλιστική οικογένεια Μιχαηλίδη - Παπαδημητρίου, η οποία διεκδικούσε τις αρχαιότητες από τον «αμφιλεγόμενο» Βρετανό έμπορο αρχαιοτήτων, Ρόμπιν Σάιμς. Ο Σάιμς ήταν από τους μεγαλύτερους «ντίλερς» αρχαιοτήτων παγκοσμίως και βέβαια - ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις - τα αντικείμενα της «συλλογής» του ήταν «άγνωστης» ή «αόριστης» προέλευσης. Τα ευρήματα λαθρανασκαφών ή κλεπταποδοχής κατέληγαν σε μεγάλους οίκους («Σόθμπις», «Κρίστις» κλπ.) και μετά στις προθήκες άλλων «ευυπόληπτων» μεγάλων αμερικανικών και ιαπωνικών μουσείων, αλλά και ιδιωτών «συλλεκτών». Το 2000, η αξία της «επιχείρησης» του Σάιμς ξεπερνούσε τα 60 δισ.δρχ. και τα κέρδη αυτά επιτεύχθηκαν με τη βοήθεια της «ανεκτικής» βρετανικής και ελβετικής νομοθεσίας «που επιτρέπουν, αν δεν υποβοηθούν, τη διακίνηση αρχαιοτήτων που προέρχονται από λαθρανασκαφές».

Οι Ελληνες εφοπλιστές εμπλέκονται στην υπόθεση μέσω του Χρήστου Μιχαηλίδη, ο οποίος ήταν συνέταιρος του Σάιμς από το 1970 και «η ψυχή της επιχείρησης, το ταλαντούχο "μάτι" που εντόπιζε τις καλύτερες αγορές». Ο Χρ. Μιχαηλίδης βρέθηκε νεκρός το 1999 στο ιταλικό θέρετρο Τέρνι, από «ακούσια πτώση», κατά την ιταλική αστυνομία, αν και διάφορα στοιχεία αμφισβητούν αυτή την εκδοχή. Πάντως, ο ανιψιός του θανόντος ξεκίνησε δικαστικό αγώνα εναντίον του Σάιμς, που κατέληξε σε δέσμευση όλης της περιουσίας του τελευταίου, μεταξύ αυτής και των 17.000 (κατά την εφημερίδα, 5.000 κατά την οικογένεια) αρχαιοτήτων, κυρίως αιγυπτιακών, ελληνιστικών, ελληνικών και ρωμαϊκών.

Σε δήλωσή του μετά την αποκάλυψη, ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, χαρακτήρισε το θέμα «πρωτοφανές» και πρόσθεσε ότι έδωσε «εντολή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε συνεργασία με την πρεσβεία μας στο Λονδίνο και σε συνεργασία με την UNESCO να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου των ευρημάτων, γιατί μπορεί να βρεθούμε ενώπιον ενός πολύ σημαντικού δικτύου κλεπταποδοχής αρχαιοτήτων από ελληνικά Μουσεία, είτε αρχαιοκαπηλίας από ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα ελέγξουμε αυτά και θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες».

Πανεπιστημιακοί για συμβασιούχους ΥΠΠΟ

Τις μεγάλες ελλείψεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τις σχετικές κυβερνητικές ευθύνες και τον απαράδεκτο τρόπο «κάλυψής» τους αναδεικνύει επιστολή, προς τον υπουργό Πολιτισμού, 19 καθηγητών στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι συμβασιούχοι του υπουργείου «καλύπτουν τα κενά στελέχωσης του ΥΠΠΟ, το οποίο για μία και πλέον 10ετία δεν προχώρησε σε ανανέωση του προσωπικού» και προσθέτουν, με αφορμή τις «προσλήψεις» που εξαγγέλθηκαν, ότι «ο αριθμός των 85 αρχαιολόγων είναι εξαιρετικά μικρός, υπολείπεται των πραγματικών αναγκών και των αντίστοιχων κενών οργανικών θέσεων, που ανέρχονται στις 600».

Σημειώνουν ότι η πλειονότητα αυτών των αρχαιολόγων «υπήρξαν φοιτητές μας, πέραν των αυξημένων τυπικών προσόντων» και ότι «οι περισσότεροι έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο σύνολο του έργου του ΥΠΠΟ». Εμπειρία, «σημαντική επένδυση του Δημοσίου, η οποία κινδυνεύει ν' ακυρωθεί, αφού η πλειονότης των ήδη εργαζομένων δε δύναται να καλυφθεί από τις 85 μόλις θέσεις (...). Η απουσία σταθερών, τακτικά επαναλαμβανόμενων διαδικασιών προσλήψεων μονίμου προσωπικού οδήγησε στη σημερινή στρεβλή κατάσταση, που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους ήδη υπηρετούντες».

Προσθέτουν ότι «δημιουργείται διάκριση μεταξύ αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων» και ότι «η πρόκριση μιας ενιαίας διαδικασίας προσλήψεων για όλες τις κατηγορίες και ειδικότητες» επιστημόνων είναι «αποφασιστικής σημασίας για την ομαλή συνεργασία, βαθμολογική εξέλιξη και διεπιστημονική συνέργεια», που είναι απαραίτητη για την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι υπογράφοντες θεωρούν ως ασφαλή και αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης τα εξής: βαθμός πτυχίου, έτη προϋπηρεσίας στο ΥΠΠΟ, ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, ανακοινώσεις σε συνέδρια, δημοσιεύσεις κλπ.

Σήμερα, οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ κατεβαίνουν σε νέα 24ωρη απεργία.

Οχι και «πρωτοφανές»!

«

Πρωτοφανή» χαρακτήρισε ο Ε. Βενιζέλος την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που αποκάλυψε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (βλ. σχετικό ρεπορτάζ δίπλα). Στην πραγματικότητα, όμως, η υπόθεση είναι μεγάλη, ακόμη και συγκλονιστική, «πρωτοφανής» όμως όχι. Είναι απλώς χαρακτηριστική του τρόπου που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός την πολιτιστική κληρονομιά. Στην υπόθεση εμπλέκονται μεγάλα μουσεία, «ευυπόληπτοι συλλέκτες», μεγαλοαστοί (στην προκειμένη περίπτωση το εφοπλιστικό κεφάλαιο) με «γαρνίρισμα» ένα θάνατο που παραπέμπει... στο «Νονό» του Κόπολα.

Αν νομίζει ο υπουργός ότι τέτοιες υποθέσεις είναι απλά «φαινόμενα» ενός «αθώου» συστήματος, κάνει λάθος. Αν νομίζει ότι λύνονται με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του ίδιου συστήματος, το οποίο «γεννά» αυτά τα «φαινόμενα», επίσης κάνει λάθος. Τα στοιχεία όλων των σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά διεθνών φορέων αποδεικνύουν ότι η αρχαιοκαπηλία είναι σύμφυτη με το σύστημα, «σάρκα από τη σάρκα» του, έστω και αν δεν ομολογείται. Αρα η λέξη «πρωτοφανής» αποδεικνύει περισσότερο προπαγανδιστικά «ανακλαστικά», παρά την ουσία της υπόθεσης. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει, πλέον και επισήμως, τον πολιτισμό ως μέρος της «οικονομίας της αγοράς» και την καλλιτεχνική δημιουργία ως «εμπόρευμα». Αντίληψη, η οποία αντικειμενικά θα «γεννήσει» πολλούς ακόμη «συλλέκτες» τύπου Σάιμς...


Γρ. Τρ.

Ο Allan Holdsworth, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες, θα δώσει τρεις συναυλίες, στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Ωδείο Γ. Φακανά, Λ. Ποσειδώνος 3, Παραλία Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου, Τηλ. 210-4813605), σήμερα, αύριο και 1/11. Πρόκειται για τον μουσικό, που ανέπτυξε το guitar synthesizer, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της rock, fusion και jazz μουσικής. Απέσπασε βραβείο «Grammy» και θεωρήθηκε από το «Guitar Player» για πέντε συνεχή χρόνια ως ο καλύτερος κιθαρίστας του κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ