ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Δίδυμο Μαχλά - Ντέμη στην επίθεση

Ο Ανγκελ Ιορντανέσκου αρνήθηκε ότι στο χθεσινό φιλικό με το Κερατσίνι (5 - 0, 5 Μαχλάς, 25 Μάρκος, 47, 51, 83 Αναστασίου) δοκίμασε το σχήμα στο οποίο θα στηριχτεί την Κυριακή. Μετά το πέρας υποστήριξε πως "θα δω τι θα γίνει και τις επόμενες μέρες και μετά θ' αποφασίσω". Ομως όπως όλα δείχνουν, από τους 11 που ξεκίνησαν μάλλον μόνο ένας έχει σοβαρό ανταγωνιστή.

Στη δεξιά πλευρά ο Μαυρογενίδης πήγε καλά, μάλλον όμως πιο πετυχημένη κρίνεται η εμφάνιση του Β. Μπορμπόκη. Από κει και πέρα, κάτω από τα δοκάρια φυσικά θα είναι ο Ατματσίδης. Αριστερά ο Κασάπης, στόπερ οι Καλιτζάκης, Νταμπίζας και λίμπερο ο Ουζουνίδης (οι δύο τελευταίοι είναι οι μοναδικοί που αγωνίστηκαν σ' όλο το 90λεπτο). Αμυντικό χαφ θα είναι ο Ζαγοράκης και πιο μπροστά του στο κέντρο οι Τσάρτας, Μάρκος με τον πρώτο να παίζει πότε αριστερά και πότε δεξιά. "Καθαρός" κυνηγός ο Μαχλάς και πίσω του ως περιφερειακός ο Νικολαϊδης.

Χαρακτηριστικά από την πρώτη εμφάνιση της ομάδας ότι όλοι πρεσάρουν συνεχώς και οι επιθέσεις ξεκινούν από τον Ζαγοράκη. Χθες μάλιστα ο Ιορντανέσκου τον έχρισε αρχηγό, αλλά δήλωσε πως αυτό δεν είναι οριστικό. Εν γένει, αυτό που κάποιος μπορεί να παρατηρήσει είναι η επιβεβαίωση πως ήδη έχει γίνει μια νέα αρχή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τις όποιες ενστάσεις για το διοικητικό επίπεδο. Στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 500 φίλαθλοι, γεγονός πρωτόγνωρο, ενώ και εντός τερέν οι αλλαγές ήταν εμφανείς. Αρκεί να επισημάνουμε πως ο Τσάρτας μάρκαρε και κυνηγούσε τις χαμένες μπαλιές... Ο Ιορντανέσκου χρησιμοποίησε πάντως χτες όλους τους διεθνείς.

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι οι φίλαθλοι ν' ανταποκριθούν στο κάλεσμα παιχτών και ηγεσίας, τεχνικής και διοικητικής, και να δώσουν μαζικό "παρών" την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Η νίκη στο πρώτο παιχνίδι για τα προκριματικά του EURO 2000 θα βοηθήσει πρακτικά και ψυχολογικά για τη δύσκολη συνέχεια.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
"Χρυσώνει το χάπι" ο Σάμαρανκ

Χρησιμοποιώντας τη διπλωματική γλώσσα, που άριστα γνωρίζει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χ. Α. Σάμαρανκ, προσπάθησε χτες στην Αθήνα να "χρυσώσει το χάπι" του ελέγχου που θα ασκεί από δω και πέρα η Ευντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ στην πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σε συνέντευξη Τύπου ο Χ. Α. Σάμαρανκ δήλωσε ότι η Συντονιστική Επιτροπή "δεν έρχεται στην Ελλάδα για να ελέγξει, αλλά για να βοηθήσει, να υποστηρίξει και να δουλέψει μαζί με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004". Ο Ισπανός πρώην διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι καλύτεροι, αφού "η Ελλάδα στις δύο διαστάσεις του Ολυμπισμού, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, μπορεί να προσθέσει και μια τρίτη, την ιστορική".

"Ανοιχτός" στις αλλαγές των χωροθετήσεων ολυμπιακών έργων σε σχέση με τις προβλέψεις του φακέλου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Ο παράγοντας της ΔΟΕ τόνισε ότι "οι αλλαγές στις χωροθετήσεις είναι αποτέλεσμα καλύτερων μελετών. Μια αλλαγή δεν είναι πάντα κάτι κακό". Πρόσθεσε όμως ότι οι αλλαγές πρέπει να ικανοποιούν και τις απαιτήσεις των Διεθνών Ομοσπονδιών.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ θα έχουν σήμερα συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Χτες το πρωί ο Χ. Α. Σάμαρανκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενώ στη συνέχεια οι συνομιλίες συνεχίστηκαν παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευαγ. Βενιζέλου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, του υφυπουργού Αθλητισμού Α. Φούρα, του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Οργανωτικής Επιτροπής Σ. Στρατήγη και Κ. Μπακούρη. Επίσης συναντήθηκε με το δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο.

ΣΤΙΒΟΣ
Ρεκόρ Ευρώπης η Σάμπο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Γκαμπριέλα Σάμπο, στο διεθνές μίτινγκ στίβου του Βερολίνου, αφού πέτυχε νέο ρεκόρ Ευρώπης, στα 5.000μ.

Η Ρουμάνα πρωταθλήτρια, κάλυψε την απόσταση σε 14 λεπτά 31 δευτερόλεπτα και 40 εκατοστά, μπροστά από τη δεύτερη της ίδιας κούρσας, τη Μαροκινή Ζόχα Κουαζίζ που τερμάτισε με 14.32.08, χρόνος που ταυτόχρονα αποτελεί και ρεκόρ Αφρικής.

Ανοιξε τα χαρτιά του ο Ιορντανέσκου
Στο περιθώριο πλέον ο Γιώργος Δώνης που δεν του αρέσει ο πάγκος
ΑΕΚ
Διάσταση... αποφάσεων για Δώνη

Τον διώχνει ο Στεπάνοβιτς, τον διατηρεί η διοίκηση της ΠΑΕ

"Για μένα ο Δώνης έχει τελειώσει από την ομάδα. Ο ένας μήνας διακοπή συμβολαίου είναι τυπικό θέμα. Ο παίκτης που αφήνει την ομάδα του από την πρώτη γραμμή, δεν έχει δικαίωμα να έχει θέση σε αυτή. Δε θέλω να πέσω επίπεδό του". Τα λόγια του Ντράγκαν Στεπάνοβιτς σχετικά με το θέμα του διεθνή παίκτη που... αυθαδίασε στο ματς της περασμένης Κυριακής με τον Απόλλωνα και έκανε μαινόμενο ταύρο τον τεχνικό της Ενωσης. Πάντως η ΠΑΕ κράτησε περίεργες... αποστάσεις από τα λεγόμενα του Στέπι, αφού η ανακοίνωση που εκδόθηκε ήταν: "Μετά την ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ απολογία του ποδοσφαιριστή της ομάδας Γιώργου Δώνη και τη συνεργασία του προπονητή Ντράγκολσαβ Στεπάνοβιτς και του υπεύθυνου ποδοσφαιρικού τμήματος Πέτρο Ραβούση με τη διοίκηση της ΠΑΕ, αποφασίστηκαν τα παρακάτω. 1. Να επιβληθεί πρόστιμο στον ποδοσφαιριστή ενός εκατομμυρίου δραχμών. 2. Να διακοπεί το συμβόλαιό του για ένα μήνα, και 3. Να προπονείται σε διαφορετικές ώρες από την υπόλοιπη ομάδα, σύμφωνα με ατομικό πρόγραμμα που θα δοθεί από τον προπονητή".

Οπως γίνεται αντιληπτό ο Σέρβος τεχνικός δεν υπολογίζει πλέον τον Δώνη, όμως η... μικρή ποινή της διοίκησης ανοίγει κάποιο παράθυρο για το μέλλον του στην Ενωση. Μήπως ο Στεπάνοβιτς είναι υπό προθεσμία; Γιατί αλλιώς πώς εξηγείται η απόφαση της διοίκησης "εξ απαλών ονύχων" να αντιμετωπίσει τον "κακομαθημένο" παίκτη.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σημαντικά σεμινάρια με στόχο την πολύπλευρη και ολοκληρωμένη επιμόρφωση των προπονητών διοργανώνει αυτό το διάστημα η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία.

Ηδη το τριήμερο 28 - 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε προπονητικό σεμινάριο στο Γυμναστήριο της Μίκρας με τη συμμετοχή 40 προπονητών ενόργανης γυμναστικής, ενώ το τριήμερο 4 - 6 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί στην αίθουσα σεμιναρίων της ΕΓΟ στο ποδηλατοδρόμιο.

Στην Αθήνα βρίσκεται και προπονείται αυτές τις μέρες ο χρυσός Ολυμπιονίκης Γιάννης Μελισσανίδης. Η προετοιμασία του περιλαμβάνει τρεις προπονήσεις τη μέρα.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ανανέωση με υψηλούς στόχους

Παρουσιάστηκε η νέα ομάδα της ΑΕΚ. Σήμερα επίσημη πρώτη του ΠΑΟ

"Τρώγοντας έρχεται η όρεξη", αυτά ήταν τα πρώτα τα λόγια του Γιώργου Καλαφατάκη όταν του ζητήθηκε να οριοθετήσει τους στόχους της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ κατά τη χθεσινή παρουσίασή της.

Ο Ελληνας τεχνικός τόνισε ότι οι στόχοι της ομάδας, παρά την ανανέωση που έγινε, είναι και φέτος υψηλοί και οι οποίοι κάλλιστα μπορούν να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, ανάλογα με την πορεία της ομάδας.

"Ψυχολογικά ήμαστε καλά και πιστεύω ότι το ίδιο γίνεται σιγά σιγά και στον αγωνιστικό τομέα. Πιστεύω ότι παρά το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των παικτών, έχουμε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσουμε και φέτος, αφού στα παιδιά υπάρχει η όρεξη για δουλιά και η δίψα για διακρίσεις" δήλωσε ο Γιώργος Καλαφατάκης.

Χθες ο "Δικέφαλος" επρόκειτο να δώσει ένα φιλικό κεκλεισμένων των θυρών με αντίπαλο τη Νήαρ Ηστ, ενώ από σήμερα μπαίνει στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το παιχνίδι του Κυπέλλου κόντρα στο Περιστέρι.

Ολα δείχνουν ότι το πρόβλημα με τον Ιάκωβο Τσακαλίδη ξεπεράστηκε και ο υψηλόσωμος παίκτης θα δώσει κανονικά το "παρών".

  • Εξάλλου, σήμερα στις 20.30 πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση εντός των συνόρων ο Παναθηναϊκός. Οι φίλοι της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους νέους αλλά και τους παλιούς παίκτες της ομάδας, αλλά και τον επίτιμο καλεσμένο Ρόνι Σεϊκέλι, αφού ο παίκτης του ΝΒΑ προπονείται τις τελευταίες μέρες με τον Παναθηναϊκό.
ΠΟΛΟ
Υπέγραψε ο Απανασένκο

Στα πράσινα ντύθηκε και τυπικά χτες ο Ρώσος πολίστας Ντιμίτρι Απανασένκο, που θα ενισχύσει τον Παναθηναϊκό στην επανεμφάνισή του στην Α1 μετά από 5 χρόνια.

Η οριστική συμφωνία των δυο πλευρών επιτεύχθηκε χτες με τον διεθνή παίκτη να υπογράφει συμβόλαιο 1+1 χρόνων, από το οποίο θα εισπράξει το ποσό των 18 εκατ.

Αυτή είναι η δεύτερη μεταγραφική επιτυχία των "πρασίνων" μετά την απόκτηση του πιλότου Τάσου Παπαναστασίου, ενώ πληροφορίες φέρνουν τον Θανάση Γιαννακόπουλο να έχει υποσχεθεί και άλλες εκπλήξεις για την ομάδα πόλο του "Τριφυλλιού".

Εξάλλου σήμερα αναμένεται η απάντηση της Βουλιαγμένης στο θέμα του Γιώργου Αφρουδάκη. Η πρωταθλήτρια Ελλάδας ανέβασε την προσφορά προς τον διεθνή πολίστα, αλλά μάλλον δεν αναμένεται να αποδειχθεί ικανή ώστε να κρατηθεί ο Αφρουδάκης στην ομάδα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Δώστε πίσω την Ολυμπιάδα!

Εκκληση προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, να δηλώσει την αδυναμία της χώρας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, απευθύνει με ανακοίνωσή της η "Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων". Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που έκανε το Μεξικό το 1997 με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο έγινε τελικά στην Αθήνα.

"Αντί για έργα θα διαπιστώσει ασφαλώς τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί γύρω από την Ολυμπιάδα", σημειώνουν στην ανακοίνωση. "Οι χωροθετήσεις των έργων αποδείχτηκε αδύνατον να γίνουν στις θέσεις που προέβλεπε ο φάκελος διεκδίκησης και ο προϋπολογισμός των δαπανών για τις εγκαταστάσεις αλλά και για τη διοργάνωση των Αγώνων έχει διπλασιαστεί. Τα έργα θα γίνουν με αυτοχρηματοδότηση και οι ιδιώτες θα εκμεταλλεύονται δημόσιο χώρο για αρκετές δεκαετίες και, τέλος, δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η ξενοδοχειακή υποδομή της Αθήνας είναι ανεπαρκής".

Ετσι, η Επιτροπή καλεί τον πρωθυπουργό για τελευταία φορά να δηλώσει ευθαρσώς ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που έχει αναλάβει για τη διεξαγωγή των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και να αποσυρθεί.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ