Στον «πάτο» βρίσκεται η διανομή ευρωπαϊκών ταινιών σε ΗΠΑ και Καναδά, σύμφωνα με έρευνα του κοινοτικού προγράμματος «MEDIA Salles».
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, η βασική αδυναμία στην κυκλοφορία ευρωπαϊκών ταινιών στο εξωτερικό, βρίσκεται στο σύστημα διανομής. Η Βόρεια Αμερική θεωρείται το σημαντικότερο κομμάτι της διεθνούς κινηματογραφικής διανομής, αφού πρόκειται για τεράστια αγορά (περισσότερα από 1,7 δισεκατομμύρια εισιτήρια πουλήθηκαν το 2002). Μια ταινία που παίζεται στη Βόρεια Αμερική μπορεί «ευκολότερα» να φτάσει στον υπόλοιπο κόσμο.
Η έρευνα μελετά όλες τις ευρωπαϊκές ταινίες που διανεμήθηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2001, 2002 και 2003. Οι δυτικοευρωπαϊκές ταινίες έπεσαν σταδιακά σε εισιτήρια, αν και ο αριθμός τους παρέμεινε σταθερός στα τρία χρόνια που μελετήθηκαν. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διαφορά στον αριθμό εισιτηρίων μεταξύ ταινιών, που σχετίζεται άμεσα με το αν οι ταινίες ήταν απολύτως εθνικές παραγωγές, ευρωπαϊκές συμπαραγωγές ή συμπαραγωγές ευρωπαϊκών χωρών με την Αμερική. Ετσι: Οι εθνικές συμπαραγωγές «παρουσιάζουν αστάθεια στον αριθμό εισιτηρίων από χρόνο σε χρόνο, οι ευρωπαϊκές συμπαραγωγές σταθερή αύξηση από χρόνο σε χρόνο, ενώ οι συμπαραγωγές ευρωπαϊκών χωρών (ως κύριοι παραγωγοί) με την Αμερική παρουσιάζουν πτώση». Αντίθετα, «οι αμερικανικές συμπαραγωγές (ως κύριοι παραγωγοί) με ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν αύξηση εισιτηρίων από χρόνο σε χρόνο». Προφανώς, η κυρίαρχη διανομή στις ΗΠΑ επιβάλλει να είναι Αμερικανός ο κύριος παραγωγός...
Σχετικά με τη διανομή ταινιών ευρωπαϊκής και αμερικανικής συμπαραγωγής (με τον Ευρωπαίο κύριο παραγωγό) εντοπίστηκαν τρία μοντέλα διανομής: 1) Οι μεγάλοι διανομείς (π.χ. Universal Pictures, MGM), έφεραν τις ευρωπαϊκές ταινίες στο «WPR-Widest Point of Release», δηλαδή στο «ευρύτερο δυνατό σημείο διανομής», με 1.175 αίθουσες. Ομως, πρόκειται για έξι, μόνο, ταινίες που διανεμήθηκαν το 2003. 2) Η διανομή των «μικρών» εταιριών (π.χ. Miramax, Fox Searching Pictures, Sony Pictures Classics, κυρίως θυγατρικές γιγαντιαίων πολυεθνικών), παρουσίασε πτώση: 27 ταινίες το 2001, 20 το 2003. Κατά μέσο όρο, οι ταινίες αυτές προβλήθηκαν σε 279 αίθουσες, «με μια σημαντική διαφορά: οι αγγλόγλωσσες ταινίες παίχτηκαν σε 405 αίθουσες, ενώ εκείνες με αγγλικούς υπότιτλους μόνο σε 100 αίθουσες». 3) Οι ανεξάρτητες εταιρίες (π.χ. New Yorker Films, Lions Gate Films, Wellspring Media), διένειμαν περισσότερες συμπαραγωγές με την Ευρώπη (61 ταινίες το 2001, 66 ταινίες το 2002, 76 ταινίες το 2003), αλλά σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών.
Δηλαδή, οι αγγλόγλωσσες αμερικανικές και ευρωπαϊκές συμπαραγωγές διανέμονται από τους μεγάλους διανομείς, ακολουθώντας το μοντέλο διανομής των μεγάλων αμερικανικών παραγωγών, ενώ, οι ευρωπαϊκές ταινίες διανέμονται από μικρές και ανεξάρτητες εταιρίες διανομής και έχουν λιγότερη διανομή, εξαρτημένη από τη γλώσσα τους και από το αν χρειάζονται ή όχι υπότιτλους.
Επιπλέον, βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της διανομής εθνικών ταινιών (μη αγγλικών), βρετανικών παραγωγών, γαλλικών παραγωγών και ευρωπαϊκών συμπαραγωγών.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με ψηφιακό «οδηγό» των εκθεμάτων και με ποικίλα υλικά που σχετίζονται με τη συντήρηση 4.000 βιβλίων και άλλων κειμηλίων της Βιβλιοθήκης του «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ανδριανουπολιτών», η οποία, όπως και η τεκμηρίωση και καταλογογράφηση των κειμηλίων πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με χορηγία του Ιδρύματος της Βουλής.
Η εκπαιδευτική δράση των Ελλήνων της Ανδριανούπολης άρχεται πριν την Επανάσταση του '21. Μορφωμένοι, πολύγλωσσοι, συνδεδεμένοι με τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό Ελληνες, οραματίζονται να μορφώσουν και να διεγείρουν επαναστατικά τον ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης. Ιδρύουν και σύλλογο, η δράση του οποίου σταματά μετά την έναρξη της Επανάστασης. Το 1872 ιδρύεται ο σύλλογος. Καθοδηγούμενος από τα οράματα του Κοραή, διαδίδει την ελληνική γλώσσα και πλουτίζει τη βιβλιοθήκη του. Ιδρύονται και σχολεία, το Γυμνάσιο Ανδριανουπόλεως και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, που παρέχουν μεγάλη μόρφωση, όπως αποδείχνουν τα σπάνια βιβλία της έκθεσης.
Το λεύκωμα αφιερωμένο στη μνήμη του αξέχαστου ζωγράφου Πάρι Πρέκα, ο οποίος «απαθανάτισε» με πολλά έργα του λιμάνια και καράβια, προλογίζεται από τον Π. Θεοδωρίδη. Τα δύο εισαγωγικά κείμενα υπογράφει ο πλοίαρχος ΕΝ Αναστάσιος Ι. Τζαμτζής, ο οποίος έχει μελετήσει τη ναυτική μας ιστορία. Τις επεξηγηματικές σημειώσεις στις φωτογραφίες έγραψε ο Δημήτρης Σταθόπουλος. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Αθηνάς Δούντη. Το δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) λεύκωμα, με 230 έγχρωμες φωτογραφίες (216 σελίδες) αποτυπώνει την ομορφιά του υγρού τοπίου, τα πολύβουα μεγάλα, αλλά και ήσυχα και γραφικά μικρά λιμάνια, σκηνές μόχθου σε μεγάλα και μικρά σκαριά, αραγμένα, κινούμενα, παροπλισμένα και εικόνες ναυτικών και ποικίλες στιγμές της πάντα και για τους πάντες μαγευτικής θάλασσας.
Οι εκδηλώσεις της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
Σήμερα: «Παραδοσιακά επαγγέλματα και συνήθειες», με ομιλητή τον Κώστα Μπαλαφούτη. Συμμετέχει το νεανικό συγκρότημα του Ομίλου Ελληνικών Τεχνών. 10/11: «Το έργο του Κώστα Βαλέτα και τα "Αιολικά Γράμματα"». Ομιλητές: Πάνος Παναγιωτούνης, Φίλιππας Νικολόπουλος, Γιάννης Χατζηβασιλείου. 14/11: Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων και ο Σύλλογος Πετρούπολης «Θεόφιλος» διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Ομιλητές: Γιάννης Χατζηβασιλείου, Μανόλης Καλλιγιάννης. Συμμετέχει χορωδία, ενώ θα εκτίθενται αντίγραφα έργων του ζωγράφου. 19/11: «Τα ελληνικά γράμματα στην Πολωνία». Ομιλητές: Παναγιώτης Τσουτάκος, Πάβελ Κρούπκα. Συμμετέχει χορευτικό συγκρότημα της πολωνικής σχολής της Αθήνας. 22/11: Αφιέρωμα στα 70 χρόνια της ΕΕΛ με θέμα «Ιστορία της ΕΕΛ, Ξενόπουλος - Παλαμάς». Ομιλητές: Παύλος Ναθαναήλ, Πέτρος Μπίκος.
Το πρώτο παζάρι βιβλίων και αντιγράφων ελληνικών μουσείων διοργανώνουν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλοι φορείς, από 5-7 Νοέμβρη στο Βυζαντινό Μουσείο. Τα βιβλία θα διατίθενται με 50% έκπτωση, ενώ τα αντίγραφα με έκπτωση 40%.
Επίσης, αύριο εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο η έκθεση με τίτλο «Αυστηρώς κατάλληλον», που διοργανώνει το Ζ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και θα διαρκέσει έως τις 28/11.
Με αφορμή μια πρόταση συνεργασίας της Κινηματογραφικής Λέσχης Πατρών, οι σπουδαστές του Ζ΄ Εργαστηρίου, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, ασχολήθηκαν με τη σχέση του κινηματογράφου με τις εικαστικές τέχνες. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία πρωτότυπων έργων γύρω από τον ίδιο θεματικό πυρήνα.
Την έναρξη των σεμιναρίων και προβολών της ανακοίνωσε η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (7 μμ), με ελεύθερη είσοδο. Τις Τετάρτες θα προβάλλεται ο κύκλος του «κινηματογράφου των δημιουργών» και τις Παρασκευές ο ξένος και ελληνικός πολιτικός κινηματογράφος.
Αύριο θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος» (1956) και την άλλη Τετάρτη η ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Ο Ουρανός» (1962). Στις 19/11 θα προβληθεί η ταινία του Διονύση Γρηγοράτου «Παράσταση για ένα ρόλο» (1978) και την αμέσως επόμενη Παρασκευή η ταινία του Δήμου Θέου «Κιέριον».
Οι προβολές θα γίνονται στην αίθουσα της ΕΤΕΚΤ (Βαλτετσίου 25, β΄ όροφος).