Εκδήλωση αλληλεγγύης χτες στην Αθήνα για την υπόθεση των 5 Κουβανών πατριωτών φυλακισμένων στις ΗΠΑ και για την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ κατά του Νησιού της Επανάστασης
Αποψη της χτεσινής εκδήλωσης |
Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου αναφέρθηκε εκτενέστατα στο αντιδημοκρατικό σύστημα που υπάρχει στις ΗΠΑ με την κατάργηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη νομιμοποίηση της σύλληψης χωρίς εντάλματα, χωρίς δικηγόρους κ.ά. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που ξεκινούν πολέμους για το πετρέλαιο, προχωρούν σε βασανιστήρια, δημιουργούν κέντρα βασανιστηρίων, όπως το Γκουαντάναμο, φυλακές - παραρτήματα της ΣΙΑ σε ευρωπαϊκές χώρες, και την ίδια στιγμή αποκαλούν την Κούβα ανελεύθερη και αντιδημοκρατική.
Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Νίκος Καρανδρέας μίλησε για τον επιβαλλόμενο αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, η οποία έχει συνοδευτεί από στρατιωτικές επιθέσεις, βιολογικούς πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες, απόπειρες κατά της ζωής των ηγετών της, με σκοπό την πρόκληση κοινωνικής και οικονομικής ασφυξίας, ώστε αυτή να οδηγήσει σε διάλυση του κοινωνικού ιστού και την ευκολότερη ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος. Αναφερόμενος στους διάφορους νόμους και τροπολογίες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι πολλές ενέργειες που ενέτειναν την επιθετικότητα του αποκλεισμού έγιναν από προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος (η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων υπό την προεδρία του Κένεντι, ο νόμος Χελμς - Μπάρτον υπό τον Κλίντον). Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, σημείωσε ότι έχουν ξαναγίνει πολλές φορές παρόμοιες. Κατέληξε, τονίζοντας ότι ο αποκλεισμός αυτός είναι πρωτοφανής, ωστόσο πρωτοφανής είναι και η απάντηση της Κούβας και του λαού της, καθώς παρά τις δυσκολίες συνεχίζει τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.
Η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Μάρι Λαυρεντιάδου έκανε μιαν ιστορική αναδρομή της κοινής θέσης της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, που ουσιαστικά πρόθεσή της είναι η λεγόμενη «ενθάρρυνση της διαδικασίας μετάβασης» και σημείωσε πως θα ξανασυζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και των υπουργών Εξωτερικών στις 15 - 19 Ιούνη. Πρόσθεσε ότι η περσινή απόφαση για άρση των κυρώσεων αποτελεί σημαντική νίκη και δίνει νέες δυνατότητες για διάλογο. Η ΕΕΔΔΑ μαζί με όλα τα κινήματα αλληλεγγύης θα πιέσουμε για μια θετική εξέλιξη και την κατάργηση της κοινής θέσης, τόνισε.
Τέλος, με ψήφισμα, οι παρευρισκόμενοι επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους στην Κούβα και το λαό της, καταδίκασαν την πολιτική γενοκτονίας των ΗΠΑ, απαίτησαν την άρση του οικονομικού αποκλεισμού, καθώς και την αποφυλάκιση των «5» και την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τον Ελισσαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο Δημ. Αγκαβανάκης από το ΠΑΜΕ, και η Ρ. Δούρου από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΙΤΟ.--
Οι διμερείς σχέσεις και η προώθηση της συνεργασίας της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας καθώς και των οικιστικών κατασκευών και των υπηρεσιών του τραπεζικού τομέα όσον αφορά τον πληθυσμό με χαμηλά εισοδήματα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Προέδρων των δύο χωρών, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και Ούγο Τσάβες.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στην πόλη Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα και είναι η 6η κατά σειρά από το 2007. Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης το διμερές εμπόριο, οι πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειες και περιφερειακά ζητήματα καθώς και τα σχέδια που έχουν τεθεί σε εφαρμογή - ή μέρος αυτών - όσον αφορά την προώθηση της «ολοκλήρωσης» ενόψει και την επικείμενης συνόδου της Κοινής Αγοράς του Νότου (MERCOSUR).
Ο Πρόεδρος Τσάβες, μετέβη στη Βραζιλία μετά από διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Εκουαδόρ όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα παρουσία και του Προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, κατά τη δεύτερη ημέρα που όλοι παρερεύθησαν στους γιορτασμούς της μάχης της Πιτσίντσα, σημείο καμπής του αγώνα για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας του Εκουαδόρ. Οι Πρόεδροι Κορέα και Τσάβες εγκαινίασαν την κοινή ενεργειακή εταιρεία στο πλαίσιο της ενεργειακής τους συμφωνίας, στο νησί Πούνα στον κόλπο του Γκουαγιακίλ. Παράλληλα, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να προτείνουν από κοινού στις υπόλοιπες χώρες της Νοτίου Αμερικής τη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθερίας της Εκφρασης του UNASUR καταγγέλοντας «τη χειραγώγηση από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ» των υφιστάμενων ινστιτούτων. Παράλληλα, στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρέθηκαν η διατροφική κυριαρχία και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση καθώς και η προώθηση ακόμη πιο στενής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της γεωργίας, της Παιδείας, της Υγείας, του πολιτισμού κ.ά.
ΝΤΑΚΑ.--
Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο Μπαγκλαντές και το ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, που σαρώνονται από τον κυκλώνα Αϊλα, εξαιτίας του οποίου τουλάχιστον 126 άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χτες τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, ενώ σε περισσότερους από 500.000 υπολογίζονται όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με στόχο την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Την ίδια στιγμή σωστικά συνεργεία και στρατός έχουν κινητοποιηθεί στο Μπαγκλαντές, προκειμένου να προσφέρουν προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και σκηνές. Στην Ινδία περίπου 35 άνθρωποι πνίγηκαν όταν ο κυκλώνας χτύπησε την πόλη της Καλκούτας, ρίχνοντας δέντρα, πυλώνες ηλεκτρικού, αφήνοντας στο πέρασμά του εικόνες καταστροφής...
ΓΕΝΕΥΗ.--
Τα 13.000 πλησίασαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης» σε 46 χώρες του κόσμου ενώ, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα θανατηφόρα περιστατικά της ασθένειας ανέρχονται πλέον σε 92.
Εντούτοις, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακριβή καθώς ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ σταμάτησαν να καταμετρούν τα νέα κρούσματα της «γρίπης των χοίρων» επειδή τα συμπτώματα «συγγενεύουν με κρούσματα της κοινής γρίπης που παρατηρούνται την ίδια περίοδο»... Γνωστοποιήθηκε ακόμη πως μετά το Μεξικό τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας καταγράφονται στη Ν. Υόρκη των ΗΠΑ, έπειτα στον Καναδά και τέλος στην Ιαπωνία όπου τα εκατοντάδες κρούσματα παραμένουν αυξημένα και θεωρείται πλέον η πρώτη «αυτόνομη» εστία της νόσου εκτός αμερικανικής ηπείρου. Στο μεταξύ, χτες οι 2.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα έπειτα από επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου μεταξύ των επιβατών. Χτες επίσης στη χώρα μας ανακοινώθηκε επίσης ότι ένας φοιτητής νόσησε (είναι το δεύτερο κρούσμα) και ακολουθείται η διαδικασία θεραπείας.