ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέντε ευρώ... το όνειρο

Σε περισσότερες από 25.000(!) ανέρχονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις 750 θέσεις αορίστου χρόνου που προκήρυξε το ΥΠΠΟ, με διαδικασίες οι οποίες έχουν ξεσηκώσει μεγάλο κύμα αγανάκτησης στις χιλιάδες συμβασιούχων του υπουργείου, οι οποίοι υπερασπίζονται απεργιακά το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Θυμίζουμε, ότι οι παραπάνω προσλήψεις γίνονται στο όνομα των... αναγκών της «ολυμπιακής προετοιμασίας», αν και θα καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΥΠΠΟ, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ οι θέσεις είναι αορίστου χρόνου. Επιπλέον, οι διαδικασίες των προσλήψεων μέσω διορισμένης από τον υπουργό επταμελούς επιτροπής (σ' αυτήν συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και δύο εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ, ως «συνδικαλιστικό» άλλοθι) και «προσωπικών συνεντεύξεων», απαξιώνουν τυπικά και ουσιαστικά την προϋπηρεσία των συμβασιούχων, οι οποίοι θέτουν πλέον και ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας.

Τα παραπάνω έχουν καταστήσει σαφές στους συμβασιούχους ότι πρόκειται για καθαρά προεκλογικού τύπου διαδικασία, η οποία, μάλιστα, θα γίνει και με το... «αζημίωτο» για τα μέλη της επιτροπής. Θυμίζουμε, ότι η σχετική υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει για τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης «αποζημίωση ίση με πέντε (5) ευρώ για κάθε αίτηση» και 20% του ανωτέρω ποσού για τους γραμματείς. Αυτό σημαίνει ότι, με τις μέχρι τώρα αιτήσεις έκαστο τακτικό μέλος της επιτροπής και ο αναπληρωματικός τους θα «τσεπώσει» περίπου 9.000, έκαστος! Βέβαια, η ΠΟΣΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι η «αποζημίωση» που της αναλογεί «θα πάει στο απεργιακό της ταμείο», κάτι, όμως, που δεν «ξεπλένει» τη διοίκησή της από τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Κάτι, που έχουν καταλάβει και οι μόνιμοι εργαζόμενοι του υπουργείου, αφού συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών συμπαράστασης προς τους συμβασιούχους συναδέλφους τους, «παρά τις οργισμένες (και προκλητικές) παρεμβάσεις ορισμένων», όπως σημειώνει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» στο σωματείο των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ. Ηδη, έχουν υπογράψει σχεδόν 200, δηλαδή περίπου το 50% του συνόλου των μονίμων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ.

Η «ΕΑΚ» προσθέτει ότι «ο αριθμός αυτός καθιστά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εξαιρετικά προβληματική, καθώς οι περίφημες συνεντεύξεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από αρκετούς μήνες, παρά τα όσα αντίθετα διαδίδονται».

Το απεργιακό «δελτίο» για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής: 24ωρες απεργίες στις 29, 30/10, 4/11, καθώς και την πρώτη μέρα των «συνεντεύξεων».

Συλλογικό έργο για τον Πόντο

Συλλογικό έργο δέκα διακεκριμένων πανεπιστημιακών καθηγητών (οι περισσότεροι του ΑΠΘ) είναι ο τόμος «Ο Πόντος των Ελλήνων», τον οποίο παρουσίασε χτες η «Εφεσος». Στον τόμο, οι όμορφες εικόνες - ντοκουμέντα «εναρμονίζονται» με δέκα κείμενα, τα οποία καταγράφουν σφαιρικά την - χαμένη στα βάθη των προϊστορικών αιώνων και συνδεόμενη με τη μυθική Αργοναυτική Εκστρατεία και το «Χρυσόμαλλον δέρας» - πορεία του ποντιακού ελληνισμού. Σημαντική στη συγγραφή του έργου ήταν η συμβολή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), τρεις εκπρόσωποι της οποίας είναι μεταξύ των συγγραφέων του τόμου.

Σε χτεσινή παρουσίαση του έργου, ο επιστημονικός επιμελητής του και διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος, υπογράμμισε τη δυσκολία αυτού του (δίγλωσσου, ελληνικά και αγγλικά) έργου, καθώς δεν αφορά στην ιστορία του ελληνισμού μιας πόλης αλλά μιας τεράστιας γεωγραφικής έκτασης και σε μια μακραίωνη περίοδο και αναφέρθηκε συνοπτικά στο περιεχόμενο των κειμένων και στους ειδικευμένους συγγραφείς τους. Παραθέτουμε τους συγγραφείς και το θέμα των κειμένων. Ο Γ. Α. Γιαννακόπουλος ιστορεί τη «Χώρα του Πόντου», αρχίζοντας από την αρχαιότητα. Ο Δημήτρης Τομπαΐδης (πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών) τα χαρακτηριστικά της «Ποντιακής Διαλέκτου», που προέρχονται από τα αρχαϊκά χρόνια. Η Αρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού την ιστορικο-κοινωνική πορεία των «Ελλήνων του Πόντου». Ο Διαμαντής Θεμ. Λαζαρίδης (αντιπρόεδρος της ΕΠΜ) το «Θρησκευτικό βίο» των εξισλαμισμένων και χριστιανών Eλληνοποντίων. Ο Σωφρόνης Χατζησαββίδης την πολύπλευρη, πολύ αναπτυγμένη (ακόμη και για τις γυναίκες) «Ελληνική Παιδεία». Η Ελένη Γ. Γαβρά τη «Χωρική οργάνωση και αρχιτεκτονική στον ιστορικό Πόντο». Η Βερονίκη Δαλακούρα-Καμάρα τον «Χρύσανθο Φιλιππίδη, μητροπολίτη Τραπεζούντας» (διώχτηκε από τη θέση του αρνούμενος να συνεργαστεί με το Γερμανό κατακτητή). Ο Παύλος Αποστολίδης τη Μονή της Παναγίας Σουμελά. Ο Παύλος Γ. Γαϊτανίδης τη «Λαϊκή Παράδοση» (τραγούδια, μουσική, χορούς, θέατρο). Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης τα «Μεταλλεία των Ελλήνων». Τέλος ο βιβλιοθηκονόμος της ΕΠΜ, Ευστάθιος Π. Καρουμπής, συνέταξε επιλεκτική βιβλιογραφία για τον Πόντο.

Σαπίλα

Καταπατούν κάθε έννοια αξιοπρέπειας. Κουρελιάζουν τα όνειρα των νέων ανθρώπων να προσφέρουν τις γνώσεις τους για την πρόοδο του λαού, μετατρέποντάς τους σε «αύξοντες αριθμούς» ψηφοθηρικών καταλόγων, σε εν δυνάμει «κωπηλάτες» της εργασιακής τους «γαλέρας».

Αντιμετωπίζουν το ζωντανό και ελπιδοφόρο επιστημονικό προσωπικό της χώρας με τα «κοντοπίθαρα» μέτρα του μικροκομματισμού τους. «Διαχειρίζονται» την πολιτιστική κληρονομιά του λαού - και κατ' επέκταση τους χιλιάδες «έκτακτους» εξειδικευμένους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού, που δίνουν όλο το μυαλό και τις δυνάμεις τους για να τη συντηρήσουν και να την αναδείξουν με όλη την «γκάμα» των συμβάσεων - με όρους «οικονομίας της αγοράς». Αντί να επανδρώσουν τη μίζερη Αρχαιολογική Υπηρεσία με το δοκιμασμένο και αξιόλογο μεν - και κατά δική τους ομολογία - πλην... «έκτακτο» προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού σε μόνιμη και διαρκή βάση, βάζουν τη νεολαία να «σφάζεται» για 750 θέσεις και με τους πλέον απαράδεκτους όρους «προσλήψεων», απαξιώνοντας τους ίδιους ανθρώπους που τραβούν όλο το «λούκι» της υλοποίησης των προγραμμάτων τους.

Εκλαμβάνουν τον πολιτισμό ως «οικονομική παράμετρο» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ως ιδεολογικό «Δούρειο Ιππο» για τη χειραγώγηση των λαών της Ευρώπης. «Χαριεντίζονται» στα «Μέγαρα», την ίδια στιγμή που μετατρέπουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Αττικής σε... «ολυμπιακή Ντίσνεϊλαντ», όταν βέβαια δεν τον καταστρέφουν. Η «πολιτιστική» τους «στρατηγική» δεν ξεπερνά... την εξαετία του Γ΄ ΚΠΣ και αυτό με όρους ενίσχυσης των διαφόρων «πρωτοβουλιών» του αστικού «πολιτιστικού» κατεστημένου. «Παραμυθιάζουν» τον κόσμο με «πολιτιστικά δίκτυα» και ευρωπαϊκά προγράμματα, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να είναι άστεγη η Λυρική Σκηνή, την ίδια στιγμή που είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν έχει Ακαδημία Κινηματογράφου, για να φέρουμε μόνο αυτά τα ελάχιστα παραδείγματα. Την ίδια στιγμή που τα παιδιά ξυπνούν με τα «Πόκεμον», «αναπνέουν» με το «όνειρο» του... Ντέμη και της Βανδή και κοιμούνται με τον «Εξολοθρευτή», αυτοί εξακολουθούν να προβάλλουν τη στερεοτυπική πλευρά του «Ζορμπά», του Ηρωδείου, των ερώτων του Ωνάση και την «γκλαμουριά» της Επιδαύρου.

Αυτός είναι ο «πολιτισμός» τους. Αυτόν υπερασπίζονται με τις «γαλαζοπράσινες ασπίδες» τους στη Βουλή ή το Ευρωκοινοβούλιο. Σε αγαστή συνεργασία. Για να μην ξεχνιόμαστε...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

«Τα μάγια»... του Λόρκα

Το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο», φιλοξενείται στο θέατρο «Φούρνος», (μέχρι 31/10), με το έργο «Τα μάγια της πεταλούδας» του Φ. Γκ. Λόρκα. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του γιου της Σκαθαρίνας για την πεταλούδα δεν είναι μια ιστορία περιγραφική, που θα έπρεπε κανείς να αντιμετωπίσει σαν απλό παραμυθόδραμα. Οπως στα περισσότερα έργα του, έτσι και σ' αυτό, το δραματικό ελατήριο του Λόρκα φανερώνει τη θέση του για τον κόσμο. Στην παράσταση δρώμενα και χοροί, τραγούδια και μελωδίες από την ελληνική παράδοση σμίγουν με τους στίχους του Ισπανού ποιητή. Ζωντανή μουσική από παραδοσιακά όργανα συνοδεύει τη σκηνική δράση σ' ένα λυρικό πάντρεμα λόγου, μέλους, ρυθμού και κίνησης. Η μετάφραση είναι της Ιουλίας Ιατρίδου, η θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, τα σκηνικά - κοστούμια της Εμμα Μολλέ, η μουσική επιμέλεια των Χαρίτων Χαριτωνίδη - Βαλεντίνας Παπαδημητράκη. Παίζουν: Ειρήνη Λιοκουκουδάκη, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Κυριάκος Μερτζάνης, Πέτρος Γιωρκάτζης, Σοφία Στυλιανού, Αλεξία Φωτιάδου. Παίζουν οι μουσικοί: Χαρίτων Χαριτωνίδης (γκάϊντα - φλογέρα), Αλέξανδρος Παπαδημητράκης (Λαούτο), Πέτρος Γιωρκάτζης (Βιολί).

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το «Σεμινάριο Συγκριτικής Γραμματολογίας και Ιστορίας Ιδεών» του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνουν (31/10- 1/11) Διεθνή Συνάντηση Εργασίας, στο πλαίσιο της Ερευνητικής Επιτροπής για την Ανατολική και Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Κεντρικός θεματικός άξονας: «Πολιτισμικές μεταφορές / οσμώσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις στους κανόνες και στις λογοτεχνικές και δραματουργικές παραδόσεις της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ