ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιομηχανική σκουριά εναντίον αρχαιοτήτων

Στο πλαίσιο της απόπειρας ιδιωτικοποίησης της «ΛΑΡΚΟ» και της εξυπηρέτησης των «ενδιαφερόμενων» μονοπωλιακών συμφερόντων εντάσσεται και η προχτεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η απόθεση της σκουριάς που προκύπτει από τις επεξεργασίες του μεταλλουργικού συγκροτήματος στη θέση «Κόκκινη Κορυφή» του Δήμου Οπουντίων του Νομού Φθιώτιδος.

Το θέμα έφτασε μέχρι το ΚΑΣ, αφού η περιοχή ελέγχεται από αρχαιολογικής άποψης, δεδομένου ότι κοντά στο χώρο διάθεσης της σκουριάς υπάρχουν επιφανειακές αρχαιότητες που παραπέμπουν σε αρχαίο οικισμό ο οποίος δεν έχει ακόμη ανασκαφεί. Η αρχαιολογική ένσταση προήλθε από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων της Λαμίας, μετά από αυτοψία που έκανε κλιμάκιό της στην περιοχή. Ωστόσο, το συμβούλιο θεώρησε ότι οι αρχαιότητες είναι «μακριά» από τη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Ενώ, ο πρόεδρος του ΚΑΣ και γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Χρ. Ζαχόπουλος, έθεσε και μερικά καθόλου «αρχαιολογικά» επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα τα χρονοδιαγράμματα που πιέζουν την εταιρία να σταματήσει τη ρίψη της σκουριάς στη θάλασσα.

«Παρεμπιπτόντως», το Συμβούλιο ενέκρινε και την κατασκευή του ταινιοδρόμου που θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της σκουριάς από το εργοστάσιο στην παραπάνω θέση, με την «προϋπόθεση» να μην υπάρχουν αρχαιότητες στο... διάβα του. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, χρειάζεται να προηγηθεί αρχαιολογική έρευνα και μετά να «περάσει» η σχετική μελέτη για τον ταινιόδρομο πάλι από το ΚΑΣ. Φαίνεται όμως πως τα χρονοδιαγράμματα της εταιρίας είναι υπεράνω των παραπάνω προϋποθέσεων.

Στην πραγματικότητα, και αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι και αυτή η κυβέρνηση δε θέλει σε καμία περίπτωση η «ΛΑΡΚΟ» να λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση με καθετοποιημένη παραγωγή και εκμετάλλευση κάθε υποπροϊόντος που προκύπτει από την παραγωγή της - έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πετιέται τίποτα πουθενά και βέβαια ούτε στη θάλασσα - και επιλέγει να μεταθέσει απλώς το πρόβλημα σε άλλη περιοχή.

Μπρεχτικός «κύκλος» αγάπης και ηθικής

Ο «Κύκλος με την κιμωλία» είναι από τα σημαντικότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Μπρεχτ. Γράφτηκε μεταξύ του 1943 και 1945, στις ΗΠΑ. Πρωτοπαρουσιάστηκε από φοιτητές στη Μινεσότα, το 1948. Ο Μπρεχτ αναπτύσσει στο έργο την ιδιαίτερη τεχνική του και την ιδεολογία του, συνδυάζοντας τη σκληρή κριτική αλλά και την ελπίδα του για τον άνθρωπο. Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά το έργο, στο θέατρο «Κάππα» μεθαύριο (25/2), σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική Τάκη Φαρατζή, φωτισμούς Σπύρου Κάρδαρη.

Πρόκειται για πανάρχαιο μύθο για το σοφό δικαστή, που έπρεπε να «μοιράσει» ένα παιδί σε δύο μητέρες. Μια πανέξυπνη αλληγορία για την αιώνια μάχη ανάμεσα στην αγάπη και το συμφέρον, στον ατομισμό και την αυτοθυσία, στη δικαιοσύνη και το «δίκαιο» του ισχυρότερου. Η βασίλισσα που κυνηγημένη από τους στασιαστές παράτησε το μωρό της... Η Γρούσα, η φτωχή υπηρέτρια που το βρήκε και το γλίτωσε από τους διώκτες του... Οι περιπέτειες της Γρούσας και η αγάπη ανάμεσα σ' αυτήν και στο ξένο μωρό... Η αλλαγή του καθεστώτος που κάνει το παιδί κληρονόμο του θρόνου και μιας αμύθητης περιουσίας... Η επιστροφή της φυσικής μητέρας του παιδιού που το διεκδικεί... Και ο παράξενος δικαστής Ατζάκ, που θα κάνει το πείραμα του κύκλου με την κιμωλία και θα ζητήσει από τις δύο «μητέρες» να τραβήξουν το μωρό, για να φανεί ποια από τις δύο το δικαιούται...

Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Μπουσδούκος, Γιάννης Δεγαΐτης, Μελίνα Βαμβακά, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νικολέτα Βλαβιανού, Λευτέρης Λουκαδής κ.ά.

Σταυροφόρων επεκτατικός «πολιτισμός»

Σιδερόφραχτη πανοπλία σταυροφόρου, από την έκθεση στο ΙΜΕ
Σιδερόφραχτη πανοπλία σταυροφόρου, από την έκθεση στο ΙΜΕ
Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, κτίριο 5), παρουσιάζεται (21/2 - 20/5) η πρωτότυπη και μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έκθεση «Σταυροφορίες: Μύθος και πραγματικότητα». Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε (1/12/2004) στην Κύπρο και θα ταξιδέψει στην Ιταλία και τη Μάλτα.

Την έκθεση οργάνωσε το Ιδρυμα Πιερίδη της Κύπρου, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την Τράπεζα Κύπρου, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και φορείς της Μάλτας και της Ιταλίας. Η έκθεση «ιστορεί» την επίδραση των σταυροφοριών στους πολιτισμούς της Μεσογείου, από τον 11ο αιώνα έως την κατάργηση του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το 1798, με 200 σημαντικά ευρήματα: Εκκλησιαστικές εικόνες, τοιχογραφίες από το 13ο - 16ο αιώνα από την Κύπρο και τη Ρόδο, όπλα των ιπποτών, προσωπογραφίες μαγίστρων του Νοσοκομείου των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, νομίσματα, κεραμικά που αποδείχνουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των σταυροκρατικών κρατών, Δύσης και Ανατολής αλλά και ισλαμικά κειμήλια.

Η έκθεση περιλαμβάνει κειμήλια κρατικών μουσείων (Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας), ιδιωτικών μουσείων, συλλογών, μονών και των Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ρόδου και Πάτρας και χωρίζεται στις εξής ενότητες: Η σταυροφορική τέχνη και η θρησκευτική δύναμη των σταυροφοριών. Οι ιππότες και το Νοσοκομείο του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη στη Μάλτα. Η τεχνολογία του πολέμου. Τα σύμβολα της κοσμικής εξουσίας. Η οικονομία, το εμπόριο και η αστική ζωή. Οι ανατολικές επιρροές στους δυτικούς πολιτισμούς.

Η έκθεση πλαισιώνεται με έκθεμα πολυμέσων με θέμα «Ο κόσμος των σταυροφοριών», εκπαιδευτικά προγράμματα, κατάλογο και διεθνές συνέδριο (10-13/5, στην «Αθηναΐδα») με θέμα «Μετακινήσεις πληθυσμών στη Μεσόγειο». (Ωρες λειτουργίας, εκτός Κυριακών: Δευτέρα, Τρίτη 9 π.μ. - 2 μ.μ., Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9 π.μ. - 9 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ.).

Επικίνδυνη «πολιτιστική» βιομηχανία

Την κυβερνητική πολιτική, που «ανοίγει μια επικίνδυνη βιομηχανία με τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού, "νοικιάζοντας" αφειδώς στις πολυεθνικές για τις διαφημιστικές τους ανάγκες», καταγγέλλει το ΔΣ του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Την καταγγελία πυροδότησε η πρόσφατη παραχώρηση από το ΥΠΠΟ της Στοάς Αττάλου στη «Vodafone» για να δεξιωθεί εκεί (1/3) πάνω από 100 ξένα διευθυντικά στελέχη της. Επίσης, το ότι «και η Τράπεζα της Ελλάδας ζητά για τις 6/10/2005 να δεξιωθεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού προηγήθηκε η BMW για παρουσίαση νέων μοντέλων της, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στο Ναό του Ποσειδώνα».

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση», τονίζει ο ΠΜΣ, «διότι θεωρούμε πως η Πολιτιστική Κληρονομιά και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν στοιχεία παιδαγωγικής και αισθητικής καλλιέργειας του λαού και δεν μπορούν να κακοποιούνται, καταλήγοντας διαφημιστικές βιτρίνες των πολυεθνικών εταιριών». Ο σύλλογος καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά - κομμάτι της ιστορίας και της συνείδησης του λαού μας - και τους μουσικούς να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αντίστασης και αντίδρασης ενάντια στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή το ΥΠΠΟ επιμένει να μη σκύβει πάνω από τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου των μουσικών: ανεργία, Ασφαλιστικό, άμεση δημιουργία Μουσικής Ακαδημίας, αναγνώριση «τίτλου σπουδών», διαβάθμιση κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ