ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Παζάρια για νέους συμβιβασμούς μεταξύ ανταγωνιστών

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» στη Ν. Υόρκη, όπου συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (αριστερά) και προέδρευσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (δεξιά)
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» στη Ν. Υόρκη, όπου συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν (αριστερά) και προέδρευσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι (δεξιά)
Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν από το πρωί της Παρασκευής ως χτες τα ξημερώματα, εντός και εκτός της έδρας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με βασικό θέμα τις προσπάθειες διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την έκδοση μίας κοινής ανακοίνωσης, ενός «οδικού χάρτη» από τους υπουργούς Εξωτερικών που θα τροχοδρομεί την έναρξη μίας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τη συριακή αντιπολίτευση, ενδεχομένως υπό τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, πριν ξεκινήσει η επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως έχει ήδη επιτευχθεί μία προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των πέντε χωρών - μόνιμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) σχετικά με έναν «οδικό χάρτη» που θα χαράζει την ειρηνευτική διπλωματική διαδικασία που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. Η συμφωνία αυτή φαίνεται πως επήλθε, μεταξύ άλλων, και γιατί διαφάνηκε σύγκλιση πάνω στο ζήτημα της κατάρτισης μίας κοινής λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία και την οποία ανέλαβε να ετοιμάσει και να παρουσιάσει την Παρασκευή ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Νάσερ Τζούντεχ. Σύμφωνα, μάλιστα, με άλλες διπλωματικές πηγές, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις άλλες 10 χώρες - μη μόνιμα μέλη του ΣΑ, για να τις ενημερώσει σχετικά.

Η εξέλιξη αυτή εκδηλώνεται μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομικών του 15μελους ΣΑ του ΟΗΕ τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων και μέτρων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), που θα «ξεράνουν» υποτίθεται τις ροές κεφαλαίων από τα λαθρεμπόρια πετρελαίου, αρχαιοκαπηλίας, από τα λύτρα της βιομηχανίας απαγωγών και δουλείας που έχουν στήσει οι ισλαμιστές μισθοφόροι στις περιοχές που ελέγχουν...

Βέβαια, παρόμοια απόφαση με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου από τους τζιχαντιστές και την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που συνεργάζονταν μαζί τους, είχε εγκριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Φλεβάρη με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ωστόσο έμεινε ανενεργή, όπως χιλιάδες άλλες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνονται για τα μάτια του κόσμου. Αλλωστε, ο ανταγωνισμός μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στην περίπτωση της Συρίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δεν πρόκειται να «παγώσει» με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και η διαπάλη για ενεργειακούς πόρους, δρόμους μεταφοράς, αγορές και γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής είναι διαχρονική.

Παρ' όλα αυτά, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του ΣΑ του ΟΗΕ, ακολούθησε σε ξενοδοχείο της Ν. Υόρκης κοντά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η συνεδρίαση της 20μελούς «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» (απαρτίζεται από ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβικό Σύνδεσμο και 17 χώρες, διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία). Παρά τη σύγκλιση θέσεων που φέρεται πως έγινε στο ζήτημα της λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, στελέχη της επιτροπής που εξέλεξε την προπερασμένη βδομάδα πλειάδα ένοπλων οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, εκτίμησαν ότι είναι «πολύ φιλόδοξος» ο στόχος ΗΠΑ - Ρωσίας και άλλων δυνάμεων για έναρξη της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση την Πρωτοχρονιά.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, από την πλευρά του, σημείωσε ότι τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι η έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Συρία και η εφαρμογή μίας συμφωνίας εκεχειρίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τονίζοντας: «Χωρίς ειρηνευτικές συνομιλίες, δεν μπορεί να υπάρξει εκεχειρία. Χωρίς εκεχειρία, δεν μπορούν να συνεχιστούν και να καρποφορήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες...».


Δ.Ο.


ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στήνονται νέα «δόκανα» για τον εγκλωβισμό της λαϊκής οργής

Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 36,5 εκατομμύρια Ισπανοί μέσα στη χώρα και έξω από αυτή, για την εκλογή 350 βουλευτών και 208 γερουσιαστών. Ολα δείχνουν ότι η τέταρτη οικονομία στην ΕΕ, με την ανεργία στο 21%, με τσακισμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για το λαό, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν χάσει τα σπίτια τους, μπαίνει σε φάση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Η αστική τάξη, βλέποντας ότι το παλιό πολιτικό προσωπικό των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, του Λαϊκού Κόμματος (PP) και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), έχει μεγάλη φθορά, έχει προκαλέσει οργή στο λαό με τα μέτρα περικοπών, φρόντισε να προετοιμάσει τις νέες «εναλλακτικές» που θα προωθήσουν και την καπιταλιστική ανάκαμψη και ταυτόχρονα, μετά από 5 χρόνια ύφεσης και κρίσης, θα μπορούν να χειραγωγήσουν τα λαϊκά στρώματα που «πληρώνουν το μάρμαρο» και να τα γεμίσουν με νέες αυταπάτες για δήθεν λύσεις υπέρ τους, μέσα στο «μαντρί» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της συμμετοχής στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Νέα δεκανίκια του συστήματος

Για τον εκ νέου εγκλωβισμό του λαού αξιοποιούνται το μόρφωμα των «Ποδέμος» (Podemos - «Μπορούμε»), που προέρχεται από το μικροαστικό «κίνημα των αγανακτισμένων», και όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας προβάλλει τη δυνατότητα τάχα για φιλολαϊκές λύσεις μέσα στον καπιταλισμό και τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Βεβαίως, τα πολλά «ριζοσπαστικά» και βαρύγδουπα που έλεγαν αρχικά αυτό το κόμμα και ο ηγέτης του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ελληνική εμπειρία της «κυβέρνησης της αριστεράς», έχουν «μαζευτεί» και έχει επικρατήσει ο ...ρεαλισμός της «τήρησης των δεσμεύσεων και των συμμαχιών της χώρας», με κορόνες μόνο ότι «η Γερμανία και το ΔΝΤ καταστρέφουν το πολιτικό σχέδιο της Ευρώπης». Ετσι, όχι μόνο αριστερό και αντικαπιταλιστικό δεν είναι αυτό το κόμμα, όπως παρουσιάζεται, αλλά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο και... πασχίζει για να γυρίσει η ΕΕ στις δήθεν «χαμένες ιδρυτικές αρχές της».

Επίσης, αξιοποιείται και το συνονθύλευμα, από διαχειριστικές συντηρητικές προτάσεις, των «Ciudadanos» (Πολίτες), ένα μόρφωμα σαν το Ποτάμι (άλλωστε, δεν κρύβουν την αμοιβαία συμπάθειά τους), που σημειώνει ότι «δεν θέλει να αλλάξει το σύστημα (δηλαδή την καπιταλιστική εκμετάλλευση) αλλά αυτούς που το διαφθείρουν». Ετσι, καλεί το λαό «να ψηφίσει με ενθουσιασμό» - αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα - ουσιαστικά για έναν «δίκαιο και ρυθμιζόμενο» καπιταλισμό.

Το δικό της ρόλο στην κατεύθυνση του εγκλωβισμού των εργαζομένων στην αστική διαχείριση, παρά τις διακηρύξεις περί «ρήξης» με τον καπιταλισμό, έχει και η συμμαχία της Ενωμένης Αριστεράς (πρωτεργάτης του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισπανίας) και της Λαϊκής Ενότητας (Uninad Popular).

Ολη η προεκλογική συζήτηση, αν δει κανείς τα επιμέρους προγράμματα των κομμάτων που αναφέραμε και άλλων 9 που συμμετέχουν, πολλά με τοπικό εθνικιστικό χαρακτήρα, δείχνει ότι η αστική τάξη δεν ανησυχεί γιατί υπάρχει στρατηγική σύμπλευση, παρά τις επιμέρους διαφορές στο μείγμα διαχείρισης, στη διαιώνιση της καπιταλιστικής οικονομίας και εξουσίας. Γι' αυτό και ως στοιχεία αντιπαράθεσης ξεχώρισαν τα ζητήματα της διαφθοράς και οι κορόνες περί πιο ικανών διαχειριστών. Πάντως, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα φέρεται πρώτο, με βάση τις δημοσκοπήσεις, με 26,2%, και ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 21%, οι Ποδέμος με 20,4%, οι Πολίτες με 15,9%, η Ενωμένη Αριστερά με 3,7%, με τους αναποφάσιστους να είναι πάνω από 20%. Ετσι οι υπολογισμοί για τα «κουκιά» που θα συγκεντρωθούν καθιστούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης, όπου παρά τις προεκλογικές διαψεύσεις όλα εξετάζονται από τα επιτελεία, είτε «να φύγει η δεξιά αλά Πορτογαλία», είτε «να μην έρθει η αριστερά».

Για την πραγματική ρήξη με το σύστημα

Το μόνο κόμμα που βρίσκεται στον αντίποδα κάθε εκδοχής διαχείρισης και καλεί τους εργαζόμενους να οξύνουν την ταξική πάλη είναι το ΚΚ Λαών της Ισπανίας. Με το σύνθημα «Η ψήφος για την εργατική τάξη - Αφού όλα τα παράγουμε, για όλα πρέπει να αποφασίζουμε» θέτει στους εργαζόμενους την αναγκαιότητα να δυναμώσει το κίνημα ρήξης και ανατροπής του καπιταλισμού, για αποδέσμευση από την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ. Για να ανοίξει η μοναδική φιλολαϊκή προοπτική, αυτή της πάλης για την εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής σε στρατηγικούς τομείς και θα οργανώσει την οικονομία προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Και αυτή είναι η σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.


Δ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ